.

Dit zijn de 7 beste boeken-apps
Terug naar overzicht
9,052x gelezen

Ben jij een fervent boekenlezer oftewel een diehard boekenwurm? Dan wil je vast elke pagina verslinden, ook vanaf je telefoon of tablet. Maar welke apps zijn daar het beste voor? Die speurtocht besparen we je! In dit blog tippen we de beste (luister)boeken-apps, zodat jij direct - digitaal - de pagina’s kan gaan verslinden met je ogen óf je oren.

Wat is een boeken-app eigenlijk?

Met een boeken-app krijg jij de mogelijkheid om naast de papieren varianten, ook digitaal boeken te lezen (of te beluisteren). Sommige mensen gebruiken hier een e-reader voor, omdat je dankzij e-readers niet alleen veel meer boeken mee kunt nemen op vakantie (je hoeft geen stapels boeken mee te zeulen). Daarnaast is digitaal lezen ook een stuk goedkoper én duurzamer. 

Maar je kunt net zo goed je telefoon of tablet gebruiken om digitaal een boek te verslinden, of te genieten van een luisterboek. Dus boeken lezen op je telefoon! Met een beetje mazzel is de boeken-app gratis, lang leve de gratis boeken lezen-apps, maar meestal werkt de app hetzelfde als bij een Spotify- of Netflix-abonnement; je krijgt een groot aanbod aan boeken die je kunt lezen of luisteren, plus je krijgt de nieuwste van de nieuwste titels voorgeschoteld voor een vast bedrag per maand.

De boeken-apps op een rij

Je hebt vast een aantal vragen die je direct te binnen schieten bij dit onderwerp. Zoals: wat zijn nou de beste boeken-apps? Waar kun je gratis boeken online lezen? Of Waar kan je gratis e-books downloaden? 

Om jou een eindje op weg te helpen hebben we een aantal populaire en fijne boeken-apps geselecteerd. Van gratis boeken-apps tot apps met een abonnement, zodat jij boeken kunt lezen en beluisteren op je telefoon (of tablet). Deze zijn (op één na) geschikt voor zowel Android als iOS. Daar gaan we!

Google Play Books

Google staat al lang niet meer alleen bekend om zijn slimme zoekmachine, want Google heeft voor ongeveer alles een app in petto. Dus ook in het land van de e-books ontbreekt Google niet en heeft het dus ook een boeken-app.

Met de handige Google Play Books-app heb jij een overzichtelijke en fijne lees-app op je telefoon. De app synchroniseert automatisch met alle apparaten waarop je de app hebt geïnstalleerd en houdt bij waar je bent gebleven met lezen. En naast het lezen van e-boeken, kun je ook naar je favoriete luisterboek luisteren, een stripboek lezen of hard aan de studie met je studieboeken. 

De app is gratis te downloaden, plus in de Play Store of App Store kun je veel gratis e-boeken downloaden. Wil jij de nieuwste van de nieuwste boeken én luisterboeken downloaden? Dan kun je deze kopen - prijzen variëren tussen de € 2 en € 15.

Download Google Play Books voor iOS of Android.

Kobo Books

‘s Werelds meest gewilde en bekende e-reader is de Kobo, dit is zo’n beetje de heilige graal onder de fanatieke e-readerbezitters. Deze e-reader heeft - uiteraard - ook een eigen boeken-app. Met de app heb je toegang tot een digitale boekenkast van meer dan 6 miljoen titels om te downloaden. Van e-books tot luisterboeken, beeldromans en kinderboeken. 

In de app kun je de boeken downloaden, en direct lezen in de app op je smartphone, tablet of e-reader. Wel moet je hiervoor een Kobo Plus abonnement afsluiten en kun je kiezen uit drie verschillende type abonnementen, vanaf € 9,99 per maand. 

Hiermee heb je toegang tot een gigantische (gratis)  hoeveelheid boeken én kun je je abonnement gebruiken op vijf verschillende apparaten. De eerste maand is gratis, dus je kunt eerst kijken of het bij je past of dat je liever voor een andere app gaat. 

Download Kobo voor iOS of Android.

Storytel

Het Zweedse Storytel is mateloos populair in Nederland (en nog 24 landen). En dat is niet zonder reden. Want de app heeft - zoals het een boeken-app betaamt - heel wat fijns in petto. Zo kun je luisteren, lezen en luieren met de mooiste verhalen onder de knop. 

In de app heb je keuze uit ruim 350.000 verhalen van Nederlandse en internationale auteurs. Vanaf € 12,99 heb je een Unlimited abonnement bij Storytel waarmee je met één account onbeperkt kunt lezen en luisteren. Wil jij voor het gezin een abonnement afsluiten? Dan kies je voor het Family-abonnement en betaal je vanaf € 16,99 per maand. De eerste maand is bij beide abonnementen gratis, dus ben jij daarna helemaal fan? Dan weet je wat je te doen staat! 

Switchen naar een andere dienst? Je kunt je abonnement - net als bij de overige boeken-apps - elke maand opzeggen. Lekker flexibel dus!

Download Storytel voor iOS of Android.

Online Bibliotheek

Haal meer uit je bieb! Ben je lid van een (lokale) bibliotheek in Nederland? Dan kun je gebruikmaken van de gratis e-books die je kunt huren door de Bibliotheek-app te downloaden. Los van je standaard bibliotheek-abonnement, betaal je dus niets extra’s voor het gebruik van deze app. 

In de app zie je alle e-books of luisterboeken die je eerder gehuurd hebt en krijg je het allernieuwste aanbod per genre getipt. Ben jij een echte thrillerfan of word jij juist gelukkiger van een ontroerende non-fictie roman? Voor elk type lezer is er wat wils, en er is genoeg keuze voor elk leesmoment op je smartphone of tablet.

Download de Online Bibliotheek-app voor iOS of Android

Wattpad

Ben je wat jonger en wil jij niet alleen verhalen lezen en luisteren, maar ook verhalen schrijven én delen? Dan is Wattpad dé app voor jou. Het online platform heeft duizenden professionele en amateurschrijvers die hun verhalen delen. Op de handige app kun je de verhalen lezen en zelf je eerste schrijfsels delen met de wereld. 

De app is vooral populair onder tieners, waar de verhalen ook op zijn aangepast. Zo vind je er veel verhalen over liefdes op de middelbare school, coole jongens, fanfiction, boybands, populaire YouTubers en verhalen over Netflix-favorieten binnen die leeftijdscategorie. Goed nieuws voor je portemonnee: de app is gratis!

Download Wattpad voor iOS of Android.

Apple Books

Uiteraard kan Apple niet uitblijven met een eigen boeken-app. Apple Books (voorheen iBooks)  bestaat al geruime tijd. Hij staat standaard op je iPhone, iPad, Apple Watch of iPod touch en voorziet boekenminnende Apple-gebruikers een scala aan mooie verhalen om te lezen én te luisteren. Met de app op zak heb je toegang tot miljoenen boeken en audioboeken van zowat elke categorie; van romantiek tot stripboeken. 

In de geïntegreerde Book Store kun je de hitlijsten van dat moment bekijken en de nieuwste releases downloaden. Je betaalt met Apple Books per download, en zit dus niet vast aan een abonnement. Daarnaast kun je de (luister)boeken die je downloadt gewoon delen met je gezin via je iCloud. Wil je de app personaliseren? Dan kun je je slag slaan. Want je kunt de lettertypes en paginakleuren helemaal aanpassen naar jouw wens, zodat je optimaal kunt genieten van je lees- of luistermoment. 

Door de ‘Schuifweergave’ te activeren kun je instellen dat je vloeiend door de pagina’s wilt gaan, in plaats van bijvoorbeeld bladeren van pagina naar pagina. Maar er is wel een nadeel, Apple Books is alleen beschikbaar voor iOS. Gelukkig staan er genoeg alternatieven voor Android-gebruikers in dit lijstje. 

Download Apple Books voor iOS.

Amazon Kindle

Je bibliotheek in je zak! Met Kindle, dé boeken-app van Amazon, kun je je favoriete boeken lezen waar en wanneer je maar wilt. Hoe het werkt? Je hebt geen abonnement, maar koopt in de Amazon-webshop een e-boek, en opent deze in de app op je telefoon (of tablet of e-reader). Zo simpel kan het zijn! Je betaalt dus per boek, en niet per maand. De app heeft ook extrahandige functies, om het lezen nog prettiger te maken. Denk aan de woordenlijst en vertaalfunctie, waarmee je de betekenis van bepaalde woorden snel kunt achterhalen. Maar je kunt ook het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur van je pagina’s aanpassen. Wat ook handig is, is dat de app een digitale boekenlegger heeft, althans een functie die er verdacht veel op lijkt. Zo kun je je leesvoortgang bijhouden en precies zien waar je gebleven bent met lezen en hoeveel procent van het boek je al gelezen hebt. Daarnaast berekent de app hoeveel tijd je nog nodig hebt voor het hoofdstuk, kijkend naar je leessnelheid. Wil jij bepaalde zinnen of alinea’s onthouden voor later? Dan kun je teksten markeren, delen of een notitie plaatsen.

Download Amazon Kindle voor iOS of Android.

Zorgeloos lezen en luisteren met Simyo

Wil jij optimaal genieten van je lees- of luistermoment, en overal en altijd boeken kunnen downloaden zonder haperingen? Kies dan via Mijn Simyo of de Mijn Simyo-app een Sim Only-bundel uit die bij jouw voorkeuren past. Een maandje een hogere internetbundel in verband met een naderende vakantie? Dat kan, dan zet je hem na die maand gewoon weer terug. Zo gepiept!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.