Verborgen functies van je iPhone en Android-toestel

Slimme tips Telefoons & Tech

Er zijn zoveel functies te vinden op je telefoon dat je soms even verdwaald raakt in je eigen smartphone. Toch blijken er een paar handige functies voor iOS en Android te zijn, die nog niet iedereen weet te vinden. Wij geven je een aantal verborgen functies die je waarschijnlijk nog niet kent.

iPhone

Schud erop losoneplus 7 en oneplus 7 pro

Het overkomt je wel eens dat je een tekst aan het schrijven bent en toch niet helemaal tevreden bent met het bericht. Wil je helemaal opnieuw beginnen? Dan doe je dat in één handomdraai door met je telefoon te schudden. Je telefoon vraagt dan of je de tekst wilt herstellen. Heb je toch per ongeluk je bericht verwijderd? Dan draai je het gemakkelijk terug door je telefoon weer te schudden.

Van iPhone naar waterpas

Hangt dat ene fotolijstje nu recht of toch een beetje scheef? Een andere verborgen functie van de iPhone is de ingebouwde waterpas. Deze vind je bij de kompas-app. Als je de kompas-app naar links swipet, kom je terecht bij de waterpas.

Geen bril op?

Ben je je bril vergeten en kun je het allemaal niet zo goed zien? Vanaf iOS 10 vind je op je iPhone ook een vergrootglas. Zo kun je teksten en voorwerpen in je omgeving beter inzoomen. Open Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Vergrootglas en zet de schakelaar op groen.

Het laatst gebelde nummer terugbellen

Je kan je contacten die je voor het laatst hebt gebeld natuurlijk terugvinden onder het tabje ‘Recent’. Maar het kan wel eens voorkomen dat je net iemand ophangt en toch die persoon nog even wil spreken. Wil je dat snel doen?  Dan is er een handige short-cut voor. Druk op de groene belknop en het laatste nummer wordt direct voor je ingevuld. Om het nummer te bellen, druk je nog een keer op de belknop.

telefoon geschikt 4g prepaidMaak snel veel foto’s

Ben je bang dat je niet meteen het perfecte shot hebt? Houd de opnameknop ingedrukt en maak een hele serie aan foto’s. Zo weet je zeker dat er altijd een goede foto tussen zit. Twijfel je of je iets wilt filmen of toch liever een foto wilt maken? Wat heel handig is, is dat je tijdens het filmen ook foto’s kunt maken. Zo hoef je je opname niet te stoppen en heb je toch een foto gemaakt van het moment.

Meten is weten

Ben je vaak op zoek naar een meetlint om iets op te meten? Zoek niet langer en gebruik gewoon je iPhone. Open de Measure-app > volg de instructies > tik op het plusje om een startpunt te geven > beweeg je iPhone over het object dat je gaat meten > tik op het plusje om een eindpunt te zetten.

Android

De vingerafdrukscanner-hack

Het wil nog wel eens gebeuren dat je vingerafdrukscanner niet altijd goed werkt. Goed nieuws: dit kun je heel gemakkelijk oplossen. Ga naar Instellingen > Beveiliging en kies voor vingerafdrukinstellingen. De truc is om met één vinger, meerdere scans te maken. Probeer er eentje te maken van de linkerkant van je vinger en vervolgens van de rechterkant. De kans dat je vingerafdrukscanner je vinger herkent, is zo vele malen groter.

Swipe naar rechts in notificaties

Soms heb je het heel druk en word je afgeleid door notificaties die je eigenlijk op dat moment niet wilt zien. Deze notificaties stel je gemakkelijk een paar uur uit. Hoe je dat doet? Ga naar de notificatiebalk en swipe naar rechts, maar niet helemaal door. Vervolgens zet je een timer waarbij je aangeeft dat je een melding bijvoorbeeld over twee uur nog een keer wilt zien. Zo kan je in alle rust de notificatie bekijken.

Schermvergrendeling tekst

Je telefoon kwijtraken wil je natuurlijk liever niet. Maar wil je de kans vergroten dat je hem weer terugkrijgt? Zorg er dan voor dat je een tekst in je schermvergrendeling aanmaakt. Hier zet je bijvoorbeeld het nummer van een familielid of vriend in. Zo kan de eerlijke vinder van jouw telefoon sneller je telefoon teruggeven. Een schermvergrendeling tekst maak je aan in Instellingen > Beveiliging & Locatie > Schermvergrendeling > Bericht schermvergrendeling.

Foto of video?notch selfiecamera

Die vraag hoef je jezelf nooit meer te stellen. Met je telefoon kun je dit namelijk gewoon allebei, tegelijkertijd. Of eigenlijk: je kunt foto’s maken terwijl je aan het filmen bent. Handig toch? Zo mis je nooit meer een belangrijk moment terwijl je aan het filmen bent.

De LED-flitser als melder

Als je je telefoon op stille modus zet, is het soms nog steeds handig te zien of je een melding binnenkrijgt. De notificatie-melder zie je niet alleen van de voorkant, maar kan ook voor de achterkant van je telefoon ingesteld worden. Dit is voor Android echter alleen mogelijk bij Samsungtoestellen. Hoe je dit doet? Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Gehoor en Flitsmelding.

 

Weet jij nog andere verborgen functies van je iPhone of Android-toestel op te noemen?