Bitmoji, Animoji, Memoji, Facebook Avatar: een avatargids
Je hebt ze vast al voorbij zien komen op Facebook: de cartooneske profielfoto’s en stickers van je vrienden. Facebook Avatar is het (rijkelijk late) antwoord van Mark Zuckerberg c.s. op de razend populaire concepten Bitmoji van Snapchat en de geanimeerde Animoji en Memoji van Apple. Wat zijn nou precies deze emoji avatars? En wat kun je ermee?
Emoji + avatar = emoji avatar: een geschiedenis
Een emoji avatar is een cartooneske afbeelding van jezelf in de vorm van een emoji. Om het concept beter te kunnen begrijpen, nemen we je mee terug in de tijd. Emoji, oftewel stripachtige verbeeldingen van emoticons (zoals ;-)), zijn razend populair sinds ze in de laatste jaren van het vorige millennium verschenen op Japanse mobiele telefoons. Emoji blijven boeien: zo schreven we al eerder over de werkelijke betekenis van bepaalde emoji en verrassende dingen die je óók kunt doen met emoji.
Het bedrijf Bitstrips voegde daar in 2014 een mogelijkheid aan toe: een emoji maken van jezelf. Zie daar de geboorte van de Bitmoji. Facebook haakt – in tegenstelling tot Bitmoji en Apple – liever niet aan bij de term emoji maar kiest voor ‘avatar’, oftewel een figuur of icoon dat een bepaalde real-life persoon representeert in online media zoals forums en videogames.
First things first: Bitmoji
De emoji avatar-trend begon in 2014, toen het bedrijf Bitstrips Bitmoji introduceerde: een app (Android en iPhone) waarmee je stripversies van jezelf kunt maken. Snapchat zag de potentie, kocht de app in 2016 en integreerde de Bitmoji-functie in de eigen app. Het succes van Bitmoji explodeerde daarna, zo was Bitmoji in 2017 de meest gedownloade app in de app store van Apple (met Snapchat als nummer twee).
Wat kun je met Bitmoji?
Je Bitmoji kun je versturen met tal van apps, zoals Facebook, WhatsApp, Gmail, Instagram en zelfs zakelijke apps als Slack. Daarnaast zijn er integraties met iMessage, Gboard (oftewel het toetsenbord van Android) en de Google Chrome-browser. Meer mensen=meer Bitmoji-fun: in Snapchat kun je ook Friendmoji’s gebruiken, oftewel een Bitmoji met jou én een vriend. Geinig: sinds 2019 beschikt Snapchat over de multiplayer mobile game Bitmoji Party, waar je je Bitmoji-karakter kunt gebruiken om als jezelf in spelletjes te spelen.
Genoeg animo voor Animoji
In 2017, hét jaar van Bitmoji, kwam Apple in iOS 11 met een antwoord op Bitmoji: de ‘animated moji’, oftewel Animoji. Middels motion capture wordt je gezicht in kaart gebracht en geprojecteerd als geanimeerd karakter. Daardoor lijkt het bijvoorbeeld of een stripversie van een eenhoorn, robot, alien of aap jouw woorden uitspreekt en beweegt zoals jij ook doet, zoals wenkbrauwen fronzen, hoofd schudden of lachen.
Wat kun je met Animoji?
De korte animaties kun je gebruiken in onder andere Berichten, FaceTime en externe apps zoals Twitter en Instagram. Ook kun je er stickers van maken en ze als GIF gebruiken. Om je Animoji meer te laten opvallen, kun je een camera-effect toevoegen. Rondom Animoji zijn een paar grappige hypes ontstaan, zoals Animoji Karaoke (klik hier voor een instructievideo) en Animoji Movies Quotes, waarbij (zoals je kunt zien in deze video) de oh zo olijke Animoji’s quotes van bad-ass filmkarakters uitspreken.
Here's hoping Animoji karaoke becomes a thing. pic.twitter.com/oR8PXkRbff
— Harry McCracken (@harrymccracken) November 1, 2017
Memoji: Animoji, maar dan ‘mij’
De Memoji, beschikbaar sinds iOS 12 in 2018, is een doorontwikkeling van de Animoji. Trek ‘ani’ van Animoji af, plak er het Engelse woord voor ‘mij’ (oftewel ‘me’) voor in de plaats en je krijgt Memoji. Je kunt het nu al raden: het is een geanimeerde emoji met je eigen gezicht erop in plaats van bijvoorbeeld een eenhoorn, robot, alien of aap.
Wat kun je met Memoji?
Je Memoji kun je vrij echt laten lijken omdat je bijvoorbeeld je huidskleur, haarkleur, sieraden en de vorm van je oren op maat kunt maken. Eenmaal gemaakte Memoji’s kun je gemakkelijk dupliceren en weer aanpassen: handig als je bijvoorbeeld in real life van stijl of kapsel verandert. Met Memoji’s kun je hetzelfde als met Animoji’s, zoals stickers maken, filters toepassen en delen via andere apps.
Tip: heb jij een Android-telefoon en wil je een Animoji of Memoji gebruiken? Kan! Maak ‘m op de iPhone van een vriend, verstuur hem via WhatsApp aan jezelf en voeg ‘m op je eigen telefoon toe als sticker.
Zo maak je je eigen Memoji
Facebook Avatar: nieuwste eend in de bijt
Zes jaar na Bitmoji en drie jaar na Apple kwam Facebook met een eigen variant: Facebook Avatar. Facebook zelf zegt dat Avatars vooral geïntroduceerd zijn om jezelf beter te kunnen uiten, maar volgens experts moeten ze Facebook weer wat opfrissen en jongere gebruikers terug naar het platform trekken.
Facebook Avatar kent wel wat nadelen. Zo zijn de personaliseringsopties minder geavanceerd als bij andere emoji avatarsoorten en kun je geen foto van jezelf uploaden zoals bij Bitmoji. Bovendien kun je alleen maar Avatars maken met de app, dus niet met je browser.
Wat kun je met Facebook Avatar?
Met je Facebook Avatar kun je alles wat je met stickers ook kunt. Zo kun je ze gebruiken in opmerkingen, Stories, Messenger en statusupdates met achtergronden. Bovendien kun je gebruiken als profielfoto en delen via WhatsApp, Snapchat, Twitter en Instagram.
Hoe maak je een Facebook Avatar?
Een Facebook Avatar maken kan alleen via de apps van Facebook en Messenger, niet via de browser. Het kan op drie manieren.
Manier 1:
- Klik onder een post op ‘Opmerking plaatsen’
- Druk op de emoticon rechts van het GIF-logootje
- Druk op de paarse emoticon zonder ogen
- Druk op ‘Avatar maken’
Manier 2:
- Ga in het beginscherm van de app naar Instellingen via de drie streepjes rechtsboven
- Scroll naar beneden en druk op ‘Meer weergeven’
- Druk op ‘Avatars’
- (Hier kun je later eventueel je Avatar ook weer wijzigen)
Manier 3:
- Druk op ‘Probeer uit’ als je een avatar van iemand anders voorbij ziet komen
Heb jij een emoji avatar? Zo ja, waarom vind je het leuk of handig?