.

besturing met gebaren
Terug naar overzicht
6,439x gelezen

Eerst kwam de revolutie van touchscreens, gevolgd door spraakbediening. Volgt nu besturing met gebaren? Als het aan de techgiganten ligt wel. Die zien graag dat wij – net zoals Tom Cruise in Minority Report – onze apparaten bedienen via luchtgebaren. Op sommige smartphones is deze vorm van aanraakloze bediening al mogelijk. De Google Pixel 4 heeft daarvoor zelfs een minuscule radarchip. Wat is besturing met gebaren precies? Welke toestellen hebben het? En wat gaat deze technologie ons brengen?

Besturing met gebaren: een staaltje futuristische technologie

In de science-fiction film Minority Report van Steven Spielberg bedient Tom Cruise een geavanceerd informatiesysteem met handgebaren, zoals te zien is in het filmpje hieronder. Toen de film uitkwam in 2002 was dat nog heel futuristisch. De beroemde remote controller van de Nintendo Wii kwam hier in 2006 al aardig in de buurt, maar daarvoor moet je nog een apparaatje vasthouden. In 2010 deed Microsoft een poging Kinect, een apparaatje om je Xbox 360 – zonder iets vast te houden! – te besturen via gebaren. En in sommige BMW’s kun je sinds een paar jaar de audioradio bedienen met handgebaren.

En nu is besturing met gebaren ook mogelijk op de nieuwe(re) smartphones Google Pixel 4, LG G8(s) en Samsung Galaxy Note 10. Via handbewegingen kun je bijvoorbeeld bladeren, inzoomen of je muziek bedienen, allemaal zonder het scherm aan te raken. Het heeft er alles van weg dat dit een van nieuwe grote trends wordt op smartphonegebied.

Mooi, maar wat hebben we eraan?

Bij smartphones is het bijvoorbeeld handig om snel je telefoon te ontgrendelen of door een recept te bladeren met vieze handen. Maar de techniek is ook interessant voor mensen die door een handicap niet (makkelijk) een telefoon kunnen vasthouden of geen stembediening kunnen gebruiken vanwege spraakproblemen.

Toepassingen buiten smartphones

Onderzoekers denken dat de toegevoegde waarde van deze nieuwe vorm van bediening vooral ligt in de toepassing bij andere apparaten. Bij smartphones kun je met weinig extra moeite hetzelfde gebaar maken op het touchscreen, maar bij een gigantisch 4K- of 8K-scherm is dat niet mogelijk. Om die te bedienen, is besturing met gebaren ideaal. Ook kan de techniek worden gebruikt door ontwerpers om virtuele objecten door een ruimte te bewegen, al dan niet in combinatie met een virtual of augmented reality-bril. Bovendien zou het handig zijn om er slimme speakers of thermostaten mee te besturen. Ben je aan het bellen, zit je lekker in een film of ligt je partner te slapen, dan is dit veel handiger dan stembediening. En in auto’s, zoals bij het systeem van BMW, is het handig dat je je ogen niet van de weg hoeft te halen om een knop of touchscreen in te drukken.

De toekomst zal leren of dit onze manier van apparaten besturen radicaal gaat veranderen. Google gelooft er in ieder geval heilig in: het techbedrijf heeft vijf jaar gewerkt aan zijn radartechnologie Soli die gebaarbediening mogelijk maakt.

Soli van Google: bediening op basis van radar

De meest praktische én spectaculaire manier van besturing met gebaren is Motion Sense van de Google Pixel 4. Daarvoor is een kleine Soli-radarchip bovenin de telefoon verwerkt. Normaliter detecteert radar grote objecten zoals vliegtuigen en schepen, maar Soli registreert bewegingen op millimeterniveau. De antenne in de chip verstuurt elektromagnetische golven, die worden gereflecteerd door je hand of een object. Door te meten hoe snel de golven terugkaatsen, kan de chip de afstand en snelheid van objecten berekenen.

Volgens Google is deze technologie uitermate geschikt voor smartphones omdat het weinig stroom verbruikt en zelfs de kleinste bewegingen kan waarnemen. Daarnaast wil het techbedrijf Soli ook voor andere apparaten zoals smartwatches, auto’s en tv’s gaan gebruiken.

Google Pixel 4: Motion Sense en Face Unlock

Met Motion Sense van de Google Pixel 4 kun je bijvoorbeeld nummers overslaan, inkomende telefoontjes wegdrukken en alarmen snoozen. Voor dat laatste is het geweldig: je wekker wegwuiven is de natuurlijkste beweging als je nog niet wilt opstaan.

Verder is Face Unlock bijzonder handig. Pak je de Pixel 4? Dan zet Soli proactief de Face Unlock-sensoren aan, die meteen je gezicht herkennen en telefoon ontgrendelen. Allemaal in één beweging. Bij iPhones moet bijvoorbeeld eerst nog de gyroscoop worden geactiveerd (en moet je nog een keer swipen om op het startscherm te komen). Face Unlock kun je ook gebruiken om veilig te betalen en toegang te krijgen tot apps, alleen zijn er nog niet zoveel apps die deze nieuwe toepassing ondersteunen.

Met Motion Sense swipe je makkelijk naar het volgende of vorige nummer.

LG G8 en G8S: Air Motion en Hand ID

Het Zuid-Koreaanse LG staat bekend om zijn nieuwe, innovatieve technologieën. In ons artikel over bijzondere telefoonhoesjes schreven we bijvoorbeeld over de smartphone LG G8X ThinQ, die een tweede scherm in een hoesje heeft dat je kunt op- en afklikken. De LG G8 en de iets uitgekledere G8S hebben Air Motion en Hand ID. Middels handgebaren kun je bijvoorbeeld telefoontjes opnemen, je wekker afzetten, een selfietimer aanzetten, een screenshot maken en je muziek bedienen. Ook handig: je twee meestgebruikte apps open je door naar links of rechts te swipen. Ook LG heeft er een ontgrendelingstechniek aan verbonden: Hand ID is een soort 3D-handtekening waarmee je snel je telefoon ontgrendelt. Helaas vergt Air Motion wel wat oefening. Zo moet je je hand 15 tot 20 centimeter van je telefoon houden, minimaal 3 vingers gebruiken én je hand in een soort klauw houden.

Hoe het werkt? Jouw bewegingen worden geregistreerd door een time of flight-sensor aan de voorkant van de telefoon, die infraroodlicht naar alle objecten in de omgeving stuurt. De sensor meet hoe snel het licht wordt weerkaatst om afstanden te kunnen berekenen, waardoor een razendsnelle 3D-scan van de omgeving kan worden gemaakt.

GIF besturing met gebaren

Air Motion van LG. Bron: Androidcentral.com

Samsung Galaxy Note 10: Air Actions

De Note is de bekende, wat grotere smartphonevariant met styluspen binnen de Galaxy-serie van Samsung. Bij de Galaxy Note 10 heeft Samsung de styluspen omgetoverd tot een soort toverstaf, waarmee je à la Harry Potter je telefoon bedient. Met de functie Air Actions kun bijvoorbeeld de camera bedienen, scrollen door webpagina’s, foto’s, bladzijdes of liedjes en apps als Spotify en YouTube bedienen.

De styluspen was al eerder uitgerust met bluetooth. Voor Air Actions heeft het pennetje nu ook een accelerometer (die veranderingen in snelheid meet) en een gyroscoop (die de richting van de bewegingen registreert) gekregen. Klinkt misschien hightech, maar dit zijn sensoren die zelfs in de goedkoopste smartphones zitten. Het is wél revolutionair dat Samsung ze voor dit doel gebruikt.

GIF besturing met gebaren

Met Air Actions kun je onder meer inzoomen. Bron: 9to5google.com

Wat lijkt jou de handigste toepassing van besturing met gebaren?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.