Stuur een chatbericht

Met een chatgesprek heb je snel antwoord op je vraag. Doordeweeks zitten wij van 09:00-20:00 klaar om direct te reageren op jouw berichtjes. En in het weekend van 10:00-17:00.

Bel ons als je er echt niet uit komt

Wij spreken je graag! Daarom zijn we doordeweeks telefonisch bereikbaar tussen 09:00-17:30. Hieronder vind je het juiste nummer:

 • Als je Simyo klant bent: bel 1200 (gratis met je Simyo nummer)
 • Als je geen klant bent: bel 0800-8007 (gratis voor iedereen)
 • Als je in het buitenland bent: bel +31 20 2003007 (lokaal tarief en kosten van je abonnement)

Stel je vraag via WhatsApp

Snel antwoord op je vraag? Stuur ons een appje en we helpen je binnen 15 minuten! Op werkdagen zitten we van 9:00 tot 20:00 voor je klaar. In het weekend van 10:00 tot 17:00.

Hoe werkt het?

Voeg ons nummer 0651000054 toe aan je contacten op je telefoon Stuur ons een berichtje. Vermeld daarin meteen je naam, adres en geboortedatum, dan kunnen we je nog sneller helpen.

Goed om te weten

Wanneer je ons berichten via WhatsApp stuurt, gelden de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp.

Let op: om je privacy te beschermen kan je via WhatsApp geen vragen stellen over je factuur of een betaling.

Je wil je oude vertrouwde telefoonnummer meenemen naar Simyo. Dat snappen wij maar al te goed. We regelen het graag voor je. En helemaal gratis.

Als de aanvraag voor nummerbehoud is goedgekeurd, wordt je aansluiting bij je vorige provider automatisch opgezegd.


Je kunt altijd nummerbehoud aanvragen. Nummerbehoud zelf is gratis. Als je je abonnement al opzegt voordat je contract is afgelopen, dan kan de provider een afkoopsom in rekening brengen voor de resterende maanden. Vanaf 120 dagen voor het einde van het contract zorgen we er automatisch voor dat we het nummerbehoud aan het einde van het contract en je opzegtermijn aanvragen.

Dat kan! Met ons Sim Only abonnement kan je maandelijks gratis je bundels wijzigen, zowel naar boven als naar beneden. Je wijzigt je bundels op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo App. Ga naar het kopje Overzicht, klik op ´bundels aanpassen´ en kies de bundels die het beste bij je passen. Van student tot ouders en kinderen, die flexibiliteit is ideaal voor iedereen!

Zowel je bel- als je internetbundel is geldig in de EU en een aantal andere landen (zone 1). Je kan dus bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel, precies zoals je thuis gewend bent. Zijn je bundels op? Dan kan je extra minuten of MB’s bijkopen. Zo kan je weer zorgeloos vanuit je bundel bellen, sms’en en internetten. En voorkom je kosten buiten je bundel.

Let op: Bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU valt niet binnen de bundel. Bijvoorbeeld: je belt vanuit Nederland een restaurant in Spanje om een tafel te reserveren. Je betaalt hiervoor het buitenbundeltarief van € 0,23 per minuut. Zie onze tarievenpagina voor meer informatie.

Downloaden doe je maximaal met 256 Mbps, uploaden met maximaal 150 Mbps. Is je telefoon niet 4G ready? Geen zorgen, je maakt dan automatisch gebruik van 3G. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon, de drukte op een zendmast en van de dekking in het gebied.

Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN. Zo profiteer jij van het betrouwbare KPN netwerk, waar je ook bent. Dit geldt voor bellen, sms'en en internetten. Er is geen verschil in netwerkdekking voor klanten van KPN en klanten van Simyo. Controleer hier de dekking in jouw regio.

eSIM is een digitale simkaart. Je hebt dus geen plastic kaartje meer nodig om te kunnen bellen, internetten of sms’en. Handig en slim! eSIM doet hetzelfde als een plastic simkaart, maar deze zit al ingebouwd in je telefoon. Als je telefoon eSIM ondersteunt kan je gebruikmaken van deze functie.

De voordelen van eSIM

eSIM heb je snel geïnstalleerd op je telefoon. Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in je brievenbus valt, want je kan het gewoon installeren via de Mijn Simyo app. Dit betekent ook dat je ruimte hebt voor een extra simkaart in je telefoon. Zo kan je er dus voor kiezen om twee nummers op één telefoon te hebben: je Simyo eSIM nummer én een nummer met een fysieke simkaart. Dat is handig voor het schakelen tussen werk- en privénummers, of voor als je een lokale simkaart in het buitenland wil gebruiken. En natuurlijk: eSIM kan je niet kwijtraken. Het is snel, makkelijk en handig!

Hoe werkt het?

Je activeert eSIM eenvoudig met de Mijn Simyo app. Nieuw bij Simyo? Je krijgt je inloggegevens vlak nadat je je bestelling geplaatst hebt. Als je ingelogd bent in de Mijn Simyo app, hoef je alleen nog maar de stappen te volgen die je ziet verschijnen. Wij helpen je stap voor stap met de installatie van eSIM.

Heb je al een Simyo nummer? Dan log je in op de Mijn Simyo app. Je gaat naar je Instellingen en klikt dan op het tabblad Simkaart. Klik dan op ‘Activeer eSIM’ en je kan beginnen met de installatie!

Wordt eSIM op mijn telefoon ondersteund?

Welke telefoons Simyo eSIM ondersteunen kan je vinden op eSIM pagina. Er komen steeds meer toestellen bij, dus hou het goed in de gaten!

Hoeveel kost eSIM?

Helemaal niets! Je betaalt geen extra kosten voor het gebruiken van eSIM. Dat is dus mooi meegenomen!

Kan ik eSIM gebruiken op mijn smartwatch?

Op dit moment ondersteunen we deze functie nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze informatie bijgewerkt wordt zodra dit verandert.

Wil je nog meer weten?

Op eSIM pagina vind je alles over eSIM.

De actie is geldig van 1 april tot en met 31 juli 2021.

 • Als je tijdens de actieperiode (van 1 april tot en met 31 juli) kiest voor een internetbundel van 6 of 10 GB, krijg je gratis extra gigabytes (2 GB bij 6 GB en 5 GB bij 10 GB), tot je zelf van bundels wisselt. Als je na de actieperiode van bundels wisselt, kies je uit de bundels die we op dat moment aanbieden.
 • Als je tijdens de actieperiode een nieuwe bestelling plaatst, betaal je geen aansluitkosten.
 • De actieprijzen zijn beschikbaar voor alle nieuwe en bestaande Simyo klanten. Als bestaande Simyo klant kan je de actiebundels kiezen via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app.
 • Simyo behoudt het recht om deze actievoorwaarden en actietarieven tussentijds te wijzigen.

Met Simyo Prepaid kan je je beltegoed op verschillende manieren opwaarderen. Je kan gebruik maken van onze snelle opwaardeerpagina. Je kan ook inloggen op Mijn Simyo of de Mijn Simyo app en opwaarderen via het tabblad Overzicht.

Het minimumbedrag waarmee je op kan waarderen is € 10, -. Na betaling waarderen we je tegoed binnen 5 minuten op. Je beltegoed is onbeperkt geldig, zolang je simkaart actief is. Lees hier hoe je jouw simkaart actief houdt.

Je beltegoed kan je 24 uur per dag online controleren. Dat doe je eenvoudig op Mijn Simyo of via de Mijn Simyo app. Nog geen Mijn Simyo app? Download ‘m in de App Store of de Google Play Store. Let op: het is niet mogelijk om via een telefoonnummer je beltegoed op te vragen.

Met je Prepaid simkaart kan je overal ter wereld bellen. Binnen de EU en een aantal andere landen (zone 1) bel en sms je voor hetzelfde tarief als in Nederland. Buiten zone 1 betaal je het tarief dat voor bijhorende zone geldt.

Internetten met je Prepaid simkaart kan overal ter wereld. Daarvoor moet je wel een internetbundel activeren op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app. Deze bundels zijn altijd 30 dagen geldig.

Binnen de EU kan je de internetbundel gebruiken, precies zoals in Nederland. Meer informatie over internetten in het buitenland vind je hier.

eSIM is beschikbaar voor iedereen met een Sim Only abonnement. Of je al jaren gebruikmaakt van Sim Only of juist net aanschuift: eSIM is een optie voor jou. Als je al een Prepaid simkaart hebt, kan je ook kiezen voor eSIM. Daarover lees je hieronder meer. Alleen de allernieuwste smartphones ondersteunen eSIM. Het is daarom slim om eerst te checken of jouw telefoon geschikt is. Is je smartphone geschikt? Dan kan je aan de slag!

Ondersteunt je smartphone nog geen eSIM? Er worden steeds meer toestellen aan de lijst toegevoegd waarop je eSIM wel kan gebruiken. Hou deze pagina dus in de gaten. Hieronder vind je een lijst met de toestellen die we ondersteunen:

Apple:
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone 11, iPhone 11 Pro.

Ja, je kan je plastic simkaart verwisselen voor eSIM! Als je smartphone geschikt is voor eSIM, kan je op de Mijn Simyo app via Instellingen - Simkaart klikken op ‘Activeer eSIM’. Je activeert dan direct je digitale simkaart door de stappen te volgen. Als je klaar bent kan je je plastic simkaart uit je telefoon halen. Die heb je dan niet meer nodig.

Je betaalt niets extra voor eSIM! Bestel je een nieuw Sim Only abonnement? Je betaalt geen extra kosten voor eSIM. Ook voor onze bestaande klanten geldt dat je kosteloos je plastic simkaartje om kan ruilen voor eSIM.

Op dit moment ondersteunen we die functie van de Apple Watch nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up to date blijft. Hou deze pagina in de gaten voor nieuws voor eSIM op je Apple Watch.

.

toolkit fotograaf
Terug naar overzicht
3,944x gelezen
+0
+0
Terug naar overzicht
Favoriete apps | Slimme tips |

De toolkit van: een fotograaf

Welke apps en accessoires zijn onmisbaar voor professionals in hun vakgebied? In deze nieuwe reeks interviews vragen we ze ernaar. Te beginnen met fotograaf Sanne Jennes. Ze is gespecialiseerd in lifestyle- en bruiloftsfotografie, maar maakt ook met haar telefoon betoverende foto’s. Bijvoorbeeld van haar honden en alledaagse dingen in het leven. Hoe schiet zij het perfecte plaatje? Welke telefoon gebruikt ze? En welke foto-apps zijn voor haar onmisbaar?

Even kennismaken met fotografe Sanne Jennes

“Ik begon op mijn vijftiende met fotograferen, maar sinds vijf jaar zeg ik met volle overtuiging tegen mensen dat ik fotograaf ben”, vertelt Sanne. “Toen rondde ik de pittige fotografie-opleiding af op de Luca School of Arts in Genk. Tijdens mijn studie fotografeerde ik al veel in opdracht voor mensen. Mijn eerste bruiloft fotografeerde ik zeven jaar geleden en sindsdien gaven steeds meer mensen mij een kans.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanne (@sannejennes)

Liefde op het eerste gezicht

Toen Sanne op haar vijftiende de camera van haar vader ontdekte, was het liefde op het eerste gezicht. “Ik had meteen een klik met de camera en wilde graag meer leren. Bijvoorbeeld om analoog te fotograferen en zelf de rolletjes te ontwikkelen. Dat heeft iets magisch. Dan ben je fysiek bezig met de ontwikkeling van je beelden. Soms is het jammer dat alles nu digitaal is, maar voor klanten kun je het jezelf natuurlijk niet permitteren dat een rolletje mislukt. Als fotograaf leg je de meest belangrijke momenten voor mensen vast. Het heeft iets biografisch.”

Stijl en inspiratie

Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl, smaak en voorkeur. Sanne typeert haar stijl als lifestyle. “Dat staat voor mij voor dat je foto’s niet te veel in scène zet en dat je inspiratie uit het moment haalt. Ik vind het zelf bijvoorbeeld niet nodig dat mensen in de camera kijken. Dat soort foto’s maak ik bijna nooit, tenzij ze het specifiek vragen. Ik doe dat omdat de band die mensen met elkaar hebben zoveel sterker is dan met de lens. Dát is wat ik wil vastleggen. Ik zet niet te veel in scène en haal inspiratie uit het moment. Ik probeer de omgeving te gebruiken. Als ik bij mensen thuis voor een reportage kom, doe ik een rondje door het huis op zoek naar leuke hoekjes.”

Inspiratie doe je volgens Sanne als fotograaf continu op. “Als ik ergens ben, scan ik eigenlijk altijd de omgeving. Dan kijk ik rond en denk ik: ah, dit is een leuke plek voor een foto. Dat staat altijd aan. Ik wandel veel met mijn honden en zo kom ik veel leuke locaties tegen.”

Oefening baart kunst: iedereen kan fotograferen

iedereen fotograferenDe hamvraag aan een professionele fotograaf is natuurlijk: kan iedereen een goede fotograaf worden? “Dat vind ik een lastige vraag”, zegt Sanne. “Dat hangt namelijk af van hoe kritisch je op jezelf bent. Feit is dat fotografie iets is dat je kunt aanleren. Iedereen kan leren hoe je een camera bedient en hoe je op het knopje moet drukken.”

Het maken van het perfecte plaatje is weer wat anders. Volgens Sanne hangt dat van twee dingen af: past de foto bij jouw stijl en klopt de foto technisch? “Ik vind vooral belangrijk dat je als fotograaf bij je gevoel blijft als je fotografeert. Iedereen maakt daarom weer andere foto’s. Als de foto overeenkomt met je gevoel, dan heb je een goede foto gemaakt.”

De toolkit van een fotograaf

toolkit fotograafVoor een shoot heeft fotografe Sanne heel wat apparatuur in de aanslag, namelijk:

 • Body: Nikon D810
  • “Dit is mijn hoofdbody met de meeste kwaliteit. De body is de camera, maar dan zonder de lens.”
 • Body: Nikon D600
  • “Dit is mijn tweede body. Die hou ik achter de hand, mocht de andere camera het loodje leggen. Bovendien kan ik op een bruiloft zo twee lenzen tegelijkertijd gebruiken.”
 • Lenzen met een vast brandpunt:
  • 24 millimeter met f/1.4 diafragma
  • 35 millimeter met f/1.8 diafragma
  • 50 millimeter met f/1.4 diafragma
  • 85 millimeter met f/1.8 diafragma
 • Zoomlens van 24/70 met f/2.8 diafragma
 • iPhone 11
  • “Voor sneak previews voor op social media, niet ter vervanging van mijn spiegelreflexcamera's.”

“Het liefst fotografeer ik met de Nikon D810 met de 35-millimeterlens. Deze combinatie doet het overal wel goed. Of ik nu op een babykamer een new born-shoot doe, of in een smal straatje door Italië loop”, aldus Sanne.

Of elke aspirant-fotograaf meteen zo’n uitgebreide set moet hebben? Sanne vindt van niet. “Tijdens mijn studie had ik niets anders dan een Nikon D90 met 50-millimeterlens. Daar fotografeerde ik mijn hele studie mee, want ik had niets anders. Je hoeft niet een heleboel lenzen te hebben, vaak is dit pure luxe als je dit niet voor een specifiek doel nodig hebt. Je uitrusting zegt niets over jou als fotograaf. Zelf gebruik ik de zoomlens liever niet en gebruik ik liever een lens met vast brandpunt. Ik ben liever fysiek dicht bij mijn onderwerp dan dat ik moet inzoomen. Ik zoek liever de intimiteit van het onderwerp op, want dit voel je terug in de gemaakte beelden.”

De telefoon en apps van een fotograaf

telefoon toolkit fotograafOok met haar telefoon maakt Sanne veel foto’s. Vooral voor social media, (nog) niet voor haar professionele werkzaamheden. Al gaat de ontwikkeling van smartphonecamera’s zó snel, dat het ooit een mooie aanvulling kan worden op haar camera-uitrusting.

“Op dit moment gebruik ik de iPhone 11 en daar ben ik qua camera heel tevreden mee”, zegt Sanne. “Ik gebruik de standaard camera-app van Apple, want op de iPhone 11 kun je hiermee onder andere al het diafragma aanpassen. Daarnaast maakt de telefoon ook ’s avonds hele mooie foto’s en ik vind het fijn dat hij ook een ultragroothoeklens heeft.”

Je kunt telefoons uitbreiden met opzetstukjes en andere camera-accessoires. Sanne is daar niet zo van. “Een statief kan nog wel handig zijn, maar opzetstukjes of andere rare dingen heb je eigenlijk niet meer nodig tegenwoordig. Of je moet heel technische dingen zoals een polarisatiefilter willen gebruiken. Dat is voor een hele kleine groep mensen misschien interessant. Ik vind zelf echter: de camera van je telefoon is vaak goed genoeg om goede foto’s te maken. Ik koop elke twee jaar een nieuwe en merk telkens weer veel vooruitgang. Bijzonder hoe goed ze dat in een klein apparaat stoppen.”

Foto-apps van een fotograaf

Sanne heeft een aantal apps op haar iPhone voor het maken en bewerken van foto’s. Dit is haar toolkit!

Standaard camera-app

camera app toolkit fotograaf“De portretstand is mijn favoriet. Hiermee kom ik in de buurt van het werk dat ik met mijn gewone camera ook maak. De portretstand geeft een mooi scherptediepte-effect. Je kunt onder andere het diafragma aanpassen en de telefoon maakt ’s avonds ook hele mooie foto’s.”

Adobe Photoshop Lightroom

Deze app is gratis te downloaden voor Android en iOS en biedt veel bewerkingsmogelijkheden. “Hierin pas ik meestal het contrast wat aan en doe ik wat met de kleuren. Ik vind het fijn om de verzadiging van groen- en geeltinten te verlagen. In Lightroom kun je dit per kleur aanpassen en dat werkt superfijn. Het mooie daaraan is dat je een foto een heel andere sfeer kunt geven. Het is echt Photoshop op je telefoon. Zo kun je ook overbelichte foto’s verbeteren. Je kan de highlights net iets omlaag brengen, zodat het resultaat wél goed is.”

lightroom fotograaf toolkitLightroom heeft nog iets moois: presets. “Die kun je kopen van fotografen. Het is een vaste set aan instellingen die je daarmee kunt toepassen op jouw foto. Zo krijgen je foto’s precies het sfeertje dat je mooi vindt. Zelf gebruik ik het ook weleens. Dan tweak ik vervolgens de instellingen nog hier en daar. Het leuke is dat je zo op Instagram op je Story en tijdlijn dezelfde stijl krijgt. Iets dat veel mensen graag willen.”

Unfold

“Dit is niet echt een bewerkings-app, maar hiermee zet je jouw foto’s in een vaste lay-out voor op Instagram. Zo ziet het er allemaal toch iets leuker en professioneler uit. Veel lay-outs zijn gratis te gebruiken, maar je kunt ook templates kopen die nog mooier zijn.”

Checklist: met deze basics maak je goede foto’s

Fotograferen kun je leren, als je veel oefent. “Bij fotografieworkshops die ik in het verleden gaf, zei ik tegen mensen dat ze eigenlijk een checklist voor zichzelf moeten maken om de juiste instellingen voor een goede foto te vinden.” Die zijn als volgt:

1.      ISO instellen

iso instellen toolkit fotograafMet het instellen van de ISO kun je onder andere je foto lichter of donkerder maken. Je bepaalt hiermee hoe gevoelig de camerasensor is voor het licht dat erop valt.

“Ik stel altijd eerst de ISO goed in”, vertelt Sanne. “Ik kijk hoe het licht is en of we binnen of buiten zijn. Buiten heb je eigenlijk altijd voldoende licht en kun je een lage ISO instellen. Binnen is het vaker wat donkerder en is een hogere ISO beter. Let wel op hoe hoog je de ISO kunt instellen, want met een te hoge ISO gaat de kwaliteit achteruit. Met de ISO bepaal je voor een groot deel of je foto goed is belicht en daarmee heb je een belangrijke check al afgestreept.”

“Nadat ik de ISO goed heb ingesteld, kijk ik wat voor type foto ik ga maken. Fotografeer ik een rennend kind of juist een stilleven? Bij beweging stel ik de sluitertijd eerst in.. Wil ik een mysterieuze foto maken of juist een foto met meer focus? Dan stel ik eerst het diafragma in.”

2.     Diafragma instellen

Het diafragma is de opening van de lens. Hiermee bepaal je hoeveel licht de lens doorlaat naar de camerasensor. “Wil je dat er op de foto veel of juist weinig zichtbaar is? Voor een mysterieuze foto met veel onscherpte kies je een groot diafragma (klein getal), voor een foto met veel scherpte juist een klein diafragma (hoog getal).”

3.     Sluitertijd instellen

sluitertijd toolkit fotograaf instellenMet de sluitertijd stel je in hoe lang de camera de tijd heeft om het licht op te vangen voor de foto. Een korte sluitertijd pas je toe om een rennend kind scherp te fotograferen. Bij een lange sluitertijd is de foto dan namelijk onscherp. Fotografeer je een stilleven? Dan kun je gerust een langere sluitertijd toepassen om hiermee meer licht te winnen. “De sluitertijd in combinatie met een groot diafragma werken goed samen. Eerst regel ik het diafragma. Daarna kijk ik wat voor beeld er overblijft en dat compenseer ik met de sluitertijd.”

“Mijn ervaring is dat je met deze checklist ervoor zorgt dat je jouw camera-instellingen op orde hebt en dat je van daaruit verder kunt werken. Bij voldoende licht hoef je de ISO al niet aan te passen en hoef je nog maar twee instellingen op orde te hebben. Zo kun je gaan experimenteren met verschillende soorten foto’s en een stijl ontwikkelen waarmee je dicht bij jezelf blijft.”

“Met een professionele camera zijn de checks hierboven de basics om mee te beginnen. Als je dat op orde hebt kun je kijken hoe je iets op de foto wilt zetten. Zorg dat de belichting goed op orde is, daarna kun je indien nodig in Photoshop nog wat minimale aanpassingen doen.”

Tot slot: do's-and-don'ts voor een fotograaf

do's dont's toolkit fotograafDoor te experimenteren met ISO, diafragma en sluitertijd en je foto’s naar je zin te maken met bijvoorbeeld Lightroom, ben je al een heel eind op weg om professionele foto’s te maken. Met steeds meer telefoons kun je via de standaard camera-app of een betaalde app een Pro-modus aanzetten. Op die manier heb je meer controle over de camera-instellingen en bepaalt de telefoon niet wat voor jou de beste instellingen zijn.

Hoe je vervolgens de beste foto’s maakt? Met deze do's-and-don'ts van Sanne komt het helemaal goed!

“De enige don’t wat mij betreft is digitaal inzoomen. Alle kwaliteit gaat verloren als je digitaal inzoomt. Kruip fysiek dicht op het onderwerp en zoom niet digitaal in”, aldus Sanne, die ook een paar do’s heeft.

“Do’s heb ik ook. Ontwikkel je eigen stijl en blijf inspiratie opzoeken. Kijk hoe anderen het doen, want het wiel is toch al tien keer uitgevonden. Ga met de tijd mee en blijf relevant en actueel zonder dat je jouw stijl omgooit omdat iedereen het opeens op een bepaalde manier doet. Blijf kritisch en blijf experimenteren. Doe het soms eens compleet anders. Ga op een ladder staan of op de grond liggen om een foto te nemen. En ook belangrijk: neem de tijd. Is de lichtval nu niet goed om dat mooie kerkje te fotograferen? Keer een uur later dan terug. Fotografeer veel, maak je de basics eigen en dan komt jouw eigen stijl vanzelf wel.”

Dit was het eerste interview in deze nieuwe reeks ‘de toolkit van …’. Wil je Sanne volgen? Dat kan op Instagram en Facebook. Binnenkort zijn we bij je terug met een nieuw interview!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.