.

Interieur apps om je te helpen bij het inrichten van je huis
Terug naar overzicht
26,829x gelezen

De r van donker zit weer in de maand. Tijd om eens een lichtje te schijnen over je interieur! Een lekkere lik verf, een ingenieuze nieuwe indeling, wat extra meubels of een schilderij aan de muur: je huis – en dus jij! – kikkert er helemaal van op. Dankzij handige interieur apps en slimme smartphonetrucs én deze 5 stappen weet jij zeker dat je komende herfst en winter (plus de seizoenen daarna) gelukkig wordt van jouw gerestylede interieur!

Stap 1: laat je inspireren om te kunnen creëren

Goed, je wilt de boel anders. Maar wat wil je precies? En hoe denken jouw medebewoners daarover? First things first: je trapt het grote-restyle-mijn-huisproces af met het vinden en ordenen van ideeën.

Pinterest: ontelbare afbeeldingen voor eindeloze inspiratie

Pinterest (Android en iPhone) is een onmisbare app voor binnenhuisarchitecten in de dop. Je vindt er letterlijk ontelbaar veel foto’s, (3D-)visuals en filmpjes van interieurs. Met de app kun je meerdere prikborden maken met jouw – of als je er een groepsprikbord van maakt: jullie – afbeeldingen, bijvoorbeeld voor verschillende ruimtes of stijlen. En de écht toffe plaatjes deel je met het pijltje meteen met je medebewoners. Eindeloze inspiratie verzekerd!

interieur apps

Houzz: interieurontwerpbijbel in appvorm

Houzz (Android en iPhone) is een soort interieurontwerpbijbel in appvorm. Zo vind je er meer dan 19 miljoen foto’s van interieurs (en exterieurs), die je kunt zoeken op basis van stijl, locatie en soort ruimte. Met de schetsfunctie maak je meteen schetsen en aantekeningen op de foto’s. En in de adviessectie kun je feedback van de community krijgen op je ideeën én vragen stellen aan andere gebruikers. Handig: met augmented reality (AR) kun je een live voorproefje krijgen van je ideeën voor jouw interieur. Zo kun je bijvoorbeeld zien of die droomtegeltjes geen nachtmerrietegeltjes worden als ze bij jou op de vloer liggen. De Houzz-app was aanvankelijk vooral op de Amerikaanse markt gericht, maar richt zich steeds meer op Europa.

interieur apps

Stap 2: meten is weten

Ga je flink schuiven of aankopen? Dan moet je wel weten of alles past en wat precies waar kan staan. Met de Android-app Measure van Google of de iPhone-app Meten breng je de maten van de ruimtes en je meubels in kaart. Measure is geschikt voor deze (nieuwere, krachtigere en ARCore-geschikte) Android-toestellen en deze iPhones met iOS 11.0 of hoger. De app Meten werkt op de iPhone SE en iPhone 6s of nieuwer, iPads van de 5e generatie of nieuwer, de iPad Pro en iPod Touches van de 7e generatie en verder met (minimaal) iOS 12.

Kanttekening: deze apps zijn leuk voor een grove schatting als je geen meetlint bij de hand hebt, maar ga op basis van de resultaten niet meteen je hele huis inrichten. Meet het altijd even handmatig na, want uit de reviews blijkt dat de resultaten niet in alle gevallen nauwkeurig zijn.

interieur apps

Stap 3: huis inrichten met een 3D-model

Tijd voor het leukste deel: kiezen, schuiven, puzzelen en uitproberen om een 3D-model van jouw nieuwe interieur te maken! Voordat je meubels, verf of schilderijen koopt of de hele boel omgooit wil je namelijk precies weten hoe je huis eruit komt te zien.

Ontwerpen in 2D + ontwerpen in 3D = Planner 5D

Met de app Planner 5D (Android en iPhone) maak je ontwerpen in 2D of in 3D. De gratis versie is wat beperkt, maar met de betaalde variant kun je kiezen uit duizenden meubels, objecten, materialen, texturen en kleuren. Met de virtual reality-functie kun je ‘rondlopen’ door je nieuwe huis en zien hoe het uitpakt. Handig: er zijn ook Windows 10-, macOS- en webversies van Planner 5D, waarbij je met alle platformen aan hetzelfde ontwerp kunt werken.

interieur apps

IKEA Place plaatst de spullen virtueel in jouw huis

De app Planner 5D heeft een groot nadeel: helaas moet je zelf op zoek naar de producten uit je ontwerpen, want je kunt niet meteen doorklikken naar winkels die ze verkopen. Dat is het handige aan de app IKEA Place (Android en iPhone). Met deze AR-app kun je IKEA-producten virtueel plaatsen in jouw woonkamer, slaapkamer of keuken. En zo dus meteen zien of het wel past bij de rest van je interieur.

interieur apps

Flexa Visualizer visualiseert of die kleur wel uit de verf komt

Komt die kleur verf goed uit de verf in jouw huis? Met de app Flexa Visualizer (Android en iPhone) kies je gemakkelijk de kleur verf voor je muur, kozijnen of wat dan ook. Ook deze app gebruikt augmented reality. Scan met je camera de kamer die je wilt schilderen, kies in de livemodus een kleur en zie op het scherm meteen hoe het gaat worden. De beelden van de kamer kun je ook opslaan als foto of filmpje, zodat je de verfkleur op een later moment – bijvoorbeeld als je partner thuis is – uitkiest. De beste kleurideeën sla je op en deel je met je medebewoners.

interieur apps

Stap 4: handen uit de mouwen

Klaar met ontwerpen? Fijn! Het slechte nieuws: de uitvoerfase moet je toch vooral zelf doen. Toch hebben we nog een slimme app én een website voor je in de aanbieding.

Leentjebuur spelen met Peerby

Ga je een deur schuren of tafelblad inkorten maar mis je een schuurmachine, zaag of keukentrapje? Speel leentjebuur en leen gereedschap via de app van Peerby (Android en iPhone) bij iemand uit je buurt. In de app kun je invoeren welk gereedschap je zoekt en welke afstand je wilt reizen, waarna je een lijst krijgt met buurt- of stadsgenoten die het gereedschap – al dan niet voor een kleine vergoeding – uitlenen. Duurzaam én voordelig!

interieur apps

Werkspot werkt als jij twee linkerhanden hebt

Heb jij zelf niet de kennis, kunde, fysieke kracht of tijd om te verven, stuken of timmeren? Niet getreurd, want via de website Werkspot.nl schakel jij gemakkelijk iemand in die dit voor je doet. Plaats een klus, kies een vakman uit, maak een afspraak en klaar is Kees! Of Trees.

interieur apps

Stap 5: de finishing touch

Het heeft je bloed, zweet en tranen gekost, maar alles is nu klaar. Je gaat achterover in de bank zitten, kijkt rond en… Constateert dat er iets mist! Geen nood: tijd voor de finishing touch.

ArtSee: in jouw kamer, uit de kunst

Is die muur daar nog wat kaal? Dan maakt een kunstwerk het misschien wel af! Met de app ArtSee (Android en iPhone) kun je foto’s van zowel je kamer als het kunstwerk uploaden en vervolgens zien of het schilderij een mooie aanvulling is in de ruimte.

interieur apps

Je foto’s als diapresentatie op tv

Ontbreekt er in de ruimte iets persoonlijks en vind je fotolijstjes suf? Met een Chromecast, oftewel een apparaatje in de HDMI-aansluiting van je tv dat verbonden is met je telefoon of tablet, kun je makkelijk een diapresentatie afspelen op je tv van alle foto’s in de galerij van je mobiele apparaat.

Wat zou jij komende herfst of winter willen veranderen aan je interieur?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.