Kiezen tussen Android of iOS

Telefoons & Tech

Smartphones zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Belangrijk is natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding. Zeker als je een topper voor bij je Sim Only abonnement zoekt. Daarnaast is één van de belangrijkste vragen die jezelf kunt stellen: welk besturingssysteem wil ik? Wordt het Android of iOS? Dit zijn de voor- en nadelen van elk besturingssysteem.

Wat is een besturingssysteem?

wat is een besturingssysteemHet besturingssysteem van je smartphone stuurt de hardware van je smartphone aan. Je kunt hierdoor met een smartphone bellen, sms’en, internetten, foto’s maken en apps gebruiken. Het doel van een besturingssysteem is dat het voor jou zo makkelijk mogelijk is om een smartphone te gebruiken. Elk besturingssysteem werkt anders en heeft zijn eigen voor- en nadelen. De belangrijkste vraag: wordt het Android of iOS? Wij helpen je te ontdekken welk besturingssysteem het beste bij je past.

iOS: grondlegger gebruiksvriendelijke smartphones

ios gebruiksvriendelijkiOS is het besturingssysteem van de iPhone, dat in 2007 de hele smartphonewereld op zijn kop zette.. Hoewel iOS eenvoudig in gebruik is, heeft het veel mogelijkheden. Dat blijkt ook wel uit de meer dan 1,8 miljoen apps die voor iOS beschikbaar zijn. Deze kun je downloaden via de App Store. Via de iCloud kun je gemakkelijk contactgegevens, mails en foto’s op een veilige manier opslaan in de cloud en deze ook bekijken via je Mac.

Wat zijn de voordelen van iOS?

ios voordeleniOS is makkelijk in gebruik. De interface van het Apple besturingssysteem is overzichtelijk en het is duidelijk hoe je iOS bedient. Bij veel oudere iPhones speelt de knop onder het scherm een belangrijke rol. Nieuwere iPhones, zoals de iPhone 11, hebben die fysieke button niet meer. Hiermee navigeer je door het iOS door te vegen.

De eerste versie van iOS kwam uit in 2007 en sindsdien is het besturingssysteem een voorloper op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Ook de beveiliging van iOS is dik in orde. Dat is voor sommigen een reden om iPhone te kiezen. Daarnaast zijn iOS en de iPhone goed op elkaar afgestemd. Wat je hiervan merkt is dat iPhones tot de snelste smartphones behoren. Apps starten in no-time op en je schakelt snel tussen de ene en andere app. Het besturingssysteem is bovendien zuinig, zodat je batterij niet snel leeg gaat.

Wat zijn de nadelen van iOS?

ios nadeleniOS biedt minder personalisatiemogelijkheden dan Android. Met andere woorden: je kunt minder aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het startscherm. De interface oogt hierdoor wat saaier en minder persoonlijk. Een nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon voor te krijgen is: de iPhone. En dat zijn telefoons met een hogere prijs.

Zo is van de nieuwe lichting iPhones de iPhone 11 met 809 euro de goedkoopste van de drie. De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max zijn zelfs nog duurder: minimaal 1159 en 1259 euro. Niet ideaal als je van je eigen geld een nieuwe telefoon voor je Sim Only abonnement zoekt. Wil je toch het gemak van iOS ervaren? Dan is een refurbished iPhone een slimme keuze. In het blog lees je hoe dit zit.

Android: flexibel en meest populair

android flexibel en populairAndroid is het mobiele besturingssysteem van Google. Android geeft fabrikanten de ruimte om zelf te bepalen hoe het besturingssysteem er op het toestel uit ziet. Een Samsung-telefoon met Android werkt bijvoorbeeld weer anders dan een Huawei-toestel met Android.

Door de verschillende software op Android-telefoons is de bediening ook verschillend. Verder worden niet alle Android-updates van Google direct op alle telefoons toegepast. Het ligt namelijk aan de fabrikanten zelf of ze een update van Google op het toestel zetten, en wanneer. Dit komt omdat Android voor elke telefoon op maat moet worden gemaakt.

Net als bij iOS, download je met het Android besturingssysteem apps via een app-winkel: de Google Play Store. Dit is de grootste app-winkel ter wereld, met een aanbod van bijna 2,5 miljoen apps.

Google controleert tegenwoordig apps zeer zorgvuldig. Hiervoor heeft de fabrikant allerlei programma’s en checks die apps controleren op fouten, virussen en malware. Android is hierdoor ongeveer net zo veilig als iOS. Android heeft een iets groter app-aanbod dan iOS, maar veel scheelt het niet. Veel apps die eerst op iOS of Android zijn verschenen, kan je ook vinden voor het andere besturingssysteem. Verder laat Android zijn apparaten foto’s, e-mail en documenten delen met Google Drive. Dit gebeurt door het gebruik van dezelfde Google-account voor verschillende apparaten.

Wat zijn de voordelen van Android?

android voordelenMet Android kun je een smartphone aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je op het startscherm naast apps ook widgets plaatsen. Widgets zijn mini-apps waarmee je in een oogopslag bijvoorbeeld ziet of je nog nieuwe mailtjes of whatsappjes hebt. Van de Mijn Simyo app is ook een widget voor Android. Hierop zie je op je startscherm altijd precies hoeveel belminuten of MB’s je nog hebt. Ook kun je met een launcher het uiterlijk van de interface volledig aanpassen.

Android is het meest gebruikte besturingssysteem, waardoor het voor ontwikkelaars aantrekkelijk is om hiervoor een app te maken. Mede daardoor heeft Android het grootste app-aanbod. Als er ergens een app voor is, dan is de kans groot dat deze beschikbaar is voor Android.

Verder biedt Android gebruikers keuze. Er zijn toestellen van 50 tot meer dan 1000 euro. Je hebt Android-telefoons met grote schermen, kleinere displays en met goede of minder goede camera’s. Hiermee zijn veel Android-telefoons ideaal om te combineren met een Sim Only abonnement. Mede hierdoor bevat onze lijst met beste goedkope smartphones vrijwel altijd uit alleen Android-telefoons.

Wat zijn de nadelen van Android?

android nadelenZoals gezegd installeren fabrikanten op hun Android-smartphones vaak een eigen interface. Dit doen ze omdat de telefoon zo een uniek uiterlijk krijgt. Het nadeel is dat de smartphone hierdoor vaak wat langzamer in gebruik wordt, omdat de interface van de fabrikant meer van de hardware vraagt dan de originele interface. De hardware en software zijn daardoor minder goed op elkaar afgestemd dan bij de iPhone. Hierdoor zijn Android-smartphones vaak minder snel. Dit zorgt er ook voor dat een batterij in een Android-telefoon meestal sneller leeg is. Ook ben je met Android afhankelijk van de telefoonfabrikant of er een update komt. Dit nadeel omzeil je als je een Android One-telefoon neemt. Met dit keurmerk weet je namelijk zeker dat de telefoon twee jaar lang de nieuwste Android-versie krijgt. Ook is deze Android-versie niet of nauwelijks aangepast, waardoor het snel en soepel werkt.

Besturingssysteem kiezen: wordt het Android of iOS?

Android is ideaal als je veel apps gebruikt en een smartphone naar je eigen voorkeuren wil aanpassen. Wil je een snelle smartphone die makkelijk in gebruik is? Dan is iOS het besturingssysteem dat het beste bij jou past.

 

Discussie