.

IMEI-nummer vinden Simyo
Terug naar overzicht
67,323x gelezen

Elke mobiele telefoon heeft ‘m, zijn eigen unieke IMEI-nummer. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een IMEI-nummer?

Simyo onderzoekt IMEI-nummerIMEI is de afkorting voor ‘International Mobile Equipment Identity’. Elke mobiele telefoon heeft zijn eigen IMEI. Dit is een nummer dat meestal uit vijftien getallen bestaat. Elke IMEI is uniek. Net als bijvoorbeeld je vingerafdruk of burgerservicenummer. Het zorgt ervoor dat je telefoon onderscheiden kan worden van andere telefoons. Daarom is het nummer ook niet aan te passen. Verkoop je bijvoorbeeld je telefoon, dan blijft het IMEI-nummer hetzelfde.

Waarom hebben telefoons een IMEI-nummer?

Simyo lampjeJe telefoon heeft niet voor niets zijn eigen IMEI. Dankzij dit nummer is hij namelijk te herkennen en is elke telefoon anders.

Fabrikanten gebruiken het nummer om te zien hoe oud de telefoon is. Handig voor als ‘ie stuk is, want zo weet de fabrikant of dit binnen de garantietermijn valt. En of je dus recht hebt op een gratis reparatie of een vervangend exemplaar.

Omdat het IMEI-nummer niet aan te passen is, kan de politie zien of de telefoon gestolen is. Hiervoor moet degene van wie de telefoon is gestolen wél het nummer doorgeven aan de politie.

Waar vind ik het IMEI-nummer?

Het kan daarom handig zijn dat je je IMEI-nummer opschrijft, zodat je ‘m snel aan de politie of een fabrikant kunt geven. Hier vind je het nummer:

 • Op het doosje van je mobiele telefoon;
 • Op het aankoopbonnetje;
 • Door *#06# te bellen (dat is ‘sterretje, hekje, nul, zes, hekje’);
 • In het instellingenmenu;

IMEI-nummer bekijken in het instellingenmenu van de iPhone

 • Open de ‘Instellingen’-app;
 • Druk op ‘Algemeen’;
 • Druk op ‘Over’;
 • Door op ‘IMEI’ te drukken zie je wat het nummer van jouw iPhone is.

GIF IMEI-nummer vinden iPhone

IMEI-nummer bekijken in het instellingenmenu van Android

 • Open het instellingenmenu;
 • Scroll naar onder en druk op ‘Toestel-info’;
 • Druk op ‘Status’;
 • Door op ‘IMEI-informatie’ te drukken zie je wat het nummer van je Android-smartphone is.

GIF IMEI-nummer vinden Android

IMEI: handig als je telefoon gestolen is

Simyo slim bezigHet IMEI-nummer helpt je om je telefoon Boefproof te maken. Is je telefoon gestolen? Doe dan altijd aangifte en geef het IMEI-nummer door aan de politie. Deze kan dan een sms-bom naar de telefoon sturen. Dit houdt in dat de telefoon elke drie minuten een sms ontvangt. Ook als je de Prepaid of Sim Only simkaart eruit haalt.  Hierin staat: ‘Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie’. Voor een dief is het zo lastiger om de telefoon door te verkopen. Een koper weet dat hij de telefoon dan heelt en dat is strafbaar. Is je telefoon gestolen? Geef dan aan MobiMy je IMEI-nummer door. Een eerlijke vinder kan op deze website zien van wie de gestolen telefoon écht is, mits je het nummer dus doorgeeft.  Meer tips over het Boefproof maken van je telefoon lees je hier.

Het is nu nog niet mogelijk om door middel van het IMEI-nummer een telefoon op afstand onbruikbaar te maken. Ook als de politie het IMEI-nummer heeft, kan de telefoon gebruikt blijven worden. De overheid is wél bezig om providers te verplichten IMEI-nummers op een zwarte lijst te zetten als de telefoon gestolen is. Telefoons die op die lijst staan, zouden dan geen verbinding meer moeten kunnen maken met het mobiele netwerk. En dan heeft het voor dieven geen zin meer om telefoons te stelen. Iets moois om naar uit te kijken, toch?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.