.

Coronacheck-app
Terug naar overzicht
3,385x gelezen

De CoronaCheck-app is door de Rijksoverheid gelanceerd zodat je toegang krijgt tot evenementen en locaties. Sinds 1 juli kun je met de app ook veilig naar andere landen van de Europese Unie reizen. Een handig middel waar toch nog veel onduidelijkheden over zijn. In dit blog geven we antwoord op de meest voorkomende vragen!

Wat doet de CoronaCheck-app?

De CoronaCheck-app is gecreëerd door de Rijksoverheid als hulpmiddel om te laten zien dat je coronavrij bent. De app maakt het mogelijk om vanaf je telefoon testresultaten en het vaccinatiebewijs te tonen. Ook is te zien of je het virus al eens hebt gehad. Van deze resultaten wordt een QR-code gegenereerd die te scannen is op bijvoorbeeld kleine eendaagse festivals, of als je op reis gaat binnen Europa. Met je DigiD account krijg je toegang tot de app en je gegevens.

Hoe toon ik via de app aan dat ik gevaccineerd ben?

Eenmaal ingelogd met je DigiD gaat de CoronaCheck-app direct opzoek naar jouw vaccinatie(‘s) in de systemen van de GGD, RIVM en andere aangesloten bronnen. Vervolgens maakt de app een QR-code aan die je kunt laten scannen, ook wel bekend als het Digitaal Corona Certificaat. De partij die de code scant kan zo exact zien of je toegelaten kunt worden in het land of evenement.

Hoe zijn mijn testuitslagen te zien in de app?

Omdat de overheid tegenwoordig testen en sneltesten gratis aanbiedt voor Nederlanders die gaan reizen, is er een directe verbinding met de app. Zowel de antigeentest als de uitslagen van een PCR-test worden hierin weergeven als je dat wilt. Momenteel is het wel zo dat het een aantal uren langer kan duren voordat de uitslag ook zichtbaar is in de app nadat je het resultaat binnen hebt. Heb je meer dan zes maanden geleden een positief testresultaat gehad? Dan moet je deze handmatig laten koppelen door de backoffice van de GGD. Je bereikt ze door te bellen naar 0800-5090. Goed om rekening mee te houden als je op vakantie gaat!

Is het verplicht om de app te gebruiken?

Zeker niet! Maar de app maakt het allemaal een stuk makkelijker voor jezelf. Vooral als het gaat om het reizen naar EU-landen. Wil je weten wat je precies nodig hebt om te reizen? Dan kun je dat makkelijk terugvinden in de Reisapp, ook gemaakt door de Rijksoverheid!

Kan ik de CoronaCheck-app gebruiken in het buitenland?

De app werkt ook als je in het buitenland zit. Bij het ophalen van een Digitaal Corona Certificaat in de app, krijg je zowel een Nederlands als een internationale QR-code. De internationale QR-code is ook echt bedoeld om mee te reizen. Sta je op de luchthaven in een ander land, dan kan hier om gevraagd worden. Maar let op, per land verschilt het aan wat je moet overleveren aan bewijsstukken. Wil je weten of jouw coronabewijs geldig is in het land dat je bezoekt? Kijk dan op wijsopreis.nl. Hier wordt een actueel overzicht bijgehouden van de coronaregels per land.

Hoe zit het met mijn privacy?

De Rijksoverheid heeft gezegd dat de app niets opslaat. Alle gegevens die de app laat zien zijn alleen in te laden doormiddel van je DigiD. Dit is een persoonlijk en beveiligd wachtwoordsysteem gemaakt door de overheid om in te loggen op hun systemen.

Alle gegevens die je hebt ingeladen zijn voor een bepaalde periode te zien:

  • Testuitslagen tot 96 uur na datum en tijd afname test
  • Vaccinatiegegevens een jaar na vaccinatiedatum
  • Herstelgegevens 180 dagen na datum en tijd afname test

Daarnaast word je IP-adres niet langer dan zeven dagen onthouden en je BSN zelfs helemaal niet. Verwijder je de app, dan verwijder je hiermee ook direct al je gegevens. Bekijk hier de gehele privacyverklaring op de officiële website.

Ik gebruik de CoronaCheck-app al, maar ondervind problemen.

De app kent veel voordelen, maar er zijn ook een aantal klachten over de bruikbaarheid. Zo vertellen gebruikers onder andere moeite te hebben met het registreren, het uploaden van een bewijs en het verkrijgen van een QR-code. Mocht je één van deze, of andere problemen ervaren met de app en heb je het opnieuw installeren van de app al uitgeprobeerd? Dan is het goed om contact op te nemen met de CoronaCheck-app helpdesk. Ook met klachten kun je terecht bij deze klantenservice. Je vindt hier alle contactgegevens!

Download de CoronaCheck-App hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

Staat de CoronaCheck-app dit jaar ook op jouw vakantielijstje?

 

 

 

 

 

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.