.

Terug naar overzicht
45,128x gelezen

Een telefoon met KaiOS is een klassieke mobiele telefoon met smartphonefuncties. Denk aan bluetooth, gps, internet en apps als WhatsApp en Google Maps. Deze simpele smartphones zijn spotgoedkoop en simpel in het gebruik. Wat zijn precies de voordelen? En voor wie zijn ze geschikt?

Smartphone light: spotgoedkoop en supersimpel

De smartphones waarover we het hebben, worden ook wel ‘smart feature phones’ genoemd. Ze zien eruit en voelen als ‘feature phones’, oftewel klassieke mobiele telefoons met fysieke knoppen en een klein scherm. Maar dan hebben ze dus smartphonefuncties, zoals internet (3G/4G en wifi), een camera, gps, bluetooth en apps. Deze telefoons draaien niet op Android of iOS, maar op het besturingssysteem KaiOS.

De grootste voordelen? Deze smartphone lights met KaiOS zijn spotgoedkoop en veel simpeler in de bediening dan reguliere smartphones.

Wat is KaiOS?

Kai betekent in het Mandarijn ‘openen’. De makers willen de wereld van het internet openen voor iedereen. Wereldwijd hebben 4 miljard mensen namelijk nog steeds geen internettoegang. Het idee achter het besturingssysteem is simpel: het beste van smartphones naar uiterst betaalbare toestellen halen. Inmiddels draait KaiOS op ruim 100 miljoen telefoons, verspreid over meer dan 100 landen.

KaiOS is een besturingssysteem dat uitsluitend is ontworpen voor smart feature phones. Gezien het beperkte werkgeheugen van deze telefoons (vaak maar 256MB), is KaiOS lichtgewicht en eenvoudig. Het besturingssysteem is ‘webgebaseerd’: omdat je maar beperkte opslagruimte hebt, gebruik je vooral de browser.

In de KaiOS appstore vind je naast de allerbelangrijkste apps zoals WhatsApp, Google Maps, Facebook en YouTube nog zo’n 500 andere apps.

KaiOS
KaiOS: simpel maar doeltreffend

De voor- en nadelen van een telefoon met KaiOS

De belangrijkste voordelen zijn:

 • De toestellen zijn zeer goedkoop: voor enkele tientjes koop je een prima toestel. De productiekosten zijn laag omdat ze geen hightech functies zoals een touchscreen en geavanceerde camera hebben.
 • Omdat ze niet beschikken over een touchscreen en niet bomvol zitten met geavanceerde (en dus kwetsbare) apparatuur, zijn deze toestellen veel bestendiger dan smartphones.
 • Vaak hebben ze een wat langere batterijduur dan smartphones.

Nadelen zijn er ook:

 • Veel apps die je dagelijks gebruikt zijn niet beschikbaar, zoals je internetbankierenapp. Natuurlijk kun je ook het nodige doen via de browser, maar apps zijn in de regel sneller en makkelijker.
 • Foto’s maken is tegenwoordig zo ongeveer het belangrijkste van smartphones, de camera’s van deze telefoons zijn doorgaans een stuk minder goed.
 • Weinig opslagruimte: vaak maar 4GB.
 • Geen groot scherm, dus minder geschikt voor het kijken van filmpjes en foto’s.

KaiOS
CAT B35: ‘rugged phone’

Voor wie zijn smart feature telefoons handig?

Allereerst zijn deze telefoons handig voor mensen die krap bij kas zitten en een smartphone te duur vinden. Er zijn zelfs al smart feature phones vanaf 10 euro. Vanwege de lage prijs zijn ze ook populair in opkomende markten en ontwikkelingslanden. In India zijn bijvoorbeeld al honderdduizenden toestellen van het merk JioPhone verkocht.

Door de simpele gebruikersomgeving en het fysieke toetsenbord zijn deze telefoons ook geschikt voor senioren die smartphones lastig vinden. Er worden speciale smart feature telefoons voor ouderen uitgebracht, onder meer door de merken Profoon en Doro Secure. Vaak hebben deze toestellen extra functies zoals een alarmknop, extra grote drukknoppen en valdetectie.

Vooral de zogeheten ‘rugged phones’ – waarover dadelijk meer – zijn geknipt voor mensen met fysieke beroepen of die graag outdooractiviteiten ondernemen.

Heb je behoefte aan digitale detox? Maar wil je wel kunnen opzoeken hoe laat de trein komt of hoe je van A naar B reist? Dan biedt een smart feature phone uitkomst.

Tot slot zijn ze ook ideaal als eerste telefoon voor kinderen.

Types en voorbeelden

Er zijn vier types van deze smartphone lights:

 1. De ‘candy bar phones’ zien er een beetje uit als een chocoladereep. Voorbeelden zijn de TNM Smart 4G en de Altan K26.

KaiOS
Altan K26

 1. ‘Rugged phones’ zijn bijna onverwoestbaar, mede dankzij een rubberen behuizing. Sommige hebben zelfs de militaire standaard 810G en zijn kogelwerend. Daarmee zijn ze ideaal voor mensen die met hun handen werken of graag buitenactiviteiten ondernemen. Voorbeelden van rugged phones zijn de Nokia 800 Tough en CAT B35. In ons artikel over bouwtelefoons kun je lezen dat er ook onverwoestbare rugged phones bestaan die draaien op Android.

KaiOS
Nokia 800 Tough

 1. De ‘keyboard phones’ hebben een volledig QWERTY-toetsenbord en zijn dus geschikt voor mensen die veel lange berichten zoals e-mails schrijven. Deze telefoons kunnen candy bar of ‘slide’ zijn. Bij candy bar is het toetsenbord ongeveer net zo groot als het scherm, vergelijkbaar met de BlackBerry’s van weleer. Bij slide schuift het toetsenbord onder het scherm vandaan. Een voorbeeld van een keyboard phone is de JioPhone 2.

KaiOS
JioPhone 2

 1. ‘Flip phones’ kun je uitklappen, wat ze korter en smaller maakt dan andere telefoons. Mooi meegenomen: daardoor wordt tegelijkertijd het scherm beter beschermd. Voorbeelden zijn de Nokia Flip 2720 en de Alcatel GO FLIP 3.

KaiOS
Alcatel GO FLIP 3

Verschil smart feature phones en Android Go-telefoons

Sinds een paar jaar zijn smartphones met Android Go, het lichtere broertje van Android, erg populair. Dit besturingssysteem is vooral ontwikkeld met het oog op goedkopere smartphones, zeg van zo’n 100 euro. In ons artikel over Android Go lees je er alles over.

Hoewel KaiOS en Android Go beide mikken op goedkopere toestellen, zijn er een paar duidelijke verschillen:

 • KaiOS is veel simpeler dan Android Go, dus fijn voor senioren of mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
 • Met Android Go kun je alle apps uit de Play Store gebruiken.
 • KaiOS-telefoons zijn kleiner, goedkoper en de batterij gaat langer mee.
 • Android Go kun je helemaal naar eigen smaak instellen, denk aan achtergrondfoto, lettergrootte, de manier waarop apps worden weergegeven, etc.

Wat lijkt jou het handigst aan zo’n smartphone light met KaiOS?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.