.

Zo zit dat: BKR-registratie en je telefoon kopen
Terug naar overzicht
68,036x gelezen

Sta jij op het punt om een nieuw abonnement af te sluiten of een telefoon te kopen? Dan wil je vast volledig op de hoogte zijn over de BKR-registratie. Wat is bijvoorbeeld een negatieve BKR-registratie, wat zijn de gevolgen en hoe kun je de registratie voorkomen? Hier lees je precies hoe dat zit.

Waarom een BKR-registratie?

Waar je vroeger zonder problemen een telefoon op afbetaling kon kopen, zijn de regels een paar jaar geleden strenger geworden. Dit om te voorkomen dat mensen iets op afbetaling kopen, terwijl ze niet kunnen voldoen aan de betalingsverplichting. Want bij een telefoon op afbetaling betaal je de toestelprijs, of een deel daarvan, in termijnen af. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een abonnement met telefoon afsluit. Of als je een losse telefoon koopt voor bij je Sim Only abonnement en deze in termijnen betaalt.

In zo’n geval ga je een lening aan en daarvoor gelden dus strenge regels. Betaal je in termijnen een bedrag van 250 euro of meer af? Dan moet je een inkomenstoets doen en wordt de lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Op die manier hoopt de overheid te voorkomen dat mensen een lening aangaan die ze misschien niet kunnen afbetalen.

Wat is de inkomenstoets?

De inkomenstoets leg je af voordat je de lening vastlegt en deze wordt geregistreerd bij het BKR. Wel handig om te weten wat een inkomenstoets eigenlijk is. Dit is namelijk een controle voordat je een telefoon op afbetaling koopt. Hiermee wordt gekeken naar je maandelijkse inkomen en de hoogte van het leenbedrag dat je wilt aangaan. De check voorkomt dat je een lening aangaat die je niet kunt terugbetalen. Is je inkomen te laag voor de aangevraagde lening, bijvoorbeeld omdat je een hele dure telefoon kiest? Dan kun je het abonnement met toestel niet afsluiten.

Wat is een BKR-registratie?

Ben jij met vlag en wimpel geslaagd voor de inkomenstoets? Dan heb jij groen licht om je telefoon op afbetaling te kopen. Is het bedrag dat je afbetaalt 250 euro of hoger? Dan wordt deze lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het BKR is een instantie dat alle leningen van elke Nederlander registreert. Op die manier wordt bijgehouden hoeveel leningen iemand heeft. Het BKR registreert allerlei soorten leningen, van rood staan op je bank tot een private lease auto. Benieuwd wat jouw BKR-registraties zijn? Via de website van het BKR kun je je eigen BKR-registraties bekijken.

De gevolgen van een BKR-registratie

Een BKR-registratie heeft ook invloed op het maximale leenbedrag voor andere leningen. Dit kan vooral onhandig zijn als je een huis wilt kopen en meerdere verschillende leningen hebt lopen. Een BKR-registratie kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen voor een hypotheek, een verschil dat er nét voor kan zorgen dat je het paleisje van je dromen niet kunt kopen. Wel is het zo, dat zodra je de telefoon hebt afbetaald, de BKR-registratie hiervoor wordt opgeheven.

Een positieve BKR-registratie

Wanneer je een krediet of lening afsluit krijg je een officiële BKR-registratie. Wanneer je één of meer leningen onder jouw naam hebt staan, en deze tot nu toe altijd netjes op tijd door jou zijn betaald, krijg je een positieve BKR-registratie. Een positieve BKR-registratie geldt voor een telefoon met een abonnement (waar jij elke maand netjes op tijd voor hebt betaald), een betaalrekening waar je rood mee kunt staan, een private lease auto, een hypotheek of een persoonlijke lening.

Een negatieve BKR-registratie

Wanneer je de inkomenstoets aflegt (door het doorgeven van je inkomensgegevens), beoordeelt het BKR vervolgens je aanvraag voor krediet. Wanneer je een negatieve BKR-registratie krijgt, betekent dit dat je aanvraag wordt afgewezen, omdat door het Bureau Kredietregistratie wordt verwacht dat je je lening niet kunt betalen. Dit geldt ook wanneer je bij de voorgaande BKR-registraties consistent niet aan de betaalverplichting kon voldoen, of wanneer er naar je positieve BKR-registraties wordt gekeken en daaruit blijkt dat je al flink wat leningen hebt lopen. Kortom, er zijn veel scenario’s mogelijk voor het ontvangen van een negatieve BKR-registratie, maar dat hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie.

BKR-registratie en je telefoon: alle scenario’s op een rij

Je krijgt pas te maken met een inkomenstoets en de BKR-registratie wanneer je een krediet aangaat van 250 euro of hoger. Een krediet is het bedrag dat jij leent bij een leningverstrekker en dat je (vaak) in combinatie met rente moet afbetalen. Ga jij een nieuwe telefoon of nieuw abonnement afsluiten? Dan lees je hieronder de twee verschillende scenario’s die voor jou gelden.

Scenario 1: Abonnement met telefoon op afbetaling

Neem je een abonnement met telefoon? Dan betaal je de telefoon tijdens de abonnementsperiode af. Dit noemen we toestelkrediet. De hoogte van dit bedrag verschilt per abonnement en telefoon. Je kunt ook een deel van het toestelbedrag tijdens het afsluiten van je abonnement betalen. Handig, want dan heb je een lagere telefoonrekening omdat je maandelijks een lager leenbedrag afbetaalt.

Je kunt vaak zelf bepalen hoeveel je vooraf betaalt. Slimme zet: probeer, bijvoorbeeld als de telefoon die je uitkiest niet al te duur is, het zo te regelen dat je een krediet aangaat voor maximaal 249 euro. Daardoor heb je geen last van de strenge regelgeving.

Bijvoorbeeld: sluit je een abonnement af met een telefoon die 400 euro kost? Betaal dan tijdens het afsluiten eenmalig 151 euro. De overige 249 euro betaal je tijdens de abonnementsperiode af zonder dat je een inkomenstoets hoeft te doen en een BKR-registratie krijgt.

Scenario 2: Telefoon op afbetaling

Bij Sim Only zit het toestel niet bij het abonnement inbegrepen, maar regel je zelf het toestel om te gebruiken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je een Prepaid simkaart aanschaft. Ook dan kun je te maken krijgen met de BKR-registratie en inkomenstoets. Sommige winkels bieden namelijk de mogelijkheid om ook je losse toestel in termijnen te betalen.

Koop je een telefoon en betaal je ‘m in één keer? Dan krijg je geen BKR-registratie. Koop je een telefoon op afbetaling, maar is het krediet lager dan 250 euro? Ook dan wordt de lening niet geregistreerd. Koop je de telefoon op afbetaling en is het geleende bedrag wél 250 euro of hoger? Dan moet je wel de inkomenstoets doen en wordt de lening wel geregistreerd bij het BKR.

BKR-registratie voorkomen met je telefoon

Een telefoon op afbetaling kopen kan onhandig zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is vooral verstandig om je vooraf goed af te vragen of het in jouw situatie wel of niet een slimme zet is. Woon je nog thuis, heb je weinig BKR-registraties en ben je niet van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan kun je best een telefoon op afbetaling kopen, bijvoorbeeld in combinatie met een abonnement.

Verwacht je juist wél dat je snel een huis koopt of bijvoorbeeld je hypotheek wil verhogen om in huis te gaan verbouwen? Dan is het slimmer als je zelf spaart voor je smartphone, zodat je ‘m in één keer kunt betalen. Zo weet je zeker dat de lening geen invloed heeft op de hoogte van je hypotheek of andere leningen. En dan ben je er ook in één keer vanaf.

Beste smartphones zonder BKR-registratie

Wanneer je een telefoon koopt voor minder dan 250 euro, of je deze nu in delen betaalt of niet voorkom je een BKR-registratie. Elk half jaar bespreken wij daarom wat de beste goedkope smartphones zijn voor ongeveer 250 euro, of waar je in ieder geval maar weinig voor hoeft bij te betalen. Stuk voor stuk snelle smartphones met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Er zit vast en zeker een topper voor je tussen!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.