Je telefoon sneller maken met deze 7 tips

Telefoons & Tech

Niets is zo vervelend als dat je favoriete apps maar met moeite willen laden, omdat je telefoon bijvoorbeeld verouderd is. Het liefst wil je natuurlijk je telefoon weer sneller maken. Om ervoor te zorgen dat je oude toestel snel blijft, hebben wij 7 tips voor je verzameld.

Een nieuwe start

Het ligt misschien voor de hand, maar een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zet je smartphone uit en start ‘m opnieuw op. Hierbij worden alle achtergrondprocessen stopgezet en komt er weer meer werkgeheugen vrij. Zie het als een soort snelle reset, waarbij je instellingen en bestanden uiteraard bewaard blijven. Toch mag je geen onrealistische verwachtingen hebben van je telefoon. Als hij bijvoorbeeld over minder dan 2 GB RAM beschikt en op een verouderde versie draait dan kun je geen wonderen verwachten. Vergeet daarom ook niet steeds de laatste updates te installeren.

Zet je WiFi uit

Maak je even geen gebruik van een WiFi-netwerk? Zorg er dan voor dat je de WiFi-modus uitschakelt wanneer je de deur uitgaat. Je telefoon is namelijk continu op zoek naar WiFi-netwerken, wat de snelheid van je smartphone beïnvloedt en daarnaast slecht voor je accu is. Vergeet dan uiteindelijk niet om je WiFi ook weer aan te zetten. Zo voorkom je onnodig verbruik van MB’s uit je internetbundel.

De grote schoonmaak

Heel leuk dat je meer dan vijfduizend foto’s en 500 video’s op je telefoon hebt verzameld, maar eigenlijk staan ze ook prima op je computer. Video’s nemen bovendien veel ruimte in beslag. Wat dacht je van een back-up op Dropbox of iCloud? In dit blog lees je op welke andere manieren je nog meer back-up kan maken van je foto’s en video’s.

Naast al die foto’s zijn er ook vaak nutteloze bestanden te vinden op je toestel. Gelukkig bestaat er gratis apps om deze bestanden van je telefoon af te halen. Voor Android-gebruikers is de app Files by Google een geschikte app. De app Phone Cleaner is voor iPhone-gebruikers de oplossing. Zo maak je je telefoon binnen de kortste keren weer sneller.

Sluit apps af

Een veelvoorkomende oorzaak van een trage smartphone is dat apps vaak niet volledig worden afgesloten. Druk jij ook altijd op je home-knop als je klaar bent met een spelletje of na het lezen van je laatste WhatsApp-bericht? De app blijft op de achtergrond draaien, waardoor het je smartphone veel geheugen kost. Om apps volledig af te sluiten druk je op een iPhone twee keer achter elkaar op de homeknop en veeg je de openstaande apps omhoog. Bij Android-toestellen druk je op de multitask-knop (recente apps-knop). Schuif vervolgens de apps die je af wilt sluiten naar links of rechts.

Apps verwijderen

Voordat je apps gaat verwijderen is het handig te kijken welke apps je niet of nauwelijks gebruikt. Je kunt in de instellingen ook terugvinden wanneer je een bepaalde app voor het laatst hebt geopend. Dit is echter alleen beschikbaar voor iPhones en niet voor Androidtoestellen.

Apps verwijderen iPhone:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies vervolgens voor ‘Algemeen’
  • Ga nu naar ‘iPhone opslag’
  • Onder elke app lees je wanneer de app voor het laatst gebruikt is.
  • Druk op een app om ruimte vrij te maken op je telefoon. Dit doe je door te kiezen voor ‘Ruim op’ of ‘Verwijder app’.
  • Wat je ook kunt doen is op de app drukken en deze ingedrukt houden tot de app beweegt. Vervolgens verschijnt er een kruisje. Als je daarop drukt, verdwijnt de app.

snellere telefoon

Apps verwijderen Android:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies vervolgens voor ‘Apps’
  • Druk op een app om ruimte vrij te maken op je toestel. Dit doe je door te kiezen voor ‘Verwijderen’. Dit kan alleen bij apps die niet al automatisch op je telefoon staan.

smartphone snellerAan de Lite

Heb je een Android-toestel op leeftijd? Dan is het raadzaam om Lite versies van verschillende apps te installeren. Deze optie is tot nog toe alleen beschikbaar voor Androidgebruikers. Lite-apps zijn lichtere versies van bestaande apps en nemen minder geheugen in beslag. Zo zijn de apps een stuk minder zwaar en werken ze ook prima op een wat oudere telefoon. Wil je graag Facebook gebruiken, maar wordt je telefoon daar erg traag van? De afgeslankte versie van de Facebook-app is dus een goede vervanger. Naast een Lite versie voor Facebook zijn er ook Lite versies voor YouTube, Twitter en Skype. 

Schakel bluetooth uit

Eén van de grote boosdoeners is het aan laten staan van je bluetooth. Het is natuurlijk handig om bluetooth te gebruiken als je met apparaten moet verbinden, maar heb je het niet nodig zet hem dan gewoon uit. Ook het aan hebben staan van je locatie slurpt ontzettend veel batterij en maakt je telefoon ook trager.

Terug naar de basis

Je hebt alles geprobeerd, maar niets helpt. Wil je alsnog je telefoon sneller maken? In dat geval kun je je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Let er wel op dat je eerst een back-up maakt, want alle apps, bestanden en overige informatie worden verwijderd. Ook als je je smartphone aan iemand anders geeft of het toestel verkoopt is het raadzaam om ‘m terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Heb jij nog een extra goede tip om je telefoon sneller te maken?

Discussie