.

Terug naar overzicht
10,124x gelezen

Een weekendje flaneren in Barcelona en tapas eten tussen de locals: een citytrip in de voorjaarsvakantie is leuk, maar wordt nóg leuker als je kunt besparen op gedoe. Daarom testte Sanny drie apps die je onder andere helpen bij het vinden van de juiste gate, of als je probeert uit te vogelen wat ‘fetges de pollastre’ zijn. Apps voor een stressvrij tripje dus!

Geteste apps:  

iTranslate (voor iPhone, Android en Windows) & Google Translate (voor iPhone, Android en Windows)

Itranslate

 

 

 

 

Tripadvisor – Voor iPhone, Android en Windows

Tripadvisor

 

 

 

 


In the Air
– Voor iPhone, Android en Windows

App in the air

 


Vlieg over Schiphol!

Score: 8 - In the Air (Voor iPhone, Android en Windows)

Papieren tickets, een los slingerende boarding pass: allemaal echt niet meer van deze tijd. Gelukkig is daar de app In the Air, om elk tripje een stuk soepeler te laten verlopen. Zoek je vlucht op in de app en je ziet meteen: hoeveel uur je reis duurt, of wat voor weer het is op plaats van bestemming. Ook zie je hoeveel tijd het gemiddeld kost om in te checken bij de desbetreffende luchthaven en lees je tips van andere gebruikers (waar je gratis internet vindt op de luchthaven bijvoorbeeld). Je boarding pass bewaar je ín de app, en als je echt moet rennen kun je een plattegrond van de luchthaven downloaden zodat je meteen ziet waar je gate is. Oké, dit laatste zou in theorie leuk zijn, behalve dat de plattegrond van Google Maps komt en allesbehalve gedetailleerd is. Verder absoluut een app die er voor zorgt dat het hele incheckproces omvliegt.

Voordelen:

 • Gratis
 • Overzichtelijk
 • Handige meldingen wanneer je moet inchecken of wanneer je vlucht wijzigt
 • Je online boarding pass bewaar je gewoon in de app, dus geen gedoe met papiertjes meer

Nadelen:

 • De airport plattegrond is vrijwel nutteloos

Conclusie: Je gaat vliegensvlug over de luchthaven met deze app!

Ready for takeoff? En daar ga je!Zo’n Spaans krantje lezen met een vertaal-app is va sense problemes!

Genoeg te bespreken (met je Spaanse reisgenoot)

Score: 8 - iTranslate (voor iPhone, Android en Windows) & Google Translate (voor iPhone, Android en Windows)

Google en iTranslate zijn de strijd met elkaar aangegaan als het om vertalen gaat. Dus terwijl ik worstelde met vragen als ‘Een cappuccino alstublieft’ of ‘Waar kan ik hier een openbaar toilet vinden?’ probeerde ik allebei de apps uit. Belangrijk detail: Google Translate werkt ook zonder premium update met spraakherkenning, iTranslate doet dit alleen als je de versie van € 6,99 koopt. De spraakherkenner van Google maakte de eerste keer van ‘Waar serveren ze hier de beste tapas?’ iets met peren en tapas, maar was daarna foutloos. Nadeel: Google Translate is alleen offline te gebruiken als je een Android-toestel hebt. Gelukkig hebben de makers van iTranslate ook niet stilgezeten: hun nieuwe app Languages is er speciaal voor de iPhone. Offline te gebruiken, meer dan dertien talen beschikbaar en de app won ook nog ’s de Apple Design Award. Hij kost € 2,99: goedkoper dan een simpel woordenboekje in de winkel. Una bona inversió, zou ik zo zeggen. (Zoek die maar even op!)

Google Translate vs. iTranslate

 • Allebei gratis
 • De vertalingen lijken bij beide correct
 • Alleen spraakherkenning mogelijk met Google Translate
 • Google Translate is alleen offline te gebruiken voor Android gebruikers
 • Voor Apple-gebruikers: download Languages

Nadelen:

 • Beide apps hebben nog niet de mogelijkheid iets te vertalen door het te filmen.

Extra tip: Voor Windows-gebruikers is er een nóg modernere vertaal-app beschikbaar: de Bing Translator. Film een tekst met je telefoon en hup, het wordt vertaald.

Conclusie: Een goede en gratis vertaal-app (die ook offline werkt) vind je niet zo snel, maar het is een kleine investering waard. En Android-gebruikers hebben geluk: Google Translate werkt prima!

Zo’n Spaans krantje lezen met een vertaal-app is va sense problemes!Die papieren reisgids kun je voortaan wel thuislaten…  

Een schat aan informatie

Score: 8,5 - Tripadvisor  (Voor iPhone, Android en Windows)

Om Tripadvisor kun je niet echt heen als je een citytripje maakt. En, het moet gezegd, je vindt in deze app dan ook een schat aan informatie. De app is gratis en geeft je de mogelijkheid om allerlei dingen over een stad te downloaden (wel even doen als je aangesloten bent op een Wi-Fi-netwerk), zodat je het offline kunt gebruiken. Plattegronden, complete wandelroutes (voor foodies, backpackers, kunstliefhebbers – en nog veel meer), natuurlijk heel veel reviews en complete reisprogramma’s voor een weekend of langer. Toch is een kanttekening op z’n plaats: zet de app af en toe uit en ga zelf op ontdekkingstocht. Want het is leuk als 384 mensen voor jou dat ene tapastentje heerlijk vonden, maar zélf iets ontdekken is soms nog veel leuker. Tip: als het druk is en iedereen praat Catalaans zit je meestal goed. Dus geniet van deze - toch wel erg handige - app, maar met mate.

Voordelen:

 • Gratis
 • Schat aan informatie
 • Veel dingen zijn offline te gebruiken (let op: dit neemt wel aardig wat ruimte in op je geheugen, bij thuiskomst weer wissen dus)
 • Plattegronden, tips, reviews, reisprogramma’s toegespitst op elke persoonlijkheid: het is er allemaal!

Nadelen:

 • Vergeet niet af en toe zelf dingen te ontdekken. Voor je het weet zit je 24 uur met je neus in de app, zonder om je heen te kijken…

Conclusie: Mits gedoseerd gebruikt, een absolute uitkomst!

Extra tip: Wil je graag snel van A naar B in een nieuwe stad, zonder dure taxi’s te gebruiken? De Citymapper app won al verschillende awards en geeft je razendsnel een routeplanning voor het openbaar vervoer. Helaas niet offline te gebruiken, dus even in je hotel gebruik maken van wifi om de route te plannen, screenshots te maken en weg ben je.

Die papieren reisgids kun je voortaan wel thuislaten…

 

Die papieren reisgids kun je voortaan wel thuislaten…

Sanny Visser is reporter voor Simyo. Ze zal hoogstpersoonlijk apps op de proef stellen - en daarmee ook zichzelf. Sanny wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren (komt dat even goed uit) en de beste tapasplekjes vinden in Barcelona.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.