.

Podcast tips? Dit zijn de allerleukste
Terug naar overzicht
32,533x gelezen

Voor wie zijn playlist wel heeft uitgespeeld, gloort er nog genoeg leuks aan de horizon. Want Spotify dient heus niet alleen voor muziek, podcasts zijn de trendy paradepaardjes van Spotify. Mocht je tussen de bomen het bos niet meer zien, we tippen je in dit blog graag de leukste podcasts van het moment. Press play!

Wat zijn podcasts ook alweer?

Een podcast is een soort radio-uitzending die je op on demand luistert. Dat betekent dat jij kiest wanneer je de podcast luistert, door simpelweg op de play-button te drukken. Podcasts mogen nu dan wel een trendy ding zijn, eigenlijk bestaat de term al sinds 2004. Het is een samentrekking van ‘iPod’ (destijds de allerpopulairste MP3-speler) en ‘broadcast’. Het fijne is dat je podcasts eigenlijk overal kunt vinden en luisteren, maar er zijn ook speciale podcast-apps, zoals Stitcher of Apple Podcasts. De populairste luisterdienst voor podcasts is Spotify. Het fijne aan een podcast is dat je zelf kunt kiezen welke onderwerpen je liggen en het feit dat podcasts eigenlijk altijd de diepte in gaan. Het zijn geen hap-slik-weg-podcasts. En het mooie is dat een podcast echt over van alles kan gaan. Van discussie tot debat, van monologen tot interviews. Wanneer je een podcast luistert? Tijdens het schoonmaken bijvoorbeeld, wanneer je in de auto zit of geen zin hebt om tv te kijken.

Podcasts zijn niet alleen op Spotify te vinden, ook op YouTube wemelt het van de podcasts. Dit zijn vooral vloggers die hun kennis delen op een specifiek gebied of om de tafel gaan in een talkshow-achtige setting om een onderwerp te bespreken. En sinds kort is ook de app Clubhouse een plek waar je live een ‘clubhuis’ kan binnenstappen om als luisteraar een live podcast-achtige uitzending bij te wonen. Bij Clubhouse heb je zelfs de mogelijkheid om live vragen te stellen aan de sprekers.

De Dienst

Podcast De DienstVoor de zesdelige podcastserie De Dienst duikt schrijver, columnist en journalist Liesbeth Rasker onder in de wereld van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Liesbeth kruipt speciaal voor de podcast in de huid van een echte AIVD-medewerker. In de podcast doorloopt zij de basistraining van de AIVD en onderzoekt ze een fictieve terroristische dreiging. In elke aflevering ontmoet ze een nieuwe collega die haar stuurt en verder brengt bij de kern: de dader(s). De podcast is op initiatief van de AIVD in het leven geroepen, omdat de AIVD luisteraars een goed beeld wil  geven van het werk van een inlichtingenofficier. Tijdens de verschillende podcast-afleveringen hoor je dus hoe het er écht aan toe gaat bij de AIVD, en welke gadgets en trucs er worden ingezet. Spanning en sensatie!

Luister De Dienst op Spotify.

Marc-Marie en & Aaf Vinden Iets

Podcast Marc Marie en Aaf vinden ietsVrienden uit de media Marc-Marie Huijbregts en journalist en schrijver Aaf Brandt Corstius spreken in hun podcast Marc-Marie & Aaf Vinden Iets over alle gewone en ongewone wonderen in de wereld. Zo wordt het nut van de bakfiets onder de loep genomen, maar ook de status van de meest bizarre YouTube-filmpjes van het moment. Elke podcast heeft een thema, zoals het heelal of televisie, waar aan het einde van elke aflevering een eindoordeel over wordt geleverd. Een perfecte podcast wanneer je zin hebt in luchtige kost en goede humor.

Luister Marc-Marie & Aaf Vinden Iets op Spotify.

Man man man, de podcast

Man Man Man de PodcastDe Utrechtse vrienden Bas, Chris en Domien onderzoeken in de podcast Man Man Man hoe mannelijk ze eigenlijk zijn, of wat ‘mannelijkheid’ nou eigenlijk inhoudt. Zo bespreken ze gênante gebeurtenissen, tips en nemen ze geen blad voor de mond. Dat het olijke drietal ook bevriend is, is goed te merken wanneer je luistert. En nee, de podcast is zeker niet alleen voor mannen. Hij is juíst leuk voor vrouwen, om zo een kijkje te krijgen in het mannenbrein.

Luister Man Man Man op Spotify.

Poespas de Podcast

Poespas de PodcastDe vriendin van Chris (uit de podcast Man man man) besloot na de succesvolle podcast van haar vriend om hetzelfde te doen met twee vriendinnen. Poespas de Podcast gaat over het leven van de drie vriendinnen: Charlot, Romy en karlijn. Ze bespreken herkenbare onderwerpen en stellen elkaar scherpe vragen. Gelukkig gaat dit gepaard met een flinke dosis zelfspot en komt het woord ‘gêne’ niet voor in het woordenboek van dit drietal. Van dramatische scheer-ongelukken tot de beste wijntips. Deze podcast is perfect voor vrouwelijke luisteraars, al zullen mannen ook zeker gecharmeerd zijn van het drietal.

Luister PoesPas de Podcast op Spotify.

Echt Gebeurd

Podcast Echt GebeurdIn de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen van alle leeftijden een bijzonder verhaal. Dat kan iets heel grappigs zijn of juist iets heel verdrietigs. Dezelfde podcast deelt elke maand een aflevering waarbij iemand uit zijn puberdagboek voorleest. Zet je schrap voor prematuur dronkenschap, middelbare schoolliefdes en andere puberperikelen. Mocht je denken dat jij een wilde, heftige of vooral dramatische puber was? Dan heb je de dagboeken van de sprekers in kwestie nog niet gehoord.

Luister Echt Gebeurd op Spotify.

Moordzaken

Moordzaken de podcastIs misdaad helemaal jouw terrein? Dan kun je je naast misdaadseries en boeken nu ook storten op een podcast die volledig draait om misdaad, of in dit geval moordzaken. In de podcast Moordzaken bespreken Carrie en Eddie beruchte en bekende moordzaken. Wat zijn de feiten? Wat is er gebeurd? Hoe is het lichaam gevonden én belangrijker: wie denk jij dat het gedaan heeft? Van de Arnhemse Villamoord uit 1998 tot aan De Zaak Sharleyne (uit 2015).

Luister Moordzaken op Spotify.

Maarten van Rossem de Podcast

Podcast Maarten van RossemDe Nederlandse historicus, presentator, schrijver en voormalig hoogleraar Maarten van Rossem bespreekt in zijn podcast op geheel eigen wijze allerlei ontwikkelingen in de wereld. Van politiek tot voetbal. Alle onderwerpen worden aan een kritische blik onderworpen. Aan de tafel bij Maarten zit presentator Tom Jessen, die de talkshow leidt, vragen stelt en Maarten af en toe bij de les houdt wanneer hij afdwaalt. Zet je schrap voor podcasts met titels als ‘Pislucht’, ‘Seksboekjes’, ‘Domme schapen’ of ‘De sigaar van Bill’.

Luister Maarten van Rossem de Podcast op Spotify.

De Podcast Psycholoog

De Podcast PsycholoogNet alsof je op de bank bij de psycholoog ligt, maar dan in podcastvorm. Bij De Podcast Psycholoog waan je je in de wondere wereld van de psychologie. In het kader van persoonlijke ontwikkeling is deze podcast een zelfhulpboek in luistervorm. Want hoe kun je omgaan met stress of een trauma? Waar komt een negatief zelfbeeld vandaan? Wat is de beste remedie tegen eenzaamheid en stress? In elke aflevering van De Podcast Psycholoog schuift een andere psycholoog, therapeut of psychotherapeut aan om het onderwerp te bespreken. En de host van de podcast is zelf ook psycholoog. Heb je geen tijd, geen zin of zie je weinig aanleiding om naar een psycholoog te gaan, maar ben je wel geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen? Dan past deze podcast helemaal in jouw straatje. Het enige wat je hoeft te doen is op play drukken.

Luister De Podcast Psycholoog op Spotify.

Wat de Hack?!

podcast Wat de hackMen neemt drie studenten cybersecurity en een microfoon, en daar heb je de podcast Wat de Hack?!. In de podcast van de bijna-afgestudeerde studenten Diederik, Jasper en Olaf draait alles om cybersecurity. Elke aflevering lepelt het trio een ander onderwerp uit de bodemloze put van deze ‘beveiligde’ wereld op. Van hackers tot Open Source Intelligence, spoofing en phishing en smart home-gadgets. Regelmatig schuift er een expert aan om te praten over een specifiek onderwerp. Verwacht geen taaie stof, maar luchtige gesprekken over wat hen dwars zit en wat ze belangrijk vinden om te bespreken. Is tech helemaal jouw ding? Dan vind je in dit blog een rits aan tech podcasts en vloggers.

Luister Wat de Hack?! op Spotify.

Nerdland maandoverzicht

podcast Nerdland maandoverzichtWil je je onderdompelen in de wereld van de wetenschap? In de podcast ‘Nerdland maandoverzicht wetenschap en technologie’ wordt het allerlaatst wetenschapnieuws besproken. De Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Scheire presenteert de podcast samen met een flinke rits aan slimme Vlamingen, waaronder voormalig kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel en computerwetenschapper Jeroen Baert. In de podcast wordt écht de tijd genomen om een hele maand aan wetenschap en technieuws onder de loep te nemen. Zo variëren de podcasts van een uur tot ruim twee uur. Zet je schrap voor getrainde COVID-19 bijen, DDoS-aanvallen en Robot Wars op Mars.

Luister Nerdland maandoverzicht op Spotify.

Offline podcasts luisteren om data te besparen

Een slimme podcastluisteraar is voorbereid. Want de lengte van podcasts kunnen flink verschillen. Dat zorgt ervoor dat je al snel flink wat MB’s van jouw Sim Only internetbundel verbruikt. Gelukkig bieden de meeste podcast apps je de mogelijkheid afleveringen vooraf offline op te slaan. Zo luister je een podcast zonder mobiele data te verbruiken. Dit kan onder andere met Google Podcasts, Apple Podcast, Spotify en Stitcher. Een podcast downloaden is simpel: zorg dat je bent verbonden met wifi, zoek de podcast op die je offline wilt luisteren en druk op downloaden. Check wel altijd even of je genoeg opslagruimte hebt. De meeste podcasts zijn enkele tientallen MB’s groot. Wil je liever live luisteren? Dan kun je wanneer jij dat wilt je MB’s aanpassen in Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.