.

Terug naar overzicht
17,741x gelezen

Tegenwoordig kun je zelfs met je telefoon hele mooie foto’s maken. Maar hoe kun je dit dan het beste doen als het zo snel donker is in deze wintermaanden? Wij leggen je aan de hand van een aantal tips uit hoe je de mooiste foto’s in het donker maakt.

1. Speel met je ISO en sluitertijd

Met de ISO kun je instellen hoe gevoelig je sensor is voor licht. Probeer hier dus een beetje mee te spelen. Houd echter wel in je achterhoofd dat je hiermee waarde verliest door ruis. Dit kun je weer aanpassen met de sluitertijd. Het is dus belangrijk deze twee variabelen te onthouden tijdens het schieten.

2. Pas je witbalans aan

Een goede witbalans is belangrijk voor een foto die er niet te gemaakt uit ziet. Door met je instellingen te sparren, kun je een juiste balans vinden. Vaak kun je Auto gebruiken, maar het kan geen kwaad de andere opties ook even te bekijken.

3. Zorg voor genoeg licht

Een inkoppertje, maar we merken het allemaal: in de winter hebben we kortere dagen. Vooral met deze donkere winterdagen heb je dus weinig daglicht. De flitser van je camera maakt foto’s erg plat en koud, dus gebruik liever schemerlampen of schuif wat extra kaarsjes bij. Perfect om de wintersfeer vast te leggen. Je omgeving gebruiken, wil ook vaak helpen. Ga bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal staan en zorg dat de mensen op de foto altijd met hun gezicht naar het licht toe staan. Een andere optie is de zaklamp functie van een andere telefoon gebruiken. Dit heeft een ander effect dan het gebruik van een flits, omdat je hierdoor goed kunt focussen op het object.

4. Gebruik geen zoom

Gebruik nooit de digitale zoom. Dit gaat namelijk ten koste van de kwaliteit. Dat komt omdat je niet inzoomt op je onderwerp, maar alleen het beeld vergroot. Loop dus gewoon wat dichter naar je onderwerp toe. Let er daarnaast ook op dat je goed focust. Heb je je focus goed ingesteld op je onderwerp, dan kan de foto ook lichter worden. Focus je op bijvoorbeeld een lantaarnpaal dan wordt het object vanzelf donkerder.

5. Stabiliteit is key

Hoe vaster je hand, hoe scherper de foto. Vooral met weinig licht, is de kleinste beweging al te zien en is je foto onscherp. Gebruik daarom twee handen en zet je ellenbogen tegen je lichaam voor meer stabiliteit. Een tafel, stoel gebruiken om je handen op te zetten helpt natuurlijk ook al veel. Een foto is daarnaast mooier als hij recht is. Zet daarom de grid-lijnen aan in je camera, zo houd je nooit meer je telefoon scheef.

6. Filter als hulpmiddel

Een filter hier en daar zorgt er ook voor dat je foto net iets lichter uit de edit komt. Zo kun je ook al een boel goedmaken.

7. Zet de flitser uit

Als je een mooie foto in het donker wilt maken, kun je de flitser van je camera beter uitzetten. De flits kan resulteren in overbelichting van de objecten en ook wordt de helderheid er niet beter op. Maak bij het fotograferen liever gebruik van het licht in je omgeving. Hierdoor heb jij het eindresultaat van de foto beter in de hand!

Wat doe jij om de mooiste foto’s in het donker te maken?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.