.

samsung vergelijken
Terug naar overzicht
20,709x gelezen

De twee grootste Android-fabrikanten, Samsung en Oppo, komen regelmatig met gloednieuwe modellen op de proppen. De een blinkt uit in prijs, de ander in specs. Maar als we OPPO en Samsung vergelijken, wat dan? Waar is welke fabrikant beter in? Je leest het in dit blog.

Waar komt OPPO vandaan?

Het Chinese OPPO zag in 2004 het levenslicht. In het begin richtte het merk zich vooral op mp3-spelers en blu-ray. Toen de vraag naar smartphones steeg begon ook OPPO aan de weg te timmeren in telefoonland. Daarnaast ging OPPO zijn pijlen richten op headsets en versterkers. Sinds 2018 richt de fabrikant zich ook op de Nederlandse markt.

Het is geen verrassing dat OPPO precies weet wat er speelt op het gebied van telefoontechnieken en trends, want OPPO deelt hetzelfde moederbedrijf met o.a. concullega’s OnePlus en RealMe. Het moederbedrijf BBK Electronics is al sinds 1995 een grote Chinese multinational in elektronica. Het bedrijf zorgt voor het ene na het andere technische hoogstandje.

Waar komt Samsung vandaan?

En dan Samsung. Want dit giga telefoonbedrijf komt uit Zuid-Korea en bestaat al sinds 1938. Naast het bouwen van het grootste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, timmert Samsung ook aan de weg met smartphones, televisies en zelfs schepen. Kortom: een Koreaanse duizendpoot.

Op onderzoek uit: OPPO vs Samsung

Nu je iets meer weet over de grote telefoonfabrikanten kunnen we beginnen met OPPO en Samsung vergelijken. Wil jij liever een telefoon met het beste display of zijn voor jou de camera’s veel belangrijker? Of zoek je juist een smartphone voor een scherpe prijs en maakt het merk je iets minder uit? We gaan beide telefoonmerken vergelijken aan de hand van verschillende categorieën.

OPPO vs Samsung: de interface

Zowel OPPO als Samsung zijn Android-smartphones. Maar bij Samsung ziet dit besturingssysteem er anders uit dan bij OPPO. Samsung gebruikt namelijk de One UI-interface en OPPO de ColorOS. Wat dit inhoudt? De interface van Samsung kun je volledig naar eigen wens samenstellen en instellen. Van kleuren tot afbeeldingen en widgets.

Daarnaast kun je een video bekijken terwijl je internet of een mail verstuurt. Ben je aan het gamen en is je telefoon traag? Dan druk je op de Hyper Boost-functie. OPPO’s ColorOS zit wat strakker in elkaar en vooral minimalistischer. Hij is praktischer ingericht, waardoor je wellicht sneller de juiste knop hebt gevonden. Maar het is maar net wat je fijn vindt of gewend bent. Welke interface is beter? Beide interfaces werken snel en zijn helemaal afgestemd op de behoeftes van nu.

OPPO vs Samsung: de prijs en technische extra’s

Belangrijk: het prijskaartje van je nieuwe smartphone. Uiteraard geldt dat wanneer jij de nieuwste snufjes wilt, je daarvoor moet betalen. Wil jij juist het beste van beide werelden, dus prima specs en een prima prijs? Dat kan ook. Je bent vast benieuwd naar de Samsung-telefoonprijs en de OPPO-telefoon prijs. Beide fabrikanten hebben qua specs en prijs diverse klassen waaruit je kunt kiezen.

Laten we beginnen bij OPPO en de meest betaalbare smartphone van dit merk. Want net als bijna elk telefoonmerk heeft ook OPPO een budgetlijn in de schappen liggen, met een zachte OPPO-telefoonprijs. De OPPO A-serie bestaat uit telefoons met alles erop en eraan, maar voor een fijne prijs. Zo heb je met de OPPO A38 (vanaf € 144), de OPPO A78 5G (vanaf € 240) en OPPO A79 5G (vanaf € 299) drie krachtige telefoons te pakken voor een zacht prijsje.

Wil je meer een OPPO met een middenklasse in prijs en specs? Dan zit je goed bij de Reno-lijn! Zoals de nieuwste OPPO Reno10 5G (vanaf € 504). Wil je een high-end smartphone? Dat kan ook! De OPPO Find X-serie is de meest luxe serie van OPPO waar je je hart kunt ophalen bij de beste specs, maar daar moet je ook voor betalen. Zo heb je een OPPO Find X5 Pro vanaf € 690.

Goed om te weten: Find X5 Pro is een hele goede telefoon, maar hij is inmiddels wel alweer twee jaar oud. Dit komt omdat OPPO in Europa is gestopt met het uitbrengen van nieuwe modellen in de Find X-lijn. Of ze dit in de toekomst wel weer gaan doen, is niet bekend. Als je dus écht het nieuwste van het nieuwste moet hebben, dan kun je op dit moment waarschijnlijk beter bij Samsung terecht.

Je raadt het al, ook Samsung heeft een budgetlijn. Voorheen de Galaxy J-lijn en de Galaxy M-lijn, maar deze worden niet meer geproduceerd, of in ieder geval niet meer in Europa uitgebracht. Die budgettelefoons vind je nu vooral in de Galaxy A-lijn terug. Twee goedkope toppers uit deze lijn zijn de Galaxy A25 5G (vanaf € 240) en de A15 5G (vanaf € 229). Dat is dus een zachte Samsung-telefoonprijs!

Wil je een telefoon van een iets hogere klasse? Dan vind je in diezelfde A-lijn ook een aantal fijne middenklasse-opties. Zoals de populaire Samsung Galaxy A54 5G (vanaf € 312), die in het voorjaar van 2024 waarschijnlijk een opvolger krijgt.

Wil jij het liever wat radicaler aanpakken met nog meer power en de beste specs? Dan kom je uit bij de meest luxueuze lijn van Samsung: de Galaxy S-lijn. De allernieuwste is pas net uitgebracht: de Samsung Galaxy S24. De modellen uit deze lijn doen het het allerbeste op het gebied van camera’s, accu en algemene prestaties. En daar betaal je ook een stuk meer voor (vanaf € 899). Is die prijs je iets te gortig, maar wil je toch niet veel inleveren? Overweeg dan vooral de Samsung Galaxy S23 FE, het nieuwste en voordeligste model uit Samsungs top-serie van afgelopen jaar.

OPPO vs Samsung: de camera’s

Wie aan Samsung denkt, zal automatisch ook denken aan de steengoede camera’s van deze fabrikant. Samsung camera’s zijn top! Samsung pioniert er flink op los en komt elke release met nog betere camera’s op de proppen. De jongste telg in de S-serie, de Samsung Galaxy S24 heeft drie camera’s van 50, 12 en 10 megapixel en een 12 megapixel selfiecamera. Eigenlijk heb je hiermee gewoon een professionele camera op zak. Van kleur tot scherpte; je zit met deze telefoon gebakken!

Maar wanneer we naar concurrent OPPO kijken, doet de Chinese fabrikant niet onder voor Samsung. De OPPO camera’s zijn hartstikke high-end! De OPPO Find X5 Pro doet het zelfs nog een tikkie beter met 50, 50 en 13 megapixel, en een 32 megapixel selfiecamera. Fijne OPPO-camera’s dus! Beide fabrikanten blazen met elke nieuwe release fans van hun sokken met de beste cameraspecificaties, ze doen dan ook niet onder voor elkaar. Al kan dit per model licht verschillen, maar dat is logisch.

OPPO vs Samsung: het scherm

Niet geheel onbelangrijk: het display. Hoe zit dat met het OPPO-scherm en het Samsung-scherm? Want een fijne prijs of een gelikt design zijn hartstikke mooi meegenomen, maar uiteindelijk vindt alles op je smartphone plaats achter een scherm. Van je favoriete Netflix-serie tot aan je mails beantwoorden en Whatsappen.

Beide fabrikanten staan bekend om hun supergoede schermspecificaties en zitten bovenop de nieuwste technische ontwikkelingen. Denk aan supersonische oled-schermen, een hoge verversingssnelheid (van 90 of wel 120 Hz) of de meest levendige kleurweergave. Al sinds de komst van smartphones staat Samsung bekend om de amoled-schermen uit eigen fabriek. Een echt Samsung-scherm dus! Veel andere fabrikanten kopen de schermen van andere merken in, maar Samsung houdt dit vakmanschap liever onder eigen beheer.

Op het moment van schrijven zijn de Samsung Galaxy S24 en de OPPO Find X5 Pro dé twee telefoons die bekend staan om hun fijne displays en de nieuwste hoogwaardige snufjes. Uiteraard zijn deze nieuwelingen nog net een tikkie beter dan hun voorgangers. Zo hebben de S24 en de Find X5 Pro een verversingssnelheid van 120 Hz en een lekker groot amoled-scherm.

OPPO vs Samsung: het design

En dan het design! Want ook het uiterlijk is van belang om een keuze te maken welk merk bij jou past. Wat OPPO en Samsung wat betreft design gemeen hebben is het scherm met de fijne, kleine randen. Daarnaast hebben de meeste telefoons van beide merken een glazen achterkant en een metalen frame.

De camera’s van beide merken hebben wel een opvallend verschil. Bij de meeste modellen (met name bij de Pro-modellen) plaatst OPPO de camera’s iets verder uit de achterkant van de telefoon, terwijl Samsung deze juist zo min mogelijk uit de telefoon laat komen, en de achterkant van de telefoon eerder zo plat mogelijk houdt.

OPPO vs Samsung: de updates

Niet het eerste waar je aan denkt bij het overwegen van een nieuwe smartphone, maar wel belangrijk: het updatebeleid. Wanneer jij regelmatig software-updates krijgt, blijft jouw telefoon helemaal up to date met de nieuwste functies. Maar ook een beveiligingsupdate is van belang. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van je privacy (gegevens etc.). Logisch dat je je afvraagt hoe het zit met de Samsung-updates en de OPPO-updates.

Samsung heeft haar updatebeleid dit jaar flink uitgebreid en belooft dat je bij de aankoop van je Galaxy S24 in ieder geval zeven jaar lang Android-updates ontvangt en ook zeven jaar lang veiligheidsupdates. Het is nog onduidelijk of dit ook geldt voor goedkopere Samsungs die dit jaar uitkomen, maar over het algemeen maakt Samsung qua updatebeleid weinig tot geen onderscheid in prijsklasse. Telefoons uit 2023 kunnen rekenen op vier jaar Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates.

OPPO heeft op hun beurt voor elke lijn een ander updatebeleid. Zo krijgen de OPPO Find, OPPO Reno en de OPPO A-serie vier jaar lang beveiligingsupdates, en twee tot drie jaar aan Android-updates, afhankelijk van het model. Goedkopere telefoons uit de A-serie krijgen soms maar één Android-update. OPPO telefoons worden dus duidelijk niet zo lang ondersteund als Samsung, maar er lijkt wel verbetering in te zitten. Nieuwere toestellen uit de Find X-serie krijgen bijvoorbeeld vier jaar Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Deze zijn op dit moment echter niet in Europa te koop en het is onbekend of dat snel verandert.

OPPO vs Samsung eindstand: welke fabrikant past bij jou?

Kijkend naar beide merken valt er één duidelijke conclusie te trekken: OPPO en Samsung zijn grotendeels vergelijkbaar in prijs en specs, omdat ze allebei zeer uiteenlopende telefoons bieden in een breed scala aan prijsklassen. De belangrijkste verschillen zijn te vinden in de interface en het design van de twee merken. Heb jij je keuze gemaakt? Zowel OPPO- als Samsung-smartphones kun je in de Telefoonshop van Simyo vinden. Maak je keuze en kijk welk abonnement het beste bij jou past.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.