Podcast tips: altijd wat interessants te luisteren

Podcasts

Ze bestaan al járen, maar zijn dankzij handige apps populairder dan ooit: podcasts! Praatradio dat over van alles kan gaan en waarvan je zelf bepaalt wanneer je het luistert. Spotify en andere streamingdiensten staan er inmiddels vol mee. Hoe vind je iets leuks en interessants voor jou? Deze podcast tips helpen je op weg!

Wat is een podcast?

wat is een podcastEen podcast is praatradio die je op aanvraag – dus on demand – luistert. De term bestaat sinds 2004 en is een samentrekking van iPod – toen de populairste MP3-speler – en broadcast. Je kunt podcasts luisteren met speciale podcast-apps, zoals Stitcher, of via streamingdiensten als Spotify en Apple Podcast, de opvolger van iTunes.

Het leuke aan podcasts? Ze gaan de diepte in. En dat is toch wel een beetje tegen de trend van tegenwoordig in, waar alles hap-slik-weg is. Een podcast kan dus over van alles gaan. Van discussie en debat tot gesprekken en monologen en alles daar tussenin. Podcasts kunnen ook muziek bevatten en er zijn ook podcasts met hoorspellen. Leuk weetje: Nederlander Adam Curry is een van de mensen die de podcast populair wist te maken. Gekscherend wordt hij dan ook wel de podfather genoemd.

Podcast tips om te beginnen met luisteren

Ben je nog niet zo thuis in de wereld van podcasts en praatradio? Geen probleem, wij helpen je met deze podcast tips op weg om te beginnen met luisteren.

Hoe vind ik een leuke podcast?

leuke podcast vindenEr zijn ontelbare podcasts. Te veel om allemaal te luisteren. Je moet dus keuzes maken. Gelukkig zijn er allerlei podcast hitlijsten én ons lijstje met podcast tips verderop in dit artikel die je als startpunt kunt gebruiken. Zoek daarnaast op interesse. Of je nou de K-Pod podcast over Noord- en Zuid-Korea wil luisteren of Formule 1-podcasts: voor elke interesse is er wel een podcast. Noem een interessegebied en er is wel een podcast voor gemaakt. Je hebt dus ook interessante podcasts over boeken, klussen, dieren en maatschappelijke ontwikkelingen.

Podcasts offline opslaan om data te besparen

podcast offline opslaan data besparen sim only internetbundelDe lengte van podcasts verschilt. Van een paar minuten tot langer dan een uur. Het luisteren naar podcasts kan daardoor redelijk wat MB’s van je Sim Only internetbundel verbruiken. Gelukkig bieden de meeste podcast apps je de mogelijkheid afleveringen vooraf offline op te slaan. Zo luister je een podcast zonder data te verbruiken. Dit kan onder andere met Google Podcasts, Apple Podcast, Spotify en Stitcher. Een podcast downloaden is simpel: zorg dat je bent verbonden met wifi, zoek de podcast op die je offline wilt luisteren en druk op downloaden. Check wel altijd even of je genoeg opslagruimte hebt. De meeste podcasts zijn enkele tientallen MB’s groot.

Podcast tips: leukste podcasts voor de lente

Beginnen met het luisteren van podcasts? Of zin om iets nieuws te luisteren? Deze uiteenlopende podcast tips kunnen we je van harte aanbevelen.

NRC Vandaag: achter het nieuws

podcast tips nrc vandaagEen reden waarom podcasts zo populair zijn, is omdat ze de diepte ingaan. Dat bewijst NRC Vandaag ook wel. Deze podcast gaat elke dag dieper in op een belangrijke nieuwsontwikkeling. Denk aan het coronavirus, maar ook op zaken die al wat langer spelen. Zoals bijvoorbeeld de gevolgen van de Arabische Lente uit 2011. Dit gebeurt met vaste presentator Thomas Rueb en een specialist die aanschuift.

Universiteit van Nederland: colleges in een kwartiertje

podcast tips nrc vandaagAl jaren gaat de Universiteit van Nederland met collega’s en presentaties de diepte in. Verschillende experts, hoogleraren en andere specialisten leggen in begrijpelijke taal een complex onderwerp of vraagstuk uit. Bijvoorbeeld of cannabis als pijnstiller beter werkt dan aspirine. Of waarom je ogen tranen als je moet huilen. Het fijne aan de podcasts van de Universiteit van Nederland? De lengte is ongeveer een kwartier. Lekker kort dus!

Reply All: verbazingwekkende internetverhalen

leuke podcast vindenHet internet is een wereld op zich. Waarin van alles gebeurt en waarover genoeg te vertellen valt. Voor als je meer wilt weten over internet en gebeurtenissen op het web is het Engelstalige Reply All een absolute aanrader. We hebben zelfs wat specifieke podcast tips van Reply All:

  • Aflevering 104: het mysterie over vreemde broekzakgesprekken in Amerika wordt ontrafeld.
  • Aflevering 130: iemands Snapchat-account is gehackt. Reply All zoekt de hacker en probeert te achterhalen waarom ‘ie dat eigenlijk heeft gedaan.
  • Aflevering 158: iemand heeft al heel lang een nummer in zijn hoofd dat niemand behalve hij zich lijkt te herinneren. Reply All gaat ‘m helpen en komt met een verrassend resultaat.

Potterless: unieke benadering van Harry Potter

Misschien is het voor jou ondenkbaar, maar…. Wat als je nog nooit ook maar één bladzijde uit een Harry Potter-boek hebt gelezen? Dat is precies waarover de podcast Potterless gaat. In deze Engelstalige podcast begint Mike Schubert met het lezen van Harry Potter. Tijdens de afleveringen vertelt hij over zijn verwachtingen, praat hij over wat hij denkt dat er gaat gebeuren en deelt hij zijn ervaringen over de boekenreeks. Dat doet hij op geheel eigen wijze die zich niet laat omschrijven. Luisteren dus!

El Tarangu: misschien wel de beste verhalenpodcast

Podcasts lenen zich uitstekend voor het vertellen van verhalen. Dat bewijst El Tarangu wel, een Nederlandse podcast die je moét luisteren. Dit verhaal gaat over de Vlaamse wielrenner Lucien van Impe. Op een dag in 2003 wordt hij gebeld door zijn oude rivaal José Manuel Fuente. Die wil met hem afspreken. Alleen… Fuente is al jaren dood. Is hij weer tot leven gekomen?

Get Sleepy: verhaaltje voor het slapen gaan

Terug naar vroeger? Deze podcast tip helpt daarbij. Met Get Sleepy krijg je voor het slapen gaan een verhaaltje voorgelezen. Een aflevering duurt meestal ongeveer een halfuur en het is in het Engels. Get Sleepy leest verhalen rustig en kalm voor, zodat je helemaal ‘zen’ in slaap valt. Hallo nachtrust!

De Willem Podcast: over criminaliteit

podcast tips willem podcastWillem Holleeder, Ridouan T.: de misdaad fascineert. Daarom zijn er genoeg podcasts die erover gaan. Eén van de beste is de Willem Podcast. Deze podcast begon in 2018 ten tijde van het proces tegen Willem Holleeder. Presentators Marian Husken en Harry Lensink volgen zijn dossier al jaren en weten dus waar ze het over hebben. Het terugluisteren waard. Inmiddels gaat het over dat andere grote proces, die tegen Ridouan T. Zeker interessant. De Willem Podcast is daarmee een goed voorbeeld van dat podcasts het nieuws goed duiden en extra de diepte in gaan.

Nerdland maandoverzicht: het laatste wetenschapsnieuws

podcast tips nerdlandOp de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de wereld van de wetenschap? Eén keer per maand praat Lieven Scheire (bekend van BNN’s Proefkonijnen) je hierover bij in het Nerdland maandoverzicht. Ga er voor zitten, want de podcasts duren vaak twee uur. Daarin word je volledig bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen. De wetenschap staat geen moment stil en na het Nerdland maandoverzicht ben je weer helemaal bij.

Beste podcast tips: blijven uitproberen!

podcast tips proberenHet aanbod van podcasts is gigantisch. Er zijn te veel om allemaal te luisteren. Daarom hebben we nog één laatste podcast tip voor je: start gewoon met het luisteren van een podcast die je interessant lijkt. Vaak krijg je in zo’n podcast al genoeg aanknopingspunten voor andere interessante podcasts. En daarna? Kwestie van offline opslaan, oortjes in en luisteren maar. Genieten maar!

Discussie