.

welke oppo is het beste
Terug naar overzicht
2,324x gelezen

Staat er een nieuwe smartphone bovenaan jouw verlanglijstje? Lees dan vooral even verder. Want je kunt vast wat hulp gebruiken, aangezien het aanbod reuze is. Daarom helpen we je op weg in de wereld van de OPPO-telefoons. In dit blog vergelijken we drie modellen, met elk hun eigen sterke kwaliteiten. Zeker weten dat jij daarna je keuze kunt maken.

Over OPPO

OPPO is een Chinese telefoonfabrikant, het is zelfs één van de grootste ter wereld. Niet zonder reden: want OPPO staat erom bekend goedkope smartphones te maken van zeer goede kwaliteit. Het Chinese moederbedrijf BBK Electronics is naast OPPO ook verantwoordelijk voor telefoonmerken Realme en Vivo. Het merk OPPO bezit op zijn beurt OnePlus. Kortom: een gezellige tech-familie boordevol vooraanstaande telefoonmerken.

Sinds 2019 verkoopt OPPO ook in Nederland. De meeste Chinese fabrikanten richten hun pijlen op de prijs-kwaliteitsverhouding, maar OPPO doet het net even anders. Zij gaan vooral voor eigenzinnige innovaties. Je kunt bij OPPO dus rekenen op de nieuwste technische snufjes, maar welke OPPO is het beste?

Waar op letten bij het kopen van een OPPO-telefoon?

OPPO heeft een flinke rits aan fijne modellen in de schappen liggen. Elk model heeft zo zijn eigen, verschillende specificaties en sterkte- en zwaktepunten. Hoe ga jij te werk als jij straks een keuze gaat maken uit diverse OPPO-modellen? Je kunt de modellen ranken aan de hand van de volgende criteria: scherm, camera’s, processor, opslag en batterij. Vind jij bijvoorbeeld een grotere batterij belangrijker dan de camera’s en de grootte van het display? Dan weet je waar je je pijlen op moet richten.

OPPO-series: van budget tot high-end

Het Chinese merk heeft een breed aanbod; van goedkopere smartphones tot zeer high-end, exclusieve modellen. Net zoals bij bijvoorbeeld Samsung, heeft OPPO verschillende series die grofweg elk een verschillende prijs en kwaliteit vertegenwoordigen. De goedkoopste toestellen vind je in de A-serie, iets luxer is de Reno-lijn en de prijzigste, meest high-end OPPO’s dragen Find X (Pro) in hun naam. Er zijn ook uitzonderingen: de Find X Lite en Reno Lite toestellen zijn juist weer aanzienlijk goedkoper dan hun naamgenoten.

Dit zijn de series op een rij:

OPPO-serie Prijs
Find X-serie Middensegment  tot meest luxe high-end (Find X Pro-serie high-end
Reno-serie Middensegment
A-serie Budgetsegment

Drie OPPO’s onder de loep

Om het overzichtelijk te houden, nemen we in dit blog drie OPPO’s onder de loep, met elk een eigen karakter. De één schittert vanwege het zachte prijskaartje, terwijl de ander de spotlights pakt met een bakbeest van een processor. Dit zijn de modellen die we gaan vergelijken:

Welke OPPO is het beste: processor

Laten we beginnen met de motor van elk OPPO toestel: de processor. Want als OPPO om één ding bekendstaat, dan is het wel slimme chips. De OPPO Reno8 5G heeft een MediaTek Dimensity 1300 processor, dat is direct de meest veelzijdige en sterkste processor van de drie OPPO’s. Hij is net wat slimmer, sneller en efficiënter afgesteld, waardoor bijvoorbeeld je batterij langer meegaat en hij net wat soepeler loopt dan de andere twee modellen.

Maar de OPPO A78 5G mag zeker niet klagen met zijn MediaTek 6833-processor. Dit is het nieuwste OPPO-toestel van de drie, en daarom is er bij de chip ook gekeken naar de beste kleine, technische vernieuwingen die je merkt bij het gebruik. Denk aan soepel schakelen tussen apps, zonder haperingen.

De ‘minst sterke’ processor in dit rijtje hoort bij de OPPO A17. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat deze telefoon ook direct de goedkoopste van de drie is met zijn prijskaartje van € 144 (in combinatie met een Sim Only-abonnement). Zijn chip - de MediaTek Helio G35 - reageert net wat trager op alle handelingen. Al met al is het maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat, als je kijkt naar het totaalplaatje van de drie OPPO’s.

Model Processor
OPPO Reno8 5G MediaTek Dimensity 1300
OPPO A78 5G MediaTek 6833
OPPO A17 MediaTek Helio G35

Welke OPPO is de beste: batterij

Na de chips pakken we direct door met de batterijen van de drie OPPO-toppers. Wat zijn precies de verschillen? Da’s vrij opvallend. Want de OPPO Reno8 5G heeft op papier de ‘minste’ batterij van de drie met zijn 4500 mAh-batterij, tegenover de 5000 mAh van de andere twee modellen. Maar schijn bedriegt, de OPPO Reno8 5G heeft namelijk een bakbeest van een chip - de MediaTek Dimensity 1300 - waardoor hij zeer efficiënt omgaat met de batterijcapaciteit. Daardoor zul je in gebruik niet per se een verschil merken met de accu’s van de OPPO A78 5G en de OPPO A17.

En hoelang gaan de telefoons mee zonder op te laden? Dat is bij gemiddeld gebruik een flinke dag of anderhalf. Ben jij een fanatieke gamer, of zit jij non-stop op social media, dan zul je een kleine dag zonder oplader kunnen.

Welke OPPO is het beste: design

De OPPO Reno8 5G is de showpony van de drie qua design. De blauwe en gouden varianten zijn voorzien van een glimmende regenbooggloed. De zwarte variant is wat klassieker, mocht minimalistisch helemaal jouw ding zijn. Het camera-eiland met drie lenzen is in een vierkant verwerkt, dat iets uitsteekt. Verder is de behuizing van plastic en zijn de randen afgerond.

Zijn familielid, de OPPO A17, heeft ook niets te klagen over zijn looks. Deze telefoon heeft namelijk een bijzonder opvallend retro-ontwerp. De achterkant van de smartphone is namelijk gemaakt van imitatieleer, waardoor hij lekker stevig in de hand ligt en beter bestand is tegen vuil. Het camera-eiland (met twee lenzen) heeft een subtiele glanzende finish, waardoor hij opvalt bij de rest van de behuizing.

De OPPO A78 5G heeft het meest minimalistische design uit dit rijtje. Door zijn ronde randen en eenvoudige matte behuizing is dit design ten opzichte van de overige twee erg clean. Er is een kleine, catchy knipoog verwerkt in het ontwerp. Dat is namelijk het camera-eiland, met twee lenzen. Deze heeft een glimmende behuizing, waardoor hij extra opvalt.

Welke OPPO heeft de beste camera?

Hierboven heb je al kort iets kunnen lezen over het camera-eiland en het aantal lenzen van elk OPPO-toestel. Tijd om dat verder uit te pluizen! De OPPO A78 5G heeft een minimalistisch ontwerp, en daar sluiten zijn camera’s op aan. Hij heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 2 megapixel zwart-wit camera. Maar er is meer, er zit ook een 8 megapixel selfiecamera in de druppelvormige notch verwerkt. Hier kun je prima foto’s mee maken!

De OPPO Reno8 5G doet het qua camera’s beter dan zijn broer hierboven. Hij heeft een camera-eiland met drie lenzen: een hoofdcamera met een sensor van 50 megapixel, een 8 megapixel groothoekcamera en een 2 megapixel macrolens. Daarnaast krijg je aan de voorkant een selfiecamera van een fijne 32 megapixel. Kom maar door met die loepzuivere selfies!

En dan het budgetbroertje van dit trio: de OPPO A17. Aan de achterkant heeft de A17 twee camera’s, waaronder een 50 megapixel-sensor en een dieptesensor van 5 megapixel. Aan de voorkant zit in de druppelnotch een 5 megapixel selfiecamera. De camera’s hebben geen extra functies zoals een portretmodus of stabilisator, maar wanneer je buiten met goed licht een foto maakt, zul je een scherpe en kleurrijke foto te pakken hebben. En dat is eigenlijk helemaal niet gek voor een telefoon van nog geen € 150.

Model Camera’s Selfiecamera
OPPO Reno8 5G 50, 8 en 2 megapixel 32 megapixel
OPPO A78 5G 50 en 2 megapixel 8 megapixel
OPPO A17 50 en 5 megapixel 5 megapixel

Welke OPPO is de beste: scherm

Bij de OPPO Reno8 5G heeft de Chinese fabrikant een 6,43 inch Amoled-display gekozen met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Dat is niet het scherpste beeld binnen deze prijsklasse, maar dankzij zijn fijne Amoled-scherm lijken de kleuren wel heel levendig en vloeiend. De beelden verversen zo’n 90 keer per seconde dankzij de 90 Hz verversingssnelheid.

Zijn broer, de OPPO A78 5G heeft een 6,56 inch lcd-display met dezelfde verversingssnelheid van 90 Hz. Door zijn vrij lage schermresolutie van 1612 bij 720 pixels, kan tekst of beeld wat korrelig ogen als je het heel dichtbij houdt. Maar dankzij zijn redelijk snelle verversingssnelheid ziet het beeld er alsnog soepel uit.

De OPPO A17 heeft hetzelfde display met dezelfde resolutie als zijn broer, de OPPO A78. Alleen heeft de OPPO A17 een iets minder hoge verversingssnelheid van 60 Hz. Dat betekent dat het beeld iets minder vloeiend en soepel oogt dan bij de A78. Maar voor een telefoon in deze prijsklasse is een subliem scherm wellicht ook niet wat je kunt verwachten.

Welke OPPO is het beste: software en updates

De Chinese fabrikant OPPO maakt gebruik van het Android-besturingssysteem, maar gebruikt wel een eigen interface: de ColorOS. Dat zie je ook terug bij alle drie de modellen. Zo draait de OPPO A78 5G op Android 12 met ColorOS 13. In de toekomst kun je rekenen op één grote Android-update. Ook krijg je drie jaar lang (tot en met 2026) regelmatig beveiligingsupdates.

De OPPO Reno8 5G draait ook op Android 12 met ColorOS 12.1. Bij de Reno 8 krijg je drie Android-updates, dus dat zijn Android 13, 14 en 15. Daarnaast heb je recht op vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat zit dus net iets beter in elkaar dan bij de A78, maar dat zie je ook terug in zijn prijskaartje.

Het budgetbroertje, de OPPO A17, draait ook op Android 12 met ColorOS 12.1. Bij dit toestel krijg je één Android-update: Android 13. Ook krijg je drie jaar aan beveiligingsupdates. Dat is iets minder dan bij de andere twee OPPO’s, maar dat past wederom ook in het prijssegment van deze smartphone. Dus dat is hartstikke netjes!

De drie OPPO-modellen op een rij

We gaan bijna de balans opmaken. Welke OPPO gaat er met de roem naar huis? Voordat we dat gaan doen, dienen we je nog een keer een fijn overzicht van de belangrijkste specificaties op.

OPPO Reno8 5G OPPO A78 5G OPPO A17
Afmetingen 160.6 x 73.4 x 7.7 mm 163.8 x 75.1 x 7.9 mm 164.2 x 75.6 x 8.3 mm
Scherm 6,43 inch Amoled-display met 90 Hz 6,56 inch lcd-display met 90 Hz 6,56 inch lcd-display met 60 Hz
Schermresolutie 2400 x 1080 pixels 1612 x 720 pixels 1612 x 720 pixels
Processor MediaTek Dimensity 1300 MediaTek 6833 MediaTek Helio G35
Werkgeheugen 8 GB 4/8 GB 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB 128 GB 64 GB
Camera’s 50, 8 en 2 megapixel 50 en 2 megapixel 50 en 5 megapixel
Selfiecamera 32 megapixel 8 megapixel 5 megapixel
Batterij 4500 mAh 5000 mAh 5000 mAh
Besturingssysteem ColorOS 12.1 (gebaseerd op Android 12) ColorOS 13 (gebaseerd op Android 12) ColorOS 12.1 (gebaseerd op Android 12)
Kleuren Zwart, goud en blauw Zwart, paars en blauw Zwart en blauw
Releasedatum 19 juli 2022 1 maart 2023 1 november 2022
Prijs los toestel (30-05-2023)
Vanaf € 392
Vanaf € 240
Vanaf € 149
Prijs in combinatie met een Simyo abonnement € 456 in combinatie met een Sim Only-abonnement € 240 in combinatie met een Sim Only-abonnement € 144 in combinatie met een Sim Only-abonnement

Conclusie: welke OPPO is het beste?

De eindconclusie der conclusies: welke OPPO is het beste? Laten we beginnen met de OPPO A78 5G. Deze valt qua prijs (€ 240) precies tussen de andere twee OPPO’s in. Hij heeft een vrij vlotte chip en zijn scherm is dik in orde. Zijn camera’s zijn iets minder sterk en ook kun je rekenen op een minder goed softwarebeleid.

Dan de OPPO Reno8 5G, dit is de meest high-end OPPO uit het rijtje met een prijskaartje van € 456. Zijn processor is een flinke jongen en zijn Amoled-scherm zorgt voor een heel fijne, loepzuivere kijkervaring.

Dan de OPPO A17, dit is met zijn € 144 de goedkoopste telefoon uit het rijtje. Hij heeft de minste chip, maar dat is ook logisch binnen zijn prijsklasse. Hetzelfde geldt voor zijn lenzen; deze zijn niet voorzien van veel megapixels of technische snufjes, maar doen prima hun werk. De OPPO heeft een prima scherm met een vrij hoge verversingssnelheid van 90 Hz en ook zijn batterij van 5000 mAh is dik in orde.

Kortom: de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is wat jij het belangrijkste vindt. Wil jij een smartphone met goede camera, chip én goede software-updates? Dan is de OPPO Reno8 5G jouw nieuwe vriend. Wil jij liever zo min mogelijk geld uitgeven en alle basics van een smartphone in je bezit hebben? Dan kun je je hart ophalen bij de fijne, goedkope OPPO A17. Wil jij niet de allerduurste telefoon maar ook niet de allergoedkoopste? Dan past de OPPO A78 5G perfect bij jou.

OPPO shoppen bij Simyo

Ben jij na het lezen van dit blog helemaal om, en wil je graag een OPPO scoren? Dan kun je gewoon terecht bij Simyo. In de telefoonshop vind je op dit moment de volgende OPPO’s:

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.