Draagbare technologie

Telefoons & Tech

Dit jaar lijkt het jaar te worden waarin ‘draagbare technologie’ doorbreekt. Horloges die naast de tijd, ook e-mails, tweets en facebook-updates naar de pols brengen. Verder een armbandje dat de hartslag registreert tijdens het sporten en een ring waarmee je berichten met een vinger in de lucht schrijft.

Recent zijn nieuwe apparaten aangekondigd voor om de pols, of de vinger. We bespreken de drie meest opvallende. Je kan de apparaten alleen gebruiken als ze in verbinding staan met je smartphone.

Gear Fit

De Gear Fit is een hightech armbandje van Samsung, dat van pas komt voor sporters die de deur uit gaan. Hardlopen, wandelen, fietsen: de Gear Fit houdt alle prestaties bij en met de ingebouwde hartslagmeter worden aan het eind van de sportieve tocht de verbruikte calorieën op het kleurenscherm van de armband vermeld.

gear fit
De Gear Fit kan meer. Enkele functies zijn:

  • het doorleiden van berichten, notificaties en e-mails naar de Gear Fit,
  • het opnemen van een gesprek,
  • het besturen van je muziekspeler,
  • meten van het slaapgedrag,
  • wekken met een trilwekker.

Pebble

Deze smartwatch bestaat  al sinds juli 2013. Er zijn er inmiddels 400.000 van verkocht. De eerste versie was van plastic, maar inmiddels is een versie met stalen behuizing uitgebracht: Pebble Steel. Op de Pebble kan je meerdere apps zetten. Daarnaast kan je ermee je smartphone bedienen en notificaties ontvangen. De Pebble kan gepersonaliseerd worden door het wijzigen van de wijzerplaat. Je kan dit zelf ontwerpen of een ontwerp kopen in de store van Pebble.

pebble

Verwacht wordt dat ook Google, Motorola, LG en Apple met soortgelijke horloges op de markt komen. Samsung heeft al enkele modellen op de markt.

Logbar Ring

De Logbar Ring wordt om de wijsvinger geschoven en daarna kun je ermee schrijven en tekenen in de lucht. Die bewegingen worden door de ring geregistreerd en verwerkt tot opdrachten. Zo kun je e-mails, sms’jes en andere berichten schrijven door de tekst in blokletters in de lucht te schrijven. De Logbar Ring zit vol met sensoren die de input van de bewegingen verwerken tot opdrachten.

logbar ring

De Logbar Ring is nog niet op de markt. Het duurt nog tot juli voor deze ring beschikbaar is.