Top apps voor fietsers en wandelaars

Favoriete apps

Herfst: lekker struinen door talloze kleurrijke bladeren. Je gedachten de vrije loop laten in parken en bossen. Of toch eerder paddenstoelen, eikels en kastanjes zoeken? Met deze apps fiets of wandel je zo over de mooiste slingerpaadjes door prachtige natuurgebieden. Veel fiets- en wandelplezier!

Data en GPS-gebruik tijdens de tocht

De meeste route-apps werken via GPS op je smartphone. Je kiest een tocht en vervolgens krijg je een interactieve fiets- of wandelgids. De app wijst je de weg en staat stil bij bezienswaardigheden en hoogtepunten tijdens de rit. Download voor vertrek de gewenste route via wifi, zodat je tijdens de tocht geen data meer verbruikt via de app.

Hieronder geven we onze top drie fiets- en wandelapps.

1. Ga op ontdekkingstocht door natuurgebieden

De app Route.nl neemt je mee op ontdekkingstochten door natuurgebieden in Nederland, België en Duitsland. Binnen de app zijn verschillende manieren om eenvoudig een geschikte wandeling te kiezen. Je kan routes zoeken per plaats, provincie of lengte. Ook is het mogelijk om de dichtstbijzijnde paden op te vragen op je huidige locatie. Op de interactieve kaart zie je altijd op welk deel je je bevindt en wordt je route uitgebreid met routebeschrijvingen en bijbehorende sfeerfoto’s. Je kan de afgelegde afstanden opslaan op je smartphone, zodat je de volgende keer de route snel kan terugvinden.

Download de app hier voor Android en iOS.

2. Fiets of wandel mee met de boswachter

Natuurmonumenten heeft ook zijn eigen app (Natuur Routes) ontwikkeld waar je tijdens de wandelingen of tochten kunt luisteren naar de verhalen van boswachters. Binnen de app kan je kiezen uit 210 routes door heel Nederland. De kaarten zijn te gebruiken zonder wifi of 3G/4G, maar hiervoor moet je wel eerst de routes downloaden. Vergeet tijdens je tocht niet om je GPS aan te zetten. Naast fiets- en wandelroutes biedt deze app ook nog kanoroutes. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Sanny Visser nam voor ons de proef op de som. Lees hier meer over haar bevindingen.

Download de app hier voor Android, iOS en Windows.

3. BeleefRoutes App

Ook met deze app beleef je de tochten met je persoonlijke gids. Hij vertelt je wat er onderweg allemaal te beleven is en wijst je op mooie plekjes. Vrijwel alle routes in deze app zijn gratis te downloaden. Soms betaal je tussen de €0,90 en €3,00 voor een route. Ook hier geldt weer dat je de kaart van tevoren het beste kunt downloaden via wifi. Op de route bevinden zich verschillende hoogtepunten. Wanneer je hier langsfietst of wandelt, ontvang je een berichtje met foto’s, filmpjes of geluidsfragmenten met daarin informatie of tips. Bepaalde routes beschikken over quizvragen tijdens de rit. Je kunt jezelf dus tijdens het wandelen of fietsen uitdagen.

Elke maand worden er diverse nieuwe routes toegevoegd aan het assortiment.

Download de app voor Android en iOS.

Tip: tijdens de wandeling of tocht zal je telefoon continu in verbinding zijn met GPS. Dit kost je behoorlijk wat batterij. Het is daarom verstandig om een externe batterij mee te nemen tijdens je route. Lees hier meer over handige externe batterijen.

Heb jij al ervaring met deze of andere fiets- of wandelapps? Laat het ons dat weten in de reacties.