.

jailbreak
Terug naar overzicht
39,632x gelezen

Het is een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren: jailbreaken. En kende je de variant van Android al: rooten? Door velen wordt het omschreven als ‘iets waarmee je meer uit je telefoon haalt.’ Door je telefoon te jailbreaken of te rooten, kun je bepaalde instellingen aanpassen zodat je telefoon precies naar wens is. Bovendien hebben sommige functies uit een jailbreak Apple geïnspireerd om ze toe te voegen in een nieuwere versie van de iPhone of iOS. Dit fenomeen leeft vooral onder technisch begaafden, maar wat het precies is, is nog niet voor iedereen helemaal duidelijk. Wij hebben het voor je uitgezocht en de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Wat is een jailbreak?  

iOS en jailbreak

Bij jailbreaken kun je denken aan een iPad of een iPhone. Wie zijn apparaat wil jailbreaken, kan hier software voor downloaden. Met die software ontsnap je als het ware uit de ‘gevangenis’ van Apple, aangeduid als jailbreaking. Met andere woorden: een gejailbreakte telefoon kan niet alleen door Apple goedgekeurde apps downloaden maar ook de niet-goedgekeurde apps.

Voordelen van jailbreaken

 • Na het downloaden van de jailbreak-software kun je een speciale appstore downloaden voor gejailbreakte apparaten: Cydia. Dit programma is als het ware de poort naar een appstore met apps waarvan je niet wist dat ze bestonden. Dit zijn de apps die niet door de appstore zijn goedgekeurd. Dat klinkt duister maar het is niet illegaal. Jij mag doen met je apparaat wat je wil. Wel zitten daar een paar nadelen aan vast, die we later bespreken.
 • Er zijn alternatieve versies beschikbaar van de apps die je gebruikt, hiermee kan je dus vaak meer. Een voorbeeld van zo’n app is KeySwipe waarmee je naar een toetsenbord met een alternatief alfabet kunt springen. Ideaal voor de tweetalige gebruikers onder ons.
 • Wat handig is, is dat je zogenaamde tweaks kunt installeren. Dat zijn kleine aanpassingen van bestaande functies in je telefoon die het gebruik van je telefoon makkelijker maken. Zo kun je informatie op je lockscreen plaatsen en met verschillende veegbewegingen door je menu bewegen.
 • Behalve handige functies, kun je op een gejailbreakte telefoon allerlei thema’s installeren. Wat dacht je van een ander lettertype of andere icoontjes? Deze vind je niet in de appstore maar wel in Cydia.

Nadelen van jailbreaken

 • Het grootste nadeel van jailbreaken is het vervallen van de garantie op je apparaat.
 • Dat je na een jailbreak meer apps kunt downloaden, betekent ook dat je telefoon kwetsbaarder is voor virussen. Inmiddels is daar wel een trucje op gevonden: door je telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen vervalt je jailbreak.
 • Wat wel illegaal is, is het downloaden van gratis apps die normaal gesproken geld kosten. Gelukkig zijn apps niet zo makkelijk gratis beschikbaar gesteld in Cydia. Daarvoor heb je de tool AppCake nodig. Aan te raden is dus om dit soort apps niet te downloaden, om te voorkomen dat je verzeild raakt in illegale activiteiten.
 • Je apparaat kan trager worden.
 • De spellingscorrectie werkt niet meer. 

Wat is rooting?

Wat jailbreaken voor Apple is, is rooting voor Android. Door je Android-telefoon te “rooten” verkrijg je alle rechten en daarmee ben je eigen baas over je telefoon. Een handige app waarmee je je Android kunt rooten is Franco Kernel Updater. En wat rooten dan precies betekent? Dat betekent dat je niet alleen meer apps kunt downloaden, maar ook dat je bepaalde fabrieks geïnstalleerde functies op je telefoon kunt verwijderen. Handig voor de gevorderde gebruikers en ontwikkelaars onder ons!

Voordelen van rooten

 • Je kunt de snelheid van de processor verhogen. Hou er wel rekening mee dat dit meer accu kost.
 • Je kunt back-ups maken.
 • Het verwijderen van apps die bij de fabrieksinstellingen horen, maar die je niet interessant vindt. Niet iedereen gebruikt bijvoorbeeld de aandelen-app.
 • Je kunt verwijderde foto’s en video’s herstellen.
 • Je kunt AdBlock en AdFree downloaden om reclame te vermijden.
 • Je kunt het lettertype van je menu aanpassen.
 • Een luie batterij kun je kalibreren. Dat betekent dat het laadniveau van de batterij beter wordt weergegeven.
 • Je kunt je telefoon vergrendelen zonder YouTube stop te zetten.

Nadelen van rooten

 • De garantie kan vervallen.
 • Je telefoon is niet goed beschermd tegen onveilige software die je per ongeluk mee kunt downloaden.
 • Het is voorgekomen dat telefoons bij het rooten in zogenaamde bricks veranderden: oftewel een telefoon met een zwart scherm, waar je niets meer mee kunt doen.

Wil jij experimenteren met apps en tweaks? Dan is het tijd dat jij je telefoon gaat jailbreaken of rooten. Het jailbreaken van een iPhone brengt wel iets meer nadelen met zich mee dan het rooten van een Android telefoon. iPhone-gebruikers zullen dus nóg voorzichtiger te werk moeten gaan. Wie zijn telefoon gebruikt voor werk, afspraken, internetbankieren en andere belangrijke zaken kan maar beter voorzichtig zijn met het installeren van jailbreak-software.

Is jailbreaken of rooten iets voor jou of hou je het liever bij de fabrieksinstellingen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.