.

5g internet simyo nederland
Terug naar overzicht
56,288x gelezen
Terug naar overzicht
Telefoons & Tech |

5G internet is in Nederland: dit moet je weten

Internetten met gigabytes per seconde, waarbij complete films in één keer laden. En dát op je smartphone. Draadloos, gewoon via het mobiele netwerk van je Sim Only provider. Ondenkbaar? Zeker niet. Het kan met 5G, dat stap voor stap in Nederland wordt uitgerold en waarvan de mogelijkheden over een paar jaar enorm zijn. Duik je mee in de wereld van het mobiele internet van de (nabije) toekomst?

Wat is 5G?

wat is 5g internet sim only simyo

5G is de term die staat voor de vijfde generatie van mobiele telefoonnetwerken. Het is de opvolger van het huidige 4G-netwerk en wordt stap voor stap uitgerold in Nederland. Net als bij 4G, kun je met 5G bellen, sms’en en natuurlijk mobiel internetten. Maar dan met een nóg hogere snelheid. 5G gebruikt nu nog dezelfde frequenties als 4G (800, 900, 1800 en 2600 MHz), maar krijgt in de toekomst zijn eigen frequenties: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz.

Zo werkt 5G

hoe werkt 5g sim only simyo5G wordt op alle fronten beter dan 4G. Niet alleen gaan de down- en uploadsnelheden omhoog, de vertraging gaat ook omlaag. Dit is de tijd die tussen het aanvragen van een dataoverdracht zit en de start daarvan. Stel: je wilt een foto via WhatsApp versturen. Tussen het moment dat je de foto in de app verstuurt en het moment dat het versturen begint zit een vertraging van meerdere milliseconden. Met 5G is deze vertraging minimaal, zodat de verbinding zo goed als realtime is. Dit is mogelijk zodra 5G zijn eigen frequenties gaat gebruiken, in 2022.

Hoe de knappe technische koppen een realtime verbinding voor elkaar denken te krijgen? Door ‘fotonica’ te gebruiken, een techniek die data met lichtdeeltjes uitwisselt. De frequenties die mobiele netwerken nu voor 4G gebruiken, zijn daarvoor niet krachtig genoeg. Hiervoor is, naast een lage frequentie, de hoge 3,5 GHz-frequentie onmisbaar. Deze hogere frequentie kan hogere snelheden aan, maar heeft een minder groot bereik. Dit betekent er extra zendmasten nodig zijn om 5G landelijk dekkend te krijgen.

Hoe snel is 5G nu en hoe snel wordt het?

hoe snel is 5g sim only simyo

5G is nu al beschikbaar in Nederland. En dat zonder gebruik van de 3,5 en 26 GHz-frequenties die de hogere snelheden mogelijk maakt. Je kunt dus al 5G gebruiken, maar in de praktijk is het niet veel sneller dan 4G. Dit komt omdat het op dit moment dezelfde frequenties als 4G gebruikt. Daarmee is ook de vertraging gelijkwaardig aan dat van 4G. De down- en uploadsnelheden liggen ongeveer 10 procent hoger.

De 3,5 GHz-frequentie is in 2022 beschikbaar. Dan gaat de snelheid van 5G omhoog. De 5G-netwerken willen dan een snelheid van 1 gbps aanbieden. Dat is vier keer zo snel als de topsnelheid van 4G bij Simyo (256 mbps). 1 gbps komt neer op 125 MB per seconde. Dat is twintig keer zo snel als de gemiddelde snelheid van 4G, dat bij Simyo op 50 mbps zit: 6,25 MB per seconde. Het is nog onbekend wanneer de 26 GHz-frequentie beschikbaar is, het beleid hiervoor is door de overheid nog in ontwikkeling.

5G in Nederland

waarom 5g sim only simyoEr zijn drie mobiele netwerken in Nederland, namelijk van KPN, T-Mobile en Vodafone. Andere providers gebruiken ook één van deze netwerken. Zo gebruikt Simyo het betrouwbare netwerk van KPN. Alle drie de mobiele netwerken hebben landelijke 4G dekking en ze zijn stuk voor stuk gestart met de uitrol van 5G.

5G is in Nederland nog niet landelijk dekkend, maar daar werken de providers hard aan. Waarschijnlijk zijn in 2021 ook de 5G netwerken landelijk dekkend. In 2022 komt de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar. Vanaf dan gaat de snelheid van 5G omhoog en krijgt het mobiele netwerk een heleboel nieuwe mogelijkheden.

Mogelijkheden van 5G

mogelijkheden 5g4G is een mobiel netwerk dat vooral telefoons gebruiken. Van 5G is het de bedoeling dat dit breder wordt ingezet. Dat komt omdat de realtime verbinding (de vertraging met 5G is zoals gezegd minimaal) voor veel meer mogelijkheden zorgt. Zo kunnen medisch specialisten op afstand operaties uitvoeren met robotarmen en kunnen zelfrijdende auto’s onderling met elkaar communiceren en de snelheid op elkaar aanpassen. Vooral met files is dat handig: die zijn zo sneller voorbij. Ook streamen van livetelevisie moet beter gaan met 5G. Livebeelden kunnen niet gebufferd worden en omdat met 5G de vertraging minimaal is, gaat het afspelen een stuk vloeiender. Online gamers hebben ook profijt van dit voordeel.

Telefoons met 5G: vooral de duurdere op de markt

Je kunt het 5G-netwerk alleen gebruiken als je provider dit aanbiedt en als je telefoon het ondersteunt. De meeste smartphones zijn niet geschikt voor 5G, maar er komen steeds meer nieuwe telefoons uit die 5G ondersteunen. Dat zijn vooral de duurdere telefoons, zoals de Samsung Galaxy Note20. Toch ondersteunt een betaalbare telefoon als de OnePlus Nord ook 5G. Het is de verwachting dat het komende jaar meer goedkope smartphones uitkomen die geschikt zijn voor 5G.

Hoe zit het met 4G en 5G bij Simyo?

wat is 4g prepaidVoorlopig kun je bij Simyo nog geen 5G gebruiken. Bij onze grote broer KPN is het nieuwe mobiele netwerk al wel te gebruiken. We houden je op de hoogte over de ontwikkelingen van 5G bij Simyo. Eén ding is zeker: het 4G-netwerk blijft gewoon beschikbaar. Net zoals 3G nu ook nog beschikbaar is. Zo heb je altijd bereik en kun je ook in gebieden waar 5G nog niet beschikbaar is een serie streamen of online een spel spelen.

Is wifi met 5G nog wel nodig?

wifi 5gNaar verwachting is de hogere snelheid van 5G vanaf 2022 beschikbaar. Waarschijnlijk is 5G ook dan landelijk dekkend. Thuis ook. Vraag is: heb je dan nog wel wifi nodig? Ja. Hoewel wifi niet altijd even snel is als 5G, kun je met wifi altijd onbeperkt internetten. Van 5G is nog niet bekend welke bundels beschikbaar zijn. Om het netwerk niet te overbelasten, wordt het waarschijnlijk niet de bedoeling dat ook alle laptops thuis via 5G online zijn. En zeker nu steeds meer mensen glasvezel krijgen, hebben ze ook via vast internet toegang tot een supersnelle verbinding. Glasvezel is voor vast internet in principe wat 5G voor mobiel internet is.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.