.

Zo maak jij je keuze tussen iOS of Android
Terug naar overzicht
27,622x gelezen

In de wondere wereld van de smartphones is er genoeg keuze. Het ene model is nog flitsender dat het andere. Maar voordat je je zoektocht begint is het handig om je af te vragen voor welk besturingssysteem je wilt gaan: van Android naar iOS? Of van iOS naar Android? Dit zijn de verschillen, en de voor- en nadelen van elk besturingssysteem.

Wat is een besturingssysteem?

Tja, wat is nou eigenlijk een besturingssysteem? Goede vraag! Want het besturingssysteem van je smartphone stuurt de hardware van je smartphone aan. Je kunt hierdoor met je smartphone bellen, WhatsAppen, streamen, internetten, foto’s maken en apps downloaden en gebruiken. Het doel van een besturingssysteem is dat het voor jou zo makkelijk mogelijk is om een smartphone te gebruiken. Elk besturingssysteem werkt anders en heeft zijn eigen voor- en nadelen. De hamvraag luidt: wordt het Android of iOS? Wij helpen je te ontdekken welk besturingssysteem het beste bij je past.

Dit is iOS: de grondlegger voor gebruiksvriendelijke smartphones

iOS is het besturingssysteem van de iPhone, dat in 2007 de hele smartphonewereld op zijn kop zette. En dat is hartstikke terecht, want hoewel iOS eenvoudig in gebruik is, heeft het heel veel mogelijkheden. Elke iOS besturingsupdate komen er weer nieuwe mogelijkheden bij. Dat blijkt ook wel uit de meer dan 1,8 miljoen apps die voor iOS beschikbaar zijn. Deze kun je downloaden via de App Store. Via de iCloud kun je gemakkelijk contactgegevens, mails en foto’s op een veilige manier opslaan in de cloud en deze ook bekijken via je Mac of iPad.

Dit zijn de voordelen van iOS

iOS is heel erg gebruiksvriendelijk. De interface van het Apple besturingssysteem is overzichtelijk en het is duidelijk hoe je iOS bedient. Bij oude iPhones speelt de knop onder het scherm een belangrijke rol. Nieuwere iPhones, zoals de iPhone 13, hebben die fysieke button niet meer. Hiermee navigeer je door het iOS door te vegen.

De eerste versie van iOS kwam uit in 2007 en sindsdien is het besturingssysteem een voorloper op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Ook de beveiliging van iOS is dik in orde. Dat is voor sommigen een reden om iPhone te kiezen. Daarnaast zijn iOS en de iPhone goed op elkaar afgestemd. Wat je hiervan merkt is dat iPhones tot de snelste smartphones behoren. Apps starten in no time op en je schakelt snel tussen de ene en andere app. Het besturingssysteem is bovendien zuinig, zodat je batterij niet snel leeg gaat.

De voordelen op een rij:

  • iOS is extreem gebruiksvriendelijk
  • De interface van iOS is overzichtelijk en duidelijk
  • De beveiliging van iOS is dik in orde
  • Apps starten in no-time op
  • iOS is zuinig in gebruik
  • iPhones worden tot 5 jaar na aankoop voorzien van iOS-updates

Dit zijn de nadelen van iOS

iOS biedt minder personalisatiemogelijkheden dan Android. Met andere woorden: je kunt minder aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het startscherm. De interface oogt hierdoor wat saaier en minder persoonlijk. Een nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon voor te krijgen is: de iPhone. En dat zijn over het algemeen telefoons met een hogere prijs, tenzij je voor een ouder model gaat.

Zo is van de nieuwe lichting iPhones de iPhone 13 Mini vanaf €809 de goedkoopste van de twee iPhones. Niet ideaal als je van je eigen geld een nieuwe telefoon voor je Sim Only abonnement zoekt. Wil je toch het gemak van iOS ervaren, voor een lagere prijs? Kies dan voor een budget-iPhone zoals de iPhone SE, een ouder model of een refurbished iPhone.

De nadelen op een rij:

  • Minder personalisatiemogelijkheden dan bij Android
  • Je kunt alleen een iPhone kopen met iOS
  • iPhones zijn over het algemeen dure smartphones

Even voorstellen: Android, flexibel en hartstikke populair

En nu is Android aan de beurt, want Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android geeft fabrikanten de ruimte om zelf te bepalen hoe het besturingssysteem er op het toestel uit ziet. Een Samsung-telefoon met Android werkt bijvoorbeeld weer anders dan een OPPO-toestel met Android.

Door de verschillende software op Android-telefoons is de bediening ook verschillend. Verder worden niet alle Android-updates van Google direct op alle telefoons toegepast. Het ligt namelijk aan de fabrikanten zelf of ze een update van Google op het toestel zetten, en wanneer. Dit komt omdat Android voor elke telefoon op maat moet worden gemaakt.

Net als bij iOS, download je met het Android besturingssysteem apps via een app-winkel: de Google Play Store. Dit is de grootste app-winkel ter wereld, met een aanbod van bijna 2,5 miljoen apps.

Google controleert tegenwoordig apps zeer zorgvuldig. Hiervoor heeft de fabrikant allerlei programma’s en checks die apps controleren op fouten, virussen en malware. Android is hierdoor ongeveer net zo veilig als iOS. Android heeft een iets groter app-aanbod dan iOS, maar veel scheelt het niet. Veel apps die eerst op iOS of Android zijn verschenen, kan je ook vinden voor het andere besturingssysteem. Verder laat Android zijn apparaten foto’s, e-mail en documenten delen met Google Drive. Dit gebeurt door het gebruik van dezelfde Google-account voor verschillende apparaten.

Dit zijn de voordelen van Android

Ook Android heeft natuurlijk een fijne rits aan voordelen. Zo kun je met Android een smartphone aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je op het startscherm naast apps ook widgets plaatsen (net als bij iOS). Widgets zijn mini-apps waarmee je in een oogopslag bijvoorbeeld ziet of je nog nieuwe mailtjes of whatsappjes hebt. Van de Mijn Simyo app is ook een widget voor Android. Hierop zie je op je startscherm altijd precies hoeveel belminuten of MB’s je nog hebt. Ook kun je met een launcher het uiterlijk van de interface volledig aanpassen.

Android is het meest gebruikte besturingssysteem, waardoor het voor ontwikkelaars aantrekkelijk is om hiervoor een app te maken. Mede daardoor heeft Android het grootste app-aanbod. Als er ergens een app voor is, dan is de kans groot dat deze beschikbaar is voor Android.

Verder biedt Android gebruikers keuze. Er zijn toestellen van 50 tot meer dan 1000 euro. Je hebt Android-telefoons met grote schermen, kleinere displays en met goede of minder goede camera’s. Hiermee zijn veel Android-telefoons ideaal om te combineren met een Sim Only abonnement. Mede hierdoor bevat onze lijst met beste goedkope smartphones vrijwel altijd uit alleen Android-telefoons.

De voordelen op een rij:

  • Je kunt je smartphone helemaal aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren
  • Je kunt het uiterlijk van de interface aanpassen naar jouw wensen
  • Android heeft het grootst app-aanbod
  • Android is het meest gebruikte besturingssysteem
  • Android-smartphones zijn (over het algemeen) een stuk goedkoper

Dit zijn de nadelen van Android

Maar net als iOS heeft ook Android een paar nadelen. Want zoals gezegd installeren fabrikanten op hun Android-smartphones vaak een eigen interface. Dit doen ze omdat de telefoon zo een uniek uiterlijk krijgt. Het nadeel is dat de smartphone hierdoor vaak wat langzamer in gebruik wordt, omdat de interface van de fabrikant meer van de hardware vraagt dan de originele interface. De hardware en software zijn daardoor minder goed op elkaar afgestemd dan bij de iPhone. Hierdoor zijn Android-smartphones vaak minder snel. Dit zorgt er ook voor dat een batterij in een Android-telefoon meestal sneller leeg is. Ook ben je met Android afhankelijk van de telefoonfabrikant of er een update komt. Dit nadeel omzeil je als je een Android One-telefoon of Google Pixel neemt. Met dit keurmerk weet je namelijk zeker dat de telefoon twee jaar lang de nieuwste Android-versie krijgt. Ook is deze Android-versie niet of nauwelijks aangepast, waardoor het snel en soepel werkt.

De nadelen op een rij:

  • De hardware en de software van Android-telefoons zijn minder goed op elkaar afgestemd (door de eigen interfaces van Android-telefoons)
  • Android-telefoons zijn iets minder snel
  • Android-telefoons zijn iets minder zuinig
  • Je bent afhankelijk van een telefoonfabrikant voor een besturingsupdate

Dit zijn de grootste verschillen tussen iOS en Android

Nu je hebt kunnen lezen wat elk besturingssysteem inhoudt, en wat de grootste voor- en nadelen zijn, wil je natuurlijk de balans op gaan maken. Want stap je over van Android naar iOS, of juist van iOS naar Android? Of wil je eerst de grootste verschillen op een rij zien, zodat je een gedegen beslissing kunt maken? Dat snappen we. We hebben de grootste en belangrijkste verschillen tussen Android en iOS voor je op een rijtje gezet.

Android iOS
Telefoons Draait op diverse Android-telefoons Draait alleen op iPhones
Gebruikers wereldwijd 72%   27% 
Gebruikers Nederland 61% 27%
Design Bijna alles is aan te passen aan jouw voorkeuren Weinig keuzemogelijkheden, maar heel overzichtelijk
Gebruiksvriendelijkheid Door alle opties iets minder snel in gebruik Heel goed
Prijs Relatief goedkoop  Vrij prijzig
Updates & veiligheid Updates zijn afhankelijk van de fabrikant Zeer veilig, minimaal 5 jaar lang updates
Privacy Op basis van je gedrag en data persoonlijk advies Alle data is versleuteld
Apps Google heeft een automatische controle, dus in de Google Play store zijn veel (meer) apps te vinden Apple controleert alle apps, waardoor er minder apps in de App Store staan
Snelheid Iets trager dan iOS Iets sneller dan Android

Android vs iOS bij Simyo

En, is het een beetje helder voor je wat de grootste verschillen tussen beide besturingssystemen zijn? Heb je de voor- en nadelen goed kunnen afwegen? Da’s mooi! Want wellicht is het dan nu tijd voor de volgende stap: een telefoon kopen. Bij Simyo zijn we er namelijk niet alleen voor jouw Sim Only abonnement, Prepaid of eSIM, maar ook voor telefoons. Ontdek alle telefoons in onze Telefoonshop en wie weet vind jij je nieuwe smartphone!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.