.

Terug naar overzicht
723,439x gelezen

Hoe je het ook wendt of keert, mobiele telefoons zijn een eerste levensbehoefte geworden.
We gebruiken ze om informatie op te zoeken, foto’s te maken en berichtjes naar familie en vrienden te sturen. En daar willen we in het buitenland gewoon mee doorgaan. Maar hoe werkt dat roamen en –niet onbelangrijk– hoeveel kost het? Ontdek het in dit blog over bellen in internetten in het buitenland.

Hoe werkt roamen op reis eigenlijk?

Zodra je de grens over gaat, maakt je simkaart contact met een lokaal mobiel netwerk dat zich vervolgens verbindt met het netwerk van je eigen provider. Jouw Nederlandse provider detecteert dat en stuurt je vervolgens een sms’je met daarin de tarieven op je nieuwe bestemming. Zo’n buitenlands netwerk gebruiken voor bellen en internetten noemen we dataroaming of roaming. Roamen kan in de hele wereld.

Roaming in de EU: hetzelfde tarief als in Nederland

Eerst het goede nieuws: in de Europese Unie kost roamen hetzelfde als bellen en mobiel internetten in Nederland. Voor roaming is de wereld in vier zones ingedeeld en de EU valt onder zone 1.  het Verenigd Koninkrijk hoort, ondanks Brexit, nog steeds tot zone 1, waardoor hetzelfde tarief als thuis geldt.

Als voorbeeld kunnen we een reis naar de Canarische Eilanden nemen. Die zijn Spaans grondgebied en behoren tot de EU. Dat betekent dat je daar gewoon naar het lokale duikcentrum of de taxicentrale kunt bellen, zonder extra kosten te maken. Ook naar Nederlandse nummers bellen kost net zoveel als wanneer je in eigen land bent. En word je gebeld door iemand uit de EU, dan is dat gratis.

Roaming buiten de EU: andere spelregels, hogere kosten

Buiten de Europese Unie (zone 1) kost bellen en internetten extra geld. Is Simyo jouw provider, bekijk dan wat het roaming-tarief is in het land waar je naartoe gaat. Eenmaal op de bestemming hou je via Mijn Simyo in de gaten wat je verbruik is. Het kan zijn dat de buitenlandse provider jouw verbruik met vertraging aan ons doorgeeft en dat de cijfers daarom niet in real-time zijn.

Let op: op zee ben je al gauw in internationale wateren. Als je dan op een ferry of een cruiseschip zit, kan je telefoon alleen maar de satelliet-antennes van de boot vinden. Bellen en internetten via zo’n verbinding is enorm duur: een foto via WhatsApp versturen kan dan zomaar € 10 kosten! Om dat te voorkomen, zet je de roaming-functie uit zodra je aan boord stapt.

Zo hou je roaming-kosten buiten de EU laag

In de regel geldt dat hoe verder je weg reist, des te hoger de kosten voor mobiel internet en bellen worden. Als je in zone 2 of 3 bent, doe je er daarom goed aan om jouw smartphone óók op vakantie te sturen. Met de volgende tips blijven je kosten binnen de perken:

  • Zet je mobiele internet alleen aan als je het wél gebruikt. Schakel het daarna weer uit.
  • Zet dataroaming uit, anders blijft je smartphone continue berichten downloaden.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps die je offline kunt gebruiken (je kan bijvoorbeeld Google Maps-kaarten offline bewaren).
  • Wifi-hotspots zijn je allerbeste vrienden buiten de EU.
  • Koop een lokale simkaart om op jouw bestemming goedkoper te bellen en internetten. In een telefoon met dual sim kun je je eigen simkaart gewoon laten zitten.
  • Belangrijk om te weten: word jij gebeld door iemand uit Nederland, dan betaal jij de kosten.

Waarom kost bellen naar het buitenland nog wel extra?

Het Engelse werkwoord to roam betekent rondzwerven. De Europese roaming-afspraken gelden dan ook alleen wanneer je, zogezegd, jouw territorium verlaat. Blijf je in eigen land, dan ben je niet aan het roamen en kost naar het buitenland bellen wél extra. Voor het bellen van Nederland naar EU-landen betaal je bij Simyo momenteel € 0,23 per minuut. Check op de tarievenpagina hoeveel je precies betaalt bij bellen van Nederland naar het land van jouw keuze.

Waarom roaming uitzetten in het buitenland?

Heb je geen internetbundel en/of reis je naar een bestemming buiten de EU? Dan kun je hoge kosten maken wanneer je in het buitenland bent. In deze gevallen is het slim om je roaming uit te zetten.

Heb je een internetbundel en reis je binnen de EU? Zet roaming dan aan. Wanneer roaming is uitgeschakeld, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Het is raadzaam om deze functie in te schakelen wanneer je binnen de EU reist. Binnen de EU blijft je abonnement geldig, zodat je gewoon kunt internetten zoals je dat in Nederland zou doen.

Roaming activeren bij je provider

Voordat je het thuisfront kunt appen of mobiel internet kunt gebruiken moet je eerst bij je provider de roaming-optie inschakelen. Via Mijn Simyo of in de Mijn Simyo-app doe je dat op de volgende manier:

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Schuif de slider naast ‘Bellen in en naar het buitenland’ naar rechts om in het buitenland te kunnen bellen.
  • Wil je in het buitenland ook internetten? Schuif dan ook de slider naast ‘Internet op je mobiel in het buitenland’ naar rechts.
  • Goed om te weten: bij Simyo kun je in het buitenland alleen mobiel internet gebruiken als je op Mijn Simyo óók de optie voor bellen in het buitenland inschakelt.
  • Klaar? Start dan je telefoon opnieuw op, zodat de instellingen kunnen laden.

Hoe krijg je internet in het buitenland?

Om in het buitenland mobiel te internetten, schakel je op je smartphone de optie voor roaming in. Voor telefoongesprekken hoef je geen optie in te schakelen; zodra je mobieltje verbinding maakt met de lokale provider kun je in het buitenland bellen.

Hieronder volgen algemene instructies voor het instellen van roaming op Android-toestellen en op iPhones. Via onze toestelhulp zie je ook welke schermen en opties je moet doorlopen.

Roamen op je Android smartphone

  • Volg de stappen hieronder en dan heb jij in no time het roamen geregeld.
  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Verbindingen’.
  • Druk op ‘Mobiele netwerken’.
  • Schuif de slider naast ‘Gegevensroaming’ naar rechts om roaming in te schakelen.

Roamen op je iPhone

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
  • Druk op ‘Opties mobiele data’.
  • Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts om roaming aan te zetten.

Voor zowel internetten als bellen in het buitenland selecteert je toestel automatisch het juiste netwerk. Wil je zelf het netwerk selecteren? Dit lees je verderop in de tekst.

Geen netwerk gevonden? Zo los je het op

Maakt je smartphone in het buitenland niet automatisch verbinding met een plaatselijk netwerk? Zet ‘m dan eerst even een paar minuutjes uit en daarna weer aan. Je simkaart probeert zich dan opnieuw aan te melden. Mocht het daarna nóg niet lukken? Zoek dan handmatig een mobiel netwerk.

Zelf een netwerk kiezen op je Android smartphone

  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Verbindingen’.
  • Druk op ‘Mobiele netwerken’.
  • Druk op ‘Netwerkoperators’.
  • Druk op ‘Netwerken zoeken’.
  • Je Android smartphone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.

Zelf een netwerk kiezen op je iPhone

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Druk op ‘Aanbieder’.
  • Schuif de slider naast ‘Automatisch’ naar links om de optie uit te schakelen.
  • Je iPhone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.

Krijg je geen verbinding met het door jou gekozen mobiele netwerk? Dan heeft je provider geen roamingovereenkomst met het plaatselijke mobiele netwerk. Geen paniek, want er zijn vrijwel altijd plaatselijke mobiele netwerken waarmee je eigen provider wél een roamingovereenkomst heeft. Jouw eigen provider kan je vertellen welke mobiele netwerken dat zijn.

Geen verbinding? Zo los je het op

Simyo bellen en internetten in het buitenland checklist

Niet gelukt?

Kun je ondanks bovenstaande aanwijzingen geen verbinding met een lokaal netwerk maken? Dan is de kans groot dat er simpelweg geen netwerkdekking is, bijvoorbeeld omdat je in een natuurgebied bent. Voor meer duidelijk neem je contact op met de klantenservice van je provider. Let op: deze heeft vaak een ander nummer als je belt vanuit het buitenland. Bij Simyo is dat +31 20 200 30 07.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.