Mobiel betalen met je smartphone

Hoe zit het precies met mobiel betalen en je privacy?

Privacy & veiligheid

,,Dat is dan 10 euro en 35 cent alstublieft’’, zegt het kassameisje. Je reikt naar je broekzak, maar dan: portemonnee vergeten! Nu nog heel vervelend, straks gelukkig niet meer. Je betaalt dan ‘gewoon’ met je smartphone. Mobiel betalen is in opkomst, waardoor de portemonnee straks misschien wel verleden tijd is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over draadloos én mobiel betalen.

Simyo Simyo betalen met smartphoneJe kunt op twee manieren betalen zonder geld uit je portemonnee te halen of een pincode in te voeren: draadloos en mobiel. Je betaalt hiermee met een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communicaton, waarmee informatie op korte afstand tussen een zender en ontvanger wordt uitgewisseld. Draadloos betalen komt in Nederland al voor en binnenkort kun je ook met je smartphone de boodschappen doen of een rondje geven in de kroeg.

Draadloos betalen

In Nederland zijn er op dit moment twee manieren om draadloos te betalen. Dit kan met een bankpas of met de technologie van Multicard.

NFC-bankpas

NFC BetaalpasKlanten van ABN Amro en ING kunnen op dit moment al draadloos betalen met hun pinpas. Ben je klant bij de Rabobank? Goed nieuws: jij kan dit binnenkort ook! Draadloos betalen werkt heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is je bankpas naast de betaalautomaat te houden en binnen een aantal seconden heb je betaald. Dat is alles. Je bepaalt zelf van tevoren of je voor bedragen onder de 25 euro een pincode invoert. Wil je een bedrag hoger dan 25 euro betalen? Dan werkt draadloos betalen niet en moet je altijd je pincode invoeren. Dit kan in de betaalautomaat. Aangezien de meeste smartphones tegenwoordig een NFC-chip ingebouwd hebben, zal er steeds vaker mobiel betaald gaan worden.

Multicard

NFC StickerMulticard heeft niets met een bank te maken. Via de MyOrder-app van Multicard koppel je je bankrekening aan je digitale portemonnee. Deze portemonnee draag je met je mee in de vorm van een sleutelhanger of een NFC-betaalsticker aan de achterkant van je smartphone. Je bepaalt zelf via de app hoeveel geld je in je digitale portemonnee stopt. Multicard heeft zijn eigen betalingsterminals die gebruikt worden in bijvoorbeeld bedrijfskantines, kroegen en sportverenigingen. Het is dus vooral bedoeld voor de wat kleinere betalingen.

Betalen met je mobiel

Met mobiel betalen koppel je je bankrekening aan je smartphone. Met de NFC-chip in je smartphone betaal je vervolgens bij de kassa. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de NFC-bankpas. De werking is te vergelijken met een OV-chipkaart. Het voordeel ten opzichte van de OV-chipkaart is dat je niet eerst saldo op je smartphone hoeft te zetten. De NFC-chip in je smartphone is gekoppeld aan je bankrekening.

Er zijn verschillende manieren om mobiel te betalen, maar de meest relevante voor Nederland lees je hieronder.

Rabo Wallet

Rabo WalletBen je klant bij de Rabobank en heb je een Samsung Galaxy Note 3 of Galaxy S4? Dan kun je tegenwoordig met Rabo Wallet betalen. Andere telefoons gaan deze app later ondersteunen. Met Rabo Wallet koppel je via een app je bankpas aan je smartphone. In je smartphone zit een digitale pinpas. Die beveilig je met een zelfgekozen pincode. Je bepaalt van tevoren zelf of je voor betalingen onder de 25 euro een pincode intoetst. Met Rabo Wallet kun je betalingen doen tot maximaal 50 euro. Hier zie je hoe Rabo Wallet werkt.

Apple Pay

Apple PayTegelijkertijd met de onthulling van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus presenteerde Apple zijn betalingsdienst: Apple Pay. Dit werkt hetzelfde als Rabo Wallet, maar is iets uitgebreider. Je kunt bijvoorbeeld ook binnen apps iets kopen. Denk hierbij aan extra levels voor een spelletje. Betalingen met Apple Pay beveilig je met een pincode of vingerafdruk. In deze video zie je hoe dat werkt. Waarschijnlijk is Apple Pay later dit jaar beschikbaar in Nederland.

Privacy

Er is nog veel onduidelijkheid over wat er met de gegevens van mobiel betalen wordt gedaan. Wat doet Apple met informatie over je aankopen via Apple Pay? Gaan ze dit voor advertentiedoeleinden gebruiken? Veel is voor de gebruiker nog onduidelijk. Bekend is wel dat Apple geld gaat verdienen met zijn betaaldienst. Per transactie krijgt het bedrijf een vergoeding van 0,15% van de totale transactiekosten. Als klant merk je hier niets van: de bank vergoedt dit aan Apple.

Advertenties

Rabo Wallet toont advertenties op basis van je locatie en aanbiedingen uit reclamefolders. Advertenties op basis van je locatie zie je alleen als de GPS op je smartphone aan staat. Rabo Wallet toont dus geen advertenties op basis van eerdere aankopen. Met Apple Pay hoef je hier ook niet bang voor te zijn. “Apple Pay verzamelt geen transactie-overzicht dat terug naar jou kan leiden”, schrijft Apple. “Een transactie is iets tussen jou, de verkoper en je bank.”

Nieuwe Europese richtlijn

De Europese Unie moderniseert momenteel de wetgeving voor mobiel betalen. Dit komt omdat consumenten niet alleen meer met hun bankpas betalen, maar daarvoor ook apps van IT-bedrijven gebruiken. De huidige wetgeving komt nog uit de tijd dat er nog geen apps waren en heeft daarom een ‘update’ nodig.

De nieuwe wet houdt rekening met de komst van IT-bedrijven naar de bancaire wereld. Deze wet is nog niet goedgekeurd, omdat het Europees Parlement wil dat er nog naar het privacy-aspect van de wetgeving wordt gekeken. Wel is bekend dat IT-bedrijven als Google en Apple, als ze willen, met de nieuwe richtlijn toegang krijgen tot bancaire klantgegevens.

Banken vrezen dat Apple en Google deze informatie zonder veel problemen kunnen verkopen aan adverteerders. Hier zijn de banken niet blij mee. Als banken informatie doorverkopen, krijgen ze een lading kritiek over zich heen, terwijl Apple en Google dit ongestoord zouden kunnen doen. Volgens banken ontstaat er met de komst van IT-bedrijven naar de financiële wereld daarom een ongelijk speelveld. De EU neemt de nieuwe wetgeving opnieuw onder de loep. Het is nog onbekend wanneer de nieuwe wetgeving ingaat en hoe de wet precies wordt ingevuld.

Beveiliging

Beveiligen smartphoneAls je straks met je mobiel gaat betalen, beveilig je transacties met een pincode of vingerafdruk. Je bepaalt zelf of bedragen onder de 25 euro beveiligd zijn. Voor bedragen boven de 25 euro moet je altijd een code invoeren of je vingerafdruk met je smartphone scannen. Het kan geen kwaad om ook lagere bedragen te beveiligen. Zo weet je zeker dat niemand met jouw smartphone aankopen kan doen.

Je telefoon is op deze manier ook goed beschermd tegen dieven, maar hoe zit het met de beveiliging van mobiel betalen aan de binnenkant van de smartphone? Rabobank laat met Rabo Wallet zien hoe het moet. Rabo Wallet verbindt je bankrekening aan je smartphone, maar dat betekent niet dat andere apps ook toegang krijgen tot je bankrekening. Alleen de Rabo Wallet-app staat in verbinding met je bankaccount, belooft de Rabobank.

Diefstal

Smartphone beveiligenBlokkeer bij diefstal van je NFC-pinpas meteen je bankrekening. Alleen dan stort de bank het geld terug als iemand anders met je NFC-pinpas iets heeft gekocht. Sta je op het punt om in de kroeg een rondje te geven met je sleutelhanger van Multicard, maar kun je hem niet vinden? Ontkoppel dan voor de zekerheid via de MyOrder-app je sleutelhanger van je digitale portemonnee. Zo kan iemand anders er geen pilsje mee kopen. Als je met je smartphone kunt betalen, is het aan te raden om hem goed te beveiligen. Lees hier hoe je dat zelf doet. Een zakkenroller heeft dan niets aan je smartphone.

Voorzichtigheid met mobiel betalen geboden

Een drankje op het terras betaal je binnenkort ‘gewoon’ met je smartphone. Draadloos betalen komt in Nederland al voor en mobiel betalen is in opkomst. Bijna iedereen heeft een smartphone en daarmee kun je steeds vaker eenvoudig en veilig betalen. We raden je wel aan om voorzichtig te blijven als je betaalt met je sleutelhanger, NFC-pas of smartphone. Op die manier zijn deze betaalvormen een alternatief voor het trekken van je portemonnee. Bovendien sta je dan niet met je mond vol tanden als je bij de kassa je portemonnee bent vergeten, maar je bijvoorbeeld wel je smartphone bij de hand hebt.