.

Terug naar overzicht
15,756x gelezen

Wellicht maak jij al een tijdje gebruik van 4G. Maar: 3G, 4G, H+ en binnenkort 5G – hoe werken deze netwerken eigenlijk en waarom verandert de naam van je netwerk weleens? En 5G internet; hebben we dat écht nodig?

Er was eens 2G…

Lang, lang geleden was er 2G. De kans is groot dat jouw eerste smartphone van dit netwerk gebruikmaakte. 2G moet je zien als een trouwe labrador: een tikkie sloom, maar hij staat altijd voor je klaar. Wij veeleisende internetters liepen 2G al snel straal voorbij, maar deze trouwe diender kan nog steeds op aanhang rekenen. Tramchauffeurs communiceren met elkaar via 2G, elektronische borden boven de snelweg worden geüpdatet via dit netwerk (zo weet jij hoeveel file er staat, bijvoorbeeld) en sommige pinautomaten werken ook via 2G. 2G is dus behoorlijk onmisbaar in onze dagelijkse routine.

Van 3G naar 4G

Voor smartphones was er na 2G al snel 3G – fijn, want we konden sneller internetten. Toch zit 3G ingeklemd tussen een paar beperkingen: het is lang niet zo degelijk en betrouwbaar als 2G, en een stuk trager dan 4G. De kans bestaat dus dat dit netwerk op de lange termijn verdwijnt.

Hoe werken deze netwerken?

De letter ‘g’ in 3G en 4G staat voor ‘Generation’ – elk nummer is dus een nieuwe generatie. Net zoals wanneer je iemand belt (O ja, hoe zat dat ook alweer? Lees hiervoor de Hoe werkt dat eigenlijk over bellen), legt een Facebookbericht of een Whatsappje een lange weg af voordat het jou bereikt. Een signaal (zoals een push-bericht) komt vaak binnen via één van de onderzeese kabels die Nederland met de rest van de wereld verbindt. Daarna gaat het naar jouw provider, die het via vaste kabels naar een zendmast dichtbij jou stuurt. Door heel Nederland staan masten, die het mobiele internet ondersteunen. Pas vanaf daar gaat het signaal via de lucht naar jouw telefoon. Zendmasten kunnen signalen naar elkaar overdragen. En dat is maar goed ook: anders moet je tijdens het autorijden, of in de trein, om de zoveel minuten opnieuw bellen.

H+ en LTE - wat is dat dan?

Zie je soms de naam van het netwerk bovenin je scherm veranderen? Om het allemaal nóg ietsje gecompliceerder te maken is er naast 2G, 3G en 4G ook nog een H en H+ netwerk. Omdat providers constant werken aan betere netwerken, krijgt elke ‘update’ een nieuwe naam. Het 3G netwerk werd vernieuwd (dat is al een poosje terug) en krijg als nieuwe ‘ondertitel’ HSPA+ of H+. Sommige telefoons zullen H+ of HSPA laten zien, maar iPhones houden het gewoon op 3G. LTE is de technische benaming voor 4G. Geen zorgen: of je nu LTE of 4G ziet, je maakt hoe dan ook gebruik van het 4G netwerk.

Snel, sneller, snelst

Terug naar 3G, 4G en 5G: wat zijn de verschillen? Het verschil tussen 3G en 4G is groot. Vergelijk het met een weg: 3G is een eenbaansweg, tijdens het spitsuur kun je achteraan aansluiten. Dat betekent traag internet. 4G is snelweg met meerdere banen én een spitsstrook. Dus ook al is het druk, kun je nog steeds snel internetten. In cijfers: de snelheid van 3G ligt tussen de 100 Kb en 10 MB per seconde, terwijl je met 4G tot 1000 Mbit per seconde kunt halen! Wil je het zelf testen? Trommel dan iemand op met 3G, en iemand met 4G internet (of gebruik je eigen telefoon), en download de Speedtest app. Deze test laat via een meter zien hoe snel je internet is, en je zult meteen het verschil zien tussen 3- en 4G. Let op: dit kost wel een hoop data! Doe de test dus alleen als je wat dataverlies kunt veroorloven…

Komt 5G er aan?

In veel landen wordt al geïnvesteerd in 5G en Zuid-Korea loopt al jaren voorop. Hier staat het uitrollen van 5G dan ook op de agenda voor 2020. Alleen, dit is niet zomaar ‘sneller’ internet. Het 5G netwerk moet onder andere in de toekomst auto’s met elkaar laten communiceren, zodat ze zelfstandig kunnen rijden. Er zijn zelfs verwachtingen dat je een lange film (van zo’n twee uur) kunt streamen in drie (!) seconden met 5G. Tot op heden is er echter nog weinig concreets te melden. Zuid-Korea organiseert de Winterspelen in 2018 en wil daar bezoekers 5G aanbieden. Een sportief idee, maar welk land de race wint als het om 5G gaat, is nog de vraag.

Vind jij internetsnelheid belangrijk? En kijk je verwachtingsvol uit naar 5G? 

Bron: Tweakers, www.4G.nl

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.