.

stijging dataverbruik nederland
Terug naar overzicht
9,674x gelezen

Appen, streamen, gamen, browsen: met je telefoon kun je op een heleboel verschillende manieren MB’s verbruiken van je Sim Only internetbundel. Er is ook steeds meer mogelijk. En dat zorgt voor een stijging van ons dataverbruik. Tijd om daar dieper op in te gaan!

Stijging dataverbruik: hoeveel data verbruikt Nederland?

stijging dataverbruik nederland hoeveel dataNederlanders verbruiken steeds meer data. Dit blijkt uit onderzoek van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt. In 2019 verbruikten we met z’n allen 759,6 petabyte. Dat is 759,7 miljoen GB aan mobiele data! In 2018 was dat nog ‘slechts’ 574,2 petabyte. De afgelopen vijf jaar nam het mobiele dataverbruik zelfs met tien keer toe.

Wat dit betekent voor je Sim Only internetbundel? In het laatste kwartaal verbruikten we per persoon gemiddeld 10,3 GB. Omgerekend is dat 3,4 GB per maand. Ter vergelijking: in 2018 verbruikten ‘we’ volgens Telecompaper in de maand mei per persoon ongeveer 2,8 GB per maand. Dat is een stijging van 21,43 procent. Een flinke stijging, maar eerder was die stijging zelfs nog groter. In mei 2017 verbruikten Nederlanders gemiddeld nog 1 GB data per maand. De stijging tussen 2017 en 2018 is daarmee 180 procent.

Interessant weetje: in totaal zijn er in Nederland 20,2 miljoen aansluitingen die mobiele data verbruiken. Denk hierbij niet alleen aan werktelefoons, maar ook aan slimme apparaten die via een simkaart met het mobiele netwerk zijn verbonden. Er zijn in Nederland dus meer mobiele aansluitingen dan mensen!

Meer op je telefoon? Meer MB’s verbruiken

meer op telefoon stijging dataverbruikHoe kan het dat we steeds meer data verbruiken? Onder andere omdat we met z’n allen bijvoorbeeld meer streamen. Bovendien wordt de afspeelkwaliteit van deze mediabestanden steeds beter. Daardoor is de bestandsgrootte van de te streamen bestanden groter en verbruiken we dus steeds meer data.

Een andere reden? Zoals je vast wel merkt, zitten we met z’n allen steeds vaker op onze telefoons. Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek naar smartphonegebruik. Gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is ruim een maand per jaar! Meer op je telefoon betekent ook vaak meer MB’s verbruiken. Tenzij je verbonden bent met wifi. We zitten vooral op onze telefoon als we met het ov reizen of ergens op wachten. Hierdoor neemt het dataverbruik via mobiel internet toe.

Hoeveel data verbruik ik per maand?

hoeveel data verbruik ik per maandDe kans is groot dat ook jij de afgelopen jaren steeds meer data ging verbruiken. Dit gebeurt als je internet zonder dat je met wifi bent verbonden. Je verbruikt dan MB’s uit je Sim Only internetbundel. Hoeveel data je nu verbruikt? Dat zie je makkelijk via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app of in de instellingen voor mobiel internet in je telefoon. Zo zie je precies hoeveel je verbruikt en of de internetbundel goed past bij je verbruik. Zo niet? Dan kun je je bundels aanpassen. Handig als je elke maand veel MB’s overhoudt of juist niet genoeg data hebt. Wil je geen grotere internetbundel? Check dan deze tips om niet over je mobiele datalimiet te gaan.

Meer data, grotere Sim Only internetbundels

stijging dataverbruik grotere internetbundels sim onlyBij het verbruiken van meer data horen ook grotere internetbundels. Anders kom je niet uit en heb je de laatste dagen van de maand niet veel aan je Sim Only abonnement. Daarom houdt Simyo het stijgende dataverbruik goed in de gaten. Zo blijven we passende bundels voor je in petto hebben.

Tot en met 31 mei 2020 hebben we hiervoor iets moois. Met onze Doe Je Ding Deals kun je namelijk tijdelijk kiezen uit grotere internetbundels die ook nog eens goedkoper zijn. Combineer je dit met Simyo Compleet? Dan ben je helemaal spekkoper. We verdubbelen dan gratis de inhoud van je bundels wanneer je thuis vast internet van KPN gebruikt.

Met de Doe Je Ding Deals en Simyo Compleet heb je extra kans om slim te besparen op je abonnement. Zo kun je een kleinere belbundel overwegen om vaker te bellen via het internet. Waar het dataverbruik toeneemt, bellen we met z’n allen minder. Al merken we dat, nu iedereen vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk thuisblijft, mensen weer vaker gaan bellen.

Zet stijging dataverbruik zich komende jaren door?

stijging dataverbruik toekomstDe toekomst laat zich lastig voorspellen, maar de kans is groot dat het dataverbruik in Nederland blijft stijgen. Neem bijvoorbeeld de komst van 5G, de opvolger van 4G. Hiermee zijn via het mobiele netwerk nog hogere snelheden mogelijk. Daarmee groeien ook de mogelijkheden. Streamen in topkwaliteit, zonder te haperen online gamen op je smartphone, grote bestanden uploaden naar de cloud: 5G draait er zijn hand niet voor om. Op de achtergrond werken providers hard aan de uitrol van dit mobiele netwerk. Zodra 5G beschikbaar is, stijgt het dataverbruik waarschijnlijk verder. Wie weet wat voor mooie mogelijkheden jouw telefoon dan allemaal krijgt!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.