.

ios 13
Terug naar overzicht
60,046x gelezen

Het moment is daar: de jaarlijkse grote software-update voor iOS is klaar! Apple brengt iOS 13 uit en daarmee krijgt je iPhone allerlei nieuwe functies en verbeteringen. De ene wat minder zichtbaar dan de andere. Wat is er nieuw aan iOS 13? Lees er alles over.

Dit is er nieuw aan iOS 13

Nieuwe functies, snelheidsverbeteringen: maak kennis met de belangrijkste vernieuwingen van iOS 13.

Dark Mode: stoer, zuinig én goed voor je nachtrust

ios 13 dark modeiOS heeft een nieuwe instelling: Dark Mode. Hiermee is de hoofdkleur van het besturingssysteem niet wit, maar zwart. Een stuk rustiger voor je ogen en daarmee goed voor je nachtrust. Dark Mode is iets anders dan Night Shift, dat iOS al had. Met Night Shift weergeeft het scherm warmere kleuren die minder vermoeiend zijn voor je ogen. Handig als je vaak moeite hebt in slaap te komen. Al is het natuurlijk slimmer om je telefoon dan helemaal links te laten liggen.

Extra voordeel van Dark Mode? Je iPhone ziet er stoerder uit. Heb je de iPhone X, Xs, Xs Max, 11 Pro of 11 Pro Max? Dan heeft de Dark Mode nog een voordeel. Deze telefoons hebben de OLED-schermtechnologie. Als dit type scherm de kleur zwart toont, doet het dit door pixels uit te zetten. Met Dark Mode gaat de batterij van deze iPhones dus langer mee.

Je kunt de Dark Mode aanzetten zodra je iOS 13 hebt geïnstalleerd. Je krijgt dan meteen de keuze om dit te doen. Natuurlijk kun je het ook later in de Instellingen-app instellen:

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Beeldscherm en helderheid.
 • Druk op ‘Donker’ om de Dark Mode aan te zetten.

QuickPath: supersnel typen door te vegen

ios 13 quick pathNieuw in iOS 13 is QuickPath, waarmee je kunt swipen om te typen. Android-telefoons kunnen dit al jaren, maar nu komt deze functie mondjesmaat ook naar iOS. Mondjesmaat? Ja, want het Nederlandse toetsenbord ondersteunt deze functie nog niet. Het Engelse wél. Een handige functie om snel te typen, maar onhandig dat dit nog niet in het Nederlands kan. Het is nog onbekend wanneer QuickPath ook gewoon in het Nederlands beschikbaar is. Want ja, sneller appen, dat willen we natuurlijk graag!

Snellere, zuinigere iPhones

ios 13 snelleriOS 13 bevat een pakket aan verbeteringen die je iPhone sneller en zuiniger maakt. Apps starten sneller op en de batterij van je telefoon gaat ook langer mee. Ook oudere iPhones waar je iOS 13 op installeert. Ander voordeel? Apps die je downloadt zijn gemiddeld 60% kleiner om te downloaden dan voorheen. Hierdoor zijn ze sneller geïnstalleerd én kost het minder data van je Sim Only internetbundel. Al is het natuurlijk altijd het beste om apps alleen via wifi te downloaden.

Nieuwe databesparingsmodus

ios 13 databesparingsmodusMet iOS 13 op je iPhone kun je extra goed data besparen. Apple heeft er namelijk een nieuwe databesparingsmodus in verwerkt. Hiermee gebruiken apps op de achtergrond geen data. Dit betekent dat je bijvoorbeeld pas WhatsApp-berichtjes ontvangt zodra je de app zelf opent. Ook synchronisatie van data op je telefoon en de cloud wordt niet uitgevoerd. Zo gebruikt je iPhone dus écht geen MB te veel. Handig als je internetbundel bijna op is. Goed om te weten: je ontvangt van ons altijd een sms’je als je internetbundel voor 80% op is. Ook als de bundel helemaal op is sturen we een sms’je. Zo voorkomen we samen verrassingen.

Zo stel je de databesparingsmodus op iOS 13 in:

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
 • Druk op ‘Opties mobiele data’.
 • Schuif de slider naast ‘Databesparingsmodus’ naar rechts.

Slim opladen

Met iOS 13 laadt je iPhone slimmer op. Hoe dat zit? Het besturingssysteem onthoudt wanneer jij je telefoon oplaadt. Vaak is dat op hetzelfde moment, zoals wanneer je slaapt. Zodra je de telefoon aan de lader doet, laadt hij tot 80% op. De iPhone onthoudt ook wanneer jij de telefoon doorgaans van de lader haalt. Hij zorgt ervoor dat de laatste 20% vlak daarvoor worden opgeladen. Dit is beter voor de batterij. Hij blijft langer in goede conditie en houdt zo langer zijn inhoud.

Overzichtelijkere Foto’s-app

ios 13 foto appDe Foto’s-app is vernieuwd! En dat is mooi, want de app was niet altijd even overzichtelijk. Zeker als je heel wat foto’s hebt, is het knap lastig om dat ene kiekje terug te vinden. Met de app kun je nu makkelijk bladeren op jaar, maand en dag. Wil je een foto terugvinden van die ene vakantie drie jaar geleden? Die vind je nu een stuk makkelijker terug.

Wifi-netwerk uitkiezen in het controlecentrum

ios 13 wifi verbinding controlecentrumMet wifi is het makkelijk MB’s besparen. En vaak is het internet qua snelheid ook in orde. Voor het verbinding maken met een specifiek wifi-netwerk hoef je nu niet meer naar de ‘Instellingen’-app. Je kunt dit nu ook gewoon in het controlecentrum doen. Dit is het snelmenu dat je ziet als je van onder naar boven veegt. Je kon hier al wifi aan- en uitzetten, maar nu is het ook mogelijk om een wifi-netwerk te selecteren om verbinding mee te maken. Voor Bluetooth kan dit ook!

Anonieme bellers tegengaan

ios 13 anonieme bellers zonder nummerherkenning voicemailWil je anonieme bellers tegengaan? Dat is met iOS 13 een makkie. Je kunt telefoontjes van bellers zonder nummerherkenning automatisch naar de voicemail verwijzen. Handig als je wordt lastiggevallen door call centers!

Zo houd je onbekende bellers stil:

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Telefoon’.
 • Scroll naar beneden.
 • Schuif de slider naast ‘Houd onbekende bellers stil’ naar rechts.

Find My-app: makkelijker je iPhone en vrienden terugvinden

ios 13 find my appiOS had al de Find My iPhone- en Find My Friends-functies. Die zijn nu gebundeld in een nieuwe app: Vind Mijn. In deze app kun je schakelen tussen ‘Personen’, om je vrienden te vinden, en ‘Apparaten’, om je apparaten terug te vinden. De nieuwe app werkt extra makkelijk en zo gebruik je deze slimme mogelijkheden ook eerder. Nooit meer je iPhone kwijt? Zo zou het zomaar kunnen!

Belangrijk: wat te doen met iOS 13 Bluetooth-verzoeken?

ios 13 bluetooth verzoekIn iOS 13 krijg je mogelijk weleens de volgende melding:

‘App wil toegang tot Bluetooth’, met daarbij het volgende bericht: ‘Hiermee kan ‘App’ je Bluetooth-accessoires vinden en er verbinding mee maken. Deze app kan Bluetooth ook gebruiken om te bepalen of je in de buurt bent.’

Dit hoef je niet te accepteren, want je kunt ook handmatig de app en een apparaat verbinden. Bovendien wordt dan niet je locatie gebruikt.

Deze apparaten krijgen iOS 13

iOS 13 is beschikbaar voor de volgende apparaten:

iPadOS: nieuw besturingssysteem voor de iPad

Inderdaad, in de bovenstaande lijst staat geen enkele iPad. Hoe zit dat? De tablets van Apple krijgen het nieuwe iPadOS, een nieuw besturingssysteem dat op iOS is gebaseerd. iPadOS is op maat gemaakt voor de iPad, met onder andere een drijvend toetsenbord dat verplaatsbaar is. Telefoons en tablets zijn toch twee totaal verschillende apparaten die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Door iOS en iPadOS te scheiden, hoopt Apple elk besturingssysteem extra goed op maat voor het juiste apparaat te maken.

iOS 13 installeren? Zo doe je dat!

ios 13 installereniOS 13 is nu beschikbaar voor de iPhones. Zorg voor de zekerheid dat je met wifi bent verbonden en dat je telefoon wordt opgeladen. Het installeren van de update kan even duren. Doe het dus niet op een moment dat je een belangrijk belletje verwacht!

Zo installeer je iOS 13:

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Algemeen’.
 • Druk op ‘Software-update’.
 • Je kunt nu iOS 13 downloaden.

Blijf op updates checken met iOS 13

iOS 13 bevat veel beveiligingsupdates die je iPhone nóg veiliger maken. Maar bugs zijn er ook. Dit zijn kleine fouten in de software waardoor je telefoon soms niet vloeiend werkt. Bij iOS 13 kan het gebeuren dat sommige apps weleens afsluiten, al is dat zeldzaam. Installeer iOS 13 daarom vooral wél, maar blijf ook checken op updates. Apple werkt namelijk continu aan het oplossen van bugs.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.