Stuur een chatbericht

Met een chatgesprek heb je snel antwoord op je vraag. Doordeweeks zitten wij van 09:00-20:00 klaar om direct te reageren op jouw berichtjes. En in het weekend van 10:00-17:00.

Bel ons als je er echt niet uit komt

Wij spreken je graag! Daarom zijn we doordeweeks telefonisch bereikbaar tussen 09:00-17:30. Hieronder vind je het juiste nummer:

 • Als je Simyo klant bent: bel 1200 (gratis met je Simyo nummer)
 • Als je geen klant bent: bel 0800-8007 (gratis voor iedereen)
 • Als je in het buitenland bent: bel +31 20 2003007 (lokaal tarief en kosten van je abonnement)

Stel je vraag via WhatsApp

Snel antwoord op je vraag? Stuur ons een appje en we helpen je binnen 15 minuten! Op werkdagen zitten we van 9:00 tot 20:00 voor je klaar. In het weekend van 10:00 tot 17:00.

Hoe werkt het?

Voeg ons nummer 0651000054 toe aan je contacten op je telefoon Stuur ons een berichtje. Vermeld daarin meteen je naam, adres en geboortedatum, dan kunnen we je nog sneller helpen.

Goed om te weten

Wanneer je ons berichten via WhatsApp stuurt, gelden de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp.

Let op: om je privacy te beschermen kan je via WhatsApp geen vragen stellen over je factuur of een betaling.

Je wil je oude vertrouwde telefoonnummer meenemen naar Simyo. Dat snappen wij maar al te goed. We regelen het graag voor je. En helemaal gratis.

Als de aanvraag voor nummerbehoud is goedgekeurd, wordt je aansluiting bij je vorige provider automatisch opgezegd.


Je kunt altijd nummerbehoud aanvragen. Nummerbehoud zelf is gratis. Als je je abonnement al opzegt voordat je contract is afgelopen, dan kan de provider een afkoopsom in rekening brengen voor de resterende maanden. Vanaf 120 dagen voor het einde van het contract zorgen we er automatisch voor dat we het nummerbehoud aan het einde van het contract en je opzegtermijn aanvragen.

Dat kan! Met ons Sim Only abonnement kan je maandelijks gratis je bundels wijzigen, zowel naar boven als naar beneden. Je wijzigt je bundels op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo App. Ga naar het kopje Overzicht, klik op ´bundels aanpassen´ en kies de bundels die het beste bij je passen. Van student tot ouders en kinderen, die flexibiliteit is ideaal voor iedereen!

Zowel je bel- als je internetbundel is geldig in de EU en een aantal andere landen (zone 1). Je kan dus bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel, precies zoals je thuis gewend bent. Zijn je bundels op? Dan kan je extra minuten of MB’s bijkopen. Zo kan je weer zorgeloos vanuit je bundel bellen, sms’en en internetten. En voorkom je kosten buiten je bundel.

Let op: Bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU valt niet binnen de bundel. Bijvoorbeeld: je belt vanuit Nederland een restaurant in Spanje om een tafel te reserveren. Je betaalt hiervoor het buitenbundeltarief van € 0,23 per minuut. Zie onze tarievenpagina voor meer informatie.

Downloaden doe je maximaal met 256 Mbps, uploaden met maximaal 150 Mbps. Is je telefoon niet 4G ready? Geen zorgen, je maakt dan automatisch gebruik van 3G. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon, de drukte op een zendmast en van de dekking in het gebied.

Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN. Zo profiteer jij van het betrouwbare KPN netwerk, waar je ook bent. Dit geldt voor bellen, sms'en en internetten. Er is geen verschil in netwerkdekking voor klanten van KPN en klanten van Simyo. Controleer hier de dekking in jouw regio.

eSIM is een digitale simkaart. Je hebt dus geen plastic kaartje meer nodig om te kunnen bellen, internetten of sms’en. Handig en slim! eSIM doet hetzelfde als een plastic simkaart, maar deze zit al ingebouwd in je telefoon. Als je telefoon eSIM ondersteunt kan je gebruikmaken van deze functie.

De voordelen van eSIM

eSIM heb je snel geïnstalleerd op je telefoon. Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in je brievenbus valt, want je kan het gewoon installeren via de Mijn Simyo app. Dit betekent ook dat je ruimte hebt voor een extra simkaart in je telefoon. Zo kan je er dus voor kiezen om twee nummers op één telefoon te hebben: je Simyo eSIM nummer én een nummer met een fysieke simkaart. Dat is handig voor het schakelen tussen werk- en privénummers, of voor als je een lokale simkaart in het buitenland wil gebruiken. En natuurlijk: eSIM kan je niet kwijtraken. Het is snel, makkelijk en handig!

Hoe werkt het?

Je activeert eSIM eenvoudig met de Mijn Simyo app. Nieuw bij Simyo? Je krijgt je inloggegevens vlak nadat je je bestelling geplaatst hebt. Als je ingelogd bent in de Mijn Simyo app, hoef je alleen nog maar de stappen te volgen die je ziet verschijnen. Wij helpen je stap voor stap met de installatie van eSIM.

Heb je al een Simyo nummer? Dan log je in op de Mijn Simyo app. Je gaat naar je Instellingen en klikt dan op het tabblad Simkaart. Klik dan op ‘Activeer eSIM’ en je kan beginnen met de installatie!

Wordt eSIM op mijn telefoon ondersteund?

Welke telefoons Simyo eSIM ondersteunen kan je vinden op eSIM pagina. Er komen steeds meer toestellen bij, dus hou het goed in de gaten!

Hoeveel kost eSIM?

Helemaal niets! Je betaalt geen extra kosten voor het gebruiken van eSIM. Dat is dus mooi meegenomen!

Kan ik eSIM gebruiken op mijn smartwatch?

Op dit moment ondersteunen we deze functie nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze informatie bijgewerkt wordt zodra dit verandert.

Wil je nog meer weten?

Op eSIM pagina vind je alles over eSIM.

De actie is geldig van 1 april tot en met 31 mei 2021.

 • Als je tijdens de actieperiode (van 1 april tot en met 31 mei) kiest voor een internetbundel van 6 of 10 GB, krijg je gratis extra gigabytes (2 GB bij 6 GB en 5 GB bij 10 GB), tot je zelf van bundels wisselt. Als je na de actieperiode van bundels wisselt, kies je uit de bundels die we op dat moment aanbieden.
 • Als je tijdens de actieperiode een nieuwe bestelling plaatst, betaal je geen aansluitkosten.
 • De actieprijzen zijn beschikbaar voor alle nieuwe en bestaande Simyo klanten. Als bestaande Simyo klant kan je de actiebundels kiezen via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app.
 • Simyo behoudt het recht om deze actievoorwaarden en actietarieven tussentijds te wijzigen.

Met Simyo Prepaid kan je je beltegoed op verschillende manieren opwaarderen. Je kan gebruik maken van onze snelle opwaardeerpagina. Je kan ook inloggen op Mijn Simyo of de Mijn Simyo app en opwaarderen via het tabblad Overzicht.

Het minimumbedrag waarmee je op kan waarderen is € 10, -. Na betaling waarderen we je tegoed binnen 5 minuten op. Je beltegoed is onbeperkt geldig, zolang je simkaart actief is. Lees hier hoe je jouw simkaart actief houdt.

Je beltegoed kan je 24 uur per dag online controleren. Dat doe je eenvoudig op Mijn Simyo of via de Mijn Simyo app. Nog geen Mijn Simyo app? Download ‘m in de App Store of de Google Play Store. Let op: het is niet mogelijk om via een telefoonnummer je beltegoed op te vragen.

Met je Prepaid simkaart kan je overal ter wereld bellen. Binnen de EU en een aantal andere landen (zone 1) bel en sms je voor hetzelfde tarief als in Nederland. Buiten zone 1 betaal je het tarief dat voor bijhorende zone geldt.

Internetten met je Prepaid simkaart kan overal ter wereld. Daarvoor moet je wel een internetbundel activeren op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app. Deze bundels zijn altijd 30 dagen geldig.

Binnen de EU kan je de internetbundel gebruiken, precies zoals in Nederland. Meer informatie over internetten in het buitenland vind je hier.

eSIM is beschikbaar voor iedereen met een Sim Only abonnement. Of je al jaren gebruikmaakt van Sim Only of juist net aanschuift: eSIM is een optie voor jou. Als je al een Prepaid simkaart hebt, kan je ook kiezen voor eSIM. Daarover lees je hieronder meer. Alleen de allernieuwste smartphones ondersteunen eSIM. Het is daarom slim om eerst te checken of jouw telefoon geschikt is. Is je smartphone geschikt? Dan kan je aan de slag!

Ondersteunt je smartphone nog geen eSIM? Er worden steeds meer toestellen aan de lijst toegevoegd waarop je eSIM wel kan gebruiken. Hou deze pagina dus in de gaten. Hieronder vind je een lijst met de toestellen die we ondersteunen:

Apple:
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone 11, iPhone 11 Pro.

Ja, je kan je plastic simkaart verwisselen voor eSIM! Als je smartphone geschikt is voor eSIM, kan je op de Mijn Simyo app via Instellingen - Simkaart klikken op ‘Activeer eSIM’. Je activeert dan direct je digitale simkaart door de stappen te volgen. Als je klaar bent kan je je plastic simkaart uit je telefoon halen. Die heb je dan niet meer nodig.

Je betaalt niets extra voor eSIM! Bestel je een nieuw Sim Only abonnement? Je betaalt geen extra kosten voor eSIM. Ook voor onze bestaande klanten geldt dat je kosteloos je plastic simkaartje om kan ruilen voor eSIM.

Op dit moment ondersteunen we die functie van de Apple Watch nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up to date blijft. Hou deze pagina in de gaten voor nieuws voor eSIM op je Apple Watch.

.

Terug naar overzicht
1,684x gelezen
+0
+0
Terug naar overzicht
Algemeen |

Digitale dementie: voorkom dat je dommer wordt door je smartphone

Door veelvuldig gebruik van digitale media zoals je telefoon en televisie word je – volgens een aantal experts en ietwat kort door de bocht gesteld – een stuk dommer. ‘Digitale dementie’ wordt dat genoemd. Klopt dit echt? En zo ja, wat kun je eraan doen?

Maakt een smartphone je ‘smarter’ of dommer?

Smartphones zijn geweldig: je hebt alle informatie altijd binnen handbereik en kunt iedereen 24/7 op verschillende manieren bereiken. Waar je vroeger alle telefoonnummers van je vrienden uit je hoofd moest leren, heb je ze nu met twee keer tikken bij de hand. Met een wegenkaart in je hand naar je vakantieadres navigeren? Nee joh, klik gewoon je telefoon in de houder en laat Google Maps z’n werk doen.

Maar maakt een smartphone ons nou ‘smarter’ of juist dommer? Daarover zijn deskundigen het nog niet helemaal eens, maar veel experts stellen dat er wel degelijk sprake is van ‘digitale dementie’.

Wat is digitale dementie?

Het begrip digitale dementie is grootgemaakt door de Duitse hersenprofessor Manfred Spitzer in zijn gelijknamige boek. Spitzer stelt dat digitale media zoals telefoons, computers, tablets, televisies en spelcomputers zorgen voor een ondiepe verwerking van informatie in het geheugen. Juist door feiten en verbanden uit je hoofd te leren, zou je je hersenen trainen en laten groeien.

digitale dementie

Slimmer op een andere manier?

De logische vraag is natuurlijk: worden we niet op een andere manier slimmer, omdat we juist vaardigheden ontwikkelen waarmee we alles direct kunnen opzoeken? Volgens Spitzer niet. Gebruik je digitale media als een soort externe opslag, dan krijg je het gevoel dat je alles toch wel kunt opzoeken. Daardoor is je brein minder gemotiveerd om informatie te onthouden en vergeet je feiten juist sneller.

Bovendien is basiskennis belangrijk om dingen op te kunnen zoeken. Zo blijken volwassenen beter te zijn in online dingen vinden dan kinderen, aangezien ze kunnen putten uit meer bestaande kennis.

(A)sociale media

De Duitse professor constateert ook dat jonge gebruikers van digitale media minder sociale vaardigheden hebben. Hij stelt dat het menselijke brein vooral op een sociale manier werkt. Verwaarloos je dat? Dan zou dit nadelige gevolgen hebben voor je hele sociale functioneren. Spitzer stelt dat sociale media geen goede vervanging van real-life sociale contacten vormen omdat je op een andere manier communiceert.

Andere onderzoekers wijzen er overigens op dat gebruik van sociale media ook positieve kanten heeft: zo helpt het bij het ontwikkelen van een identiteit, heeft het een positief effect op het zelfvertrouwen en kunnen gebruikers er juist wél sociale vaardigheden oefenen.

digitale dementie

Het lastige: wetenschappelijke onderzoeken naar sociale media schetsen geen eenduidig beeld. Veel onderzoeken suggereren negatieve effecten, terwijl een groot Oxford-onderzoek weer lijkt aan te tonen dat jongeren er niet ongelukkiger door worden.

De symptomen van digitale dementie

Spitzer ziet parallellen tussen digitale dementie en ‘echte’ dementie. Volgens hem zou digitale dementie hier zelfs toe kunnen leiden, aangezien je door de ondiepe manier van leren en informatie verwerken minder verbindingen in je hersenen maakt.

Volgens hem kan digitale dementie gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Leesproblemen
 • Geheugenstoornissen
 • Concentratiestoornissen
 • Emotionele afvlakking
 • Versuffing
 • IQ-afname
 • Toename in stress
 • Slaapproblemen

Zeker bij kinderen van wie de hersenen zich nog moeten ontwikkelen, is de schade van digitale dementie volgens Spitzer groot. Lang niet alle experts zijn overtuigd dat digitale media kunnen leiden tot deze symptomen (waarover dadelijk meer). Maar bijvoorbeeld de link met slaapproblemen staat onomstotelijk vast. Zo slapen intensieve sociale mediagebruikers slechter. Voornaamste oorzaken: het blauwe licht van schermen en fear of missing out (‘FOMO’).

Of valt het misschien toch wel mee?

Een kanttekening is hier zeker op zijn plaats: lang niet alle onderzoekers zijn het eens met de stellige conclusies van Spitzer. Veel experts zeggen dat hij met een tunnelvisie heeft gekeken naar alle beschikbare onderzoeken om tot de conclusies in zijn boek te komen.

Zeker, uit een aantal onderzoeken blijkt dat het gebruik van digitale media schadelijke effecten heeft op onze mentale vaardigheden en capaciteiten. Maar de Utrechtse hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel, die zoveel mogelijk onderzoeken op een rijtje heeft gezet, concludeert dat er geen overtuigend bewijs is voor de stelling dat we minder intelligent en creatief worden. Volgens hem hoeven we niet bang te zijn voor een generatie die zich niet meer kan concentreren.

Een zorg die hij en zo’n beetje alle andere experts sowieso met Spitzer delen: we laten ons veel te vaak afleiden. We denken misschien wel dat we kunnen multitasken en snel een berichtje kunnen beantwoorden. Maar schakel je eventjes over naar Facebook of WhatsApp? Dan duurt het daarna weer een hele tijd voordat je volledig kunt focussen op je eigenlijke taak. Al die notificaties zijn dus dodelijk voor onze concentratie.

Wat kun je doen tegen digitale dementie?

Of er nou een verband is tussen digitale media en dementie-achtige klachten of niet, een online rondgang langs experts leert dat de volgende tips sowieso goed zijn voor je mentale welzijn.

Wees je bewust van de schadelijke gevolgen

Het is goed om te beseffen dat er schadelijke gevolgen kleven aan overdadig gebruik van digitale media. Realiseer je ook dat sociale media verslavend werken.

Beperk het gebruik

Het is goed om grenzen te stellen aan je digitale tijd. Voor kinderen kun je bijvoorbeeld de volgende stelregels voor dagelijkse schermtijd hanteren:

 • 0-2 jaar: zo min mogelijk
 • 2-4 jaar: maximaal een half uur
 • 4-8 jaar: maximaal 1 uur
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur.

Tips voor het verkorten van je schermtijd vind je in ons artikel Schermtijd verkorten: zo doe je dat. Specifiek voor je smartphone geldt bijvoorbeeld dat het goed is te zorgen voor smartphonevrije momenten. Probeer bijvoorbeeld om – liefst samen met je partner – minimaal één dagdeel in het weekend zonder telefoon door te brengen. Je leest er meer over in Zo voorkom je dat je smartphone de doodsteek wordt van je relatie.

Zorg dat je concentratie verbetert

Oefen bijvoorbeeld met het steeds langer volhouden van concentreren op één bepaalde taak. Neem voldoende pauzes, in ieder geval op de momenten dat je merkt dat je je aandacht er niet meer bij kunt houden. En zet zoveel mogelijk notificaties uit.

Stimuleer je brein

Leer iets nieuws, zoals een taal of muziekinstrument. Als het je maar aan het denken zet en inspeelt op je analytische vaardigheden. Inspiratie opdoen? Check dan ons artikel 5 kennisapps waar je écht iets van opsteekt.

digitale dementie

Stimuleer je brein bijvoorbeeld met de app Beter rekenen

Kies voor alternatieven

Probeer eens wat vaker te kiezen voor niet-digitale activiteiten. Zo is wandelen bijvoorbeeld supergezond, óók voor je hersenen. Met sociale activiteiten stimuleer je je sociale brein en creëer je positieve ervaringen. En lees af en toe een boek, dat boost je creativiteit, is goed voor je concentratie én levert de nodige kennis en inzichten op.

Wat denk jij: worden we dommer van digitale media?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.