.

Wat is het nut van meerdere camera's op je telefoon?
Terug naar overzicht
53,248x gelezen

Er komen steeds meer telefoons op de markt met niet één of twee, maar met maar liefst drie camera’s achterop. De triple camera telefoons worden steeds populairder, maar waarom eigenlijk? Wat kunnen die camera’s en zullen de triple camera telefoons binnenkort de spiegelreflexcamera’s vervangen, of is het nog niet zover?

De ‘gewone’ telefoon

waarom notch dunne schermrandenMomenteel werken de meeste telefoons met één camera (selfiecamera niet meegerekend) met ongeveer 8 tot 16 Megapixel en een digitale zoom. Ze zijn goed te gebruiken voor mooie kiekjes en kunnen digitaal bewerkt worden, maar ze zullen nooit van professionele kwaliteit zijn. Een telefoon met twee camera’s kan al iets meer. Deze telefoons hebben meestal een ‘algemene’ camera en een camera die specifiek te gebruiken is voor, bijvoorbeeld, portretten of landschappen.

Verschillende lenzen

Bij een triple camera telefoon hebben de drie camera’s hebben allemaal een andere functie voor het fotograferen. Zo is het te vergelijken met de verschillende lenzen die spiegelreflexfotografen altijd bij zich dragen. De ene keer wil de fotograaf iets van heel dichtbij fotograferen, de andere keer wil hij iets heel ver weg vastleggen. Hier zal hij vaak niet dezelfde lens voor gebruiken. Maar de telefooncamera’s draaien om meer dan alleen de techniek in de lens. Ze kunnen ook verschillen in de sensor, kleuropvang en megapixels. Wat de verschillende functies per camera allemaal zijn verschilt per telefoon.

Digitale zoom vs. optische zoom

De meeste telefoons met één camera maken gebruik van digitale zoom. Dit houdt in dat de telefoon het beeld simpelweg digitaal vergroot maar dat er verder niks gebeurt met de camera, waardoor het resultaat vaak veel minder scherp wordt. Een telefoon met meerdere camera’s heeft daarom vaak een telelens. Deze lens maakt gebruik van optische zoom waarmee je het onderwerp van veel dichterbij kan fotograferen, zonder hierbij kwaliteit te verliezen.

notch selfiecamera pop upSuper groothoeklens

Veel telefoons met triple camera beschikken ook over de ‘ultra wide-angle lens’ (de super groothoeklens). Deze lens maakt het mogelijk om veel meer van je omgeving op beeld vast te leggen, wat ideaal is voor landschap- en architectuurfotografie. Bovendien gebruiken veel mensen deze lens om ervoor te zorgen dat al hun vrienden en vriendinnen op de groepsfoto in beeld zijn.

De perfecte focus

Voor de mooiste portretfoto’s is het belangrijk om de focus op het gezicht te houden en om de achtergrond te vervagen. Veel telefoons vervagen digitaal de achtergrond met behulp van gezichtsherkenning, maar dit kan er erg nep uit zien als het per ongeluk delen van het gezicht of haar ook vervaagt. De triple camera telefoons hebben meerdere lenzen met verschillende diafragma’s, waardoor de scherptedieptefocus niet digitaal aangepast hoeft te worden. Bovendien hebben sommige lenzen een bepaalde sensor die de diepte letterlijk meten om zo het autofocuspunt te bepalen.

Krachten bundelen

De camera’s hebben ieder dus hun eigen kracht, maar deze worden niet alleen individueel gebruikt. Door de krachten te bundelen komen de foto’s nóg mooier uit de verf en krijg jij de beste kwaliteit foto’s. De Huawei P20 Pro heeft bijvoorbeeld een zwartwitcamera, een kleurcamera en een telelens. De zwartwitcamera legt de details extra scherp vast, de 40MP kleurcamera voegt de kleurdetail en resolutie toe en de telelens zorgt voor het behouden van de kwaliteit bij het inzoomen. Bovendien kunnen deze drie camera’s ook de krachten bundelen om in een donkere omgeving nog steeds een prachtige foto te kunnen maken.

Nóg meer camera’s

Je kan je het bijna niet voorstellen, maar er zijn ook nog telefoons op de markt met nóg meer camera’s. Zo hebben de Samsung Galaxy A9 en gloednieuwe Huawei P30 Pro vier camera’s en de Nokia 9 zelfs vijf camera’s!

Wat moet ik kiezen?

beste prepaid provider nederland awardHoeveel camera’s het beste bij jou passen ligt aan het soort foto’s dat jij neemt. Neem je hier en daar een foto van vrienden of van jouw omgeving maar hoef je verder geen kunstwerken vast te leggen? Dan zit je met één camera prima. Al helemaal aangezien de software voor deze camera’s steeds beter wordt. Maak je graag scherpe portretfoto’s of indrukwekkende landschapsfoto’s? Zoek dan naar een telefoon met een tweede camera die hier goed geschikt voor is. Wil je het hele pakket en áltijd de perfecte camera voor elke situatie bij je hebben? Dan is less zeker niet more. Ga dan voor drie (of zelfs meer!) camera’s achterop je smartphone. Maar, vergeet niet dat er bij het maken van een mooie foto meer komt kijken dan veel camera’s en megapixels.

Wat denk jij, zijn spiegelreflexcamera’s straks verleden tijd?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.