.

vegan recepten wereld veganisme dag
Terug naar overzicht
25,286x gelezen

1 november is Wereld Veganisme Dag. Wil je vandaag even geen vlees? Met de lekkerste vegan recepten apps en vleesvervangers tover je iets heerlijks op tafel. Eet smakelijk!

Wat is vegan?

wat is veganVegan betekent dat je geen dierlijke producten gebruikt. Net als een vegetariër eet je geen vlees, maar je gebruikt ook geen andere producten waarvoor dieren zijn gebruikt. Denk aan eieren en zuivel, maar ook aan leer of bont. Veganisten gebruiken daarnaast geen producten die eerst op dieren zijn getest, zoals sommige cosmetica.

Wereld Veganisme Dag: bewustwording voor veganistisch leven

wereld veganisme dag 11 november1 november is Wereld Veganisme Dag. Deze dag bestaat sinds 1994 en is bedoeld om aandacht te vragen voor de veganistische levensstijl. En om voor bewustwording te zorgen over de impact van de bio-industrie en het gebruik van dierlijke producten in voedsel.

Hoewel het consumeren van veganistisch voedsel niet automatisch betekent dat het ook milieuvriendelijk is, heeft het gebruik van dieren bij het maken van voedsel veel invloed op het milieu. Zo komt er volgens Milieu Centraal veel bij kijken als je een stukje vlees eet.

waterverbruik dierlijk voedselVoor het eten van een hamburger, met vlees van de koe, moet bijvoorbeeld soja uit Zuid-Amerika naar Nederland komen. Dit is namelijk voor een deel het voedsel van de koe. In Zuid-Amerika worden veel oerwouden omgekapt om als bouwland voor soja te dienen. Ook grasland moet hiervoor wijken. Bij het ontbossen komen veel broeikasgassen vrij.

Voor de productie van vlees is daarnaast veel water nodig. Dieren moeten drinken, maar het vlees moet ook worden schoongemaakt. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.500 liter water nodig, aldus Nudge.nl. Ter vergelijking: voor 1300 calorieën graan is 500 liter water nodig.

Je kunt dus om verschillende redenen proberen vaker veganistisch te eten. Bijvoorbeeld omdat je tegen dierenleed bent, of omdat je op het milieu wilt letten. Of gewoon allebei natuurlijk!

De beste apps en sites voor vegan recepten

Steeds meer mensen eten weleens veganistisch. Ook het aantal fulltime veganisten blijft stijgen. Had de Nederlandse Vereniging voor Veganisten in 1996 ongeveer 16 duizend leden, in 2019 waren dat er 121 duizend. Goed nieuws: met de groei van het aantal veganisten, stijgt ook het aantal lekkere vegan recepten. Met deze apps vind je ze!

AH-app: handige filterfunctie voor vegan recepten

ah-app vegan receptenDe app van Albert Heijn is een handige alles-in-een-app rondom eten. Je kunt er makkelijk boodschappen mee laten bezorgen, maar de app barst ook van de recepten. Handig: de filterfunctie voor vegan recepten. Die stel je als volgt in:

 • Open de AH-app.
 • Druk op ‘Recepten’.
 • Druk rechtsboven op het zoek-icoontje.
 • Druk nu op ‘Filteren’.
 • Druk op ‘Speciale wensen’.
 • Selecteer ‘Veganistisch’ en druk op ‘Toepassen’.
 • Je kunt nu eventueel andere filters toepassen, zoals:
  • ‘Keuken’: wordt het de Hollandse pot met een lekkere vleesvervanger of ga je voor de Aziatische keuken?
  • ‘Seizoen’: zo eet je iets dat past bij het jaargetij.
  • ‘Soort gerecht’: ga je voor een lekkere salade, rijstgerecht of een pasta?
 • Alle filters ingesteld? Druk op ‘Toepassen’.
 • Tijd om iets lekkers uit te kiezen. Succes en eet smakelijk!

Je kunt de AH-app gratis downloaden voor Android en iOS. Tip: vergeet niet om ‘m te downloaden via wifi. Op die manier bespaar je MB's van je Sim Only abonnement.

Veggie Alternatives: handig om je recept vegan te maken

veggie alternatives vegan receptenHeb je een goed recept gevonden om te maken, maar zitten er dierlijke producten in? Met deze app check je of je deze kunt vervangen door vegetarische of veganistische alternatieven. Er zijn namelijk steeds meer (goede) vleesvervangers te koop. Zo maak je een heerlijk recept tóch vegan en heb je de bite waar veel vleesliefhebbers lastig zonder kunnen. Ideaal om minder vlees te eten zonder je eetpatroon rigoureus aan te passen.

Veggie Alternatives is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Lekker en simpele vegan recepten

Lekker en Simpel is een van de fijnere receptensites. Ideaal als je geen keukenprins(es) bent, maar toch wat culinairs op tafel wilt toveren. Bijvoorbeeld omdat je visite krijgt of omdat je jezelf als kok wilt ontwikkelen. Ook voor vegan recepten zit je goed bij deze site, want het heeft hiervoor een apart gedeelte. Wil je de lekkerste veganistische tosti’s maken? Of experimenteren met soepen, rijstgerechten, linzengerechten en andere vegan recepten? Op Lekker en Simpel zit je goed.

Vegan Challenge: handige site met vegan recepten

vegan challengeGa je vanaf Wereld Veganisme Dag de uitdaging aan om te kijken of je (een tijdje) vegan kunt leven? De site Vegan Challenge helpt je daarbij. Zo ook met veel vegan recepten. Handig, want op de site kun je zoeken op ingrediënt of trefwoord om een lekker recept te vinden. Eventueel kun je ook filteren op bereidingstijd of type gerecht, zoals voorgerecht, hoofdgerecht of dessert om het juiste vegan recept te vinden. Succes en eet smakelijk!

Nóg meer vegan recepten en lekker veganistisch eten

Ook de site Leuke Recepten heeft een apart gedeelte voor de beste vegan recepten. Hier vind je meer dan honderd gerechten. Daarmee is ook deze site een aanrader om een volwaardig veganistisch driegangenmenu op tafel te zetten. Aanraders? De vegetarische sushi voor een heerlijke verrassing als diner. Of de spiesjes van tempeh met pindasaus als borrelbite. De vegan pizza is ook het uitproberen waard. Mmm!

Vegan thuisbezorgen: soms ook een mogelijkheid

vegan thuisbezorgdGeen zin om te koken, maar wel om lekker iets veganistisch te laten bezorgen? In sommige steden kan dat. Via ThuisBezorgd kun je voor jouw provincie een overzicht zien van restaurants die veganistisch eten thuisbezorgen. Alternatief als er geen veganistische gerechten thuis te bezorgen zijn: vegetarisch eten bestellen! Voor welk veganistische gerecht ga jij?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.