.

Samsung A52s vs A53
Terug naar overzicht
9,257x gelezen

Ben jij razend benieuwd hoe dat nou eigenlijk zit tussen Samsung Galaxy A52s en A53, met oog op de verschillen? Of sta jij op het punt om een nieuwe smartphone aan te schaffen en wil je de juiste keuze maken? Tijd voor een onderonsje met deze twee blikvangers van Samsung.

Samsung Galaxy A52s vs A53

Kijkend naar de paspoorten van deze twee toppers is niet alleen de naam, maar ook het jaar waarin de telefoon is uitgekomen verschillend. Zo komt de populaire Galaxy A52(s) uit 2021 en is de Samsung Galaxy A53 in 2022 gelanceerd. Kijkend naar de looks, valt er weinig verschil op te merken. 

Maar wanneer de motorkap van de mid-range Androids opent, dienen de eerste verschillen zich aan. Dat is ook terug te zien aan het prijskaartje van de modellen. We stoffen onze loep af, en houden beide modellen tegen het licht. Zo brengen we voor jou in kaart waarom je juist de A53 of de A52s moet kopen. 

Samsung Galaxy A52s vs A53: de belangrijkste verschillen

Deze twee familieleden hebben wel héél veel gemeen, maar er zijn ook een aantal zaken waarin ze juist wél verschillen. Welke verschillen dat zijn, en hoe jij dit terugziet en merkt op de telefoons, lees je hieronder.

Het ontwerp

Kijkend naar de smoelen van beide Galaxy-modellen, valt direct iets op: kleur! Zowel bij de A52s als bij de A53 is er in de kraamkamer van Samsung tijd en aandacht gestoken in een mooi kleurenpalet om uit te kiezen. Dit zijn de kleuren op een rij:

  • De Samsung Galaxy A53: blauw, peach en zwart
  • De Samsung Galaxy A52s: blauw, paars, wit en zwart

Display

De beeldschermen van beide telefoons zijn eigenlijk identiek. De Samsung A53 en de A52s hebben allebei een schermgrootte van 6,5 inch, een ververssnelheid van 120 Hz. Ook de resolutie is exact hetzelfde: 1080 x 2400 pixels. 

Daarnaast hebben beide toestellen een Super AMOLED-display en zijn ze voorzien van Gorilla Glass. Kortom: hier ga je geen verschil spotten. Wel kan het scherm van de Galaxy A53 in gebruik optisch iets anders lijken, omdat de processor iets sneller is. Maar, dit verschil is te verwaarlozen.

Camera’s

Het is bijna een trend geworden: grote smartphonemerken die elkaar aftroeven met de allerbeste cameraspecificaties en extra technische kunstjes. En dat is in jouw voordeel, want zo heeft een redelijk ‘basic’ telefoon al snel heel wat goede specs. 

Kijkend naar de A53 en de A52s is er absoluut aandacht besteed aan goede camera’s. Zo heeft de A53 vier hoofdcamera’s met 64, 12, 5, 5 megapixel en een selfiecamera met 32 megapixel. Reken maar op loepzuivere selfies en kraakheldere foto’s en video’s. 

Zelfs in verschillende lichtomstandigheden, want de Galaxy A53 is voorzien van ‘phase detection autofocus’ dat betekent dat hij scherp stelt aan de hand van de setting en de hoeveelheid licht. Winst! De A52s is op zijn beurt voorzien van - verrassing - exact dezelfde camera’s.

Processor

De motor die jouw smartphone laat draaien en presteren; de processor. Je bent vast benieuwd hoe de processoren van beide toestellen scoren? De iets oudere broer, de A52s, heeft een Qualcomm Snapdragon 778G processor, dat is al een redelijk bakbeest. 

Maar, de A53 doet daar nog een schepje bovenop. Deze Samsung Galaxy heeft een Exynos 1280 processor. Dat betekent dat de A53 net iets beter kan presteren wanneer je verschillende apps en schermen open hebt staan, of wanneer je games aan het spelen bent (wat een relatief ‘zware’ grafische taak is). 

Batterij

Lekker lang streamen, appen, foto’s maken, gamen, scrollen door je tijdlijn en meer van zulks. Dat kun je pas zorgeloos doen, als je weet hoe je batterij presteert. De batterij van de ‘jongste’ Samsung, de A53, houdt het iets langer uit dan zijn voorganger. Hij heeft een 5000 mAh-batterij, en zijn voorganger heeft een accu van 4500 mAh. 

Dat betekent dat de A53 zo’n twee dagen zonder opladen kan, en de A52s iets meer dan een dag, afhankelijk van hoe intensief je de telefoon gebruikt. Dat is een groot verschil, maar mocht dat voor jou niet uitmaken omdat je minder tijd spendeert op je smartphone, dan past de A52s prima in jouw straatje.

Prijs

De hamvraag: wat mag dat dan wel niet kosten? Als jij vooral benieuwd bent naar de prijskaartjes van deze toppers, dan is dít hét moment om bij de les te blijven. Want beide Galaxy-modellen zijn in dit middensegment voorzien van een zacht prijskaartje. Wel is het zo dat je voor de nieuwere uit het schap, de A53, iets meer betaalt dan voor de A52s.

  • Samsung Galaxy A53: vanaf € 365 (Of nu € 312 in combinatie met een Simyo abonnement)
  • Samsung Galaxy A52s: vanaf € 339

Conclusie: Samsung A53 of Samsung A52s?

De A53 is overduidelijk een opvolger van de A52, dus het zal geen verrassing zijn dat de twee veel overeenkomstigheden hebben. Maar Samsung heeft absoluut gekeken naar kleine verbeteringen, om de telefoon nóg gewilder te maken. 

Dus hecht jij waarde aan een telefoon met een sterke(re) batterij en processor, en een blauw, roze of zwart jasje? Dan is de A53 voor pak ‘m beet € 50 meer van jou. Vind jij de prijs iets belangrijker dan een iets sterkere batterij en processor? Dan is de A52s jouw nieuwe beste vriend.

Vergelijken maar: alle specs op een rijtje

Benieuwd hoe al die specs er dan naast elkaar uitzien? In de onderstaande tabel hebben we de belangrijkste specificaties en feitjes voor je in een tabel gezet, zo kun jij in één oogopslag vergelijken en kijken waar jouw voorkeuren liggen.

Samsung Galaxy A53 Samsung Galaxy A52s
Datum lancering Maart 2022 Maart 2021
Afmetingen 159,6 x 74,8 x 8,1 mm 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
Schermformaat 6,5 inch 6,5 inch
Schermtype & resolutie 1080 x 2400 pixels Super AMOLED-display 1080 x 2400 pixels Super AMOLED-display
Processor Exynos 1280 Qualcomm Snapdragon 780G
Opslaggeheugen 128 GB of 256 GB 128 GB of 256 GB
Batterij 5000 mAh-batterij 4500 mAh-batterij
Camera’s 64, 12, 5, 5 megapixel 64, 12, 5, 5 megapixel
Selfiecamera 32 megapixel 32 megapixel
Kleuren Blauw, roze en zwart Blauw, paars, wit en zwart
Besturingssysteem Android 12 Android 11 (kan geüpdate worden naar Android 12)
Prijs € 312 bij Simyo € 365

Direct de Samsung Galaxy A53 shoppen? Scoor ‘m!

Dit is je kans, want bij Simyo shop je de A53 gewoon in onze vertrouwde telefoonshop. Voor de Samsung Galaxy A53 betaal je nu € 312, en kun je een eigen abonnement naar keuze selecteren, en maandelijks aanpassen. Kortom: snel geregeld, en dan kun jij lekker gaan genieten van je nieuwe smartphone. Hoera!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.