.

Terug naar overzicht
55,913x gelezen

De kinderen van vandaag groeien op met technologie, maar wanneer is het juiste moment om je kind een eigen smartphone te geven? Deze vraag kan zowel ouders als opvoeders hoofdbrekens bezorgen. In dit blog proberen we deze vraag te beantwoorden met behulp van experts.

Voor- en nadelen van een smartphone op jonge leeftijd

Smartphones bieden kinderen allerlei voordelen. Ze leren er veel van, spelen er leuke spelletjes op, kunnen met oma en opa bellen, en geven de ouders soms ook wat rust. En als er iets ergs gebeurt, kunnen ze snel om hulp vragen.

Maar smartphones brengen ook nadelen met zich mee. Kinderen praten minder met elkaar als ze veel met hun telefoon spelen. Ze spelen minder buiten omdat ze hun smartphone niet loslaten. En slapen? Dat gaat slechter als ze ‘s avonds naar het scherm kijken. En dan zijn er ook nog gevaren op internet, zoals pesten.

Dus smartphones zijn fijn, maar we moeten ook oppassen voor de problemen die ze kunnen geven. Zo blijft het leuk en veilig!

Wanneer zijn kinderen klaar voor een smartphone?

Veel ouders vragen zich af: wanneer is mijn kind toe aan een smartphone? Dat is geen makkelijke vraag, want elk kind is anders. Het hangt af van hoe volwassen je kind is, of je kind echt een telefoon nodig heeft, en of je kind veilig met een telefoon kan omgaan.    

Een smartphone vraagt om een verantwoordelijkheidsgevoel: je moet er zuinig op zijn en hem goed onderhouden. Als je kind een eerste smartphone krijgt, kun je meteen afspreken dat je kind gaat sparen voor de volgende.

Een smartphone is vooral handig om contact te houden met jou als ouder. Maar ook voor vrienden, school en hobby’s kan een smartphone handig zijn. Soms is een smartphone zelfs nodig, bijvoorbeeld als je kind ver moet fietsen naar school.

Telefoongebruik brengt ook risico’s met zich mee. We denken er liever niet aan, maar er zijn mensen die je kind online kunnen pesten, chanteren of lastigvallen. Is je kind zich daar bewust van en weet het hoe het zich hiertegen kan beschermen?

Wat zeggen de experts?

Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media, zegt dat 11 of 12 jaar de beste leeftijd is voor een eigen telefoon, omdat je dan nog enkele maanden hebt om je kind te begeleiden vóór de middelbare school. Ze baseert zich op haar ervaring met ouders en kinderen en op onderzoek.

Bill Gates, de oprichter van Microsoft en een van de meest invloedrijke technologieleiders ter wereld, zegt dat hij zijn kinderen pas een smartphone gaf toen ze 14 jaar waren. Hij vindt dat technologie grenzen moet kennen en dat ouders een voorbeeldrol hebben in het begeleiden van hun kinderen bij het gebruik van schermen.

Hilde De Windt, kinderpsycholoog en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, zegt dat er geen ideale leeftijd is om een kind een smartphone te geven, maar dat het afhangt van de behoefte, de rijpheid en de afspraken van het kind. Ze raadt aan om als ouder interesse te tonen in het mediagebruik van je kind, en niet bestraffend te zijn.

Zo laat je kinderen aan een smartphone wennen

Wil je jouw kind op een verantwoorde manier laten kennismaken met de smartphone? Hierbij een aantal praktische tips:

1. Ontdek samen de smartphone

Je kunt je kind niet zomaar een smartphone geven en verwachten dat het allemaal goed gaat. Het is beter om je kind langzaam te laten wennen aan wat een smartphone allemaal kan, maar ook wat de risico’s zijn. Dus neem de tijd om samen met je kind de basis van de smartphone te ontdekken. Welke apps zijn handig en veilig om te gebruiken?

2. Stel regels op

Eén van de dingen die je kunt doen, is schermtijdlimieten instellen. Zo zorg je ervoor dat je kind niet te lang op de telefoon zit, maar ook tijd heeft voor andere mensen én voor slapen. Maak ook afspraken, bijvoorbeeld voor het gebruik tijdens het eten of voor het slapengaan.

3. Stel privacy-instellingen in

Ook kun je de instellingen van de apps die je kind gebruikt, aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld in TikTok de privacy-instellingen veranderen, zodat je kind niet zomaar door iedereen gezien of gevolgd kan worden. Of je kunt in YouTube Kids de leeftijdscategorie kiezen, zodat je kind alleen geschikte filmpjes kan kijken.

4. Praat over online risico’s

Het is belangrijk dat je kind leert hoe het veilig online kan zijn. Leer je kind bijvoorbeeld om geen persoonlijke gegevens te delen met vreemden, of om voorzichtig te zijn met wat het op sociale media plaatst. Ten slotte is het goed om betrokken te blijven bij wat je kind online doet en ziet. Praat regelmatig met je kind over zijn of haar digitale ervaringen, en help je kind om eventuele problemen op te lossen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.