.

Thuiswerken tips
Terug naar overzicht
27,760x gelezen

Thuiswerken is (weer) de norm op dit moment. Een laptop en een flinke dosis discipline is alles wat je nodig hebt. Geen files, geen collega die net iets te hard typt en zelf je tijd indelen. Heerlijk! Of toch niet? Stiekem missen we allemaal de lunch op kantoor. Het is zoeken naar concentratie na een hele ochtend videobellen. Worden we afgeleid door het geluid van de wasmachine. Dat thuiswerken stelt je flink op de proef. Hoe pak je dat nou goed aan en wat heb je nodig om thuiswerken tot een succes te maken? We delen graag onze top 3 onmisbare tips en tricks!

Met deze tips word jij een pro in thuiswerken

word een pro in thuiswerkenThuiswerken, dat gebeurde eerst een enkele keer, maar sinds de eerste lockdown moet heel Nederland er aan geloven. In sneltreinvaart leerden we hoe we online moesten vergaderen. We werden heel goed in het inrichten van meerdere werkplekken thuis. Ook de privé-werkbalans werd een thema, nu alles in dezelfde ruimte moet gebeuren. Kortom: de thuiswerkomgeving is een feit! Valt er nog wat te verbeteren? Altijd. Met deze tips word jij een pro in thuiswerken, van gadgets tot videobellen en handige apps.

1. Kies je gadgets voor het thuiswerken

Op kantoor heb je andere gadgets nodig dan met thuiswerken. Docking stations en archiefkasten zijn verruild voor verlengsnoeren en headsets. Zo zorg jij ervoor dat je paraat staat voor de volgende call. En niet alleen jij, maar ook je huisgenoten die ook thuiswerken. Maar wat als je nou allemaal tegelijk moet inbellen vanaf dezelfde eettafel? Of dat de ander een belangrijke presentatie moet geven terwijl jij doorbeukt aan dat voorstel dat met spoed de deur uit moet? 

Onze tip: noise cancelling headphones. Ze zijn er als oortelefoontje en als koptelefoon, met en zonder snoer, van betaalbare merken zoals Sony en JBL tot aan high-end opties van Beats. Het mooie van noise cancelling is dat het omgevingsgeluid weggefilterd wordt, zelfs als je geen audio aan hebt staan. Meestal zit de microfoon ingebouwd, waardoor ze ook heel geschikt zijn voor je online meetings.

2. Dit heb je nodig om te videobellen

Webcam, check! Headset, ook check! Inbellen via… Tja, welk programma is het handigst om te gebruiken voor je vergadering? Want Skype is nu Microsoft Teams, maar je contactpersoon belt liever via Zoom en met Google Meet zie je niks meer als je je scherm deelt.

Onze tip: bedenk wat het doel is van je meeting. Soms is het standaardprogramma op je laptop handiger en soms wil je liever met een app videobellen. Hieronder nemen we een aantal situaties met je door om je op weg te helpen.

Meetings, vergaderingen en ander overleg

Vaak heeft de ICT-afdeling een programma dat ze aanbevelen voor jou en je collega’s. Daar hebben ze zakelijke licenties voor afgenomen, adresboeken aan gekoppeld en de privacy van gewaarborgd. De bekendste programma’s zijn Microsoft Teams (onderdeel van Office365), Google Meet (onderdeel van Google Products) en Zoom Meetings (ook bekend van webinars). Meestal zijn ze gekoppeld aan agenda’s en chatfuncties die bedrijfsbreed gebruikt worden. Wil je iets overleggen met een collega of zelfs je hele team, intern of extern, dan is het het makkelijkst om het aanbevolen programma te gebruiken. Wil je het wasrek achter je niet in beeld? Via instellingen kies je in een paar klikken een andere achtergrond, of blur je de kamer achter je. Webcam gesneuveld? Ook daar weten we wat op: gebruik je telefoon als webcam!

Inbellen met je telefoonInbellen met je telefoon

Nog een voordeel van videochatten: je kunt ook inbellen met je tablet of smartphone. Meestal kan dat via je browser app, en anders kun je de app downloaden. Stel dat je problemen hebt met je computer, geen zorgen! Je kan altijd switchen van scherm en toch meepraten. Zorg er wel voor dat je je inloggegevens bij de hand hebt als je via de browser inbelt. Een kleine tip van onze klantenservice: check even of je mobiel met wifi is verbonden. Videobellen slurpt namelijk sneller MB’s op dan dat je het woord videochat kunnen spellen.

Om te presenteren en je scherm te delen

Je hebt hard gewerkt aan je presentatie en nu mag je je voorstel doornemen met de hele projectgroep. De meeste programma’s laten het toe dat je je scherm deelt met de deelnemers in de vergadering. Maar niet elk programma is even handig voor jou als presentator. Zo nemen Microsoft Teams en Google Meet je volledige scherm over als je presenteert en zie je hooguit één persoon in beeld. Gelukkig valt ook dat makkelijk op te lossen, door extra in te bellen met je telefoon of simpelweg een tweede scherm aan te sluiten. Zo heb je toch een beeld, letterlijk, van hoe je presentatie ontvangen wordt. Voor de luisteraars werkt het gelukkig anders, want zij zien minimaal zes mensen in beeld naast jouw presentatie.

Voor de kletspraat met je collega's

Lunchen jullie tegenwoordig online met het team? Met de app Houseparty val je zonder link of uitnodiging binnen bij een groepje van maximaal acht mensen, gewoon door ze aan te klikken in de app. Handig als jullie onderling nog wel eens wisselen van lunchtijden. Google Meet en Microsoft Teams zijn goede opties als je een vast moment in je agenda wilt plannen, ook op terugkerende momenten zoals de vrijmibo.

3. Apps die jouw leven makkelijker maken

Met een paar goed gekozen apps kun jij lekker thuiswerken, én de broodnodige pauzes inlassen. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist door te ontspannen kan je beter focussen op je werk. Zo helpen meditatie apps je met je dagelijkse ontspanning. Koffiepauzes zijn niet meer wat ze zijn geweest, maar met spelletjes apps hou je toch op speelse wijze contact met je collega’s en heb je even pauze tijdens het thuiswerken. Zit je altijd te wachten op dezelfde collega? Breek het ijs met een leuk weetje dat je vandaag hebt geleerd van deze kennis apps. Ook als je een bak werk hebt liggen maar je steeds gestoord wordt, is er een app die jou kan helpen. Met Freedom - Block Distractions stel je in welke apps je geen notificaties meer mogen sturen terwijl je werkt. Zo streep je opeens een stuk meer van je to-do lijstje in Google Keep af!

Vergeet je werkplek thuis niet

Waarschijnlijk heb je al de nodige zaken geregeld sinds je thuiswerkt, zoals een werkplek geclaimd aan de eettafel, ruimte gemaakt voor een bureautje of zelfs je rommelkamer omgetoverd tot een heus kantoor aan huis. Nu thuiswerken weer de norm is en de dagen korter duren, is het goed om te checken of je thuiswerkplek nog past bij wat je nodig hebt.

Ben je heel erg mobiel?

Een ondergewaardeerde aanvulling op je werkplek is een telefoonstandaard. Ze worden gemaakt als clip-on voor je scherm en als losse standaard, soms met draadloze oplader. Daarmee breng je je smartphone letterlijk op hetzelfde niveau als je andere schermen, en daar ga je je nek een plezier mee doen tijdens het videobellen! Vergeet ook niet om regelmatig van houding te wisselen, of beter nog: ga een rondje wandelen terwijl je met je collega aan de telefoon hangt.

Verbinding videobellenHoe ben je verbonden?

Wat doe je als de hele straat maandag om 10 uur aan het videobellen is? Je merkt waarschijnlijk dat je internetsnelheid thuis daar onder lijdt, want door het thuiswerken is het drukker op de vaste kabelnetwerken. Is het niet zo eenvoudig om je meeting op een ander moment te houden? Dan kun je ook inbellen met je telefoon via je databundel. Maar let op: zoals we al eerder zeiden, vlieg je door je MB’s heen met een videocall. De meeste apps bieden ook de optie om via een telefoonnummer in te bellen. Ben je klant bij KPN? Dan heb je een extra voordeeltje: je komt in aanmerking voor dubbele data met Simyo Compleet!

Hoe verlicht is jouw werkplek?

Daglicht is van grote invloed, want dat geeft ons energie om ons werk te doen. Hoe zit dat eigenlijk bij jou thuis? Staat je bureau in een donkere hoek? Werk je aan de keukentafel naast het raam? Het liefst heb je genoeg daglicht in aanvulling op alle schermtijd. Dan gaat je werk een stuk makkelijker, en het is ook nog eens beter voor je ogen.

Zit je wel lekker?

Op kantoor heb je niet voor niets kantoorstoelen en bureaus staan van een andere kwaliteit dan thuis. Merk je dat je last hebt van je nek en rug, dan is dat een teken dat je stoel en bureau niet op de juiste hoogte staan afgesteld. Je zit namelijk het lekkerste als je ellebogen, bekken en knieën een hoek van negentig graden maken en je je nek niet hoeft te buigen om naar je scherm te kijken. Vraag je werk eens of je een kantoorstoel, een extra beeldscherm of laptopstandaard mag lenen. En als je toch bezig bent met je werkplek, dan zijn een plat toetsenbord en een muis ook mooi meegenomen.

Met deze tips en tricks til jij het thuiswerken naar een hoger niveau en ben je lekker voorbereid op het nieuwe normaal! Heb jij nog tips die je wilt delen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.