.

De apps van 2020
Terug naar overzicht
27,508x gelezen

2020 was een bewogen jaar. Maar hoe zag het jaar eruit vanuit app-perspectief? We bespreken 2020 in apps. Welke apps speelden slim in op de coronacrisis of werden daardoor relevant(er)? Wat waren de populairste apps voor Android en iPhone? En wat de meest opvallende?

2020: het jaar in apps

2020 is het jaar dat de geschiedenis in gaat als het ‘coronajaar’. De pandemie heeft óók het app-landschap behoorlijk veranderd afgelopen jaar. Denk aan nieuwe apps die zijn ontwikkeld om de verspreiding van het virus te remmen.

Doordat we nauwelijks reizen en uitgaan, zijn apps in deze categorieën minder populair geworden. Wegens het thuiswerken en -studeren zijn apps om de productiviteit te verhogen in trek, zoals je kunt lezen in ons artikel over thuiswerken. Ook apps om contact te houden breken downloadrecords sinds corona. Verrassing: daarnaast doen dating-apps het bijzonder goed, zelfs nu fysiek afspreken lastig is.

Apps die het virus remmen

Uit Azië kwamen berichten over succesvolle bestrijding van het coronavirus met apps. Niet alleen werden contacten getraceerd, ook zijn er ‘digitale hekken’ opgetrokken voor wie in quarantaine moest blijven. Uit onderzoek blijkt dat dat de bevolking in landen als Zuid-Korea en Singapore deze maatregelen oké vindt.

In de Westerse wereld, waar privacy een groot goed is, was er meer weerstand tegen dit soort apps. Na een rommelige start werd de CoronaMelder-app (Android en iPhone) ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse overheid. De app werd begin oktober 2020 gelanceerd en is in de laatste maanden van het jaar ruim vier miljoen keer gedownload.

CoronaMelder detecteert via bluetooth andere gebruikers die deze app óók gebruiken. Ben je langer dan vijftien minuten binnen twee meter van iemand die later aangeeft besmet te zijn? Dan krijg je een melding: je moet in quarantaine en jezelf op corona laten testen.

2020 appsCoronamelder

Contact houden én maken

Videobellen maakte een enorme vlucht in 2020. Zoom (Android en iPhone) en Microsoft Teams (Android en iPhone) lijken op zakelijk vlak de grote winnaars. In onze vrije tijd massaal gebruikten we voor videobellen vooral apps als Skype (Android en iPhone), FaceTime(iPhone) en WhatsApp (Android en iPhone).

De nieuwe app Houseparty (Android en iPhone) werd tijdens de eerste lockdown opeens razend populair. Met de app kun je aanschuiven bij groepsvideochats van jouw vrienden (en hun vrienden). Er passen tot acht deelnemers in een chat en je switcht gemakkelijk tussen gesprekken.

2020 appsHouseparty

 

Een verrassend gegeven is dat dating-apps meer worden gebruikt dan ooit. Zo merkte Tinder (Android en iPhone) dat het aantal verstuurde berichten met 25 procent steeg. Dating-app The Inner Circle (Android en iPhone) heeft zelfs ‘de hoogste cijfers ooit’ gemeten.

Samen online spelen is kinderspel

Nu we massaal binnen moesten blijven, gingen we flink aan de mobiele spellen.

Van bordspellen als Risk (Android en iPhone) en Monopoly (Android en iPhone) zijn mobiele varianten met een multiplayer-optie. Wie van Scrabble houdt, kan dit spel mobiel spelen met Wordfeud (Android en iPhone). Deze app was enigszins vergeten na een eerdere rage, maar sinds corona steeg het gebruik weer explosief.

2020 appsAmong Us

Among Us (Android en iPhone) is een mobiele game van een klein, onafhankelijk bedrijfje. Het schopte zich tot de populairste gratis game van het jaar 2020. In dit spel, dat je ook op de pc kunt spelen, moet je samen met vrienden (of onbekenden) een kapot ruimteschip repareren. Maar één van jullie is een saboteur. Leuk voor wie van het tv-programma Wie is de mol? of het kaartspel Weerwolven van Wakkerdam houdt.

Mis je jouw bezoekjes aan escape rooms? Gelukkig zijn er ook mobiele varianten van. Al jarenlang is The Room (Android en iPhone) een topper. In het spel The Birdcage (Android en iPhone) moet niet jij ontsnappen, maar help je vogels uit hun kooien te ontsnappen.

‘Roomservice’ thuis: bestellen vanaf de bank

Als naar de supermarkt gaan al leuk was, maakte 2020 resoluut een einde aan dat feestje: de supermarkt werd opeens een serieus risicogebied. Maar dankzij boodschappen-apps van Picnic (Android en iPhone) en Albert Heijn (Android en iPhone) bestel je zonder stress en gezondheidsrisico vanuit je luie stoel. Jammer alleen dat íedereen op dit idee kwam, met wachtlijsten en lange bezorgtijden tot gevolg.

2020 appsPicnic

Maaltijd-apps zijn er in allerlei soorten. Zo is er HelloFresh (Android en iPhone), waarmee je recepten kiest en er kakelverse ingrediënten voor krijgt thuisbezorgd. Dampende, kant-en-klare maaltijden regel je natuurlijk via Deliveroo (Android en iPhone), Thuisbezorgd (Android en iPhone) of UberEats (Android en iPhone), die het afgelopen jaar allemaal overuren draaiden.

Amazon lanceerde in maart zijn Nederlandse webwinkel, maar vooralsnog kan deze gigant niet tippen aan Bol.com (Android en iPhone). ‘s Lands grootste online warenhuis sprak van 65 procent méér omzet in de lente vergeleken me het voorjaar van 2019.

Een gezonde geest in een fit lichaam

Wakeout! (iPhone) bleek de meest gedownloade fitness-app in de App Store van Apple. Deze app helpt je door middel van korte oefeningen om fit te blijven achter je bureau, in de keuken of zelfs in bed.

In de Play Store was de meest gedownloade app Loóna (Android). Deze app helpt je door middel van sleepscapes, interactieve verhalen en dromerige soundtracks om na een zware werkdag te ontspannen.

2020 appsloóna

2020: het jaar dat records brak

Apple meldde dat de App Store in 2020 maar liefst 130 miljard downloads te verwerken kreeg.

Populaire apps vertellen je iets over het jaar. In 2019 bezette de fotografie-app Spectre Camera (iPhone), die ideaal is voor outdoorfotografie, de toppositie in de App Store. Dit jaar is het Wakeout!, een app die je helpt om thuis in beweging te blijven. TikTok (Android en iPhone) is in 2020 de meest gedownloade app. Ook staat deze app in de top 10 van de meeste actieve gebruikers op maandbasis.

Vrijwel uit het niets stoot Zoom Cloud Meetings, waar vóór 2020 nog nauwelijks iemand van had gehoord, door naar de vierde plek van de meest gedownloade apps. Ook videobel-app Google Meet (Android en iPhone) is geliefd met een zevende plaats.

Op het gebied van entertainment scoorden Netflix (Android en iPhone) en YouTube (Android en iPhone) al hoog, maar Disney+ (Android en iPhone) is een nieuwe binnenkomer met nóg meer downloads. Op het streamingplatform van Disney vind je klassiekers zoals de Leeuwenkoning en Steamboat Willie, maar ook nieuwe series als The Mandalorian.

 

Welke app heeft jou door 2020 heen geloodst?

 

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.