.

buurtpreventie apps
Terug naar overzicht
36,866x gelezen

Een van de effectiefste manieren om inbraken te voorkomen, is een app die voor iets heel anders bedoeld is: WhatsApp. Al ongeveer 8.000 buurten hebben hun appgroep aangemeld op www.wabp.nl. In deze groepen houden zo’n half miljoen Nederlanders een oogje in het zeil in hun eigen buurt. Resultaat: het aantal inbraken in deze buurten daalt met ongeveer de helft. De politie en gemeentes juichen deze buurtpreventie apps daarom toe. Naast WhatsApp zijn er ook speciale apps die de veiligheid en het gemeenschapsgevoel in buurten vergroten.

Zo werkt een buurtapp in WhatsApp

Wil jij dat inbrekers met een boog om jouw buurt lopen? Doe mee aan WhatsApp-buurtpreventie! Hoe? Kijk eerst op www.wabp.nl of er al een groep in jouw buurt is. Zo niet, dan kun je hier lezen hoe je er een opzet. De beheerder in de groep ziet erop toe dat alle regels worden nageleefd. Hij of zij zit meestal ook in een WhatsApp-groep met andere beheerders, voor als er bijvoorbeeld een verdacht voertuig naar een andere wijk gaat. In de appgroep kunnen buurtbewoners melden wanneer iets niet in de haak lijkt te zijn. Denk aan rinkelend glas, of een onbekende persoon in iemands tuin. Constateren jullie dat er écht iets aan de hand is? Bel dan snel naar 112! De politie komt alleen af op meldingen via het alarmnummer (voor niet-urgente meldingen bestaat het nummer 0900-8844).

Tips voor slimmere WhatsApp-buurtpreventie

Let goed op! Niet alleen op wat er in je straat gebeurt, maar ook hoe jullie gebruikmaken van de WhatsApp-groep.

1. App niet over weggelopen katten

Belangrijk: gebruik de groep alleen voor het melden van incidenten. Ga je appen over dingen als de buurtbarbecue en weggelopen katten? Dan nemen mensen al snel niet meer de moeite om berichtjes te bekijken.

2. Vang zelf geen boeven

Is er iets verdachts? Ga niet zelf boeven vangen, maar schakel meteen de politie in! Zo voorkom je wildwesttaferelen en is de kans veel groter dat de inbreker wordt gepakt.

3. Gebruik Facebook niet als schandpaal

Of iemand een strafbaar feit pleegt of niet: je mag niet zomaar foto’s van mensen publiceren. Het is al privacygevoelig om foto’s te delen via WhatsApp, spreek dus vooral met elkaar af dat jullie niets doorplaatsen op social media.

4. Schrik inbrekers af met borden en stickers

Waarom WhatsApp-buurtpreventie zo effectief is? Door de afschrikwekkende werking! Vergeet daarom vooral niet om borden op te hangen en stickers te plaatsen. Kijk ook even op de website van je gemeente, want veel gemeentes vergoeden dit.

5. Een pizzabezorger is niet per se een inbreker

Vertrouw je medemens een beetje! In sommige WhatsApp-groepen wordt ook alarm geslagen over pizzabezorgers en internetdates. Dat levert onnodige stress op én mensen slaan voortaan minder acht op (echte) meldingen.

6. Maak het inbrekers niet te makkelijk

WhatsApp-buurtpreventie is haast een wondermiddel. Toch moet je het inbrekers niet te makkelijk maken. Dat wil zeggen: houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, plaats goede sloten en zorg dat waardevolle spullen niet in het zicht liggen.

Veiligebuurt: speciale app voor buurtpreventie

WhatsApp is niet gemaakt met buurpreventie in gedachten. De app Veiligebuurt (iOS en Android, gratis) wel. Dat heeft de volgende voordelen:

  • Na aanmelding kom je op basis van je adres automatisch in de groep van je buurt én die van je straat terecht.
  • Met de handige meldknop kun je in een paar kliks een uitgebreide omschrijving van de melding doorsturen aan je buurtgenoten.
  • Je bepaalt zelf welke meldingen je volgt.
  • Het is ook mogelijk om ander lokaal veiligheidsnieuws te ontvangen, zoals politiemeldingen en Amber Alerts.

Ah, sociaal! Apps voor een sociale(re) buurt

Er zijn ook buurtapps die zich vooral richten op een socialere buurt. En een socialere buurt, dat is ook een veiligere buurt. In Nederland zijn Nextdoor en BuurtApp de bekendste sociale buurtapps.

Nextdoor

Met de Amerikaanse app Nextdoor (Android en iOS, gratis) kun je allerlei soorten berichten over je buurt versturen en bekijken, zoals een opiniepeiling, aankondiging van een evenement of dringende waarschuwing. De app wordt ook veel gebruikt om spullen te verkopen.

Buurtapp

De Nederlandse app BuurtApp (Android en iOS) focust meer op buurtgevoel en minder op commercie dan Nextdoor. De app onderscheidt zich ook doordat je op een plattegrond je eigen buurt kunt tekenen.

Welke sociale buurtapp voor jou het beste werkt? Dat zal vooral te maken hebben met hoeveel buurtgenoten er al gebruik van maken. Te weinig gebruikers? Ga dan eens langs de deuren om mensen uit te nodigen!

Wat is jouw gouden tip voor inbraakpreventie?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.