.

alles over android 10
Terug naar overzicht
64,307x gelezen

Hij is er! De jaarlijkse grote Android-update, waarmee telefoons een boel verbeteringen en nieuwe mogelijkheden krijgen. Dit jaar brengt Google Android 10 uit en ook deze update brengt weer veel nieuws met zich mee. Wij praten je erover bij!

Android, het populairste besturingssysteem

android populairste besturingssysteemAndroid is Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets. Elke fabrikant mag dit ‘OS’ gebruiken en mede daardoor is Android het populairste besturingssysteem. Hierdoor zie je het in de goedkoopste smartphones, duurste flagships en elke prijscategorie daar tussenin.

Wat is Android 10?

wat is android 10Google brengt elk jaar een grote update van Android uit. Dit jaar is het de beurt aan Android 10, dat de opvolger is van Android 9 Pie. Google kondigde Android 10 aan tijdens zijn beurs voor ontwikkelaars: Google IO 2019. Wat opvalt? Google breekt een traditie. Het vernoemde zijn Android-versies in alfabetische volgorde naar snoepjes of gebakjes. Dit jaar zou het dus de beurt zijn aan Android Q, maar het snoepnaampje bleef uit. Daardoor heet de nieuwe versie, na onder andere KitKat, Lollipop en Marshmallow, nu gewoon Android 10.

De belangrijkste verbeteringen van Android 10

Android 10 staat bol van de verbeteringen en vernieuwingen. De een wat zichtbaarder en merkbaarder dan de ander, maar hieronder vind je de belangrijkste.

Dark theme: standaard in Android 10

android 10 dark themeJa, 2019 lijkt het jaar van de definitieve doorbraak van de donkere modus te worden. Na iOS 13 heeft ook Android 10 standaard een ‘dark theme’ ingebouwd. Hierbij neemt het uiterlijk van het besturingssysteem donkere kleuren aan, wat rustiger voor je ogen is én stoerder oogt.

Populaire apps als NOS, Reddit en Twitter hadden dit al. Nu krijgt Android het dus ook. Waarschijnlijk wordt het zo voor app-ontwikkelaars ook makkelijker een donkere modus in hun app in te bouwen. Wij overwegen nu bijvoorbeeld om ook een donkere modus voor de Mijn Simyo app te maken, als dat fijn werkt voor de klant.

Met iOS 13 kun je instellen wanneer de ‘dark mode’ automatisch inschakelt, met Android 10 kan dat via de gratis Automatic Dark Theme app. Hou jij het liever licht of zwicht je voor de ‘dark side’? ;-)

Precies zien hoe lang de batterij nog meegaat

android 10 batterijduurDe batterij van je telefoon houdt de gemoederen bezig. Moet ‘ie nog aan de lader? Hoe lang gaat hij nog mee op deze lading? Vragen waarvan je het antwoord vaak niet weet. Android 10 helpt je het batterijmysterie van je smartphone te ontcijferen. Je kon al het percentage van de batterijinhoud zien. Leuk natuurlijk, maar wat heb je daar concreet aan? Daarom kun je nu in Android 10 in de statusbalk bovenaan je scherm zien tot welk tijdstip jij je telefoon kunt gebruiken tot ‘ie écht aan de lader moet.

Extra instellingsmogelijkheden voor batterijbesparende modus

android 10 instellingen batterijbesparende modusWe blijven nog even bij jouw smartphonebatterij. Komt het weleens voor dat hij voor het einde van de dag op is? Android 10 heeft een handige extra instelling voor de batterijbesparende modus. Op sommige Android-telefoons kon het al, maar je kunt nu instellen bij welk percentage de besparende modus automatisch inschakelt. Zo verbruikt je telefoon niet onnodig veel energie.

Bubbels

Android 10 heeft nog wel meer verbeteringen die sommige apps of fabrikanten al hadden. Een goed voorbeeld zijn de bubbels. Facebook Messenger had ‘m al: een drijvende bubbel die altijd zichtbaar is om direct het chatvenster te openen. Ook als andere apps open staan. Deze functie zit nu standaard in Android 10, wat betekent dat je ook andere apps via een bubbel direct kunt openen. Vind je het irritant? Geen probleem, je kunt de instelling ook gewoon uitschakelen. Lekker rustig!

Wifi

android 10 wifi instellingenHet instellingenmenu biedt nu meer mogelijkheden bij wifi-netwerken. Zo deel je nu gemakkelijker een wachtwoord. Dit doe je via een QR-code en zo maak je sneller verbinding met een onbekend beveiligd wifi-netwerk. Geen gedoe dus meer met een niet te onthouden wifi-wachtwoord!

Ook het wifi-icoon in de statusbalk is opgefleurd. Je ziet nu hoe sterk het signaal is. Handig, als je ziet dat de verbinding zwak is en je internet daardoor niet vooruit te branden is. Voor het ophalen van dat bericht kun je dan misschien beter even overschakelen op je Sim Only internetbundel. Je verbruikt dan weliswaar wat data, maar hoeft niet te wachten tot je een ons weegt.

App limieten

iOS had ze al: app-limieten. Android 10 heeft ze nu ook standaard. Met deze ‘setting’ stel je in hoe lang je een app mag gebruiken. Ook kun je apps zelfs helemaal uitschakelen. Handig als je druk bent en niet afgeleid wilt worden door je favoriete app.

Vernieuwde camera-app met meer nabewerkingsmogelijkheden

android 10 vernieuwde camera appGoogle breidt de fotografiemogelijkheden met Android 10 uit. De camera-app kan met de nieuwe Android-versie meer informatie over foto’s delen met bewerkings-apps. Jouw voordeel? Meer bewerkingsmogelijkheden! De camera-app slaat bijvoorbeeld data over dynamische diepte op in een nieuw bestandstype: DDF. Hierdoor kun je portretten extra goed bewerken voor een mooi resultaat.

Goed om te weten: veel fabrikanten hebben een eigen camera-app voor hun Android-telefoons. Ze gebruiken dus niet standaard de Google-camera. Wil je die toch gebruiken? Dan kun je de vernieuwde Google Camera-app downloaden in de Play Store.

Apps Permission Manager

android 10 apps permission manager‘Welke app mag welke data van mij zien?’ Misschien vraag je je dat weleens af. Na verloop van tijd staan er op je telefoon de nodige apps en die heb je allemaal toestemming geven om bepaalde data van je in te zien. In de nieuwe Apps Permission Manager zie je via het instellingenmenu precies wat welke app van je mag inzien. Extra handig: je kunt per app ook rechten terugtrekken. Baas over eigen data!

Sharing shortcuts

android 10 sharing shortcutsAndroid 10 maakt het een stuk makkelijker om bestanden te delen. Dit kan met zogenaamde Sharing Shortcuts’, waarmee je makkelijk een bestand naar keuze deelt via een app naar keuze naar een contactpersoon naar keuze. Voorheen was dit nogal een gedoe en beperkt in welk type bestanden je dan kon delen. Nu wordt het een stuk makkelijker. Zo hoef je geen omweg meer te gebruiken door bijvoorbeeld eerst een bestand naar je computer te verplaatsen en dan te delen met een contactpersoon. Veel effectiever.

Welke telefoons krijgen Android 10?

android 10 telefoonsIn tegenstelling tot iOS 13, waar alle iPhones van de afgelopen jaren de update direct krijgen, wordt Android 10 langzamer uitgerold. Dit komt omdat fabrikanten de Android update op maat voor hun telefoons moeten maken. Dat kost meer tijd en dus duurt het langer voordat jouw Android-telefoon Android 10 krijgt.

Voor deze telefoons is Android 10 nu al beschikbaar:

 • Google Pixel 1
 • Google Pixel 2 en 2XL
 • Google Pixel 3 en 3XL
 • Google Pixel 3a en 3aXL
 • Essential Phone PH-1

Van deze populaire telefoons is bekend dat ze binnenkort Android 10 krijgen:

 • OnePlus 7 en 7 Pro (onbekend wanneer precies)
 • Xiaomi Redmi Note 7 (onbekend wanneer precies)
 • Nokia’s Android One-telefoons van de afgelopen twee jaar (Q4 2019 of Q1 2020)
 • Huawei Mate 10, 10 Pro, 20, 20 Pro, 20 Lite, 30
 • Huawei P20, P20 Pro, P30, P30 Pro, P30 Lite
 • Honor 20, 20 Pro, View 20
 • Sony Xperia XZ3

Voor het geval je het je afvroeg: van Samsung is nog niet bekend welke telefoons de update krijgen én wanneer dat zal zijn.

Waarom krijgen niet alle Android-telefoons Android 10?

android 10 niet alle telefoonsHet kan even duren voordat je telefoon Android 10 heeft. Dit komt omdat Google de update niet integraal uitrolt. Het is namelijk aan de fabrikant om een Android-update te maken. Die maakt Android op maat voor zijn telefoons, dus die maakt hiervoor dan ook de update.

Het verschilt daarom per fabrikant welk toestel een nieuwe Android-versie krijgt én hoe lang het duurt voordat de Android-update beschikbaar is. Meestal zijn de duurste en populairste toestellen eerst aan de beurt en volgen later de betaalbaardere modellen. Al kan het ook zo zijn dat de fabrikant jouw telefoon geen update geeft. Wil je die zekerheid wél hebben? Dat krijg je met Android One. Dit keurmerk garandeert dat een telefoon minimaal twee jaar na verschijning de nieuwe Android-versie krijgt.

Hoe installeer ik Android 10?

android 10 installerenZodra de Android 10-update voor jouw telefoon beschikbaar is, ontvang je een melding. Je kunt dan de nieuwe Android-versie installeren. Zorg wel dat je telefoon is verbonden met wifi. Is je batterij bijna op? Doe ‘m dan ook aan de lader. De update is vaak ongeveer 1 GB groot en de installatie kan even duren. Succes!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.