e-simkaart

De e-simkaart, overstappen zonder van simkaart te wisselen

Telefoons & Tech

Eenvoudig overstappen van de ene naar de andere provider zonder dat je van simkaart hoeft te wisselen. Dat klinkt handig, toch? Met de e-simkaart is dat op termijn mogelijk en heb je zelf nóg meer de controle.

Wat is een e-simkaart?

e-simkaartDe e-simkaart is een nieuw type simkaart, die in de toekomst standaard wordt ingebouwd in je smartphone. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, dat ingebouwd betekent. Deze simkaart is niet gebonden aan een provider, in tegenstelling tot de huidige simkaart. Je hoeft hierdoor niet van simkaart te wisselen als je naar een andere provider gaat. De e-simkaart is een initiatief van Apple, Samsung en de GSMA. De GSMA is de wereldwijde belangenbehartiger van mobiele providers. Er zijn wel al tablets met e-simkaart op de markt, maar nog geen smartphones.

Hoe verwissel je met de e-simkaart van provider?

e-simkaart provider verwisselenApple geeft in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië alvast een voorproefje van de mogelijkheden. Dit doet de fabrikant met de nieuwste iPads. Deze tablets hebben in die landen de Apple SIM, Apple’s e-simkaart. Met deze tablets kun je alleen een internetbundel nemen: het is nog niet mogelijk om te bellen. Ook wordt er nog geen telefoonnummer toegewezen.

Met de iPads verwissel je van provider in het instellingenmenu. Onder het kopje ‘cellular data’ staan de providers waaruit je kunt kiezen. Door op een beschikbare aanbieder te drukken, kun je de gewenste internetbundel uitkiezen. Nadat je je bundel hebt uitgekozen, vul je je persoonlijke gegevens en betaalgegevens in. Daarna ontvang je een melding dat je internetbundel is geactiveerd en kun je via het mobiele netwerk van de provider internet gebruiken.

Wat is het voordeel van de e-simkaart?

e-simkaart voordeelHet is de bedoeling dat je straks met een smartphone die een e-simkaart heeft, makkelijker kunt overstappen naar een andere provider. Je doet dit dan in het instellingenmenu van je smartphone en hoeft niet meer via een website of in de winkel een nieuw Sim Only abonnement af te sluiten of Prepaid te kopen. Het overstapproces zelf verandert overigens niet: je kunt pas overstappen als het contract van je huidige abonnement afloopt. Het is nog onbekend hoe nummerbehoud zal werken. Waarschijnlijk wordt het makkelijker, omdat je alles via het instellingenmenu van je telefoon zal kunnen regelen.

Dankzij de e-simkaart kunnen smartphones straks dunner en kleiner worden. Er hoeft namelijk geen ingang meer voor een simkaart te worden gemaakt, waardoor de simkaart tussen andere hardware kan worden ingebouwd. Zo kun je ‘m niet meer kwijtraken en kan ‘ie ook niet stuk gaan: best handig, toch? Een nadeeltje heeft de e-simkaart wél, want je kunt de simkaart niet in een andere telefoon plaatsen.

Het handige is dat je snel ziet welke provider het voordeligst is. Wil je eerst weten of het mobiele netwerk van een provider goed is? En of hij klantvriendelijk is? Dan kun je een abonnement eerst voor een maand vastzetten. Daarna kun je bepalen of je het abonnement voor langere tijd vastzet of dat je overstapt naar een andere provider.

De e-simkaart in Nederland

e-simkaart NederlandHet is nog onbekend wanneer het eerste apparaat met e-simkaart in Nederland precies verkrijgbaar zal zijn. Provider KPN laat aan Tweakers weten de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en erop in te spelen als de markt erom vraagt.

Mensen met een Amerikaanse of Britse iPad, kunnen in Nederland al met hun Apple SIM MB’s kopen. Dit kan voorlopig alleen bij provider GigSky, die alleen bundels aanbiedt die een bepaalde tijd geldig zijn. Het is dus afwachten hoe lang het duurt voor je ook een andere provider kunt kiezen, maar het begin is in ieder geval gemaakt! Kijk jij uit naar de komst van de e-simkaart?