.

Welke soorten screenprotectors zijn er en welke moet je kiezen?
Terug naar overzicht
3,565x gelezen

Het scherm van je mobieltje verstevigen kon tot voor kort met maar twee soorten screenprotectors: van glas of van plastic. Lekker makkelijk! Maar de fabrikanten hebben niet stilgezeten. Ze proberen nieuwe materialen uit en inmiddels zie je door de bomen nauwelijks meer het bos. Ontdek in dit blog de kenmerken van –en de verschillen tussen– screenprotectors gemaakt van PET, TPU, glas, hybrideglas en de mysterieuze, vloeibare nanocoating.

 

PET: plastic screenprotector zonder statiegeld

PET-flessen kennen we allemaal: daar wordt mineraalwater en frisdrank in verkocht. Maar wist je dat dit soort plastic ook als schermcover voor mobiele apparaten kan dienen?

Screenprotectors van PET-kunststof zijn erg dun en flexibel. Je ziet ze dus bijna niet, maar het verschil voel je wel duidelijk. Scrollen wordt er stroever mee.

Ze zijn enigszins krasbestendig, maar beschermen minder goed bij stoten of vallen. Ook kan het makkelijk verkleuren of vingervet verzamelen.

Dit is de goedkoopste van alle screenprotectors en ze worden meestal als setje van drie of vijf verkocht. Het beste eigenschap van deze optie dus zijn prijs.

TPU: verbeterd kunststof

TPU, ook wel hydrogel genoemd, zou je de verbeterde versie van PET kunnen noemen. Dit kunststof kan beter tegen krassen en stoten dankzij zijn ‘zelfherstellende’ eigenschappen. Dat betekent dat het scherm uit microscopisch kleine vaten bestaat met reparatiemiddel erin; een soort lijm. Breken enkele van die vaatjes door bijvoorbeeld een kras, dan vult de kras zich met deze transparante vloeistof, die onmiddellijk hard wordt.

TPU is buigzaam en daarom geschikt voor schermen met gebogen randen. Het kan wel even duren voor je het de protector (zonder luchtbelletjes eronder) op je scherm hebt geplakt.

De prijs is gunstig, maar het gevoel is niet hetzelfde als bij je eigen scherm of een glazende bescherming zou nog iets beter kunnen. Gelukkig zijn er méér alternatieven.

Gehard glas: mooi maar dik

Gehard glas of veiligheidsglas biedt een goede bescherming tegen stoten en vallen. Glas verspreidt de impact van een klap namelijk over de screenprotector, iets wat het scherm eronder niet kan zeggen. Ook het gevoel van een glazen screenprotector is heel natuurlijk: hij voelt aan als je eigen scherm. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou, eentje dan: een glazen screenprotector is dikker dan een kunststof variant. Vooral voor wie het mobieltje in de broekzak draagt, kan dit een merkbaar verschil betekenen.

Hybrideglas: het beste van twee werelden?

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het by hybrideglas om een mengvorm. Het is gemaakt van de kunststoffen PMMA en PET (zie hierboven).

PMMA lijkt op glas en voelt net zo aan, maar is in feite acrylglas. Daardoor breekt en scheurt de screenprotector minder snel. Ook hecht een protector van hybrideglas goed, waardoor hij goed blijft reageren op aanrakingen. Daarnaast is hij stukken dunner dan een screenprotector van veiligheidsglas.

Nanogel: onzichtbare, vloeibare screenprotector

Dan zijn er de vloeibare screenprotectors, gemaakt van een soort gel. Deze passen zich aan elk scherm aan: klein of groot, recht of gebogen.

Nanogel is daar een voorbeeld van. Je brengt de vloeistof met behulp van een doekje in meerdere lagen op je scherm aan.

Uit ‘crash-tests’ op YouTube blijkt dat gel enige bescherming biedt, maar lang niet zo veel als kunststof, glas of de hybridevorm. Wel is dit de mooiste oplossing, want hij is compleet onzichtbaar.

 

Welke moet ik kiezen?

Kies allereerst uit het gewenste materiaal. De prijs is uiteraard een factor, maar vergeet niet dat jouw scherm laten repareren vele malen duurder is!

Screenprotectors bestaan met verschillende afwerkingen. Zo zijn er matte varianten die weerspiegelingen tegengaan, of privacylagen die een scherm alleen zichtbaar maken voor degene die er recht voor zit. Ook bestaan er antibacteriële afwerkingen.

Bij hybrideglas en veiligheidsglas wordt ook vaak de minerale hardheid vermeld. Die wordt aangegeven op de schaal van Moh, die van 1 tot 10 gaat. Zo heeft glas een hardheid van 5,5 en diamant de maximale hardheid van 10. En wat blijkt? De glazen screenprotectors komen dicht in de buurt van diamant en zijn dus super-krasbestendig.

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.