.

De beste authenticatie apps
Terug naar overzicht
2,787x gelezen

Veilig inloggen bij websites en apps wordt met steeds slimmere internetcriminelen een grotere uitdaging. Gelukkig zijn daar onze helden: authenticator-apps. Deze digitale bodyguards helpen jou om veilig in te loggen middels tweestapsverificatie. Hoe de apps werken en wat de beste apps zijn voor Android en iOS lees je hieronder.

Wat is een authenticator-app?

Goede vraag! Want alleen de naam zelf zegt niet zo heel veel. In het Nederlands heet dit type apps ‘authenticatie-apps’. Deze apps zorgen ervoor dat er een tweede beveiligingslaag wordt toegevoegd bij het inloggen. Naast het inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord, zorgt dit type apps voor extra beveiliging. 

Je account zit bij wijze van spreken achter twee beveiligingsmuurtjes:

  1. Je gebruikersnaam en wachtwoord
  2. Een tweestapsverificatie

Vaak gebeurt tweestapsverificatie met een sms-code, maar nog veiliger is het met een authenticator-app. Deze app genereert continu een nieuwe unieke beveiligingscode die je bij een website, app of programma moet invoeren. Hierdoor ben jij extra beveiligd tegen internetcriminelen. 

Zelfs al hebben criminelen toegang tot jouw inloggegevens (bijvoorbeeld door een datalek), dan hebben ze alsnog géén toegang tot jouw account, want ze hebben ook de unieke code uit de authenticator-app nodig. Ha! Zo ben jij ze mooi te slim af. Een tweestapsverificatie, oftewel tweefactorauthenticatie (2FA) is vaak niet verplicht, maar bij sommige apps kun je er niet omheen.

Hoe werkt een authenticator app?

Een authenticatie-app koppel je aan een account, zodat je met twee stappen inlogt in plaats van alleen met je inloggegevens. Wellicht ben je deze methode al gewend van sommige diensten zoals de bank of de Belastingdienst. Vaak krijg je dan per SMS een code toegestuurd.

Authenticator-app instellen:

  1. Download een app naar keuze (zie de voorgestelde apps hieronder).
  2. Koppel de app aan je account (in de app zelf).
  3. Gebruik bij het inloggen van de app of website naast je inloggegevens de unieke cijfercode.
  4. Nu krijg je (geheel veilig) toegang tot je account!

Handig: heb je de app al gekoppeld? Dan hoef je voortaan enkel stap 3 en 4 uit te voeren om in te loggen. 

De beste authenticator-apps op een rij

Nu ben jij natuurlijk razend benieuwd welke apps het beste zijn, zodat jij vanaf nu veilig en soepel aan de slag kunt met een tweestapsverificatie. We hebben de parels voor je van het net gevist, voor Android en iOS. Lees je mee?

Google Authenticator-app: meest toegankelijke authenticatie-app

Onze favoriete zoekmachine heeft naast veel fijne extra’s ook een topper van een authenticator-app. De app is momenteel zelfs de allerpopulairste authenticator-app en dat is met een reden. Want de app is heel toegankelijk, waardoor je je niet door een wirwar aan vage informatie hoeft te wurmen, voordat je aan de slag kunt. 

In de overzichtelijke interface zie je alle gekoppelde accounts en de timers, de timers geven aan wanneer de inlogcodes verlopen. Ook kun je jouw accountinstellingen exporteren, waardoor je bij overstap naar een nieuwe telefoon zo klaar bent.

Download Google Authenticator voor iOS of Android

Microsoft Authenticator: authenticatie-app met technische functies

Wil jij nét iets meer functies en technische mogelijkheden hebben, dan bij de Google Authenticator-app? Dan kun je je hart ophalen bij de handige app van Microsoft. Deze app werkt grofweg hetzelfde, maar heeft wel meer nuttige functies waardoor je er net iets meer uit kunt halen. Mits je daar behoefte aan hebt natuurlijk! Zo slaat de Microsoft Authenticator gekoppelde accounts automatisch op in je cloud, zelfs wanneer je telefoon kwijt is kun je deze makkelijk overzetten. 

Om toegang te krijgen tot de app kun je een vergrendelingsmethode instellen, zoals een vingerafdruk. Maak jij veel gebruik van andere Microsoft-apps? Dan kun je onderling supersnel zonder wachtwoord inloggen. Da’s pas handig!

Download Microsoft Authenticator voor iOS of Android.

PiM: authenticatie-app en digitale sleutel

Scan je gezicht of je vinger en PiM is geopend! KPN wilde ook een duit in het veiligheidszakje doen en kwam met een eigen authenticator-app op de proppen: PiM. De app heeft alles in zijn mars om jou altijd en overal op dezelfde manier te laten identificeren. Zo kun je de PiM-app gebruiken als authenticator, maar ook als digitale sleutel of pas. Zo kun je PiM bijvoorbeeld ook gebruiken bij het inloggen op Mijn Simyo!

De app is zowel zakelijk als privé te gebruiken dankzij de handige profielen. Zo kun jij al je zaken netjes gescheiden houden én het overzichtelijk bewaren. Leuke bijzaak: de app zit - anders dan bij Microsoft en Google - in een speels jasje. De app heeft verder geen technische poespas, en is heel toegankelijk in gebruik.

Download PiM voor iOS of Android.

Wil je inloggen met PiM bij Mijn Simyo? Dat werkt zo:

Kies tijdens het inloggen voor PiM.

  • Open de PiM-app en scan de QR-code op je computerscherm.
  • Bevestig in de PiM-app dat je wil inloggen.
  • Kun je de code niet scannen? Dan kun je via Mijn Simyo ook een eenmalige code naar de PiM-app laten sturen, na het invullen van je telefoonnummer.

Salesforce Authenticator: authenticatie-app met makkelijke koppeling aan CRM

Een extra beveiligingslaag toevoegen aan je online accounts? Check! De Salesforce Authenticator, doet wat een authenticator-app betaamt. Naast je gebruikelijke wachtwoord, voorziet de Salesforce-app je van een verificatiecode.  De app stuurt je een pushmelding waarmee je middels één klik kunt inloggen bij jouw account. 

Zijn er vertrouwde locaties zoals het kantoor of thuis? Dan herkent Salesforce deze en worden de wachtwoorden op die locatie automatisch geverifieerd. Werk je met het CRM-systeem van Salesforce? Dan kun je de twee makkelijk aan elkaar koppelen en kun je automatisch inloggen bij Salesforce. Zo gepiept!

Download Salesforce voor iOS of Android.

Twilio Authy: authenticatie-app voor alle platformen

De handige Authy-app kun je - anders dan bij de Google Authenticator - op alle platformen gebruiken. Dankzij de handige desktopversie hoef je geen telefoon erbij te pakken om in te loggen, de code vind je namelijk gewoon op je computer. Daardoor is de app lekker handig in gebruik. 

Daarnaast kun je de app, net als bij de Microsoft Authenticator beveiligen met een pincode of een vingerafdruk. Start je de app voor het eerst op? Dan moet je een account aanmaken, vanaf dan heb je altijd en overal (via de cloud) toegang tot je bestanden en wachtwoorden. Superhandig!

Download Twilio Authy voor iOS of Android.

Soepel apps downloaden op je nieuwe telefoon

Zoek jij nog een nieuwe telefoon om die authenticator-apps op te gebruiken? Dan kun je in de telefoonshop van Simyo terecht. Zo scoor je een mooie iPhone 12 (nu extrascherp geprijsd!), een Samsung A53 of een Reno8, in combinatie met een voordelig abonnement. Alleen een simkaart nodig? Sluit een Sim Only-abonnement af en kijk welke bundel bij je past. Zo betaal je nooit te veel én kun je maandelijks je bundel omhoog of omlaag zetten. 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.