.

pincode pukcode telefoon
Terug naar overzicht
244,277x gelezen

Of je nu Prepaid of Sim Only hebt: elke simkaart heeft een pin- en pukcode. Wat zijn de verschillen? Waarom moet je ze invoeren? Hoe verander je de pincode? En wat als je ze vergeet? Lees hier alle belangrijke ins en outs over de codes van je simkaart.

Wat is een simkaart?

wat is een simkaartJe hebt een simkaart nodig om met je telefoon verbinding te maken met het mobiele netwerk van je provider. Deze simkaart is beveiligd met een pincode. Pas als je deze juist invoert, maakt je simkaart verbinding met het netwerk en kun je jouw Prepaid tegoed of Sim Only bundels gebruiken.

Wat is het verschil tussen een pin- en pukcode?

verschil pincode pukcode simkaartElke simkaart heeft een pin- en pukcode. Met de pincode heb je sneller te maken dan met de pukcode. Dit komt omdat je de pincode bij het opstarten invoert om de simkaart te ontgrendelen. De pukcode is pas relevant als je drie keer de pincode verkeerd invoert.

Pincode: het ontgrendelen van je simkaart

pincode ontgrendelen simkaartDe ‘pin’ in pincode is een afkorting voor Personal Identification Number, een viercijferige code. Deze voer je in zodra je de telefoon opstart of als je de simkaart in de telefoon plaatst. Dankzij deze beveiliging kan iemand anders niet met jouw simkaart mobiel bellen, sms’en en internetten. Alleen een ontgrendelde simkaart verbinding kan maken met het mobiele netwerk van de provider.

Goed om te weten: de pincode van je simkaart is niet hetzelfde als de toestelvergrendeling van je smartphone. Misschien verwarrend, maar dat kan óók een viercijferigecode zijn. Al kan deze code bij een iPhone ook zes cijfers lang zijn. Bij Android-telefoons verschilt het per fabrikant hoe lang je de ontgrendelingscode van je telefoon kunt maken. Deze ontgrendelingscode heb je zelf ingesteld bij het voor het eerst instellen van je telefoon. Ontgrendel je de simkaart? Kijk dan uit dat je niet per ongeluk de cijfercode van je telefoon invoert.

Hoe weet ik wat mijn pincode is?

wat is mijn pincode simkaartBij Simyo sturen we de pin- en pukcode altijd toe per post. Nadat je jouw simkaart activeert, ontvang je de codes ook per e-mail. Ben je de e-mail kwijt en weet je de pincode van je simkaart niet meer? Geen probleem, want je achterhaalt ‘m gemakkelijk via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Belangrijk: hier zie je alleen de originele pincode van je simkaart. Heb je de code aangepast? Dan kun je dit niet via Mijn Simyo achterhalen. Geen paniek: je kunt de pincode opnieuw instellen als je de pukcode invoert. Deze vind je ook via Mijn Simyo, op dezelfde plek.

Zo achterhaal je via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app wat je originele pincode is:

  • Ga op je computer naar Mijn Simyo of op je telefoon naar de Mijn Simyo app.
  • Log in met je telefoonnummer en wachtwoord.
  • Druk op ‘Instellingen’.
  • Druk op het tabblad ‘Simkaart’.
  • Druk naast ‘Pincode’ op ‘Tonen’ (in de app druk je hier op het oogje).
  • Je ziet nu wat de pincode van je simkaart is.

De pincode van je simkaart aanpassen? Zo doe je dat!

pincode aanpassen simkaartDe simkaarten van Simyo zijn standaard beveiligd met een automatisch gegenereerde code. Bij sommige andere providers krijgt de simkaart echter een makkelijk te raden pincode, zoals 0000. Het is slim om deze dan aan te passen. Dit is zo gebeurd!

Pincode aanpassen op een iPhone

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
  • Druk op ‘Simpincode’.
  • Druk op ‘Wijzig pincode’.
  • Voer nu de huidige pincode van je simkaart in.
  • Je kunt nu de pincode aanpassen.

Pincode aanpassen op een Android-telefoon

Let op: hoe dit precies werkt, kan per Android-telefoon verschillen.

  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Beveiliging en locatie’.
  • Druk op ‘Geavanceerd’.
  • Druk op ‘Simkaart vergrendeling’.
  • Druk op ‘Pincode simkaart wijzigen’.
  • Voer nu de huidige pincode van je simkaart in.
  • Je kunt nu de pincode aanpassen.

Wat gebeurt er als ik een verkeerde pincode invoer?

pukcode verkeerd simkaartJe hebt drie pogingen om de juiste pincode in te voeren. Vul je de pin drie keer fout in? Dan wordt de simkaart geblokkeerd. Je kunt met de simkaart dan niet mobiel bellen, sms’en en internetten. Gelukkig is er voor je geblokkeerde simkaart een laatste redmiddel: de pukcode.

Wat is een pukcode?

De ‘puk’ in pukcode staat voor Personal Unlock Key, oftewel: persoonlijke ontgrendelcode. Met deze code deblokkeer je een geblokkeerde simkaart. Een pukcode bestaat altijd uit acht cijfers en is niet aan te passen. Heb je een geblokkeerde simkaart? Voer dan de pukcode in. Je kunt dan een nieuwe pincode instellen zonder dat je de oude pincode hoeft in te voeren. Daarna ben je weer mobiel bereikbaar met de simkaart die zojuist nog geblokkeerd was. Accepteert je telefoon de pukcode niet? Probeer het dan met een andere telefoon.

Waar vind ik de pukcode?

pukcode vinden simkaartDe pukcode ontvang je per e-mail zodra je jouw simkaart activeert. Daarnaast vind je de pukcode op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app:

  • Ga naar Mijn Simyo of de Mijn Simyo app.
  • Druk op ‘Instellingen’.
  • Druk op het tabblad ‘Simkaart’.
  • Druk naast ‘Pukcode’ op ‘Tonen’ (in de app druk je hier op het oogje).
  • Je ziet nu de pukcode van jouw simkaart.

Wat als ik een verkeerde pukcode invoer?

Je hebt tien pogingen om de juiste pukcode in te voeren. Voer je ‘m tien keer fout in? Dan wordt de simkaart definitief geblokkeerd. Hij is dan niet meer te ontgrendelen en is hierdoor onbruikbaar. Je kunt dan een vervangende simkaart aanvragen, via Mijn Simyo of de app. Je krijgt dan een nieuwe simkaart, met een nieuwe pin- en pukcode.

Het is dus geen probleem om een typfoutje te maken, dat kan iedereen gebeuren. Maar voer geen pukcode in als je ‘m niet weet. Log in bij Mijn Simyo, want daar vind je ‘m. Daarna is het een kwestie van invoeren en vervolgens is er niets aan de hand :-) Succes!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.