.

smart home telefoon afstandsbediening huis
Terug naar overzicht
25,842x gelezen

Het is avond. Vanuit je luie stoel kijk je tv, maar het programma is saai en in huis is het ook een beetje koud. Met je telefoon zet je daarom de kachel wat warmer en stream je vanuit de cloud een spannende film naar je tv. In een smart home kan het en daarin is jouw telefoon de afstandsbediening van alle smart home apparaten. Ontdek hier wat er allemaal mogelijk is!

Wat is een smart home?

wat is een smart homeEen smart home is een slim huis met slimme apparaten die automatisch taken uitvoeren. Zoals het hoger zetten van de kachel zodra jij thuis bent. Of het automatisch inschakelen van verlichting als het donker wordt. Zo’n smart home is allang niet meer iets van de toekomst. Elk huis - hoe oud of klein hij ook is - kan ‘smart’ worden. Hoe? Dankzij internet of things.

Wat is internet of things?

Iwat is internet of thingsnternet of things is de verzamelnaam voor op het oog normale huishoudelijke apparaten die je met internet kunt verbinden. Op die manier zijn dit smart home apparaten die je via een app op je telefoon bedient. Zo zet je met een druk op de knop een wasje aan of schakel je de kachel uit.

Hoe maak ik mijn eigen smart home?

Iedereen kan zijn eigen smart home maken. Smart home apparaten zijn makkelijk in gebruik en worden bovendien steeds goedkoper. Voor een paar euro heb je bijvoorbeeld al een slimme lamp. Ontdek hieronder op welke manieren jij je huis ‘smart’ maakt.

Slimme verlichting

smart home slimme verlichtingWil je zonder veel moeite en geld het ‘smart home gevoel’ krijgen? Slimme verlichting is een mooie manier om te beginnen met de bouw van jouw smart home. Een slim lichtbolletje kost een paar euro en die past gewoon in de lampen bij jou thuis. Met apps als Nedis Smart Life bedien je ze. Handig: met deze app kun je meerdere lichten toevoegen aan ‘kamers’. Zodat je in een keer alle verlichting in bijvoorbeeld je woonkamer dimt. Ideaal als je samen romantisch een film via de Chromecast van je telefoon streamt naar je tv!

Complete systemen voor slimme verlichting zijn er ook, zoals Philips Hue. Deze lampen gaan automatisch aan als je thuis komt. Hoe dat kan? Philips gebruikt ‘geo fencing’. Hue pikt het GPS-signaal van je smartphone op als je bijna thuis bent en zet de verlichting dan aan.

Slimme kachel

Nooit meer wakker worden in een koud huis? Of thuiskomen in een kille woonkamer? Een slimme kachel zorgt dat jouw woning altijd op temperatuur is als jij thuis bent. Een goed voorbeeld is de Google Nest. Zodra je deze installeert, analyseert deze slimme thermostaat je gewoontes. Op basis hiervan maakt Nest een gepersonaliseerd verwarmingsschema.

Zo blijft de kachel bijvoorbeeld op woensdagochtend aanstaan, omdat Nest na analyses weet dat je dan thuis werkt. Via een app op je telefoon kun je altijd de temperatuur aanpassen. En met de Nest-app kun je het verwarmingsschema voor de volgende zeven dagen instellen. Handig als je op vakantie gaat en je niet onnodig wilt stoken. Makkelijk bespaard!

Slimme beveiliging

smart home slimme beveiligingMet smart home apparaten is het ook makkelijker om je huis beter te beveiligen. Hier heb je geen duur beveiligingsbedrijf meer nodig: slimme beveiliging installeer je makkelijk zelf. Zoals een slimme deurbel, waarmee je ziet wie er aanbelt. Of een Nest Cam onder het afdakje bij de achterdeur, die ’s nachts bij beweging automatisch opneemt. Stuk voor stuk smart home apparaten met een afschrikkende werking. Fijn om te weten: deze apparaten werken allemaal draadloos. Je hoeft dus niet allerlei internetkabels door je huis naar buiten te trekken.

Slimme rook- en koolmonoxidemelders

Sommige smart home apparaten werken meer op de achtergrond. Zo heb je slimme rook- en koolmonoxidemelders. Deze kunnen niet alleen hard piepen (wel zo belangrijk), maar communiceren ook via een app op je telefoon. Zo weet je precies hoeveel batterij ze nog hebben en welke rookmelder rook detecteert. Op deze, minder opvallende manier, is je woning dus ook al snel ‘smart’ én veiliger.

Moet jouw woning écht superslim worden? Dan kun je slimme rook- en koolmonoxidemelders bijvoorbeeld koppelen aan slimme Philips Hue-verlichting. Gaat de rookmelder af? Dan gaat de slimme verlichting ook knipperen. Zo is het alarm voor niets en niemand te missen.

Je huis ‘automatiseren’ met smart home apparaten

huis automatiseren smart home apparatenMet smart home apparaten als verlichting die je met een druk op de app-knop aanzet is je woning op een makkelijke manier al slim. Eén echt smart home doet dit soort dingen automatisch en begrijpt precies wanneer jij welke handeling wilt laten uitvoeren. Een écht smart home is, kortom, geautomatiseerd. Tijd voor wat voorbeelden!

Automatische gordijnen

In superslimme huizen werken smart home apparaten met elkaar samen. Bijvoorbeeld: de slimme bewegingssensor ziet dat jij ’s ochtends van de trap naar beneden loopt. Dit laat hij weten aan je slimme gordijnen, die daarop automatisch opengaan. Hallo uitzicht!

Wasmachine bedienen

Slimme wasmachines zijn er ook. Hierbij hoef je alleen zelf de was en het wasmiddel in de machine te stoppen en vervolgens bepaalt de slimme wasmachine het juiste moment om te beginnen. Bijvoorbeeld in daluren voor stroom, zodat je een lagere energierekening krijgt.

Stofzuiger activeren

smart home slimme stofzuigerNooit meer stofzuigen en tóch een schoon huis hebben? Dankzij robotstofzuigers is dat mogelijk. Deze stofzuigers gaan op momenten dat je niet thuis bent aan het werk. Zit zijn werk erop? Dan rijdt hij zelf weer naar zijn oplaadpunt. Zo kom jij thuis in een schoon huis en is de stofzuiger volgende keer weer opgeladen.

Hoe zit het met je privacy in een smart home?

smart home apparaten privacyFabrikanten krijgen dankzij het internet of things en smart home apparaten steeds vaker toegang tot niet alleen je huis, maar ook je leefgewoonten. Goed om te weten: deze data wordt vaak anoniem en versleuteld opgeslagen. Toch is het goed om kritisch naar een product te kijken voordat je ‘m in huis plaatst. Zo is het gebeurd dat slimme webcams niet goed beveiligd waren, zodat anderen een kijkje in huizen konden nemen. Vooraf goed research doen, helpt je om te weten of de beveiliging van een smart home apparaat in orde is.

Je smartphone als afstandsbediening

smart home smartphone als afstandsbedieningOnze huizen worden steeds slimmer. Handig, want jij hebt zo minder omkijken naar de huishouding en op deze manier bespaar je geld op bijvoorbeeld je energierekening. Het wordt steeds makkelijker om je huis slim te maken en dat komt omdat je telefoon de afstandsbediening van je huis is.

Alle smart home apparaten zijn via apps te bedienen. En zo is jouw telefoon dus de spin in het slimme web. Het enige dat je moet doen? Zorgen dat hij is verbonden met wifi, want zo kun je alle apparaten thuis aansturen. Die zitten immers op hetzelfde netwerk. Extra voordeel: zo verbruik je ook geen MB’s van je Sim Only internetbundel. Twee vliegen, één klap!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.