.

Productiviteits apps
Terug naar overzicht
40,553x gelezen

Het thuiswerken is voor veel van ons een aanslag op de productiviteit. Een smartphone kan je behoorlijk afleiden. Ga je er slim mee om, dan verhoogt het juist de hoeveelheid werk die je gedaan krijgt. Niet alleen door de instellingen voor notificaties aan te passen, maar ook dankzij handige apps. Met deze outside-the-box productiviteits-apps wordt jouw mobieltje jouw co-piloot in de race tegen de klok.

Slimmer werken dankzij je smartphone

Wat zouden aliens van ons denken als ze kennis met ons kwamen maken? Hier op aarde lopen we met minicomputers in onze zak, waarmee we al onze informatiehonger kunnen stillen. En wat doen we met die macht? Kattenvideo’s bekijken en memes delen.

Er zijn redenen, zoals we uitleggen in dit artikel, om te veronderstellen dat de smartphone ons vooral dommer maakt. Daarnaast is het een bron van afleiding, zowel in positieve als negatieve zin. Met de tips uit dit artikel doet jouw smartphone zijn naam weer eer aan. Je ontdekt hier hoe je met behulp van apps je hoofd ‘leegmaakt’, afleidingen uitbant en je met maximale aandacht op je taken stort.

Je smartphone als extern geheugen

Een tijd geleden beschreven we apps voor to-dolijsten. Eén van de oudste en populairste vermeldden we daarin niet: Remember the Milk (Android en iPhone). Maar deze klassieker is nog steeds erg effectief in het maken en bijhouden van to-dolijstjes. De mobiele app wordt aangevuld met een browserversie, waarin je razendsnel met je toetsenbord reminders activeert. Per pushbericht of e-mail herinnert Remember The Milk je tijdig aan die belangrijke taken. De gratis versie is perfect voor particulier gebruik. Met de betaalversie ($ 39,99, oftewel zo’n € 33,00 euro) krijg je extra functies, zoals beter rangschikken, subtaken maken en meer notificatiemogelijkheden.

 

productiviteit appsRemember The Milk

Als je op de fiets, in de sportschool of middenin de nacht een ingeving hebt, hoef je niet langer bang te zijn die kwijt te raken. Met Braintoss (Android en iPhone) stuur je met één tik een voicenotitie, foto of aantekening naar je mailbox, zodat je die op een later moment kunt openen. De app kost € 3,49.

productiviteit appsBraintoss

Timemanagement

Vraag je jezelf na een dag werken weleens af waar je al die tijd in hebt gestoken? Met de gratis app Timeular (Android en iPhone) krijg je antwoord op die vraag. In deze app label je al jouw mogelijke tijdsbestedingen, zoals E-mail, Vergadering, Pauze en Werk. Voor een compleet overzicht kun je er ook je vrije tijd mee labelen, bijvoorbeeld met Sport en TV kijken. Elke keer dat je een nieuwe activiteit begint, tik je erop en gaat de tijd lopen. Aan het einde van je dag, week of maand heb je een prachtig overzicht van jouw tijdsinvesteringen en kun je, waar nodig, aanpassingen maken.

productiviteit appsTimeular

Timeular is nóg leuker met de bijbehorende, achtzijdige dobbelsteen (€ 89,-). Die maakt via bluetooth verbinding met de app. Zodra je de dobbelsteen naar de nieuwe activiteit draait, registreert de app de tijd die je aan die taak besteedt.

Met welk schema ben je het productiefst? Een veel aangehaald advies: werk 52 minuten en rust dan 17 minuten. Door te experimenteren kun je achterhalen welk schema voor jou het beste werkt. Met de apps Stand Up! (iPhone, gratis) en Break Reminder (Android, ook gratis) stel je in hoe lang je wilt werken. Een timer herinnert je er na X minuten aan dat het tijd is om in de benen te komen.

productiviteit appsBreak Reminder

Geconcentreerd blijven

Even naar de telefoon grijpen om je WhatsApp te checken of een sportuitslag te bekijken: de gewoonste zaak van de wereld. Maar niet bepaald slim als je wilt studeren of werken. De app Forest (Android en iPhone) helpt je om niet steeds tussen apps te schakelen. De app, die € 1,99 kost, moedigt je aan om zonder afleidingen te werken in brokjes van bijvoorbeeld 10, 30 of 60 minuten. Start de timer en er wordt een zaadje voor je geplant. Gedurende de gekozen periode groeit het plantje uit tot struik of boom. Maar kijk uit! Als je tussentijds de app sluit, verwelkt je plant. Bij regelmatig gebruik van de app groeit er een heel bos op je scherm: een bijna tastbaar bewijs van jouw hardhouten concentratie.

productiviteit appsForest

Hoe je zo’n staat van uiterste concentratie bereikt? Brain.fm (Android en iPhone) bezorgt je ‘mental states on demand’. Met zorgvuldig gecomponeerde en geteste muziek stimuleert deze app jouw hersenen om binnen 15 minuten de gewenste gemoedstoestand te bereiken: focus, ontspanning, meditatie of slaap. Download hem gratis om tot vijf sessies gratis te proberen. Wil je daarna verder, dan kost dit € 6,99 per maand of € 49,99 per jaar.

productiviteit appsBrain.fm

Geconcentreerd werken, verkwikkend ontspannen

De pomodoro-techniek is gemaakt om je de hele dag fris te houden én veel gedaan te krijgen. Met deze methode werk je in periodes van 25 minuten, waarna je steeds 5 minuten pauze neemt. De gratis app Focus To-Do (Android en iPhone) helpt je om jouw werkdag via deze methode in te delen. Bepaal aan welke projecten je gaat werken, hoeveel pomodoro’s (=blokken van 25 minuten) je per klus nodig hebt en start de timer. Je wordt na 25 minuten gewezen op je pauze, en na 5 minuten pauze op het volgende ‘brok’ werk. Enorm motiverend!

productiviteit appsFocus To-Do

Sneller lezen én leren

Non-fictieboeken staan boordevol kennis en tips. Ontbreekt het je aan tijd om er één (of meerdere) te lezen, dan biedt de smartphone-app Blinkist (Android en iPhone) een oplossing. Je vindt hierin Engelstalige samenvattingen van bestsellers als The Power of Now en A Brief History of Time. In pakweg 15 minuten neem je de belangrijkste punten van zo’n boek in je op. Wat ook kan: de voorgelezen versie van de samenvatting beluisteren. Nadeel is natuurlijk wel dat je met een samenvatting minder context leert.

Maakt één van die samenvattingen je nieuwsgierig naar méér, dan kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om het boek in zijn geheel te lezen. Blinkist kost € 12,99 per maand of € 79,99 voor wie een heel jaar toegang wil. Duur? Valt mee als je bedenkt dat de samenvattingen niet worden geschreven door gebruikers, maar door professionals. Plus: als je alle boeken of e-books had moeten kopen, was je een stuk duurder uit geweest.

productiviteit appsBlinkist

Links bewaren en organiseren

Raindrop.io (Android en iPhone, gratis) helpt je om je bladwijzers te organiseren. Waar had je nou dat handige artikel gelezen of interessante bedrijf gezien? Of je die sites nou op je mobieltje tegenkomt of wanneer je op je laptop werkt, met deze app bewaar en rangschik je ze. Met duidelijke previews en de mogelijkheid om de websites in categorieën in te delen, houd je het overzicht.

productiviteit appsRaindrop.io

 

Welke app heeft jouw productiviteit een boost gegeven?

 

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.