.

toolkit fotograaf
Terug naar overzicht
16,454x gelezen

Welke apps en accessoires zijn onmisbaar voor professionals in hun vakgebied? In deze nieuwe reeks interviews vragen we ze ernaar. Te beginnen met fotograaf Sanne Jennes. Ze is gespecialiseerd in lifestyle- en bruiloftsfotografie, maar maakt ook met haar telefoon betoverende foto’s. Bijvoorbeeld van haar honden en alledaagse dingen in het leven. Hoe schiet zij het perfecte plaatje? Welke telefoon gebruikt ze? En welke foto-apps zijn voor haar onmisbaar?

Even kennismaken met fotografe Sanne Jennes

“Ik begon op mijn vijftiende met fotograferen, maar sinds vijf jaar zeg ik met volle overtuiging tegen mensen dat ik fotograaf ben”, vertelt Sanne. “Toen rondde ik de pittige fotografie-opleiding af op de Luca School of Arts in Genk. Tijdens mijn studie fotografeerde ik al veel in opdracht voor mensen. Mijn eerste bruiloft fotografeerde ik zeven jaar geleden en sindsdien gaven steeds meer mensen mij een kans.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanne (@sannejennes)

Liefde op het eerste gezicht

Toen Sanne op haar vijftiende de camera van haar vader ontdekte, was het liefde op het eerste gezicht. “Ik had meteen een klik met de camera en wilde graag meer leren. Bijvoorbeeld om analoog te fotograferen en zelf de rolletjes te ontwikkelen. Dat heeft iets magisch. Dan ben je fysiek bezig met de ontwikkeling van je beelden. Soms is het jammer dat alles nu digitaal is, maar voor klanten kun je het jezelf natuurlijk niet permitteren dat een rolletje mislukt. Als fotograaf leg je de meest belangrijke momenten voor mensen vast. Het heeft iets biografisch.”

Stijl en inspiratie

Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl, smaak en voorkeur. Sanne typeert haar stijl als lifestyle. “Dat staat voor mij voor dat je foto’s niet te veel in scène zet en dat je inspiratie uit het moment haalt. Ik vind het zelf bijvoorbeeld niet nodig dat mensen in de camera kijken. Dat soort foto’s maak ik bijna nooit, tenzij ze het specifiek vragen. Ik doe dat omdat de band die mensen met elkaar hebben zoveel sterker is dan met de lens. Dát is wat ik wil vastleggen. Ik zet niet te veel in scène en haal inspiratie uit het moment. Ik probeer de omgeving te gebruiken. Als ik bij mensen thuis voor een reportage kom, doe ik een rondje door het huis op zoek naar leuke hoekjes.”

Inspiratie doe je volgens Sanne als fotograaf continu op. “Als ik ergens ben, scan ik eigenlijk altijd de omgeving. Dan kijk ik rond en denk ik: ah, dit is een leuke plek voor een foto. Dat staat altijd aan. Ik wandel veel met mijn honden en zo kom ik veel leuke locaties tegen.”

Oefening baart kunst: iedereen kan fotograferen

iedereen fotograferenDe hamvraag aan een professionele fotograaf is natuurlijk: kan iedereen een goede fotograaf worden? “Dat vind ik een lastige vraag”, zegt Sanne. “Dat hangt namelijk af van hoe kritisch je op jezelf bent. Feit is dat fotografie iets is dat je kunt aanleren. Iedereen kan leren hoe je een camera bedient en hoe je op het knopje moet drukken.”

Het maken van het perfecte plaatje is weer wat anders. Volgens Sanne hangt dat van twee dingen af: past de foto bij jouw stijl en klopt de foto technisch? “Ik vind vooral belangrijk dat je als fotograaf bij je gevoel blijft als je fotografeert. Iedereen maakt daarom weer andere foto’s. Als de foto overeenkomt met je gevoel, dan heb je een goede foto gemaakt.”

De toolkit van een fotograaf

toolkit fotograafVoor een shoot heeft fotografe Sanne heel wat apparatuur in de aanslag, namelijk:

  • Body: Nikon D810
    • “Dit is mijn hoofdbody met de meeste kwaliteit. De body is de camera, maar dan zonder de lens.”
  • Body: Nikon D600
    • “Dit is mijn tweede body. Die hou ik achter de hand, mocht de andere camera het loodje leggen. Bovendien kan ik op een bruiloft zo twee lenzen tegelijkertijd gebruiken.”
  • Lenzen met een vast brandpunt:
    • 24 millimeter met f/1.4 diafragma
    • 35 millimeter met f/1.8 diafragma
    • 50 millimeter met f/1.4 diafragma
    • 85 millimeter met f/1.8 diafragma
  • Zoomlens van 24/70 met f/2.8 diafragma
  • iPhone 11
    • “Voor sneak previews voor op social media, niet ter vervanging van mijn spiegelreflexcamera's.”

“Het liefst fotografeer ik met de Nikon D810 met de 35-millimeterlens. Deze combinatie doet het overal wel goed. Of ik nu op een babykamer een new born-shoot doe, of in een smal straatje door Italië loop”, aldus Sanne.

Of elke aspirant-fotograaf meteen zo’n uitgebreide set moet hebben? Sanne vindt van niet. “Tijdens mijn studie had ik niets anders dan een Nikon D90 met 50-millimeterlens. Daar fotografeerde ik mijn hele studie mee, want ik had niets anders. Je hoeft niet een heleboel lenzen te hebben, vaak is dit pure luxe als je dit niet voor een specifiek doel nodig hebt. Je uitrusting zegt niets over jou als fotograaf. Zelf gebruik ik de zoomlens liever niet en gebruik ik liever een lens met vast brandpunt. Ik ben liever fysiek dicht bij mijn onderwerp dan dat ik moet inzoomen. Ik zoek liever de intimiteit van het onderwerp op, want dit voel je terug in de gemaakte beelden.”

De telefoon en apps van een fotograaf

telefoon toolkit fotograafOok met haar telefoon maakt Sanne veel foto’s. Vooral voor social media, (nog) niet voor haar professionele werkzaamheden. Al gaat de ontwikkeling van smartphonecamera’s zó snel, dat het ooit een mooie aanvulling kan worden op haar camera-uitrusting.

“Op dit moment gebruik ik de iPhone 11 en daar ben ik qua camera heel tevreden mee”, zegt Sanne. “Ik gebruik de standaard camera-app van Apple, want op de iPhone 11 kun je hiermee onder andere al het diafragma aanpassen. Daarnaast maakt de telefoon ook ’s avonds hele mooie foto’s en ik vind het fijn dat hij ook een ultragroothoeklens heeft.”

Je kunt telefoons uitbreiden met opzetstukjes en andere camera-accessoires. Sanne is daar niet zo van. “Een statief kan nog wel handig zijn, maar opzetstukjes of andere rare dingen heb je eigenlijk niet meer nodig tegenwoordig. Of je moet heel technische dingen zoals een polarisatiefilter willen gebruiken. Dat is voor een hele kleine groep mensen misschien interessant. Ik vind zelf echter: de camera van je telefoon is vaak goed genoeg om goede foto’s te maken. Ik koop elke twee jaar een nieuwe en merk telkens weer veel vooruitgang. Bijzonder hoe goed ze dat in een klein apparaat stoppen.”

Foto-apps van een fotograaf

Sanne heeft een aantal apps op haar iPhone voor het maken en bewerken van foto’s. Dit is haar toolkit!

Standaard camera-app

camera app toolkit fotograaf“De portretstand is mijn favoriet. Hiermee kom ik in de buurt van het werk dat ik met mijn gewone camera ook maak. De portretstand geeft een mooi scherptediepte-effect. Je kunt onder andere het diafragma aanpassen en de telefoon maakt ’s avonds ook hele mooie foto’s.”

Adobe Photoshop Lightroom

Deze app is gratis te downloaden voor Android en iOS en biedt veel bewerkingsmogelijkheden. “Hierin pas ik meestal het contrast wat aan en doe ik wat met de kleuren. Ik vind het fijn om de verzadiging van groen- en geeltinten te verlagen. In Lightroom kun je dit per kleur aanpassen en dat werkt superfijn. Het mooie daaraan is dat je een foto een heel andere sfeer kunt geven. Het is echt Photoshop op je telefoon. Zo kun je ook overbelichte foto’s verbeteren. Je kan de highlights net iets omlaag brengen, zodat het resultaat wél goed is.”

lightroom fotograaf toolkitLightroom heeft nog iets moois: presets. “Die kun je kopen van fotografen. Het is een vaste set aan instellingen die je daarmee kunt toepassen op jouw foto. Zo krijgen je foto’s precies het sfeertje dat je mooi vindt. Zelf gebruik ik het ook weleens. Dan tweak ik vervolgens de instellingen nog hier en daar. Het leuke is dat je zo op Instagram op je Story en tijdlijn dezelfde stijl krijgt. Iets dat veel mensen graag willen.”

Unfold

“Dit is niet echt een bewerkings-app, maar hiermee zet je jouw foto’s in een vaste lay-out voor op Instagram. Zo ziet het er allemaal toch iets leuker en professioneler uit. Veel lay-outs zijn gratis te gebruiken, maar je kunt ook templates kopen die nog mooier zijn.”

Checklist: met deze basics maak je goede foto’s

Fotograferen kun je leren, als je veel oefent. “Bij fotografieworkshops die ik in het verleden gaf, zei ik tegen mensen dat ze eigenlijk een checklist voor zichzelf moeten maken om de juiste instellingen voor een goede foto te vinden.” Die zijn als volgt:

1.      ISO instellen

iso instellen toolkit fotograafMet het instellen van de ISO kun je onder andere je foto lichter of donkerder maken. Je bepaalt hiermee hoe gevoelig de camerasensor is voor het licht dat erop valt.

“Ik stel altijd eerst de ISO goed in”, vertelt Sanne. “Ik kijk hoe het licht is en of we binnen of buiten zijn. Buiten heb je eigenlijk altijd voldoende licht en kun je een lage ISO instellen. Binnen is het vaker wat donkerder en is een hogere ISO beter. Let wel op hoe hoog je de ISO kunt instellen, want met een te hoge ISO gaat de kwaliteit achteruit. Met de ISO bepaal je voor een groot deel of je foto goed is belicht en daarmee heb je een belangrijke check al afgestreept.”

“Nadat ik de ISO goed heb ingesteld, kijk ik wat voor type foto ik ga maken. Fotografeer ik een rennend kind of juist een stilleven? Bij beweging stel ik de sluitertijd eerst in.. Wil ik een mysterieuze foto maken of juist een foto met meer focus? Dan stel ik eerst het diafragma in.”

2.     Diafragma instellen

Het diafragma is de opening van de lens. Hiermee bepaal je hoeveel licht de lens doorlaat naar de camerasensor. “Wil je dat er op de foto veel of juist weinig zichtbaar is? Voor een mysterieuze foto met veel onscherpte kies je een groot diafragma (klein getal), voor een foto met veel scherpte juist een klein diafragma (hoog getal).”

3.     Sluitertijd instellen

sluitertijd toolkit fotograaf instellenMet de sluitertijd stel je in hoe lang de camera de tijd heeft om het licht op te vangen voor de foto. Een korte sluitertijd pas je toe om een rennend kind scherp te fotograferen. Bij een lange sluitertijd is de foto dan namelijk onscherp. Fotografeer je een stilleven? Dan kun je gerust een langere sluitertijd toepassen om hiermee meer licht te winnen. “De sluitertijd in combinatie met een groot diafragma werken goed samen. Eerst regel ik het diafragma. Daarna kijk ik wat voor beeld er overblijft en dat compenseer ik met de sluitertijd.”

“Mijn ervaring is dat je met deze checklist ervoor zorgt dat je jouw camera-instellingen op orde hebt en dat je van daaruit verder kunt werken. Bij voldoende licht hoef je de ISO al niet aan te passen en hoef je nog maar twee instellingen op orde te hebben. Zo kun je gaan experimenteren met verschillende soorten foto’s en een stijl ontwikkelen waarmee je dicht bij jezelf blijft.”

“Met een professionele camera zijn de checks hierboven de basics om mee te beginnen. Als je dat op orde hebt kun je kijken hoe je iets op de foto wilt zetten. Zorg dat de belichting goed op orde is, daarna kun je indien nodig in Photoshop nog wat minimale aanpassingen doen.”

Tot slot: do's-and-don'ts voor een fotograaf

do's dont's toolkit fotograafDoor te experimenteren met ISO, diafragma en sluitertijd en je foto’s naar je zin te maken met bijvoorbeeld Lightroom, ben je al een heel eind op weg om professionele foto’s te maken. Met steeds meer telefoons kun je via de standaard camera-app of een betaalde app een Pro-modus aanzetten. Op die manier heb je meer controle over de camera-instellingen en bepaalt de telefoon niet wat voor jou de beste instellingen zijn.

Hoe je vervolgens de beste foto’s maakt? Met deze do's-and-don'ts van Sanne komt het helemaal goed!

“De enige don’t wat mij betreft is digitaal inzoomen. Alle kwaliteit gaat verloren als je digitaal inzoomt. Kruip fysiek dicht op het onderwerp en zoom niet digitaal in”, aldus Sanne, die ook een paar do’s heeft.

“Do’s heb ik ook. Ontwikkel je eigen stijl en blijf inspiratie opzoeken. Kijk hoe anderen het doen, want het wiel is toch al tien keer uitgevonden. Ga met de tijd mee en blijf relevant en actueel zonder dat je jouw stijl omgooit omdat iedereen het opeens op een bepaalde manier doet. Blijf kritisch en blijf experimenteren. Doe het soms eens compleet anders. Ga op een ladder staan of op de grond liggen om een foto te nemen. En ook belangrijk: neem de tijd. Is de lichtval nu niet goed om dat mooie kerkje te fotograferen? Keer een uur later dan terug. Fotografeer veel, maak je de basics eigen en dan komt jouw eigen stijl vanzelf wel.”

Dit was het eerste interview in deze nieuwe reeks ‘de toolkit van …’. Wil je Sanne volgen? Dat kan op Instagram en Facebook. Binnenkort zijn we bij je terug met een nieuw interview!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.