BKR-registratie en je telefoon, hoe zit dat met Sim Only?

Sim only Telefoons & Tech

Een lage telefoonrekening, maandelijks je bundels kunnen aanpassen én precies de telefoon gebruiken die jij wilt. Dát zijn de grote voordelen van Sim Only. De smartphone voor bij je abonnement betaal je dus in één keer zelf. Een ander groot voordeel van Sim Only: geen BKR-registratie. Lees hier hoe dat zit.

Strengere regels voor telefoon op afbetaling

bkr registratie telefoon sim only simyo‘BKR-registratie’, ‘inkomenstoets’: termen die je sinds vorig jaar hoort als het om telefoons en abonnementen gaat. Sinds 2017 gelden er namelijk strengere regels als je een telefoon op afbetaling koopt. Bij zo’n telefoon betaal je de toestelprijs, of een deel daarvan, in termijnen af. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een abonnement met telefoon afsluit. Of als je een losse telefoon koopt voor bij je Sim Only abonnement en deze in termijnen betaalt.

In zo’n geval ga je een lening aan en daarvoor gelden sinds 2017 strengere regels. Betaal je in termijnen een bedrag van 250 euro of meer af? Dan moet je een inkomenstoets doen en de lening wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Op die manier hoopt de overheid te voorkomen dat mensen een lening aangaan die ze misschien niet kunnen afbetalen.

Wat is de inkomenstoets?

De inkomenstoets is een controle voordat je een telefoon op afbetaling koopt. Hiermee wordt gekeken naar je maandelijkse inkomen en de hoogte van het leenbedrag dat je wilt aangaan. De check voorkomt dat je een lening aangaat die je niet kunt terugbetalen. Is je inkomen te laag voor de aangevraagde lening (bijvoorbeeld voor de duurste telefoon)? Dan kun je het abonnement met toestel niet afsluiten.

Wat is een BKR-registratie?

wat is bkr registratie telefoon sim only simyoBen je geslaagd voor de inkomenstoets? Dan kun je de telefoon op afbetaling kopen. Is het bedrag dat je afbetaalt 250 euro of hoger? Dan wordt deze lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Het BKR is een instantie dat alle leningen van elke Nederlander registreert. Op die manier wordt bijgehouden hoeveel leningen iemand heeft.

Een BKR-registratie heeft invloed op het maximale leenbedrag voor andere leningen. Dit kan vooral onhandig zijn als je een huis wilt kopen. Een BKR-registratie kan de hoogte van de hypotheek namelijk met duizenden euro’s verlagen: een verschil dat er nét voor kan zorgen dat je een huis niet kunt kopen. Zodra je de telefoon afbetaalt, wordt de BKR-registratie hiervoor geschrapt.

BKR-registratie en je telefoon: alle scenario’s op een rij

Je krijgt te maken met een inkomenstoets en de BKR-registratie als je een krediet aangaat van 250 euro of hoger. Een krediet is het bedrag dat je leent bij de leenverstrekker en dat je, vaak in combinatie met rente, moet afbetalen.

Abonnement met telefoon op afbetaling

bkr registratie telefoon op afbetaling sim only simyoNeem je een abonnement met telefoon? Dan betaal je de telefoon tijdens de abonnementsperiode af. De hoogte van dit bedrag verschilt per abonnement en telefoon. Je kunt ook een deel van het toestelbedrag tijdens het afsluiten van je abonnement betalen. Handig, want dan heb je een lagere telefoonrekening omdat je maandelijks een lager leenbedrag afbetaalt.

Je kunt vaak zelf bepalen hoeveel je vooraf betaalt. Slimme zet: probeer, bijvoorbeeld als de telefoon die je uitkiest niet al te duur is, het zo te regelen dat je een krediet aangaat voor maximaal 249 euro. Je hebt dan geen last van de strengere leenregels.

Bijvoorbeeld: sluit je een abonnement af met een telefoon die 400 euro kost? Betaal dan tijdens het afsluiten eenmalig 151 euro. De overige 249 euro betaal je tijdens de abonnementsperiode af zonder dat je een inkomenstoets hoeft te doen en een BKR-registratie krijgt.

Telefoon op afbetaling

bkr registratie telefoon op afbetaling lening sim only simyoBij Sim Only zit het toestel niet bij het abonnement inbegrepen, maar regel je zelf het toestel om te gebruiken. Ook dan kun je te maken krijgen met de BKR-registratie en inkomenstoets. Dit komt omdat je ook een losse telefoon op afbetaling kunt kopen. Een paar scenario’s.

Koop je een telefoon en betaal je ‘m in één keer? Dan krijg je geen BKR-registratie voor je telefoon met Sim Only. Koop je een telefoon op afbetaling, maar is het krediet lager dan 250 euro? Ook dan wordt de lening niet geregistreerd. Koop je de telefoon op afbetaling en is het geleende bedrag wél 250 euro of hoger? Dan moet je wel de inkomenstoets doen en wordt de lening wel geregistreerd bij het BKR.

BKR-registratie omzeilen met je telefoon voor Sim Only

bkr registratie telefoon omzeilen met sim only simyoEen telefoon op afbetaling kopen kán onhandig zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is vooral verstandig om je vooraf goed af te vragen of het in jouw situatie wel of niet een slimme keuze is. Woon je nog thuis en verwacht je niet binnen twee jaar een huis te kopen? Dan kun je best een telefoon op afbetaling kopen, bijvoorbeeld voor bij je Sim Only abonnement.

Verwacht je juist wél dat je snel een huis koopt of bijvoorbeeld je hypotheek wil vergroten om in huis te gaan verbouwen? Dan is het slimmer als je zelf spaart voor je smartphone, zodat je ‘m in één keer kunt betalen. Zo weet je zeker dat de lening geen invloed heeft op de hoogte van je hypotheek of andere leningen.

Beste smartphones voor Sim Only zonder BKR-registratie

Je kunt een BKR-registratie dus sowieso omzeilen als je een telefoon koopt voor minder dan 250 euro, of je deze nu in delen betaalt of niet. Elk half jaar bespreken wij daarom wat de beste goedkope smartphones zijn voor minder dan 250 euro. Stuk voor stuk snelle smartphones met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Er zit zeker een topper voor je tussen!