.

Encryptie Simyo
Terug naar overzicht
20,874x gelezen

Met vrienden voer je vast weleens gesprekken waarvan je wil dat niemand anders meeluistert. Hoe zit dat eigenlijk met WhatsApp-gesprekken? Kan er dan iemand ‘meeluisteren’? Nee, dankzij encryptie is dat niet mogelijk. Wij vroegen mensen op straat wat zij hiervan weten. Niet voor iedereen een makkelijke vraag, want encryptie is niet de meest makkelijke term die er is! Bouke, de expert van AllAboutPhones.nl, legt uit wat encryptie precies betekent.

Wil je nog even rustig nalezen wat encryptie betekent? Hieronder leggen we het nog een keertje voor je uit en komen we met voorbeelden van encryptie.

Dit is encryptie

Encryptie Encryptie is dus het versleutelen van informatie. Op deze manier kun je op een veilige manier gegevens met elkaar uitwisselen. Niemand kan dan de inhoud van je verstuurde gegevens inzien. Een versleuteld bericht kan weliswaar onderschept worden, maar de inhoud kan niet worden bekeken. Dit komt omdat de onderschepper niet de ‘sleutel’ heeft waarmee het versleutelde bericht ontcijferd kan worden. De sleutel kun je zien als een wachtwoord om het versleutelde bericht te ontcijferen.

Hoe werkt encryptie in de praktijk?

Encryptie in de praktijkEen voorbeeld van encryptie in de praktijk? WhatsApp. Misschien wist je dat al wel. Voordat je voor het eerst een WhatsApp-berichtje verstuurt, krijg je een melding dat alle berichten voorzien zijn van end-to-end encryptie. Berichtjes worden dus standaard versleuteld en daar hoef je niets voor te doen. Maar hoe werkt dat precies?

Zodra je een berichtje verstuurt, versleutelt de app het berichtje. Daarna wordt dit berichtje via internet verstuurd naar de telefoon van de vriend naar wie je het WhatsApp-bericht stuurde. Deze telefoon heeft de sleutel om het WhatsApp-bericht te ontcijferen. Dit gebeurt allemaal automatisch en hier hoef je zelf niets voor te doen. Dankzij encryptie kun je dus écht onder vier ogen chatten. Een WhatsApp-berichtje kan onderschept worden, maar een versleuteld bericht kan niet worden ontcijferd zonder sleutel.

Nog een voorbeeldje?

Encryptie WhatsAppWhatsApp is niet de enige die encryptie toepast. Verschillende clouddiensten, waaronder Dropbox, gebruiken het ook. De bestanden die jij hierin opslaat, worden standaard door Dropbox versleuteld. Ook als deze dienst wordt gehackt, kunnen de dieven nooit de informatie bekijken die jij op Dropbox hebt gezet. Ze hebben immers niet de juiste sleutel om de versleuteling op te heffen.

Best wel een fijn gevoel toch, als je informatie versleuteld is?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.