.

wat is 5G
Terug naar overzicht
75,980x gelezen

Supersnel en supersoepel internetten dankzij gigabytes per seconde. Films die in één rats laden, series die je zonder haperingen kunt streamen. Hoe dan? 5G maakt het mogelijk, gewoon op je smartphone, via je mobiele provider. Maar hoe zit het met 5G? Wanneer kunnen we het gebruiken? Hoe werkt het? Dompel je onder in de wereld van 5G.

Wat is 5G?

Wat is 5G eigenlijk? Goede vraag! 5G staat voor ‘vijfde generatie van mobiele netwerken’. 5G is het nieuwe broertje van het huidige 4G-netwerk. Net als bij 4G, kun je met 5G bellen, sms’en en natuurlijk mobiel internetten. Maar dan met een nóg hogere snelheid. 5G gebruikt nu nog dezelfde frequenties als 4G (800, 900, 1800 en 2600 MHz), maar krijgt in de toekomst zijn eigen frequentiebanden: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz.

5G vs 4G: hoe zit dat?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is 5G het jongere broertje van het bekende 4G-netwerk. Maar los van de leeftijd, waarin verschillen de twee van elkaar? 5G is een nieuw netwerk, dat een hoop voordelen met zich meebrengt. Op dit moment is 5G nog even snel als 4G (maximaal 500 Mbps), dat is behoorlijk snel. Maar wanneer de 5G-frequentie beschikbaar is, dan kun je echt met giga hoge snelheden gaan internetten. Daarnaast heeft 5G een kortere reactietijd. Dat betekent dat de tijd tussen het klikken op een Netflix-serie en het daadwerkelijke afspelen heel kort is. Daarnaast heeft 5G minder last van drukte. Zo kun je bijvoorbeeld op Koningsdag, festivals of een overvol station gewoon blijven internetten zonder haperingen of storingen. Dat is natuurlijk een supergrote bonus!

Hoe werkt 5G?

Er zijn genoeg redenen om reikhalzend naar 5G uit te kijken. Want 5G belooft op alle fronten 4G te verslaan. Zo gaan download- en uploadsnelheden in de toekomst gigantisch omhoog en de vertragingen (de tijd tussen het aanvragen van dataoverdracht tot de start) bij het gebruik van je mobiele internet gaan flink omlaag.

Een voorbeeld: je hebt een fantastische selfie gemaakt, en wil deze graag delen met je nieuwe vlam. Tussen het moment dat je de foto in de app stuurt, en tussen het moment dat het versturen begint, zit een vertraging van milliseconden. Dat is niet veel, maar met 5G is deze vertraging nóg een tikkie kleiner. Zo is je verbinding bijna realtime. Dit wordt pas mogelijk wanneer 5G zijn eigen frequenties gaat gebruiken. Zo is ook de downloadsnelheid van 5G vele malen sneller dan 4G. Een serie downloaden? In een paar minuten heb je het hele seizoen onder je knop.

Maar hoe krijgen technische slimmeriken deze realtime verbinding voor elkaar? Door ‘fotonica’ te gebruiken, een techniek die data met lichtdeeltjes uitwisselt. De frequenties die mobiele netwerken nu voor 4G gebruiken, zijn daarvoor niet krachtig genoeg. Hiervoor is, naast een lage frequentie, de hoge 3,5 GHz-frequentie onmisbaar. Deze hogere frequentie kan hogere snelheden aan, maar heeft een minder groot bereik. Dit betekent dat er extra zendmasten nodig zijn om 5G landelijk te kunnen voorzien.

5G en de toekomst

Je vraagt je vast af: waarom 5G? Dit netwerk zorgt niet alleen voor een snellere verbinding en verzending, maar ook voor meer mogelijkheden. Omdat de verbinding realtime is, kan het netwerk ook breder ingezet worden. Zo kunnen medisch specialisten op afstand operaties uitvoeren met robotarmen en kunnen zelfrijdende auto’s onderling met elkaar communiceren en de snelheid op elkaar aanpassen. Vooral met files is dat handig: die zijn zo sneller voorbij.

Ook streamen van live televisie moet beter gaan met 5G. Live beelden kunnen niet gebufferd worden en omdat met 5G de vertraging minimaal is, gaat het afspelen een stuk vloeiender.

De voordelen van 5G

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt 5G voor de toekomst heel wat futuristische mogelijkheden. Naast deze mogelijkheden zijn er ook een flink aantal voordelen verbonden aan 5G. We sommen hieronder de fijnste voordelen voor je op:

  • Veel sneller internet (en dus downloads)
  • Minder kans op haperingen
  • Meerdere apparaten tegelijk verbinden (handig voor gezinnen)
  • Meer moderne mogelijkheden (augmented reality, zelfrijdende voertuigen etc.)

Hoe zit dat met 5G dekking in Nederland?

Dat klinkt allemaal hartstikke fantastisch natuurlijk. Maar wanneer krijgen we 5G in Nederland? Wanneer is 5G in Nederland? En waar is 5G in Nederland?

Sinds de zomer van 2020 heeft Nederland 5G-netwerken en zijn verschillende providers begonnen met het aanbieden van 5G. Hier merk je als klant echter niet veel van, want de snelheid is op dit moment nog gelijk aan 4G. Die hoge snelheden zijn afhankelijk van radiogolven, waar ruimte voor nodig is. Die frequentiegolven zijn verdeeld in frequentieblokken, waarvan een deel gebruikt wordt door telecombedrijven en verschillende media. De 3,5 GHz-band is één van de frequentieblokken die geschikt zijn voor 5G. Maar op dit moment wordt deze in Nederland gebruikt door veiligheidsdiensten van satellietbedrijf Inmarsat in Friesland. Grootschalig gebruik van 3,5 Ghz door mobiele providers zou deze diensten verstoren.

Dus, wat nu? Het kabinet heeft aangegeven dat het satellietstation in Friesland moet verhuizen, zodat die frequentie(band) vrij wordt gemaakt, zodat deze gebruikt kan worden voor 5G. Pas nadat dit is gebeurd, en er ruimte is gemaakt voor de radiogolven, kan 5G echt worden uitgerold in Nederland.

In Europa is een paar jaar geleden de afspraak gemaakt dat dit 2020 zou moeten gebeuren, maar dat is helaas niet gelukt. De bedoeling is nu dat de frequenties na de zomer worden geveild, waarna op zijn vroegst vanaf 1 december 2023 de volle snelheid van 5G kan worden benut.

Heb ik 5G?

De meeste nieuwe smartphones hebben 5G-ondersteuning, maar dat betekent niet dat er ook al verbinding is met het 5G-netwerk. Zoals we hierboven uitleggen, wordt dat nog uitgerold in Nederland. Dat betekent dat je smartphone wel de mogelijkheid heeft om 5G te ontvangen, maar hier nog geen gebruik van kan maken.

Wil jij kijken of jouw smartphone 5G-ondersteuning heeft en klaar is voor de toekomst? Dit staat meestal bovenin je scherm bij de signaalstreepjes (tenzij je verbonden bent met wifi). Zie je het niet staan? Dan kun je de volgende stappen volgen.

5G-netwerk controleren op Android

De methode hieronder is gebaseerd op een Samsung, maar zal in grote lijnen bij alle Android-toestellen hetzelfde werken.

  • Ga naar de ‘Instellingen’-app
  • Klik op het kopje ‘Wifi en netwerk’
  • Klik op ‘SIM en netwerk’
  • Selecteer ‘Voorkeursnetwerktype’
  • Nu zie je met welk netwerk je telefoon verbonden is

5G-netwerk controleren op iOS

Benieuwd hoe je kunt zien of jouw iPhone een 5G-ondersteuning heeft?

  • Ga naar de ‘Instellingen’-app
  • Klik op ‘Mobiel netwerk’
  • Klik op ‘Opties mobiele data’
  • Kijk onder het kopje ‘Gesprekken en data’ om te zien met welk netwerk je telefoon verbonden is

Wanneer krijgt Simyo 5G?

Als bestaande of nieuwe Simyo-klant, vraag je je natuurlijk af hoe dat zit met Simyo en 5G. Voorlopig gaat Simyo nog geen 5G aanbieden, mede omdat de voordelen van 5G op dit moment nog heel beperkt zijn. Pas na de veiling van de 3,5 GHz frequentieband, eind 2023, gaat de snelheid omhoog. Bij onze grote broer KPN is het netwerk al wel actief. Uiteraard houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent 5G bij Simyo.

Tot die tijd kun je het 4G-netwerk gebruiken, dat blijft bestaan. En als het aan de Consumentenbond ligt, is het dik in orde met ons netwerk. Dankzij 4G heb jij altijd en overal bereik in gebieden waar 5G nog niet beschikbaar is, en kun je er rustig op los streamen. Uiteraard moet dat wel binnen de bundel van je Sim Only-abonnement passen. Je bundel checken? Dat doe je via Mijn Simyo of via de Mijn Simyo- app.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.