.

Terug naar overzicht
12,289x gelezen

Haal meer uit de Google Lens-app, de zoekmachine voor de echte wereld

De Google Lens-app kun je zien als een soort zoekmachine voor de echte wereld op basis van de camera van je telefoon. Van het real-time vertalen van teksten tot tekstherkenning van foto’s die al op je telefoon staan: dankzij deze zeven tips haal je meer uit Google Lens.

Wat is Google Lens?

Google Lens is een technologie voor het herkennen van beelden afkomstig van je telefooncamera (en andere afbeeldingen) waarmee je vliegensvlug relevante informatie over het geïdentificeerde object kunt vinden. Die objecten kunnen bijvoorbeeld voorwerpen, gebouwen, teksten, streepjes- en QR-codes zijn. Op basis van de zoekresultaten kun je zo bijvoorbeeld in enkele seconden een website bezoeken, een route opvragen, telefoonnummers bellen en agenda-items opslaan.

Hoe werkt Google Lens?

Google Lens werkt ietwat anders op Android-telefoons en iPhones.

Google Lens bij Android

Google Lens werd eerst uitgebracht als losse app, later werd het ook geïntegreerd in de standaard camera-app van Android. Als je het Google Lens-icoontje niet ziet in de camera- of Google-app op je Android-telefoon, download dan de Google Lens-app in de Play Store. 

Google Lens op je iPhone

Heb je een iPhone? Dan moet je eerst de Google-app downloaden. Open de app en klik op het Google Lens-icoontje aan de rechterkant van de zoekbalk. Geef de app vervolgens toestemming om je camera te gebruiken.

Je kunt Google Lens op verschillende manieren gebruiken. 

Alleen voor Android: camera-app

Bij Android ga je in de camera-app naar het Google Lens-icoontje, je kunt dan kiezen uit de verschillende herkenningsopties.

 

 

 

 

 

 

 

 

Via het Google Lens-icoontje

Daarnaast kun je via de Google-app of -widget op het Google

Lens-icoontje drukken (zie screenshot) óf, als je een Android-telefoon hebt, de Google Lens-app openen.

Opzoeken

Iets opzoeken via de Google-app en Google Lens-app werkt als volgt:

  • Richt je camera op het object waarover je meer wilt weten.
  • Google Lens identificeert het object, een blauwe stip betekent dat het onderwerp is herkend.
  • Via de sluiterknop kun je de zoekresultaten bekijken.

Via de standaard camera-app op Android-telefoons werkt het ietwat anders: dan moet je eerst een categorie kiezen (codescanner, vertalen, winkelen, calorieën of identificeren) en krijg je geen blauwe stip te zien.

Bestaande foto’s

Ook bestaande foto’s kun je door Google Foto’s halen en wel op twee manieren:

    1. In Google Lens: selecteer een afbeelding in plaats van dat je op de cameraknop drukt.
    2. Of open de foto in kwestie via de Google Foto’s-app. Onderin druk je daar op het Google Lens-icoontje. Vervolgens zie je informatie over het object op de foto. Swipe je omhoog, dan ontdek je meer informatie.

Dit zijn de zeven beste tips waarmee jij meer uit Google Lens haalt:

1. Tekst kopiëren

Zie je tekst op of in een fysiek object zoals een boek, poster, krant of whiteboard? Dan kun je deze tekst gemakkelijk kopiëren naar het klembord van je telefoon (en vanuit daar plakken in bijvoorbeeld WhatsApp, Slack of een notitie). In Google Lens moet je onderin op ‘Tekst’ drukken, vervolgens richt je de camera op de tekst en druk je op de ontsluiterknop.

Hier houdt de magie niet op: je kunt de tekst meteen kopiëren naar een ander apparaat zoals je laptop, daarvoor druk je zodra de tekst is geselecteerd op ‘Kopiëren naar computer’.

Bron: Mashable.com

2. Een tekst hardop uitspreken

Google Lens kan een tekst niet alleen herkennen en daarna kopiëren, maar hem ook hardop uitspreken op een aangename, bepaald niet robotachtige manier. Onderin druk je op ‘Tekst’, zodra de tekst is geselecteerd druk je op ‘Beluisteren’. 

Leuk weetje: deze functie wordt veel gebruikt door slechtzienden, die zo bijvoorbeeld in staat zijn om etiketten en andere teksten te begrijpen.

3. Een tekst in real-time vertalen

Beslist één van de meest indrukwekkende functies: Google Lens kan een geschreven tekst in real-time vertalen, simpelweg door je camera erop te richten. Onderin druk je op vertalen, dan richt je de camera op de tekst en klik je op het vertaalicoontje. Google Lens herkent de taal automatisch, als je wilt kunt je de taal waarnaar vertaald moet worden nog aanpassen.

Translate (1).gif

Bron: google.com

4. Visitekaartje

Wanneer je de camera op een visitekaartje richt, kun je de contactinformatie direct in je adresboek opslaan. Richt je camera op het visitekaartje, druk op de naam van de persoon in kwestie, waarna Google Lens de informatie herkent en je vraagt om de gegevens op te slaan als (nieuw) contact.

5. Streepjes- en QR-codes

Snel een QR- of streepjescode checken? Daar heb je geen speciale app voor nodig, het kan gewoon via Google Lens (of dus je standaard camera-app als je een Android-telefoon hebt). Richt je camera op de QR- of streepjescode, druk onderin op zoeken en klik dan op het ontsluiterknopje.

6. Opslaan in je agenda

In het geval van een poster, afsprakenkaartje van de dokter of uitnodiging voor iemands bruiloft met een dag en een tijd erop, kun je de gebeurtenis meteen in je agenda opslaan. Richt je camera op de datum en de tijd, druk op ‘Tekst’, klik onderin het op het agenda-icoontje en selecteer dan je agenda-app.

7. Log snel in op een wifinetwerk

Binnen drie seconden inloggen op een wifinetwerk? Dat kan door Google Lens het (gedrukte) label achterop de router met daarop de naam en het wachtwoord van het wifinetwerk te laten scannen. Richt je camera op het label, druk op ‘Zoeken’ en je telefoon verbindt automatisch met het wifinetwerk. Wil je je wifiwachtwoord snel kunnen delen? Lees dan vooral ook ons artikel De slimste tips voor het delen van je wifiwachtwoord.

 

Gebruik jij Google Lens weleens? Zo ja: waarvoor?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.