.

games streamen google stadia
Terug naar overzicht
20,087x gelezen

Je favoriete series? Die stream je via Netflix. De nieuwste hit van je favoriete artiest luisteren? Kwestie van streamen via Spotify om er direct van te genieten. Maar games? Die koop je nog ouderwets in de (web)winkel of moet je eerst volledig downloaden op je spelcomputer of PC. Niet voor lang meer als het Google ligt want met Stadia kun je straks ook games streamen.

Wat is games streamen?

wat is games streamenHet streamen van films, series en muziek is dus niets bijzonders meer. Doen we met z’n allen al járen. Streamen is niet meer de methode van de toekomst, maar die van nu. Binnenkort ook voor games, want games streamen wordt steeds beter. We beginnen bij het begin: wat is games streamen precies?

Games streamen is het spelen van een computerspel via een server. Tijdens het spelen wordt het beeld van de game gestreamd naar jouw beeldscherm. Het spel zelf draait op de server. Met games streamen speel je dus een spel zonder dat je de gameconsole of game PC zelf in huis hebt. Die staat op een server op een andere locatie. Je downloadt het beeld direct en jouw besturingsinvoer wordt tegelijkertijd geüpload.

Wat is Google Stadia?

wat is google stadiaGoogle Stadia is een nieuwe streamingdienst voor games. Het is een abonnementsdienst die vanaf november 2019 ook in Nederland beschikbaar is. Er komt een gratis variant en een betaalde dienst van uit. Ook is de dienst te gebruiken op verschillende apparaten. Google gaat er grote, bekende titels op aanbieden, zoals bijvoorbeeld Assassin's Creed, Doom en Destiny.

Zo werkt Google Stadia

zo werkt google stadiaMet Google Stadia speel je games door deze te streamen vanaf de servers van Google. Het apparaat waarop jij het spel speelt, is dus niet de gameconsole waarmee je de game speelt. Nee, die staat op Google’s servers. De hardware van jouw apparaat wordt dus veel minder intensief gebruikt. Al het zware rekenwerk ‘besteed je uit’. Kijk hier hoe het werkt:

Op welke apparaten kun je met Google Stadia games streamen?

google stadia games streamen apparatenJe kunt straks via verschillende apparaten games streamen met Google Stadia. Volgens de fabrikant werkt Stadia uiteindelijk op elk apparaat dat YouTube ondersteunt en met internet is verbonden. Dat belooft wat! Straks kun je dus op heel wat manieren games streamen:

  • Computer (via de Chrome-browser)
  • Smartphone (helaas in het begin alleen op Google Pixel telefoons, later volgen meer merken)
  • Tablet
  • Televisie of monitor (met een Google Stadia-controller en Chromecast Ultra)

De Google Stadia-controller maakt via het wifi-netwerk bij je thuis verbinding met de Google-servers waarvandaan je games streamt. Ga je games streamen op je smartphone? Dan kun je waarschijnlijk ook jouw Xbox- of PlayStation 4-controller gebruiken door deze via Bluetooth aan je telefoon te koppelen.

Google Stadia Base en Stadia Pro

Google Stadia krijgt twee abonnementen: Base, dat gratis is, en Pro, een betaald abonnement.

Alles over Google Stadia Base

Met Google Stadia Base koop je games die je vervolgens op jouw apparaat streamt. Met dit type abonnement krijg je geen kortingen op games en kun je ook geen gratis games streamen. Je kunt hiermee maximaal in Full HD-resolutie streamen.

Alles over Google Stadia Pro

google stadia proGoogle Stadia Pro kost 9,99 euro per maand. De extra’s ten opzichte van base? Alle gratis gepubliceerde games kun je streamen en je krijgt kortingen op gameaankopen. Ook kun je in allerlei soorten beeldresoluties streamen. Van minimaal HD (720p) tot maximaal 4K. Ook ondersteunt Pro het Stereo Surround-geluid.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor Google Stadia?

google stadia games streamen internetsnelheidGoogle bepaalt op basis van je internetsnelheid in welke kwaliteit je games streamt. Dit varieert van minimaal HD (720p) tot maximaal 4K. Alles daar tussenin wordt ook ondersteund, zoals Full HD en Quad HD.

De minimale internetsnelheid voor Google Stadia is 10 megabit per seconde. Hiermee stream je games in HD-kwaliteit. Voor Full HD is 20 megabit per seconde nodig en voor 4K 35 megabit per seconde. Ter indicatie: jouw Sim Only abonnement van Simyo heeft een gemiddelde internetsnelheid van 50 megabit per seconde. Met jouw smartphone kun je straks dus prima games streamen via Google Stadia!

De nadelen van games streamen

Voordelen genoeg als je games streamt. Zo hoef je geen dure console te kopen om het spel te spelen. En de tijd dat de hardware van je computer een spel niet ‘aan kan’ is ook verleden tijd. Toch zijn er ook nadelen.

Opletten op je dataverbruik

games streamen dataverbruikGa je games streamen? Dan doe je er goed aan op je dataverbruik te letten. Het is nog onduidelijk hoeveel data Google Stadia verbruikt. Allereerst hangt dit natuurlijk af van de beeldkwaliteit waarin je een spel streamt. Waarschijnlijk verbruikt Google Stadia minimaal net zo veel data als YouTube.

Om games te streamen raden we je aan een grote Sim Only internetbundel te nemen. En om anders, waar beschikbaar, via wifi games te streamen om data te besparen. Wellicht is het ook mogelijk om in een lagere resolutie games te streamen. Je mobiele internet kan dan misschien wel streamen in Full HD aan, maar als je in HD streamt bespaar je data. Tip voor de toekomst!

Mindere beeldkwaliteit

Games streamen kan in hoge resolutie. Toch is de beeldkwaliteit lager dan wanneer je een spel op je computer of console speelt. Dit komt omdat er voor een gestreamde game beeldcompressie nodig is. Dit is het verlagen van de beeldkwaliteit, zodat je kunt spelen zonder haperingen. De resolutie is dan wel hoog, maar er kan een soort ruis te zien zijn, vooral als je dicht op je scherm zit. In theorie wordt de beeldkwaliteit van games streamen wel steeds beter met de komst van nieuwe technologie.

‘Lag’ en langzamere reactietijd

In een schietspel maakt een tiende van een seconde het verschil tussen leven en virtuele dood. En met een voetbalspel is dat soms het verschil tussen winnen en verliezen. Haperende games? Daar houden gamers dus niet van! ‘Lag’ wordt dat met online gaming ook wel genoemd: haperingen in het spel waarbij beeld wordt overgeslagen. Waardoor je opeens de bal verliest of uit de bocht vliegt, omdat de streamingdienst even haperde. De reactietijd is daarnaast minder snel dan wanneer je op de ouderwetse manier een spel speelt, omdat je besturing via internet wordt verstuurd. Google belooft dat ‘lag’ bij Google Stadia minimaal zal zijn. Bovendien wordt mobiel internet steeds sneller en heb je hier met het toekomstige 5G internet waarschijnlijk geen last van.

Zijn er alternatieven voor Google Stadia?

google stadia alternatieven games streamenHet streamen van games is in opkomst en met Google Stadia lijkt de doorbraak er definitief aan te komen. Toch is het écht niet de enige  manier om games te streamen en er zijn al enkele andere diensten beschikbaar Neem bijvoorbeeld PlayStation Now, waarvoor je wél nog een PlayStation 4 nodig hebt of een computer met PS4-controller. Met een snelheid van slechts 5 megabit per seconde kun je al games streamen.

Een andere manier van PlayStation-games streamen is er ook: PS4 Remote Play. Hiermee stream je het beeld vanaf de console via wifi naar je pc, of, nog veel leuker, naar je Sony Xperia telefoon of iPhone. Jammer genoeg worden telefoons van andere merken niet ondersteund.

Naast Google Stadia en PlayStation Now zijn er al heel wat ander streamingdiensten voor games, zoals:

  • GeForce Now. Hiermee moet je eerst de game kopen voordat je ‘m kunt streamen. Daarna kun je ‘m ook op andere apparaten spelen. Minimale snelheid is 15 megabit per seconde, maar 25 megabit per seconde wordt aangeraden.
  • Dit is de eerste veertien dagen gratis en is beschikbaar voor je computer. Met deze dienst kun je retrogames streamen.
  • Project xCloud. Dit is een streamingdienst waar Microsoft hard aan werkt. Het lijkt de grote concurrent van Google Stadia te worden. Eén verschil: de controller verbind je niet via wifi, maar via Bluetooth met het beeldscherm. Dit zou tot snellere prestaties moeten leiden. Het is nog niet bekend wanneer Project xCloud beschikbaar is.
  • Net als bij GeForce Now moet je hiermee eerst een game gekocht hebben voordat je het kunt streamen op andere apparaten. Handig aan deze dienst is dat je zonder te haperen kunt overschakelen op een ander apparaat. Bijvoorbeeld als je thuis komt. Je legt je telefoon dan weg en gaat verder met spelen op je tv. Nadeel is dat je veel handmatig moet doen: met Shadow staat je eigen gaming pc extern in een serverruimte. Je moet zelf je games downloaden én updaten. Minimale snelheid? 15 megabit per seconde.

Wat is er nodig om games te streamen?

Sta je te popelen om games te streamen? Je hebt een paar dingen nodig. Allereerst een werkende internetverbinding die snel genoeg is. Daarnaast heb je een abonnement op de streamingdienst nodig en tot slot een beeldscherm. Aan jou de keuze: ga je games streamen op je televisie, ‘on the go’ op je smartphone of toch op je computer? Of geloof je het wel en blijf je ouderwets gamen op je console?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.