Je smartphone als afstandsbediening

Bedien je apparaten thuis met je smartphone

Slimme tips

Het is avond. Vanuit je luie stoel kijk je televisie, maar het programma dat je kijkt is saai en je krijgt het een beetje koud. Je pakt daarom je smartphone, om de kachel wat warmer te zetten, maar ook om een film vanuit de cloud te streamen naar je televisie. Je smartphone als afstandsbediening van alle apparaten in je huis: toekomstmuziek? Echt niet.

Internet of things

Voor het scenario dat zojuist is geschetst, bestaat een naam: internet of things. Dit komt er in het kort op neer dat huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine, verlichting en kachel, via internet in verbinding staan met je smartphone. Via een app op je smartphone kun je deze apparaten bedienen. De eerste internet of things-apparaten zijn al te koop.

Wasmachine bedienen

wasmachine besturen met telefoonSamsung heeft bijvoorbeeld al een wasmachine die je met je smartphone bedient. In deze wasmachine is een droger ingebouwd. Met de app kun je, als je niet thuis bent, de wasmachine opdracht geven om verschillende soorten was- en droogprogramma’s te laten draaien. Zo is de kleding die je ’s avonds na je werk aan wil schoon en droog als je thuiskomt!

Stofzuiger activeren

stofzuiger besturen met telefoonNooit meer stofzuigen en tóch een schoon huis hebben? Dankzij robotstofzuigers is dat mogelijk. Je activeert de robotstofzuiger met je smartphone en hij gaat aan het werk. Als hij klaar is, rijdt hij zelf weer naar zijn oplaadpunt. De stofzuiger is dan voor de volgende keer weer opgeladen!

Smart home

Met je smartphone kun je dankzij het internet of things in het huishouden al veel doen. Zo kun je de stofzuiger activeren en de wasmachine aanzetten. Prettig natuurlijk, maar fabrikanten als Apple, Google en Samsung gaan met ‘smart homes’ nog een stap verder. In een smart home analyseren je huishoudelijke apparaten je gedrag, zodat ze daar later op anticiperen. Om het anders te omschrijven: met je smart home krijgt je huishouden een digitaal brein dat jouw gedrag registreert en analyseert. Je huishoudelijke apparaten passen zich aan jouw behoeftes en gewoontes aan.

Slimme kachel

nestNest is een slimme thermostaat van Google. Nadat Nest is geïnstalleerd in je huis, analyseert de slimme thermostaat je gewoontes. Aan de hand van je gedrag maakt Nest een gepersonaliseerd verwarmingsschema. Zo blijft de kachel bijvoorbeeld op woensdagochtend aanstaan, omdat Nest na analyses weet dat je dan thuis werkt. Natuurlijk kun je via de thermostaat en de app op de smartphone altijd de temperatuur aanpassen. Via de Nest-app kun je het verwarmingsschema voor de volgende zeven dagen instellen.

Er zijn kachels op komst die nóg slimmer zijn dan Nest. Deze kachels staan continu in contact met je smartphone. Rij je aan het einde van je werkdag naar huis? Dan rekent de kachel aan de hand van verkeersinformatie je verwachte aankomsttijd uit. De kachel weet dankzij informatie uit het verleden precies hoe lang hij nodig heeft om het huis op de door jou gewenste temperatuur te krijgen. Hierdoor heeft je huis altijd de juiste temperatuur als je de voordeur open doet.

Slimme verlichting

verlichtingStel: Jij en je partner verlaten ’s avonds de woonkamer en vertrekken allebei naar de slaapkamer. Een slim verlichtingssysteem concludeert dat jullie gaan slapen. In de huiskamer gaat de verlichting dan automatisch uit. De lampen in de huiskamer gaan ’s ochtends dankzij sensoren automatisch aan als je binnen komt. Je verlichting staat daarmee nooit onnodig aan, waardoor je stroom bespaart!

Een voorbeeld van slimme verlichting is Philips Hue. Deze lampen gaan automatisch aan als je thuis komt. Hoe dat kan? Philips gebruikt ‘geo fencing’. De verlichting pikt het GPS-signaal van je smartphone op als je bijna thuis bent. Je komt dan nooit thuis in een donker huis!

Slimme beveiliging

beveiligingSmartphones beschikken steeds vaker over betere beveiligingsfuncties, zoals vingerafdruksensors, gezichtsherkenning en irisscanners. Maar wat als je die mogelijkheden toepast op de beveiliging van je huis? Dan kun je je huissleutel thuis laten en de deur van je huis open doen met je smartphone. Natuurlijk gaat de deur pas open nadat de smartphone je vingerafdruk heeft gescand. Via GPS ziet het slimme beveiligingssysteem dat je inderdaad bij de voordeur staat, waardoor de deur open kan.

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat zo’n beveiligingssysteem werkelijkheid is. De beveiliging van vingerafdruksensors in smartphones zou nog niet altijd compleet waterdicht zijn. De gegevens van je vingerafdruk zouden bij de Samsung Galaxy S5 te onderscheppen zijn voordat dit wordt opgeslagen in een beveiligd systeem van de smartphone.

Met slimme beveiligingssystemen, zoals Canary, hou je op afstand de beveiliging van je huis in de gaten. Via de smartphone-app van Canary kun je live de camerabeelden van je huis bekijken. Hierdoor kun je alarm slaan als het beveiligingssysteem bewegingen in je huis opmerkt. Het systeem ziet trouwens wel het verschil tussen je huisdier en een inbreker.

Slimme beveiligingssystemen bieden meer dan alleen beveiliging tegen inbrekers. Canary meet de luchtkwaliteit in je huis en de temperatuur. De slimme thermostaat van Nest is uit te breiden met Protect. Dit is een rook- en koolmonoxidemelder die een bericht naar je smartphone stuurt zodra er alarm is.

Je smartphone als afstandsbediening

je smartphone als afstandsbedieningDe voordelen van je smartphone als afstandsbediening voor apparaten in je huis zijn duidelijk. Slimme toepassingen zorgen ervoor dat verlichting of verwarming niet onnodig blijft aanstaan. Hierdoor heb je meer controle over je huishouden als je niet thuis bent. Maar je smartphone als afstandsbediening: hoe werkt dat precies?

Je hebt meer nodig dan alleen apps op je smartphone om van je telefoon een afstandsbediening te maken. Gebruik je een wasmachine van een paar jaar oud? Dan kun je elke app downloaden die je wil: je was gaat er niet automatisch van draaien. De wasmachine moet die mogelijkheid dus echt zelf bieden.

De apparaten die je wil bedienen moeten internet hebben. Alleen dan ontvangt bijvoorbeeld de lamp van jou de opdracht om aan of uit te gaan. Daarnaast moet de fabrikant van het apparaat een app hebben ontwikkeld. Alleen op die manier kun je met je smartphone je stofzuiger de opdracht geven het huis schoon te zuigen.

Auto’s steeds vaker op de digitale snelweg

carplayIn het huishouden kun je apparaten steeds meer online bedienen. Ondertussen zijn auto’s uitgerust met de modernste apparatuur, maar is het opvallend hoe weinig auto’s verbonden zijn met internet. Toch zijn steeds meer auto’s ook actief op de digitale snelweg. Dit biedt mogelijkheden voor je smartphone. Zo zijn er auto’s die je kunt openen en starten met je smartphone. Met Android Auto en CarPlay brengen Google en Apple hun eigen computersysteem naar de auto. Dit zijn dus complete computersystemen voor de auto, niet apps voor je smartphone. Met deze systemen kun je door middel van spraakopdrachten iemand bellen, een bepaald liedje luisteren of file-informatie inzien.

Privacy

Beveiligen smartphoneFabrikanten krijgen dankzij het internet of things en smart home-systemen steeds vaker toegang tot niet alleen je huis, maar ook je leefgewoonten. Dit heeft natuurlijk voordelen, want het verbetert je levenscomfort. Je hoeft niet meer te stofzuigen, de kachel gaat automatisch uit waardoor je geld bespaart en je huis is goed beveiligd tegen inbrekers.

Toch kleeft er ook een nadeel aan het feit dat fabrikanten steeds vaker toegang krijgen tot je huis. Wil je dat fabrikanten als Apple of Google je leefgewoonten beter leren kennen? Dat is een afweging die je moet maken. Informatie over je leefgedrag wordt opgeslagen, zodat diensten beter op je behoeften aansluiten. Je leven wordt hierdoor comfortabeler en waarschijnlijk meer luxueus, maar fabrikanten nemen zo vaak bij jou thuis écht ‘een kijkje in de keuken’.