.

Terug naar overzicht
22,802x gelezen

RAM-geheugen; misschien ken je het alleen van je laptop, of heb je er nog nooit van gehoord. Je smartphone heeft ook een bepaalde hoeveelheid RAM-geheugen. Hoeveel heb je nodig? En waarom is het belangrijk voor een goed werkende telefoon (die niet constant vastloopt)?

RAM staat voor Random Access Memory; een soort lege garagebox waar lukraak dingen – even – in weggezet kunnen worden. Eigenlijk het kortetermijngeheugen van je laptop of smartphone. Je weet misschien van een computer dat genoeg RAM-geheugen belangrijk is om verschillende programma’s naast elkaar te laten draaien. Voor je smartphone geldt hetzelfde: hoe meer RAM-geheugen, hoe meer apps tegelijkertijd kunnen werken. Muziekje aan, Twitter checken, met Runkeeper je prestaties bijhouden én een selfie maken om aan de wereld te laten zien hoe goed je bezig bent – het moet allemaal tegelijk kunnen. Maar, hoe werkt een RAM-geheugen?

Twee soorten geheugen

Je kunt het geheugen in je smartphone in twee categorieën verdelen. Er is het soort geheugen dat gegevens opslaat en bewaart, ook als je telefoon uitstaat. Dit is de geheugenkaart in je telefoon. Net als een USB-stick staan alle gegevens erop en deze gaan nergens heen, behalve als je ze zelf verwijdert.

Dan het tweede soort geheugen; het RAM-geheugen. Zodra je telefoon uitvalt of zelf uitzet, verdwijnen alle gegevens van het RAM-geheugen. Ze worden uit de garagebox gehaald en teruggezet op de geheugenkaart. Zet je je telefoon aan en start je een app op, dan wordt de software vanaf je geheugenkaart automatisch overgeplaatst naar het RAM-geheugen. Hier krijgen de apps alle ruimte om te draaien. Wil je veel apps tegelijk gebruiken, dan kan het RAM-geheugen vol raken. Loopt je telefoon weleens vast? Opnieuw opstarten is meestal de enige oplossing. Wat je dan eigenlijk doet, is alles van het RAM-geheugen terugzetten naar de geheugenkaart, zodat er weer ruimte is.

RAM weet wat jij opent                

Je hebt misschien wel dertig verschillende apps, waar je er waarschijnlijk vijf van gebruikt. Die open je elke dag, of laat je openstaan. Deze apps zullen uiteindelijk op je RAM-geheugen terechtkomen en daar ‘open’ blijven. Dat is een stuk sneller dan een app telkens vanaf de geheugenkaart naar je RAM-geheugen slepen én dan op te starten. Door apps die je veel gebruikt stand-by te houden op het RAM-geheugen, kun je ze snel openen. Dat kost minder batterij. Gelukkig doet je telefoon dit helemaal vanzelf!

Hoeveel RAM heb je nodig?

Meer RAM betekent meer ‘werkruimte’ in je telefoon, en hoeveel je wil, is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Technologiejournalist Dennis de Vries van gadgetwebsite Draadbreuk (die kennen we nog van ‘Wel of geen hoesje om je telefoon’) geeft raad. “De meeste nieuwe smartphones hebben genoeg RAM, sommige wel 4GB. Dat is net zo veel als een simpele laptop. Je telefoon wordt na een jaar of twee traag, omdat nieuwere apps meer RAM-geheugen in beslag nemen. Als je niet meteen een nieuwe telefoon wil kopen, kun je het beter bij ‘simpele’ apps houden. Wil je veel video’s kijken en gamen, kies dan de telefoon met het meeste RAM-geheugen.” Dennis heeft nog een extra tip: “Zorg wel voor degelijke apps, die efficiënt werken. Download dus alleen van officiële appstores. Rommel maakt je telefoon onnodig sloom.”

Hoeveel apps gebruik jij gemiddeld naast elkaar?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.