.

Red je relatie, stop phubbing
Terug naar overzicht
41,582x gelezen

Seks, geld, kinderen en … telefoons. Uit onderzoeken blijkt dat naast de usual suspects ook de smartphone onze relatie om zeep kan helpen. Phubbing, oftewel aandacht hebben voor je telefoon in plaats van je partner, zorgt er namelijk voor dat je geen écht contact meer met elkaar hebt. Wees gerust, want met deze zeven tips wordt je relatie smartphoneproof! Plus: we zetten de interessantste feiten en cijfers over smartphones en relaties op een rijtje.

Red je relatie, waak voor phubbing

Uit onderzoek van Simyo naar ons smartphonegebruik – waarover dadelijk meer – blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders zijn smartphone minder wil gebruiken in het bijzijn van zijn of haar partner. Een goed voornemen, want phubbing is slecht voor je relatie. Phubbing, dat is afgeleid van de Engelse woorden phone en snubbing (afsnauwen, terechtwijzen), is het fenomeen dat we in gezelschap meer bezig zijn met onze smartphone dan met de ander.

Van telefoonverslaving naar verslaafd aan je partner

Natúúrlijk is phubbing slecht voor je relatie. Ben je met je smartphone bezig, dan wordt het contact met je partner immers oppervlakkiger. Echte connectie kan uitsluitend ontstaan als je oprecht geïnteresseerd bent in – en aandachtig luistert naar – je partner. Je denkt misschien wel dat je echt naar je partner luistert met je telefoon in je hand, maar feitelijk slurpt dat apparaatje aandacht op die beter naar je geliefde kan gaan.

Met de volgende zeven tips zorg je ervoor dat je weer verslaafd wordt aan je partner in plaats van aan je smartphone!

Tip 1: maak je slaapkamer smartphonevrij

Met een smartphonevrije slaapkamer kom je niet in de verleiding tot phubbing, waardoor de kans groter is dat jullie elkaar weer verleiden. Tip: koop wel even een oldschool wekker om te voorkomen dat je die belangrijke maandagochtendmeeting mist. Vind je dit te ver gaan? Probeer dan in ieder geval samen een vast avondlijk tijdstip te vinden waarop jullie allebei offline gaan.

Tip 2: eerst kletsen, dan telefoon aan

Ook verstandig: spreek af dat je eerst wat kletst voordat je telefoon ’s ochtends weer aangaat.

Tip 3: uitjes en etentjes zonder smartphone

Ga af en toe eens samen op pad terwijl je telefoon lekker thuisblijft. Begin met een korte activiteit, zoals een blokje om, en trek er steeds langer op uit. Zorg er op den duur voor dat je telefoon uitstaat tijdens al jullie avondjes uit en maaltijden thuis.

Tip 4: luister écht naar elkaar

Het klinkt een beetje als een constatering van een relatietherapeut, maar door het phubben zijn jullie het misschien wel verleerd om écht naar elkaar te luisteren. Leg daarom voortaan je telefoon weg als je met elkaar praat en probeer zo actief mogelijk te luisteren.

Tip 5: zet notificaties uit

Natuurlijk hoef je niet alle notificaties uit te zetten, maar kijk wel kritisch naar de meldingen die binnenkomen. Minder notificaties betekent namelijk ook minder aanleidingen om je telefoon te pakken. Quick win voor je relatie: zet e-mailnotificaties van je werk uit zodra je thuiskomt.

Tip 6: telefoon uit in het weekend

Het hele weekend je telefoon uit? Goed voor je relatie, maar wel een drastische maatregel. Een bepaalde ochtend of dag allebei je telefoon uitzetten is waarschijnlijk ook al een stimulans voor je relatie, aangezien je nader tot elkaar komt.

Tip 7: doe leuke dingen met je partner én je telefoon

Laten we wel wezen: niet je smartphone is het probleem, maar het phubben. Je smartphone kun je juist inzetten als instrument om je relatie te verbeteren. Met de volgende apps geef je je relatie een boost:

LokLok: schrijf of teken op het vergrendelscherm

Hoe leuk: met de app LokLok (Android) verras je je geliefde met een tekstje, tekening of foto op zijn of haar vergrendelscherm. In plaats van de eigen vergrendelschermafbeelding ziet je partner jouw creatie. Helaas staan iPhones deze functionaliteit niet toe, dus is de app alleen verkrijgbaar voor Android.

phubbing
LokLok

Meer heppiedepeppie met Happy Couple

Staat jullie relatie onder druk door al dat gephub, dan kunnen jullie zo nu en dan wel een relatiequizje gebruiken. Met Happy Couple (Android en iPhone) kom je er quizgewijs achter wat de gedachten en gevoelens van je partner zijn over bepaalde zaken. Je ziet van elkaar hoe je hebt gereageerd en kunt daarover in gesprek gaan.

phubbing
Happy Couple

Ontdek stiekeme verlangens met Kindu

De app Kindu (Android en iPhone) laat jullie meer dan duizend sensuele en romantische ideeën beoordelen (en uitproberen!). Zoals ‘the royal treatment’: behandel je partner één dag als koning of koning. Of ‘bodywash’: verras je partner een keer onder de douche.

phubbing
Kindu

Onderzoek: de smartphone als relatiekiller?

Blijkt uit onderzoek nou dat smartphones echt een deuk in je relatie kunnen slaan? Nou en of. Uit onderzoek van de Baylor University in Texas kwam bijvoorbeeld naar voren dat mensen die vaak met phubbing van hun partner te maken hadden, hun relatie een laag cijfer geven én vaker ruzie met hun partner hebben. Ook blijkt dat de smartphone in het rijtje geld, seks en kinderen staat als relatiekiller, aangezien er door phubbing geen waardevolle interactie met partners meer mogelijk is.

Smartphones an sich zullen geen relaties kapot maken, maar mogelijk wel in combinatie met andere problemen. Uit een onderzoek van PanelWizard onder 1.110 Nederlanders bleek dat de smartphone bij 23 procent van de mensen een negatieve invloed heeft op de relatie.

Nationale telefoonverslaving?

Hoe is het gesteld met ons smartphonegebruik? Dat was de grote vraag binnen een onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders, dat Simyo in 2019 heeft laten houden. Daaruit kwamen de volgende interessante cijfers naar voren:

phubbing

  • 50 procent van de Nederlanders pakt zijn telefoon meteen na het wakker worden.
  • 41 procent gebruikt zijn telefoon nog vlak voor het slapengaan.
  • 88 procent vindt het niet prettig als tafelgenoten hun smartphone vast hebben tijdens het eten.
  • 28 procent wil zijn smartphone minder gebruiken als hij bij zijn of haar partner is.
  • 34 dagen zitten we gemiddeld per jaar op onze smartphone, oftewel 2 uur en 15 minuten per dag.

phubbing

Vrouwen versus mannen

Opvallend: vrouwen ergeren zich in een relatie meer aan smartphonegebruik dan mannen. Gemiddeld genomen investeren ze ook meer tijd en emotie in een relatie dan mannen, dus zijn ze er bewuster mee bezig. Zijn hun partners aan het phubben? Dan zijn vrouwen niet jaloers op de persoon met wie hun partner contact heeft, maar ze zien het wel als een bedreiging voor de kwaliteit van de relatie.

Heb jij het idee dat jouw relatie lijdt onder je smartphonegebruik? Waarom wel of niet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.