.

eSIM buitenland
Terug naar overzicht
11,635x gelezen

Heb jij een leuk reisje op de planning? Of een zinderende zomervakantie in het verschiet? Leg dan naast je paspoort en zonnebril óók je smartphone met eSIM klaar. Want dat kan zeer handig van pas komen. Hoe je eSIM in het buitenland gebruikt en wat de voordelen zijn, lichten we in dit blog toe.

Wat is eSIM?

Voordat we dieper op de stof induiken, willen we je geheugen opfrissen en in het kort vertellen wat eSIM precies inhoudt. eSIM is een korte benaming voor ‘embedded sim’. Deze handige digitale simkaart is in het leven geroepen om jouw plastic simkaart op den duur te kunnen vervangen. Want hij doet precies hetzelfde, alleen dan digitaal. Lees alles over eSIM en de voor- en nadelen in dit blog.

Heeft mijn telefoon eSIM?

Ben jij überhaupt reuze benieuwd of jouw telefoon eSIM heeft? Terechte vraag! Alle nieuwe iPhones vanaf 2018 hebben eSIM. Dit geldt niet voor alle Android-telefoons, maar steeds meer modellen hebben eSIM. Voornamelijk de high-end modellen, sinds de Galaxy S20. Ben je benieuwd of jouw telefoon eSIM heeft? Daar hebben we een handige tool voor, zodat jij in één oogopslag antwoord hebt op je vraag. Doe hier de snelle check.

Op vakantie met eSIM

Zijn jouw tickets al geboekt voor die exotische zomervakantie of lange reis? Dan kan eSIM heel goed van pas komen! Ga jij buiten de Europese Unie reizen? Dan gelden je gebruikelijke bundels helaas niet. Dat betekent dat bellen, sms’en en internetten ineens veel duurder is dan je gewend bent. Om enkel afhankelijk te zijn van Wifi-hotspots - die niet altijd betrouwbaar en veilig zijn - is ook geen pretje. Met eSIM kun je vooraf je zaken goed regelen, zodat jij niet onverhoopt een dikke rekening op de mat krijgt voor die kamelentocht, waarbij je een kamelenselfie via WhatsApp wilde versturen.

eSIM binnen Europa versus wereldwijd

Binnen de Europese Unie (en een handjevol extra landen) is het goed geregeld: je databundel en je belbundel zijn gewoon geldig zoals je gewend bent, zonder extra kosten. Da’s een fijn gevoel. Maar zodra je verder dan Europa gaat, gelden er andere tarieven. Gelukkig kan eSIM in het buitenland uitkomst bieden. Dankzij deze digitale simkaart kun je een tijdelijke bundel (of langlopend abonnement) afsluiten, zonder dat je met een fysieke simkaart in de weer hoeft. In de app van de eSIM-provider kun je de databundel aanschaffen en gereed maken op jouw telefoon, zodat je supersnel en zonder gedoe online kunt.

Goed om te weten: maak jij in Nederland géén gebruik van eSIM, maar heb je de optie wel op je telefoon? Als je in het buitenland gebruik wilt maken van eSIM, kun jij gewoon naast je fysieke simkaart een eSIM-abonnement kopen bij een buitenlandse provider.

Welke eSIM provider past bij jouw reis?

Welke provider bij jouw reis past, hangt volledig af van jouw bestemming. Ga jij naar een westers land, een tropische bestemming of ben je juist op doorreis langs verschillende landen? Het is hoe dan ook handig om vooraf uit te zoeken welke provider het beste past bij jouw reiswensen. Wanneer je naar westerse landen reist, kun je gemakkelijk een lokale provider nemen voor een (tijdelijk) eSIM-abonnement. Dit is vaak ook de meest goedkope oplossing, en dan houd je dus weer extra geld over voor je reis. Tel uit je winst!

Wanneer je reis een exotisch tintje heeft of je op doorreis bent, is een wereldwijde databundel met een vaste prijs het voordeligst. Hierbij geldt ook: kijk vooraf welke provider je zou willen kiezen, en in welke landen deze provider actief is. Ga ook vooral niet voor de eerste de beste provider, maar onderzoek welke volledig voldoet aan jouw wensen op het gebied van de prijs, de databundel, de datagrootte (hoeveel MB’s), het installatieproces en het afmeldproces. Een drietal favorieten onder backpackers zijn providers als GigSky, Truphone of KnowRoaming, vanwege de flexibiliteit. Maar dit zijn niet per se de goedkoopste providers.

Welke buitenlandse bundel is wijsheid?

Tja, voor welke bundel ga je dan? Ook dat hangt volledig af van jouw reis- of vakantieplannen. Dus: ga jij naar één land; westers of juist niet? Ga jij doorreizen? Of maak je slechts een paar dagen een uitstapje? Aan de hand daarvan ga je je bundel selecteren.

De meeste providers bieden ongeveer dezelfde bundels aan, al kan dit licht verschillen.

 • Een lokale bundel
 • Een globale bundel
 • Wereldbundels
 • Dagbundels

Heb je een provider op het oog, en zie je alleen de optie voor een lokale bundel? Dat kan perfect zijn als je in hetzelfde land verblijft tijdens je reis. Staat jouw vakantie (of reis) juist helemaal in het teken van verschillende landen bezoeken? Dan kun je het beste bekijken welke providers er wereldbundels aanbieden.

Dit is niet alleen veel handiger voor jou (dit scheelt continu wisselen van provider), het is ook voordeliger. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om een lokale bundel af te sluiten voor het land waar je het langst verblijft, en voor je korte uitstap naar het andere land een dagbundel te selecteren.

eSIM buitenland activeren: snel en makkelijk

Nog een voordeel van eSIM is dat het heel makkelijk te activeren is. Je hoeft niet te stoeien met fysieke kaartjes en gepriegel met simkaartlades is verleden tijd. Alles regel je snel en makkelijk via je instellingen of in de app van de provider.

eSIM activeren op iOS

Aan de slag met eSIM op je iPhone of iPad? Volg de stappen hieronder.

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Mobiel netwerk’
 • ‘Voeg mobiel abonnement toe’
 • Richt je camera op de QR-code van de provider
 • Vul eventueel een bevestigingscode in op het scherm
 • Geef de eSIM een eigen naam (zo houd je je thuis- en vakantienummer gescheiden)

Let op: je kunt eSIM ook activeren door de app van de provider te downloaden en de stappen in het scherm te volgen. Hoe dit precies werkt zal per provider licht verschillen. De keuze is aan jou voor welke methode je gaat!

eSIM buitenland activeren op Android

Heb jij een Android-smartphone? Dan kun je na het volgen van deze stappen direct gebruikmaken van eSIM.

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Verbindingen’
 • Klik op ‘SIM-kaartbeheer’
 • Selecteer ‘Mobiel abonnement toevoegen’
 • Volg de instructies op het scherm om je nieuwe eSIM-provider te activeren

Ook bij Android geldt dat je je eSIM buitenland ook kunt activeren door de app van de provider te downloaden en de stappen op het scherm te volgen. Kies vooral de methode die jij het fijnste vindt!

eSIM shoppen bij Simyo

Wil jij direct doorpakken en een telefoon met eSIM kopen? Dan ben je bij Simyo aan het juiste adres. Op dit moment zijn er in Nederland vier providers die eSIM aanbieden, waaronder wij, Simyo dus! Neem een kijkje in de telefoonshop en selecteer een smartphone én bundel die het beste bij jou passen. Wat dacht je van een iPhone 12, een Samsung S22 of een Samsung A54 5G.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.