.

iphone waterdicht
Terug naar overzicht
3,490x gelezen

Jij kan wel je zwemdiploma op zak hebben, maar niet alle telefoons zijn waterdicht. Hoe zit dat eigenlijk met iPhones? Kan bijvoorbeeld jouw iPhone 13 tegen een duik in het vakantiezwembad, of tegen een fikse plensbui? We zoeken het in dit blog tot op de bodem uit.

Een waterdichte telefoon, hoe zit dat?

Bij de aankoop van je nieuwe smartphone sta je er wellicht niet bij stil om los van je camera-, processor- en prijseisen ook te kijken naar de water- en stofdichtheid van jouw telefoon.

Gelukkig hoef je je daar anno 2023 niet echt zorgen om te maken. Dat zit wel snor! Want bijna alle smartphones zijn tegenwoordig waterbestendig. Alleen hoe waterdicht is waterdicht, dit kan per merk en model verschillen. Kan je telefoon bijvoorbeeld wel tegen spetters, maar is een plons in het zwembad in Toscane funest? Is de iPhone 11 waterdicht, of is eerder de iPhone 13 waterdicht?

iPhone waterdicht? Check de IP-certificering

Aan de hand van de IP-certificering kun je aflezen of je telefoon als water- en stofdicht getest is. Achter de letters IP (Ingress Protection number) volgt eerst de ranking voor stofdichtheid (van 0 tot 6) en daarna de waterdichtheid (van 0 tot 9). Heeft jouw telefoon een IP58? Dan is hij goed beschermd tegen stof en vuil en volledig beschermd tegen water. Zo weet jij precies hoe jouw huidige, of nieuwe smartphone beschermd is.

IEC-normcode

Zie je nog een code staan bij de IP-certificering? Dat klopt! De IEC 60529-normcode die je tegenkomt naast de IP-certificering is een kwaliteitskeurmerk. IEC staat voor International Electrotechnical Commission. Dan weet je ook wat deze code betekent!

In de tabel hieronder kun je precies aflezen wat de IP-certificering inhoudt:

IP-aanduiding stof Bescherming IP-aanduiding water Bescherming
0 Geen bescherming 0 Geen bescherming
1 > 50 mm 1 Waterdruppels
2 > 12 mm 2 Waterdruppels in een hoek van 15 ⁰ 
3 > 2,5 mm 3 Spatdicht
4 > 1 mm 4 Plensdicht
5 Stofbestendig 5 Sproeidicht
6 Stofdicht 6 Waterbestendig
Nvt Nvt 7 Dompeldicht (30 minuten, tot 1 meter diepte)
Nvt Nvt 8 Waterdicht (minimaal 1 meter diep)
Nvt Nvt 9 Vochtdicht

Welke iPhones zijn waterdicht?

Als trotse iPhone-bezitter vraag jij je natuurlijk af hoe het zit met jouw iPhone. Is jouw iPhone wel waterbestendig, of is je model wellicht te verouderd en kan hij geen spatje water hebben? Voordat je je richting je exotische zomerbestemming begeeft wil jij natuurlijk wel helemaal zeker weten hoe dat precies zit, mocht hij onverhoopt in het zwembad belanden.

Gelukkig zijn alle iPhone-modellen vanaf iPhone 7 waterbestendig. Dat is natuurlijk wel iets anders dan waterdicht. Daarom doe je er goed aan om per model te kijken hoe het met de IP-score zit.

We nemen de volgende modellen en series onder de loep:

 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone X, XR en XS (Max)
 • iPhone SE
 • iPhone 11 (Pro en Pro Max)
 • iPhone 12 (Mini, Pro en Pro Max)
 • iPhone 13 (Mini, Pro en Pro Max)
 • iPhone 14 (Plus, Pro en Pro Max)

iPhone 7 (Plus)

Sinds 2016 maakt Apple waterbestendige iPhones. Met de komst van de iPhone 7 (en de iPhone 7 Plus) was daar direct de allereerste waterbestendige iPhone. Deze telefoon heeft een IP67-certificering. Dat betekent dat hij volledig bestendig is tegen stof, maar niet volledig tegen water. Een half uur, een meter diep onder water zou de iPhone 7 met gemak overleven. Maar dit mag dan geen zout- of chloorwater zijn. Een plons in bad is voor de iPhone 7 dus geen probleem.

iPhone 8 (Plus)

Bij de iPhone 8 (Plus) zit de certificering eigenlijk exact hetzelfde in elkaar. Deze iPhone krijgt ook een IP67-certificering. Dus 100% waterdicht is hij niet, maar een halfuurtje plonzen in een ondiep toilet (met schoon water) moet prima kunnen.

iPhone SE (2020 en 2022)

Heb jij een iPhone SE 2e generatie (2020) of iPhone SE 3e generatie (2022) in je bezit? Dan heb jij direct een IP67-certificering op zak. Een kop koffie over je iPhone SE gemorst? Niets aan de hand! Is hij in de wastafel gekukeld in schoon water? Ook niets aan de hand. Jouw iPhone kan prima een half uur in schoon water overleven op een maximale diepte van 1 meter.

iPhone X en iPhone XR

De iPhone X en XR hebben van Apple hetzelfde certificaat meegekregen als hun familieleden hierboven: de IP67-certificering. De telefoons zijn dus helemaal stofbestendig, en kunnen tegen (schoon) water. Maar let op: niet langer dan een half uur en niet dieper dan een meter.

iPhone XS (Max)

De iPhone XS (Max) heeft een IP68-certificering. Officieel moet de telefoon dan minimaal 1 meter diep ondergedompeld kunnen worden, maar Apple heeft ‘m getest op 2 meter. Dat houdt hij minimaal een half uur vol.

iPhone 11 waterdicht?

De iPhone 11 heeft net als de XS hierboven een IP68-certificering. Kortom: een half uur onder water op twee meter diepte trekt deze iPhone prima.

iPhone 11 Pro (Max)

Heb jij een iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max? Dan doet jouw iPhone er nog een schepje bovenop. Ondanks dezelfde IP68-certificering, kan deze telefoon dieper onder water: hij is getest op vier meter.

iPhone 12, 13, 14, 15 (Mini, Pro en Pro Max)

Alle iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 en iPhone 15-modellen hebben exact dezelfde IP68-classificatie. Da’s makkelijk! In het geval van deze modellen betekent het dat deze iPhones een plons van maximaal zes meter diepte, gedurende een halfuur, prima overleven. Dat is tevens de beste classificatie van deze lijst. Dus mocht jouw iPhone hier tussen staan, dan is dat pure winst! Het is fijn om te weten dat de populaire iPhone 13 waterdicht is, net als de iPhone 12 en iPhone 14.

iPhone nat, kun je hem direct gebruiken?

Is je iPhone nat geworden? Zoals hierboven te lezen kunnen sommige iPhones héél goed tegen water, en sommigen wat minder. Om het zeker voor het onzekere te nemen kun je de volgende tips opvolgen om eventuele schade te voorkomen:

 • Hang hem niet direct aan de oplader
 • Zet je telefoon uit als hij erg nat is (en daar niet tegen kan)
 • Verwijder het hoesje van je telefoon zodat hij goed kan drogen
 • Schud of beweeg je iPhone niet
 • Laat je iPhone niet drogen in de zon, verwarming of door middel van een föhn

Nieuwe iPhone shoppen?

Heeft jouw iPhone de vorige plons niet overleefd, of ben je juist op zoek naar en iPhone die een prima waterdichtheid heeft? Dan kun je bij Simyo direct je slag slaan in de telefoonshop. Zo shop je de iPhone 13, iPhone 12, iPhone SE (2022) of iPhone 11 voor een gunstige prijs in combinatie met een Simyo abonnement.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.