.

OPPO of Samsung kiezen: dit zijn de verschillen
Terug naar overzicht
15,509x gelezen

Samsung en OPPO, bij de twee grootste Android-fabrikanten rolt er regelmatig een prachtige nieuwe smartphone van de band af. De een blinkt uit in prijs, de ander in specs. Maar wat als de twee het tegen elkaar op zouden moeten nemen? Wat zijn dan de grootste verschillen? Je ontdekt het in dit blog.

Dit is OPPO

Het Chinese OPPO zag in 2004 het levenslicht. In het begin richtte het merk zich vooral op mp3-spelers en blu-ray. Toen de vraag naar smartphones steeg begon ook OPPO aan de weg te timmeren in telefoonland. Daarnaast ging OPPO zijn pijlen richten op headsets en versterkers. Sinds 2018 richt de fabrikant zich ook op de Nederlandse markt. Het is geen verrassing dat OPPO precies weet wat er speelt op het gebied van telefoontechnieken en trends, want OPPO deelt hetzelfde moederbedrijf met o.a. concullega’s OnePlus en RealMe. Het moederbedrijf BBK Electronics is al sinds 1995 een grote Chinese multinational in elektronica, en rolt het ene na het andere technische hoogstandje van de band.

Samsung voorstelrondje

En dan Samsung. Want dit giga telefoonbedrijf komt uit Zuid-Korea en bestaat al sinds 1938. Naast het bouwen van het grootste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, timmert Samsung ook aan de weg met smartphones, televisies en zelfs schepen. Kortom: een Koreaanse duizendpoot. En groot is Samsung zeker, want het is de allergrootste telefoonfabrikant ter wereld.

Op onderzoek uit: OPPO vs Samsung

Nu je iets meer weet over de grote telefoonfabrikanten kunnen we gaan starten met vergelijken. Want wil jij liever een telefoon met het beste display, of zijn voor jou de camera’s veel belangrijker? Of zoek je juist een smartphone voor een scherpe prijs, en maakt het merk je iets minder uit? We gaan beide telefoonmerken vergelijken aan de hand van verschillende categorieën.

De interface

Zowel OPPO als Samsung zijn Android-smartphones. Maar bij Samsung ziet dit besturingssysteem er anders uit dan bij OPPO. Samsung gebruikt namelijk de One UI-interface, en OPPO de ColorOS. Wat dit inhoudt? De interface van Samsung kun je volledig naar eigen wens samenstellen en instellen. Van kleuren tot afbeeldingen en widgets. Daarnaast kun je een video bekijken terwijl je internet of een mail sturen terwijl er een YouTube-filmpje openstaat. Ben je aan het gamen en is je telefoon traag? Dan druk je op de Hyper Boost-functie. OPPO’s ColorOS zit wat strakker in elkaar en oogt vooral minimalistischer. Hij is praktischer ingericht, waardoor je wellicht sneller de juiste knop hebt gevonden. Maar het is maar net wat je fijn vindt of gewend bent. Welke interface beter is? Beide interfaces werken snel en zijn helemaal afgestemd op de behoeftes van nu.

De prijs en snufjes

Belangrijk: het prijskaartje van je nieuwe smartphone. Uiteraard geldt dat wanneer jij de nieuwste snufjes wilt, je daarvoor moet betalen. Wil jij juist het beste van beide werelden, dus prima specs en een prima prijs? Dat kan ook. Beide fabrikanten hebben qua specs en prijs diverse klassen waaruit je kunt kiezen.

Laten we beginnen bij OPPO en de meest betaalbare smartphone van dit merk. Want net als bijna elk telefoonmerk heeft ook OPPO een budgetlijn in de schappen liggen. De OPPO A-serie bestaat uit telefoons met alles erop en eraan, maar voor een fijne prijs. Zo heb je met de OPPO A54 en de OPPO A94 twee krachtige telefoons te pakken, voor een zacht prijsje. Wil je meer een OPPO met een middenklasse in prijs en specs? Dan zit je goed bij de Reno-lijn van OPPO. Wil je een high-end smartphone? Dat kan ook! De OPPO Find X-serie is de meest luxe serie van OPPO waar je je hart kunt ophalen bij de beste specs, maar daar ook voor moet betalen. Zo heb je een OPPO Find X vanaf €979.

Je raadt het al - ook Samsung heeft een budgetlijn. Voorheen de Galaxy J-lijn, maar deze gaat nu door het leven als de Galaxy M-lijn. Twee goedkope toppers uit deze lijn zijn de M52 5G  en de M22. De M52 is de duurdere van de twee. Wil je een telefoon van een iets hogere klasse? Dan kom je in de middenklasse van Samsung terecht: de Galaxy A-lijn. Deze smartphones hebben net iets meer power en betere camera’s dan de M-lijn. Zo heb je in deze lijn de Samsung Galaxy A53 5G of Samsung Galaxy A52s 5G, die het qua camera en batterij net wat beter doen dan de Samsungs uit de M-lijn. Wil jij het liever wat radicaler aanpakken met nog meer power en de beste specs? Dan kom je uit bij de meest luxueuze lijn van Samsung: de Galaxy S-lijn. De allernieuwste Samsungs uit deze lijn zijn op het moment van schrijven net de band af gerold: de Samsung S22 is de allernieuwste telg uit de S-lijn. De modellen uit deze lijn doen het het allerbeste op het gebied van camera’s, accu en algemene prestaties.

De camera’s

Wie aan Samsung denkt, zal automatisch ook denken aan de steengoede camera’s van deze fabrikant. Samsung pioniert er flink op los en komt elke release met nog betere camera’s op de proppen. De jongste telg in de S-serie, de Samsung Galaxy S22 heeft drie camera’s van 12, 10 en 50 megapixel en een 10 megapixel selfiecamera. Eigenlijk heb je hiermee gewoon een professionele camera op zak. Van kleur tot scherpte, je zit met deze telefoon gebakken! Maar wanneer we naar concurrent OPPO kijken, doet de Chinese fabrikant niet onder voor Samsung. De OPPO Find X3 Pro doet het zelfs nog iets beter met 50, 50, 13, 2 en 3 megapixel en een 32 megapixel selfiecamera. Beide fabrikanten blazen met elke nieuwe release fans van hun sokken met de beste cameraspecificaties, en doen dan ook niet onder voor elkaar. Al kan dit per model licht verschillen, maar dat is logisch.

Het scherm

Niet geheel onbelangrijk: het display. Want een fijne prijs of een gelikt design zijn hartstikke mooi meegenomen, maar uiteindelijk vindt alles op je smartphone plaats achter een scherm. Van je favoriete Netflix-serie tot aan je mails beantwoorden en Whatsappen. Beide fabrikanten staan bekend om hun supergoede schermspecificaties en zitten bovenop de nieuwste technische ontwikkelingen. Denk aan supersonische OLED-schermen, een hoge verversingssnelheid (van 90 of wel 120 Hz) of de meest levendige kleurweergave. Al sinds de komst van smartphones staat Samsung bekend om de AMOLED-schermen uit eigen fabriek. Veel andere fabrikanten kopen de schermen van andere merken in, maar Samsung houdt dit vakmanschap liever onder eigen beheer.

Op het moment van schrijven zijn de Samsung Galaxy S21 en de OPPO Find X3 Pro dé twee telefoons die bekend staan om hun fijne displays en de nieuwste hoogwaardige snufjes. Maar, voor beide fabrikanten geldt dat er kapers op de kust zijn: de Samsung Galaxy S22 en de OPPO Find X5 (Pro) zijn net uit. Uiteraard zijn deze nieuwelingen nog net een tikkie beter dan hun voorgangers. Zo hebben de S22 en de Find X5 een verversingssnelheid van 120 Hz en een lekker groot OLED-scherm.

Het design

En dan het design! Want ook het uiterlijk is van belang om een keuze te maken welk merk bij jou past. Wat OPPO en Samsung wat betreft design gemeen hebben is het scherm met de fijne, kleine randen. Daarnaast hebben de meeste telefoons van beide merken een glazen achterkant en een metalen frame. De camera’s van beide merken hebben wel een opvallend verschil. Bij de meeste modellen (met name bij de Pro-modellen) plaatst OPPO de camera’s iets verder uit de achterkant van de telefoon, terwijl Samsung deze juist zo min mogelijk uit de telefoon laat komen, en de achterkant van de telefoon eerder zo plat mogelijk houdt.

De updates

Niet het eerste waar je aan denkt bij het overwegen van een nieuwe smartphone, maar wel belangrijk: het update-beleid. Wanneer jij regelmatig software-updates krijgt blijft jouw telefoon helemaal up to date. Maar ook een beveiligingsupdate is van belang. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van je privacy (gegevens etc.). Samsung belooft sinds kort dat je bij de aankoop van je Samsung S22 (en enkele andere nieuwe telefoons) in ieder geval vier jaar lang Android-updates ontvangt en vijf jaar lang veiligheidsupdates. OPPO heeft op hun beurt voor elke lijn een ander update-beleid. Zo krijgen de OPPO Find, OPPO Reno en de OPPO F-serie vier jaar lang beveiligingsupdates, en twee tot drie jaar aan Android-updates, afhankelijk van het model.

OPPO of Samsung eindstand: welke merk past bij jou?

Kijkend naar beide merken valt er één duidelijke conclusie te trekken: OPPO en Samsung zijn grotendeels vergelijkbaar in prijs en specs, omdat ze allebei zeer uiteenlopende telefoons bieden in een breed scala aan prijsklassen. De belangrijkste verschillen zijn te vinden in de interface en het design van de twee merken. Heb jij je keuze gemaakt? Zowel OPPO- als Samsung-smartphones kun je in de Telefoonshop van Simyo vinden. Maak je keuze en kijk welk abonnement het beste bij jou past.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.