Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je oude toestel snel blijft

Telefoons & Tech

Niets is zo vervelend als dat je favoriete apps maar met moeite willen laden, omdat je telefoon niet meer de snelste is. En dat spaarpotje voor een nieuwe telefoon is zo goed als leeg. Om ervoor te zorgen dat je oude toestel snel blijft, hebben wij 7 tips voor je verzameld.

Een nieuwe start

Het ligt misschien voor de hand, maar een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zet je smartphone uit en start ‘m opnieuw op. Hierbij worden alle achtergrondprocessen stopgezet en komt er weer meer werkgeheugen vrij. Zie het als een soort snelle reset, waarbij je instellingen en bestanden uiteraard bewaard blijven.

Zet je WiFi uit

Maak je even geen gebruik van een WiFi-netwerk? Zorg er dan voor dat je de WiFi-modus uitschakelt wanneer je de deur uitgaat. Je telefoon is namelijk continu op zoek naar WiFi-netwerken, wat de snelheid van je smartphone beïnvloedt en wat daarnaast slecht voor je accu is.

De grote schoonmaak

Heel leuk dat je meer dan vijfduizend foto’s en 500 video’s op je telefoon hebt verzameld, maar eigenlijk staan ze ook prima op je computer. Video’s nemen bovendien veel ruimte in beslag. Wat dacht je van een back-up op Dropbox of iCloud? In dit blog lees je op welke andere manieren je nog meer back-up kan maken van j e foto’s en video’s.

Sluit apps af

Een veelvoorkomende oorzaak van een trage smartphone is dat apps vaak niet volledig worden afgesloten. Druk jij ook altijd op je home-knop als je klaar bent met een spelletje of na het lezen van je laatste WhatsApp-bericht? De app blijft op de achtergrond draaien, waardoor het je smartphone veel geheugen kost. Om apps volledig af te sluiten druk je op een iPhone twee keer achter elkaar op de homeknop en veeg je de openstaande apps omhoog. Bij Android-toestellen druk je op de multitask-knop (recente apps-knop). Schuif vervolgens de apps die je af wilt sluiten naar links of rechts.

iOS

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Kies vervolgens voor ‘Algemeen’
 • Ga nu naar ‘iPhone opslag’
 • Druk op een app om ruimte vrij te maken op je telefoon. Dit doe je door te kiezen voor ‘Ruim op’ of ‘Verwijder app’.
 • Wat je ook kunt doen is op de app drukken en deze ingedrukt houden tot de app bibbert. Vervolgens verschijnt er een kruisje. Als je daarop drukt, verdwijnt de app.

snellere telefoon

Android

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Kies vervolgens voor ‘Apps’
 • Druk op een app om ruimte vrij te maken op je toestel. Dit doe je door te kiezen voor ‘Verwijderen’.

smartphone sneller

Aan de Lite

Heb je een Android-toestel op leeftijd? Dan is het raadzaam om de volwaardige Facebook-app en Messenger-app te verwijderen en te kiezen voor Facebook Lite. De afgeslankte versie van de Facebook-app is ontwikkeld voor 2G-netwerken en gebieden met een langzame of instabiele verbinding. Nu zit jij misschien op een plek waar de verbinding niet het probleem is, maar je oude toestel. De app is sneller te installeren en hij gebruikt minder opslagruimte omdat hij kleiner is. Niet alleen voor Facebook bestaat er een Lite versie trouwens, maar ook voor Instagram, Twitter en Skype.

Cachebestanden opruimen

Cachebestanden zijn mini-bestandjes waarin tijdelijke informatie van apps en internet wordt opgeslagen. Deze bestanden zie je vaak niet op het eerste oog maar nemen vaak meer ruimte in beslag dan je denkt! Je cachebestanden leeg je als volgt.

iOS

 • Open ‘Instellingen’
 • Open ‘iPhone opslag’
 • Scroll naar beneden en klik een app
 • Klik op ‘ruim op’

smartphone sneller

Android

 • Open ‘instellingen’
 • Open ‘apparaatonderhoud’
 • Open ‘opslag’
 • Hier vind je de knop ‘opschonen’ waarmee je de cachebestanden opruimt

smartphone sneller

Als je veel apps hebt, is het sneller je cachebestanden te verwijderen. Apps die je daarvoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld CC Cleaner (iOS, Android) of Clean Master (iOS, Android).

Terug naar de basis

Je hebt alles geprobeerd, maar niets helpt. In dat geval kun je je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Let er wel op dat je eerst een back-up maakt, want alle apps, bestanden en overige informatie worden verwijderd. Ook als je je smartphone aan iemand anders geeft of het toestel verkoopt is het raadzaam om ‘m terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Heb jij nog een extra goede tip?

Discussie