.

verdwijnt notch inkeping inham telefoon
Terug naar overzicht
16,648x gelezen

Opeens was ‘ie daar, in 2017: de ‘notch’. Een inkeping aan de bovenkant van de iPhone X. Het leek de nieuwe standaard voor smartphones te worden, want al snel gingen ook andere telefoonmerken met de notch aan de haal. Nieuwe telefoons van Huawei, LG en OnePlus kregen al snel ook een notch. Toch lijkt het erop dat de inkeping gaat verdwijnen. Is de hype voorbij? Wij zochten het uit!

Wat is een notch?

wat is een notch simyoEen notch is een inkeping aan de bovenkant van een smartphonescherm. In de notch zit de selfiecamera van een telefoon en bij sommige telefoons zitten er ook andere sensoren in, bijvoorbeeld voor gezichtsherkenning. Een notch wordt links en rechts omringd door het scherm.

Waarom is de notch geïntroduceerd?

waarom notch dunne schermrandenDe notch kwam er niet voor niets. Fabrikanten brachten telefoons uit met steeds grotere schermen. Tot er een punt kwam dat toestellen onhandig groot werden. De oplossing? Dunnere schermranden. Hierdoor begon er een trend om de voorkant van telefoons zo veel mogelijk uit scherm te laten bestaan. Er was alleen wél een probleempje: waar is er dan nog plek voor de selfiecamera? De oplossing: een inkeping in het scherm! Sharp en Essential waren de eerste fabrikanten die hiermee kwamen, maar de notch brak bij het grote publiek door toen de iPhone X hem kreeg.

Notch, populaire trend in smartphones in alle prijsklassen

notch trend populairSinds de lancering van de iPhone X kozen ook veel andere fabrikanten voor de notch. Maar niet alleen dure telefoons zoals de Huawei P20 of OnePlus 6 kregen ‘m. Ook betaalbaardere telefoons, zoals de Wiko View 2 uit begin 2018, hadden redelijk snel na de iPhone X óók een notch. Hoe kon dat?

Schermfabrikanten maakten al displays met afgeronde hoeken. Ook een scherm met notch heeft afgeronde hoeken, alleen dan op meerdere plekken. Daardoor was het redelijk makkelijk en dus betaalbaar voor fabrikanten om een scherm met notch te maken. Het mooie daaraan is dat ook betaalbare telefoons een notch kregen, wat ze een modern uiterlijk geeft. Ideaal om een mooie, moderne telefoon voor bij je Sim Only abonnement te kopen die óók nog eens betaalbaar is.

Zijn dit de opvolgers van de notch?

opvolgers notchNu we met z’n allen niet meer omkijken naar een notch meer of minder, verdeelt de inkeping de meningen. You love it or you hate it. Het begint er ook steeds meer op te lijken dat de notch een tussenoplossing is voor telefoons met minimale schermranden. Er komen mondjesmaat telefoons uit zonder notch, maar met dunne schermranden. Wat is er allemaal mogelijk?

Selfiecamera in een gaatje in het scherm

notch selfiecameraEen mogelijke opvolger van de notch is een gaatje in het scherm. Hierin zit dan de selfiecamera. De Samsung Galaxy S10 is hier het bekendste voorbeeld van. Die heeft rechtsboven in het scherm een klein gaatje met daarin de selfiecamera. Hierdoor zijn ook de schermranden aan de bovenkant zo klein mogelijk gebleven. Wie weet dat andere fabrikanten dit voorbeeld volgen.

Selfiecamera die omhoog schuift

notch selfiecamera pop upSteeds meer fabrikanten experimenteren ook met andere oplossingen voor de notch. Zo heeft de Oppo Find X een achterkant die naar boven schuift. Hierin zit een selfiecamera die normaal dus onzichtbaar is, maar die je zó tevoorschijn tovert. Ideaal als je een foto wil maken, want dan schuift de selfiecamera van achter het scherm naar boven. Kijk maar!

Andere oplossingen zijn er ook. Zo hebben de Oppo F11 en Vivo Nex S een uitschuifbare selfiecamera die in en uit het toestel schuift als jij de selfiecamera wil gebruiken. Dit gebeurt door middel van een motortje en werkt best gelikt. Het gerucht gaat dat de OnePlus 7 ook zo’n ‘pop-up camera’ krijgt.

Telefoons met dubbele displays

Een radicalere oplossing voor de notch? Die komt er misschien in de vorm van telefoons met twee schermen. Hierbij is één scherm aan de achterkant van het toestel speciaal bedoeld voor het maken van selfies. Want wie zegt dat je selfies alleen kan maken met de camera aan de voorkant van je telefoon? Zodra je deze camera aan zet, gaat ook het bijbehorende selfiescherm aan. Zo zie je precies hoe je erop komt te staan. Een goed voorbeeld hiervan is de opvallende Nubia X of de opvouwbare Huawei Mate X. De Nubia X heeft een scherm aan de achterkant. Zo zie jij jezelf tijdens het schieten van een selfie met de ‘main camera’! De Mate X is inklapbaar en zo kun je de driedubbele camera als selfiecamera gebruiken als je ‘m inklapt.

Notch of niet?

De notch is zowel gehaat als geliefd. De een vindt het allemaal niet zo nodig en vindt het geen probleem dat zijn smartphone wat dikkere randen heeft. De ander wil juist een toestel met zo dun mogelijke schermranden.

Toch wordt het steeds duidelijker dat de notch een tussenoplossing is. En dat fabrikanten druk bezig zijn met de beste oplossing voor ultiem dunne schermranden. De notch houdt de gemoederen bezig, maar de vraag is: voor hoe lang nog?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.