.

Simyo berichten-apps
Terug naar overzicht
18,484x gelezen

Je kunt met je smartphone berichten sturen naar je contacten via internet. Hiervoor zijn verschillende gratis berichten-apps beschikbaar, zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Deze apps werken vaak hetzelfde, maar verschillen qua privacyvoorwaarden van elkaar. We bespreken de populairste berichten-apps en we vertellen hoe je privacy wordt bewaakt bij deze apps.

Wat zijn berichten-apps?

Simyo postEr zijn een heleboel verschillende apps waarmee je berichten naar je vrienden kunt sturen. Vaak kun je met die apps ook foto’s en video’s delen. Sommige apps zijn alleen voor de smartphone beschikbaar, andere kun je ook op je computer gebruiken. Ze hebben wel allemaal één ding gemeen. Je hebt namelijk altijd internet nodig op je smartphone om gratis berichten te kunnen versturen en ontvangen. Bij de meeste apps moet je eerst een account aanmaken voordat je ze kunt gebruiken.

Populaire berichten-apps

Simyo nummer 1WhatsApp is volgens recente cijfers de populairste berichten-app. WhatsApp bestaat sinds 2009. Het was toen de eerste app waarmee je op Android-, iOS- én BlackBerry-smartphones gratis en eenvoudig berichten naar je vrienden kon sturen. Inmiddels kunnen andere berichten-apps dat ook, maar WhatsApp blijft met 700 miljoen actieve gebruikers wereldwijd het populairst. In Nederland is WhatsApp met 9,4 miljoen gebruikers de populairste berichten-app.

Facebook is de eigenaar van WhatsApp. Dit is niet de enige berichten-app van het bedrijf, want op je smartphone kun je ook met Facebook Messenger berichten versturen. Deze app heeft 500 miljoen gebruikers.

Naast Facebook hebben ook Google en Apple hun eigen berichten-app. Deze worden door minder mensen gebruikt. iMessage van Apple is bijvoorbeeld alleen voor de iPhone, iPad en Mac beschikbaar. Hangouts van Google is voor Android, iOS en Windows Phone beschikbaar en werkt ook op computers via de browser. Toch zitten deze apps niet bij de top tien populairste berichten-apps van 2014.

Hieronder vind je de populairste, gratis berichten-apps van dit moment. Je leest hier kort hoe de apps werken en wat je ermee kunt. Daarnaast vermelden we wie de eigenaars zijn van de berichten-apps, zodat je weet door wie je persoonlijke informatie misschien gebruikt kan worden.

WhatsApp

WhatsApp MessengerMet WhatsApp zijn zowel privé- als groepsgesprekken mogelijk. Daarnaast kun je via de app foto’s, video’s, contacten, gesproken berichten en je locatie naar elkaar sturen. Je kunt ook via je computer WhatsApp gebruiken. Dit kan alleen als je een Android-, Windows of BlackBerry-smartphone hebt. Ga hiervoor naar WhatsApp Web. WhatsApp is eigendom van Facebook. Download hier WhatsApp voor Android en iOS.

 

Facebook Messenger

Facebook MessengerSteeds meer Nederlanders gebruiken Facebook Messenger. Deze app heeft dezelfde mogelijkheden als WhatsApp. Als extra functie heeft Facebook Messenger dat je het naast de computer ook op een tablet kunt gebruiken. De app synchroniseert je gespreksgeschiedenis op al je apparaten. Volgens Telecompaper hebben inmiddels 4,4 miljoen mensen in Nederland de Facebook-app op hun smartphone staan. Vorig jaar waren dat er nog 1,7 miljoen. De stijging is volgens Telecompaper veroorzaakt omdat, je via de gewone Facebook-app geen berichten meer kunt versturen. Download hier Facebook Messenger voor Android en iOS.

Hangouts

Google HangoutsHangouts is de berichten-app van Google, waarmee je via de computer, tablet en smartphone berichten kunt sturen. Net als bij Facebook Messenger wordt je gespreksgeschiedenis gesynchroniseerd met alle apparaten waar Hangouts op is geïnstalleerd. Daarnaast kun je met de app onderling vrienden bellen via het internet. Zo’n gesprek gaat niet ten koste van je belbundel, maar kost wél MB’s. Met Hangouts kun je foto’s, video’s en je locatie versturen, maar geen gesproken berichten. Download hier Google Hangouts voor Android en iOS.

iMessage

Apple iMessagesVeel mensen zijn zich er niet van bewust dat je met de standaard sms-app van de iPhone en iPad ook gratis berichten kunt versturen. Deze toepassing heet iMessage. Dit is de berichten-app van Apple. Hiermee kun je gratis berichten sturen naar mensen die net als jij een iPhone of iPad hebben. Het is een vervanger voor sms en mms. Je kunt met iMessage ook foto’s, video’s en geluidsbestanden delen met anderen.

 

BBM

BlackBerry MessengerBBM staat voor BlackBerry Messenger. Met je unieke pincode kunnen andere mensen jou toevoegen om te chatten. BBM werd vroeger alleen gebruikt door BlackBerry. Nu is de app ook beschikbaar voor Android, iOS en Windows.

 

 

Twitter

Twitter appDe Twitter-app kun je gebruiken om aan je volgers te laten weten wat je bezighoudt. Daarnaast kun je privéberichtjes sturen en foto’s delen met één persoon. Twitter is één van de populairste social media-apps en daarmee ook één van de grootste berichten-apps, met 284 miljoen actieve Twitteraars. Download hier Twitter voor Android en iOS.

 

 

De beveiliging van populaire berichten-apps

Berichten-apps zijn op verschillende manieren beveiligd. Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je telefoonnummer en de Facebook Messenger-app aan je Facebook-account. Je iMessage-app is gekoppeld aan je iCloud-account van Apple. Fabrikanten doen dit zodat andere mensen niet namens jou berichten kunnen versturen. Handig, maar het heeft ook een nadeel. Je kunt niet helemaal anoniem berichten sturen, omdat je identiteit via je telefoonnummer of Facebook-account te achterhalen is.

Dat is niet het enige risico. Sommige populaire apps zijn nog niet versleuteld, zoals Twitter. Dit betekent dat hackers je berichten kunnen onderscheppen en deze lezen. Let daarom goed op als je gebruik maakt van bijvoorbeeld openbare wifi-netwerken. Dan is je app namelijk het meest kwetsbaar voor hackers.

Om te voorkomen dat iemand meeleest in je privégesprekken, moet je een app gebruiken die end-to-end-versleuteld is. Hackers kunnen de gesprekken dan nog wel onderscheppen, maar niet lezen wat erin staat. Alleen de ontvanger van een gesprek kan de inhoud lezen. WhatsApp-berichten zijn op Androidapparaten al versleuteld, maar op de iPhone nog niet. De iMessage-app van Apple stuurt op de iPhone, iPad en Mac wel al versleutelde berichten.

Privacy en grote bedrijven

Alle besproken apps zijn op je smartphone gratis te downloaden. Toch werd WhatsApp vorig jaar voor 16 miljard dollar verkocht aan Facebook. Hoe kan dat? Dat komt omdat Facebook en WhatsApp honderden miljoenen actieve gebruikers hebben. In ruil voor het gratis gebruik van een berichten-app, staan gebruikers persoonlijke gegevens af aan de eigenaars van deze apps. Bedrijven gebruiken je persoonlijke gegevens om op je interesses te adverteren. Die informatie is voor bedrijven veel geld waard.

Facebook is gespecialiseerd in het aanbieden van advertenties die het beste bij je passen. Deze advertenties worden uitgekozen aan de hand van onder andere je leeftijd, woonplaats en ‘likes’ op Facebook. Na de overname beloofde Facebook niets te veranderen aan WhatsApp, maar ze overwegen nu toch om advertenties in WhatsApp te plaatsen.

Bespreek je op Facebook Messenger met een vriend bijvoorbeeld het kopen van nieuwe kleding, dan kun je op Facebook of WhatsApp in de toekomst zomaar een advertentie van een kledingfabrikant tegenkomen. Social media bedrijven zullen je persoonlijke informatie niet misbruiken of doorverkopen, maar slaan je gegevens en surfgedrag wel op. Google laat advertenties in de browser zien op basis van je surfgedrag. Dit is een belangrijk verdienmodel voor Google. Er bestaat een kans dat Google in de toekomst advertenties zal gaan tonen in de Hangouts-app. Dit doet Google nu al in zijn Gmail-dienst.

Privacyvriendelijke apps

Grote internetbedrijven zoals Facebook en Google kijken tot een bepaald niveau graag met je mee. Ze doen dit alleen om gericht te kunnen adverteren, niet om je te bespieden. Wil je dit niet? Dan zijn er ook apps waarbij je privacy centraal staat.

Deze apps hebben een zo geheten end-to-end-versleuteling. Ze hoeven je persoonlijke informatie niet te weten voor advertentiedoeleinden. Het is daardoor mogelijk om volledig anoniem te chatten. Op deze website zie je hoe goed berichten-apps zijn beveiligd. Het nadeel van deze goed beveiligde apps is dat ze weinig gebruikers hebben. De kans dat je vrienden de app gebruiken is dan ook klein. Hieronder bespreken we een paar van deze apps.

Telegram

Telegram messengerTelegram werd populair toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook. Dit komt omdat de app bijna hetzelfde werkt, maar beter beveiligd is. Telegram heeft een modus waarin je geheim kunt chatten. Deze berichten worden niet opgeslagen op een server, zijn end-to-end versleuteld en worden daarna vernietigd. Telegram is zelfs zo zeker van zijn zaak dat het een beloning van 300 duizend dollar belooft aan de hacker die de versleuteling van de app kan kraken. Download hier Telegram voor Android en iOS.

Cryptocat

CryptocatVoor Cryptocat hoef je niet je telefoonnummer in te voeren. Je chat met een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. De berichten worden versleuteld met end-to-end-encryptie. Je kunt op die manier anoniem berichten sturen zonder dat er iemand meekijkt. Download hier Cryptocat voor iOS.

 

Wickr

Wickr messengerDeze berichten-app heeft end-to-end-versleuteling ingebouwd. Een andere handige functionaliteit is dat berichten automatisch worden vernietigd. Je kunt in de app zelf bepalen hoe lang berichten leesbaar blijven. Je hoeft je telefoonnummer niet aan je Wickr-account te koppelen en je hoeft ook geen e-mailadres achter te laten. Download hier Wickr voor Android en iOS.

 

Tot slot

Wees alert op je privacy zodra je online gaat. Gratis berichten-apps zijn niet voor niets gratis. Wees daarom altijd voorzichtig als je een gratis app gebruikt om mee te chatten. Je weet nooit helemaal zeker of er iemand meekijkt. Controleer regelmatig deze website of de beveiliging van de berichten-app nog steeds up to date is.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.